Увеличава се делът на хората, които очакват това лято да се срещнат с емигрирали в чужбина деца и внуци

С 1.4% нараства делът на възнамеряващите да почиват в България, за сметка на почти аналогичния спад на планиращите почивка в чужбина, сочи изследване на "Алфа Рисърч"

© Цветелина Белутова, Капитал

С 1.4% нараства делът на възнамеряващите да почиват в България, за сметка на почти аналогичния спад на планиращите почивка в чужбина, сочи изследване на "Алфа Рисърч"От 9.2% на 13.2% се увеличава през тази година в сравнение с миналата делът на хората, които очакват това лято срещи с близки, деца, внуци, живеещи извън България. "Този ръст е изключително показателен за значителните демографски промени в обществото - всяко осмо българско домакинство е засегнато от миграцията, което не остава без психологически и емоционални последици".


Това показват резултатите и коментарите на социолозите от "Алфа Рисърч" на регулярното тримесечно проучване на агенцията. Изследването е национално представително и е реализирано в периода 17 – 25 юни 2018 г. чрез пряко стандартизирано интервю лице в лице, сред извадка от 1017 души.


Макар обичайно разглеждани само в рубриката "развлечения", летните планове на хората са важен индикатор, отбелязват анализаторите. Тази част от данните показват икономическото благосъстояние и съответно нивото на икономически оптимизъм, който движи редица от най-важните сектори в България. Както и за личните приоритети на българите.
Увеличава се делът на хората, които очакват това лято да се срещнат с емигрирали в чужбина деца и внуци


Изследването показва, че въпреки ръста на доходите планираната лятна икономическа активност почти не се различава от миналогодишната. С 1.4% нараства делът на възнамеряващите да почиват в България за сметка на почти аналогичния спад на планиращите почивка в чужбина.


Общо 3.4%, или около 200 000 домакинства, възнамеряват да отдъхват и на двете места - и в страната, и извън нея. Плановете за по-малки (13.2%) или по-големи ремонти (4.4%) също остават в рамките на миналогодишните, потвърждавайки сдържаността в личните инвестиционни планове.


Позитивно е нарастването в дела на хората, които възнамеряват да спортуват активно (от 4.4% на 6.2%), което е в синхрон с общата тенденция за по-активен и здравословен начин на живот през последните години, особено сред по-младото поколение.


За втора поредна година най-нисък, но все пак с минимален ръст (1.8%) остава делът на хората, които планират участие в курсове за повишаване на образование или квалификация. Предвид проблемите с работната сила у нас, този слаб интерес е сериозно предизвикателство и пред образователните институции - било то училища, университети, или школи, отбелязват от агенцията. Всички те биха могли да предоставят много по-широка палитра от образователни възможности, насочени към младите хора, позволяващи им да повишат личните си шансове за добра работа и заплащане.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK