Европредседателството намалило критиците на кабинета с 2%, ГЕРБ бележи ръст от 1.5% спрямо март, сочи изследване

Европредседателството намалило критиците на кабинета с 2%, ГЕРБ бележи ръст от 1.5% спрямо март, сочи изследване

© Георги КожухаровПоложителна равносметка за доверието към премиера Борисов и електоралните позиции на ГЕРБ в края на българското председателство на Съвета на ЕС показва регулярното тримесечно проучване на "Алфа Рисърч".


"Успоредно с това нарастващата активност от страна на опозицията, проблемите в социалната сфера и периодично изострящите се вътрешнокоалиционни противоречия очертават някои симптоматични промени в общественото мнение, които по всяка вероятност ще търсят своето развитие в есенния политически сезон", посочват социолозите.


Проучването е национално представително и е реализирано в периода 17 – 25 юни 2018 г. чрез пряко стандартизирано интервю лице в лице сред извадка от 1017 души.
Електоралните нагласи за евентуален парламентарен вот се запазват без съществени промени. ГЕРБ постига ръст от 1.5% спрямо март и остава първа политическа сила (24.5%), следвана от БСП (20.1%). Обединените патриоти отбелязват лек спад (до 5.0%) и почти се изравняват с ДПС (4.9%).


Европредседателството намалило критиците на кабинета с 2%, ГЕРБ бележи ръст от 1.5% спрямо март, сочи изследване

© Алфа Рисърч, Алфа Рисърч


С 2.2% подкрепа Воля е под 4-процентовата бариера. Със същата начална подкрепа от 2.2% стартира новосъздаденото обединение "Демократична България". Делът на нежелаещите да гласуват нараства до 34.6%, а 6.1% търсят друга политическа сила. Високият дял на хората, усещащи се непредставени от настоящите парламентарни партии, показва, че въпреки неуспешните опити от последните години все още има потенциал за нови политически субекти, отбелязват анализаторите.


Правителството запазва привържениците си практически без промяна (20% одобрение). Успешният край на европредседателството намалява критиците му с 2 на сто, но общественият отзвук след бягствата на затворници и убийството на един от тях, катастрофата с военния хеликоптер и протестите на майки на деца с увреждания му костват и 1% спад на привърженици.


Подкрепата за кабинета се разколебава и от липсата на сериозни промени и резултати в базови за социалната инфраструктура сектори като здравеопазване, образование, правосъдие, сигурност. Конюнктурните решения неутрализират моментните напрежения, но оценките за работата именно в тези направления изпъкват с високата си критичност, отбелязват от "Алфа Рисърч".


Европредседателството намалило критиците на кабинета с 2%, ГЕРБ бележи ръст от 1.5% спрямо март, сочи изследване


Периодът март - юни беше наситен с интензивни политически събития, фокусирали медийното и общественото внимание както със значимостта си, така и с конфликтния си потенциал. Влиянието им намира отражение в динамиката на подкрепата за политическите партии и лидери, но и в оценките на общественото мнение за всяко от тях, отбелязват социолозите.


Европейската перспектива за Западните Балкани и срещата на върха в София са сред най-високо оценяваните събития през последните месеци (55%). Мнозинството от българите (54%) са убедени, че регионът ни ще бъде по-стабилен и сигурен, ако ЕС има решаващо влияние в него. Като резултат второ поредно тримесечие одобрението за ЕС не слиза под едни от най-високите регистрирани стойности (60%).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK