Според съдебните мотиви акушерката Емилия Ковачева е безчовечна, жестока и безскрупулна

Според съдебните мотиви акушерката Емилия Ковачева е безчовечна, жестока и безскрупулна

© Цветелина Белутова, КапиталАкушерката Емилия Ковачева, която Софийският градски съд осъди на 18 г. затвор заради побой на новородената Никол, е проявила садистично отношение към бебето, а цялото ѝ поведение при продължителния побой я характеризира като жесток и безскрупулен човек, който не зачита правото на живот.


Това се казва в мотивите на съда, който произнесе присъдата през септември миналата година, информира news.lex.bg. Мотивите към нея обаче излизат днес. С тях делото може да продължи пред втора инстанция в Софийския апелативен съд (САС), тъй като родителите на пострадалото дете искат по-тежко наказание, а подсъдимата не се признава за виновна. Миналата седмица Ковачева поиска по-лека мярка за неотклонение, макар че е под домашен арест, но съдът не уважи молбата ѝ. Тогава родителите на пострадалата Никол споделиха разочарованието си, че мотивите към присъдата още не са написани и Ковачева не е в затвора. Бащата Румен Димитров сподели, че дъщеря му е развила епилепсия след побоя, а бившата акушерка каза, че не чувства вина.


В публикуваните днес мотиви съдия Владимир Астарджиев обяснява защо е приел, че справедливото наказание за Ковачева е именно 18 години затвор.
Емилия Ковачева е подсъдима за опит за убийство, тъй като в нощта срещу 17 април 2015 г., по време на 24-часово дежурство в болница "Софиямед", в продължение на около час и половина е била с юмруци и е душила 3-дневното тогава бебе, като му е нанесла поне 39 удара. Детето имаше множество травми, включително счупена черепна кост и само адекватната лекарска намеса впоследствие предотврати смъртта. По-късно се разбра, че действията на Ковачева са били записани и на камери, като записите бяха използвани по делото. То обаче продължи близо 2 години на първа инстанция заради постоянни възражения на защитата на подсъдимата и множеството експертизи.


"Съдът няма компетентност в медицинската материя, което наложи изслушването на многобройни медицински експертизи по делото, но е напълно разбираемо, че никой от лекарите и медицинския персонал на УМБАЛ "Софиямед" ООД не е предполагал причината за състоянието на детето, доколкото действията на подсъдимата спрямо детето са невъобразими и излизат извън рамките на нормалното отнасяне между хората, особено по отношение на новородените", се казва в мотивите. Съдът обаче отбелязва, че не може да приеме поведението на лекарите за адекватно на ситуацията. Едва привечер застъпващата дежурство друга лекарка вижда, че състоянието на бебето е изключително тежко и се обажда в болница "Токуда", за да поиска транспортирането му.


Съдът също пише, че тъй като тя отрича да е извършила престъплението, могат да се правят само предположения. Защитата твърдеше, че детето е било изпуснато, но не от Ковачева, което съдът отхвърли. Адвокатът на акушерката настояваше още, че тя е била принуждавана да дава тежки 24-часови дежурства, което водело до преумора, но и това твърдение беше опровергано от нейни колеги. Оказа се, че Ковачева е давала 24-часови дежурства, но по собствено желание, за да получава допълнително заплащане. Според съда тя наистина е била претоварена, но това по никакъв начин не оправдава или омаловажава стореното от нея.


Макар за това престъпление да се предвижда и доживотен затвор, прокуратурата искаше наказание от 12 години за Ковачева. Съдът отбелязва обаче, че са налице и четирите квалифициращи признака - обект на посегателството е дете, което е в безпомощно състояние, а опитът за убийство е извършен по особено мъчителен начин и с особена жестокост.


"Обстоятелството, че именно акушерката Емилия Ковачева - лице, призвано да оказва специализирани грижи в първите дни от живота на човешките същества, е осъществила деянието по начина, по който е описан във фактическата част на настоящите мотиви, разкрива изключително садистично отношение спрямо бебето Никол и характеризира подсъдимата именно като жесток и безскрупулен човек. С нанесения на тридневното бебе побой, целящ умъртвяването му, подсъдимата е демонстрирала своята безчовечност и жестокост, както и пълна незаинтересованост за основните права на другите – включително правото на живот", пише в мотивите на съда.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 222 Неутрално

  браво на съдия Астарджиев!

 2. 2 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  За мене най-потресващ е фактът, че Ковачева не се признава за виновна?!
  А горкото дете е белязано с тежка диагноза за цял живот.

 3. 3 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Защо прокуратурата е искала само 12г.? Според мен тази е за доживотен затвор, защото бебето какъв шанс е имало след 39 удара от "професионалистът", който трябва да се грижи за него? И не се признава за виновна, въпреки камерите.....

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Сиреч с всички предпоставки за висш държавен управленски пост. Да се чуди човек къде се е забила с кариерата.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 5. 6 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Тая в една килия с 5 цигани да я сложат..

  Да кажем не на педерастията!
 6. 7 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 264 Неутрално

  А, то някой има съмнения в това ли?! То на записа всичко се вижда. Не е нужна дискусия.

 7. 8 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2400 Разстроено

  ...просто психически не е в ред! Това нормален човек няма да го направи! Съжалявам но това е личното ми мнение за тази жена.

 8. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4210 Гневно

  До коментар [#5] от "aleks ivan":

  Ако условията за работа са нечовешки, напускаш, а не изливаш жестокостта си на едно невинно бебе. Хора които търсят извинения за престъпните си наклонности по такъв патетичен начин ме изпълват с погнуса!

 9. 10 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Психопатия. Липса на емпатия с другия човек. Може да е обострена от тежките условия на труд, поради които падат задръжките. Заслужена присъда, но и трябва да се преосмисли цялостно натоварването на хората. Често у нас има хора с по три поредни дежурства, за повече пари, но къде му излиза края на това...

 10. 11 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Психопатка, която иска да я пуснат, за да продължи да работи, за да издържа децата си, които би трябвало сами вече да се издържат. Как си въобразява тази кучка, че някой ще и позволи да упражнява професията си и че ще я пуснат да си ходи свободно при положение, че има зад гърба си опит за убийство на бебе. 18 години са малко за това престъпление, заслужава доживотна присъда,

 11. 12 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Психопатка, която иска да я пуснат, за да продължи да работи, за да издържа децата си, които би трябвало сами вече да се издържат. Как си въобразява тази кучка, че някой ще и позволи да упражнява професията си и че ще я пуснат да си ходи свободно при положение, че има зад гърба си опит за убийство на бебе. 18 години са малко за това престъпление, заслужава доживотна присъда,
  —цитат от коментар 11 на proza


  Съгласна съм, това лице заслужава доживотна и едва след 25 години да има право на помилване. Бебето беше бито методично, с ужасяващо спокойствие и сега е развило очаквано епилепсия. Срещала съм доста агресивни и неадекватни колеги в професионалния си път. Но поне когато иде реч за новородено, подобна жестокост и садизъм предполагат доживотна присъда. Защото Нокол и да оживее, ще бъде инвалид за цялживот.Лечение на подобна епилепсия/ вследсвие на черепна травма/ няма.
  Моля ви от редакцията, не пишете повече за това изчадие!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 12. 13 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2400 Разстроено

  Ей хора,само като гледах записите и как дребното същество се гърчеше от болка....трудно ми е да ви обясня как се чувствах в къщи гледайки всичко това...А репортажа го повтаряха и повтаряха по новините..Загубих представа филм на ужасите от Стивън Кинг ли гледам или какво...Този случай ще го помня докато съм жива.Това ме травмира като човек

 13. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7424 Неутрално

  Ами не знам, как по друг начин може да се нарече човек и то акушерка, която раздава шамари на новородени деца. Всички сме родили деца и не знам как бихме преживели подобно нещо.

 14. 15 Профил на FLOTUS
  FLOTUS
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Тази жена напълно заслужава присъдата си. Демонстрира антисоциално поведение, такива хора трябва да бъдат държани в затвори или психиатрии. Дори трябва са се върне смъртното наказание, така поне няма да е във вреда на околните.

 15. 16 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 713 Неутрално

  та те повечето са такива и не само акушерки, но и лекари, учители, а да не говорим за децата сираци там е ада

  BG e мини империя на злото.
 16. 17 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6459 Гневно

  Мястото й е в затвора на тази садистка.

 17. 18 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Психопатия. Липса на емпатия с другия човек. Може да е обострена от тежките условия на труд, поради които падат задръжките.
  —цитат от коментар 10 на Alex Prime


  Странно, но не съм чул в миньорите в мините да се трепят взаимно с лопата.
  Даже напротив, тежките условия там изграждат много силно споени връзки и колективи.
  И на война се случва нещо такова. Само в нашите болници всичко им пречи с изключение на пациентски и бюджетни парични трансфери.

 18. 19 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Мястото й е в затвора на тази садистка.
  —цитат от коментар 17 на Peni Nikol


  И е за нейно добро.

  Евентуална среща с бащата на детето би била за нея много по-опасна.

 19. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Любопитно

  При демокрацията родителите сами избират частна болница, и сами избират колко и как да бият новороденото им.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 20. 21 Профил на Tanya VK
  Tanya VK
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Тази е за изгаряне на клада, не някакви си там години в затвор. Болницата трябва да поеме доживотна безплатна грижа за това дете. Ей такава присъда трябва.

 21. 22 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  отвъд наказанието, би било добре да се замислим за степента на агресия, която пораждат порядките в нашето общество. хората у нас по различни начини си го изкарват - недоволството от това, че обществото фунционира без ясни и справедливи правила, на по-беззащитните, било то началници на подчинени, родители на деца (колко от призоваващите за клада не са удряли по един шамар на собственото си дете?), другите шофиори и т.н. - кой на който може.
  много моля да не бъда разбрана, че това оправдава агресията, особено такава жестокост; но е призив за по-дълбок размисъл

 22. 23 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Едно нещо не разбирам. Как може на шофьор да се забранява да кара повече от 8 часа, а на акушерка да се позволи 24 часово дежурство, независимо от това, дали е по нейно желание или не. И защо от София мед транспортират бебчето в Токуда? Оборудване ли нямат, специалисти ли нямат? Що за родилно отделение е това, дето толерира такива дежурства, съзнавайки опасностите, до които могат да доведат, и за капак не може да се справи с последствията? Много лоша оптика за болницата. Но излизат чисти като сълза от ситуацията! Няма резон. За моите представи.

  Мърфи е оптимист!
 23. 24 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Хахаха. съдебно-лекарската мафия в действие. Шефовете на болницата са невинни бебета.

  "Ковачева е давала 24-часови дежурства, но по собствено желание, за да получава допълнително заплащане" - Всичко се крие тук - бачкат за жълти стотинки, с претоварени графици щото няма кой, против всякакви трудови норми. Иначе алчните гърла в здравеопазването се оказват със все по-голям дебит

  Родителите са силно заблудени, може би и яко подплатени. Виновна е болницата. Но в Тикволандия Партията винаги е права....

 24. 25 Профил на Hutya Puylo
  Hutya Puylo
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Как може този изрод да не е вече в панделата, след като е осъдена на първа инстанция на 18 години затвор, какъв е този домашен арест за осъдени на толкова години затвор?Изродска държава, изродска съдебна система.

 25. 26 Профил на Hutya Puylo
  Hutya Puylo
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#24] от "Хи-хи":

  Може би, ако някоя такава измет пребие новороденото ти, ще поумнееш. Дотогава си оставаш много тъпо и безсърдечно същество.

 26. 27 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 222 Неутрално

  За посегателство върху деца - направо смъртна присъда.

 27. 28 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Освен затвор за тази жена, трябва да се разбере тя от един път ли е превъртяла, или е имала тази патология в себе си. Също така да се видят работните практики в тази болница, имало ли е други оплаквания от персонала, и изобщо кой контролира тези хора, които са отговорни за децата ни. Целта освен наказанието е да има и превенция на такива психопатски случки в бъдеще.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 28. 29 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#26] от "Hutya Puylo":

  Ще съдим болницата и ще пребием шефчето й, образно казано. Изкарай си главата от зад.ика, включи се у градската мрежа и може да ти загрее компютъра.

 29. 30 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 885 Гневно

  Без коментар!

  "Макар за това престъпление да се предвижда и доживотен затвор, прокуратурата искаше наказание от 12 години за Ковачева. Съдът отбелязва обаче, че са налице и четирите квалифициращи признака - обект на посегателството е дете, което е в безпомощно състояние, а опитът за убийство е извършен по особено мъчителен начин и с особена жестокост.

  "Обстоятелството, че именно акушерката Емилия Ковачева - лице, призвано да оказва специализирани грижи в първите дни от живота на човешките същества, е осъществила деянието по начина, по който е описан във фактическата част на настоящите мотиви, разкрива изключително садистично отношение спрямо бебето Никол и характеризира подсъдимата именно като жесток и безскрупулен човек. С нанесения на тридневното бебе побой, целящ умъртвяването му, подсъдимата е демонстрирала своята безчовечност и жестокост, както и пълна незаинтересованост за основните права на другите – включително правото на живот", пише в мотивите на съда."

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 30. 31 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 885 Гневно

  Ей хора,само като гледах записите и как дребното същество се гърчеше от болка....трудно ми е да ви обясня как се чувствах в къщи гледайки всичко това...А репортажа го повтаряха и повтаряха по новините..Загубих представа филм на ужасите от Стивън Кинг ли гледам или какво...Този случай ще го помня докато съм жива.Това ме травмира като човек
  —цитат от коментар 13 на Зори


  Последното ти изречение ме накара да се замисля. Никой не ни е карал/тези, които се осмелихме/, да гледаме клипа. Така че, ние сами си го причинихме. Травмиращо е, да. Но в такива моменти се опитвам да трансформирам гнева си в молби за здравето на детенцето. Наистина се молих, и сега го правя. Защото гневът може само да погубва. А любовта спасява. Трудное, но си струва да не се отказваме. За да не се превърнем в изчадия като тази жена.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 31. 32 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  ...просто психически не е в ред! Това нормален човек няма да го направи! Съжалявам но това е личното ми мнение за тази жена.
  —цитат от коментар 8 на Зори


  Аз също смятам, че в момента на извършване на деянието тази жена не е била в нормално психично състояние!

  Което означава, че може да бъде обсъждана!

  Никъде в мотивите не видях съдебно психиатрична експертиза на акушерката?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK