Дълбоките тайни около един инцидент на морското дъно

Платформа "Галата"

© Petroceltic

Платформа "Галата"



Подводната инсталация на платформа "Галата", която добива газ от находищата "Каварна" и "Калиакра" в Черно море, е аварирала на 30 януари т.г., което е довело до изпускане на хидравлична течност в морето. Информацията на "Дневник", получена от източник, пожелал анонимност, беше официално потвърдена от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите едва в средата на юни, след като въпроси за инцидента бяха изпратени още на 21 май. Какво количество е изтеклата хидравличната течност не е ясно, тъй като различни източници съобщават за количества от еднократно изпускане на 3 л до 200 – 300 л дневно, при това за неуточнен период от време. Течността е класифицирана от производителя й като "опасна". Собственик на платформата "Галата" е регистрираното в Люксембург дружество Petroceltic Resources SARL.


Какво се е случило под водата


По повод информацията за инцидента "Дневник" изпрати въпроси до трите министерства, които имат отношение към добива на газ от находище "Галата" - на околната среда и водите, на транспорта и на енергетиката. Получените отговори показаха смущаваща неинформираност и разнобой в реакциите на държавната администрация, която би трябвало да е ангажирана със случая.


От отговора на екоминистерството например става ясно, че проверка за инцидента е била назначена едва след като "Дневник" изпрати въпроси по случая. Тя е установила, че аварията е станала на около 6 мили извън 12-милната зона на България, след като риболовен кораб, регистриран с името Tais, е навлязъл в забранения 500-метров периметър около сондажа и тръбопроводите. Тралът на кораба е разкъсал т.нар. контролна линия на дънните кранове на инсталацията за добив на газ, което е предизвикало загуба на налягане и теча на хидравлична течност. Според пресцентъра на министерството, извършило проверка 6 месеца след инцидента, "при настъпването му аварийната защитна система на платформата е преустановила подаването на хидравлична течност към сондажа и изтеклото количество е не повече от 3 л".




"Дневник" обаче разполага с подводна снимка на повредената инсталация, направена на 6 февруари т.г. - седем дни след датата на инцидента. Според източника й тя е направена при първия оглед на аварията и на нея се вижда свободно изтичане на хидравлична течност от прекъснатия тръбопровод. Пак според същия източник към датата на заснемане изтичащото количество е било между 200 и 300 л на ден, а след 30 януари сондажите са станали напълно неуправляеми.


Подводна снимка от 6 февруари т.г,. на която се вижда как седмица след инцидента хидравличната течност продължава да изтича

© Дневник

Подводна снимка от 6 февруари т.г,. на която се вижда как седмица след инцидента хидравличната течност продължава да изтича


Кой казва истината


В отговорите на Мнистерството на околната среда и водите се съобщава още, че за аварията не е била информирана нито РИОСВ – Варна, нито Басейнова дирекция "Черноморски район". "Дружеството (Petroceltic) е уведомило Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" и "Морска администрация" - Варна, пише в официалното становище на екоминистерството.


Съвсем друго твърди обаче Министерството на транспорта, в чиято структура е и "Морска администрация". В официално писмо, пак в отговор на зададени въпроси, оттам отричат тя да е получавала сигнал за инцидента. "Такъв не е подаван и в Главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност", гласи официалният отговор.


Така объркването за това кой точно е бил информиран за аварията в газовото находище "Галата" и кой не става трагикомично.


Кой пази платформата


До август 2016 г. платформа "Галата", разположена на 12 мили от морския бряг, и подводната инфраструктура за добив на газ са били охранявани от кораба "Ентърпрайз", собственост на компанията "Бон марин интернешънъл". На 2 ноември 2016 г. договорът е бил прекратен.


Според Александър Атанасов, който е бил капитан на "Ентърпрайз" в продължение на 4 години, за този период са били предотвратени около 20 потенциални инцидента. "Задачата ни беше да не допускаме плавателни съдове в зоната за добив на газ, каза той. При установяването на явни намерения за навлизане в нея корабите бяха предупреждавани за забраната и съответно отклонявани."


Според информацията, предоставена от Министерството на енергетиката, по повод на аварията от 30 януари т.г. в момента Petroceltik има нов договор за обслужване на газовата си платформа с друг сервизен катер, чието име и собственик не са упоменати. Той обаче бил позициониран в пристанище Варна и се придвижвал към платформата и зоната за добив на газ само при сигнал. Проверка на "Дневник" показа, че разстоянието от 18 морски мили дотам може да бъде преодоляно за не по-малко от час и половина след подаване на евентуален сигнал за опасност, и то само при нормална морска обстановка.


Пак според енергийното министерство "инфраструктурата и съоръженията и на двата обекта са в много добро състояние". За тази констатация оттам се позовават на резултат от проверка, извършена преди две години - през юли 2016 г. От министерството твърдят също, че "добивната платформа е оборудвана с навигационно осветление, камери за 24-часово видеонаблюдение (на палубите на самата платформа - бел. ред.), навигационна и сигнална уредба с цел предотвратяване приближаването до нея на плавателни съдове".


Въпреки това на 30 януари т.г. риболовният кораб Tais все пак е навлязъл безпрепятствено в зоната, забранена за плаван,е и е прекъснал с трала си хидравличната система на газовото находище "Калиакра".



Какво е изтекло в морето


Според официалната информация на екоминистерството хидравличната течност, използвана в инсталацията на Petroceltic, е Transaqua HT2. Съгласно информационния лист на нейния производител "препаратът" не бил опасен за водни организми.


Проверката в документацията за характеристиките на течността обаче показва друго. Тя е достъпна онлайн и в нея е записано, че Transaqua HT2 е класифициран като опасен препарат, че е токсичен при поглъщане, че се разтваря във вода и може да причини увреждане на очите, бъбреците и централната нервна система.


Текстът в информационния лист на хидравличната течност, използвана при сондажа на находище "Калиакра", в който са описани опасностите за замърсяване на околната среда с него

© Дневник

Текстът в информационния лист на хидравличната течност, използвана при сондажа на находище "Калиакра", в който са описани опасностите за замърсяване на околната среда с него


Освен това в т.нар. информационен лист пише още, че хидравличната течност от този вид не трябва да попада във водни пътища, канализацията или почвата, а ако това се случи, незабавно трябва да бъдат уведомени службите за предотвратяване на екологични замърсявания. Нещо, което от Petroceltic очевидно не са направили, при положение че РИОСВ – Варна, не е била информирана за инцидента от 30 януари т.г., а екоминистерството научи за него 6 месеца по-късно.


Според онлайн изданието Offshore, специализирано в сферата на добива на нефт и газ от морското дъно, страни като Норвегия са определили допустими норми за изхвърляне на хидравлична течност в морето не повече от 100 л на инсталация на година. При това в публикацията става дума за продукт от последно поколение, различен от този, който се използва на платформата "Галата".


Какво знае прокуратурата


В отговорите на въпросите, свързани с аварията, които "Дневник" изпрати до Министерството на транспорта, е записано, че "собственикът на платформата е подал сигнал за инцидент към прокуратурата", която е и "компетентният орган при разследването на евентуален инцидент, като какъвто се тълкува ситуацията според собственика на платформата".


За това, че сигнал е бил подаден до прокуратурата, потвърдиха и от Министерството на околната среда и водите. Но проверка в архива на Варненската окръжна прокуратура показа, че там няма заведена преписка по сигнал на компанията Petroceltic или управителя й Добромир Христов.


На 26 юни изпратихме въпроси за евентуална проверка по случая и до пресцентъра на mрокуратурата, но до приключване на работата по текста отговор не беше получен.


Корабът "Ентърпрайз", който до началото на ноември 2016 г. е охранявал платформата "Галата"

© Капитал

Корабът "Ентърпрайз", който до началото на ноември 2016 г. е охранявал платформата "Галата"


Какво ще стане с находището


Газовото находище "Галата" е експлоатирано от Petroceltic на базата на концесионен договор. В средата на 2016 г. компанията беше поета от най-големия си кредитор Worldview. Дружеството е регистрирано на Каймановите острови от българина Анджело Москов. Той е партньор и във фонда за рискови инвестиции QVT Financial LLP, станал известен като един от големите кредитори на "Кремиковци".


В България името на Москов се свързва основно с фонда му QVT, който беше сред най-големите облигационери на "Кремиковци"

В България името на Москов се свързва основно с фонда му QVT, който беше сред най-големите облигационери на "Кремиковци"


Данни на Petroceltic, цитирани от "Капитал" в средата на м.г., показват, че към края на 2016 г. доказаните и вероятните запаси от трите блока в Черно море, които компанията експлоатира, са били оценени на 566 млн. куб.м. През 2010 г. са открити приблизително 272 млн. куб.м газ в находището "Каварна-изток", като плановете тогава бяха синьото гориво да потече към платформа "Галата" по вече съществуващата тръба на блок "Каварна" през 2016 г. Но през юни м.г. бяха обявени нови прогнози, според които това трябва да стане до края на т.г.


В същото време по неофициална информация на 18 юни собствениците на Petroceltic са подали заявление за лицензиране на изчерпаното находище "Калиакра" като газохранилище. Неофициалните коментари около новината сочат, че подобен ход би могъл да има ефект в две посоки. Едната – да бъде повишена цената на активите на дружеството с цел предстояща продажба. Втората – да бъдат избегнати високите такси, дължими при изоставяне на изчерпаното находище. Комбинацията от двете също е възможност.


По повод информацията за инцидента от януари т.г. още на 22 май бяха изпратени въпроси и до
Petroceltic. След повече от месец и две напомняния до приключването на работата по този текст отговори така и не бяха получени.

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6128 Неутрално

  Тези рибари, които са бастисали тръбите, да не са били в зелени дрешки без опознавателни знаци?
  За един прЕАтел питам.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 2. 2 Профил на Ivan Georgiev
  Ivan Georgiev
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Нищо не се променя в тази държава.

 3. 3 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1857 Разстроено

  "От отговора на екоминистерството например става ясно, че проверка за инцидента е била назначена едва след като "Дневник" изпрати въпроси по случая."

  За какво ни е това министерство, тогава?
  За какво ни е цялата държавна (и общинска) администрация? Вместо администрацията да обслужва гражданите, гражданите съществуват в полза на администрацията. Ама гражданите в България стават все по-малко...

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  Руската пропаганда обяснява, че освен загубата на суверенитет, която води до демографска криза/какъв връх на мисълта/, България е застрашена и от сондиране в Черно море...
  Енергийната ни зависимост е скъпа на руснаците и те ще я бранят с Всички средства...така де-при сондиране в Русия такива неща НИКОГА не стават...

 5. 5 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Това е ужасно нещо, много неприятно и защо си мълчат !

 6. 6 Профил на bnm37477327
  bnm37477327
  Рейтинг: 237 Гневно

  Ужасна безхаберност, некомпетентност и безочие по всички нива на властта. Отново прехвърляне на топката между институции, непукизъм и безконтролност. На кого му пука - някакви си стотици литри опасна течност, изляти в Черно море, голяма работа, по-черно няма да стане! Интересно кой е направил подводните снимки, защо чак сега се дава гласност на случая, чий е този риболовен кораб, направил белята (евентуално, истината може да е и съвсем друга) , въпроси - много. Но няма журналисти и интерес да се разчепка този случай, има къде-къде по-важни неща в държавицата ни.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  платформата се вижда от цяла Варна и не е много далеч от брега ,дано не замърсят хубавия плаж край Варна.

 9. 9 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  Много ми се иска , редакцията да не се ограничава с една статия по случая . Такива инциденти трябва да се разнищват за да не минават под радара на обществото.

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Таис звучи като име на турски кораб. Обикновено те не спазват указанията дори на бреговата охрана.

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 293 Любопитно

  "въпроси за инцидента /от Дневник/ бяха изпратени още на 21 май."

  ""Дневник" обаче разполага с подводна снимка на повредената инсталация, направена на 6 февруари т.г. - седем дни след датата на инцидента."

  ???

 12. 12 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Е койе направил снимките!? не е ли ясно!? На когото са му прекратили договора преди 2 години.
  Рибарите, че са дива пасмина е ясно, но "жертвата" си е за бой също.
  Колкото до РИОСВ Варна - това е вилает на ДПС. Подозирам, че връзката между РИОСВ Варна и собственика на газовото находище са далеч от официални. Има доста подадени жалби срещу компресорната станция, които въобще не се отразяват от РИОСВ или изиграват цирк по тях. Ходят служители да замерват шума и се оказва, че на оградата на съоражението е по-ниска отколкото на 2 км от него. Собственикът на гаовото находище отдавна си е намерил пътеките към Бейтула или както там се казваше началника на РИОСВ Варна. Така, че е учудващо, че подобен инцидент все пак добива публичност.

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3993 Весело

  До коментар [#8] от "edin drug":

  Плажа на Варна кога не е бил замърсен, вкл. и с фекалии?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 14. 14 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#13] от "hamiltonf":

  Преди 30-35 години.

 15. 15 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#11] от "plebs":

  т.е. ти си помисли,че я имат от 4 месеца ли? С четене стават нещата!

 16. 16 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1619 Весело

  До коментар [#10] от "Лео":

  Не бе, ние българчетата сме едни порядъчни и спазващи, едни дисциплинирани и почтенни...
  https://www.marinetraffic.com/bg/ais/details/ships/shipid :120422/mmsi:207293000/vessel:TAIS

  А не е трудно, вместо да търсим руснаци и турци из водите около сондажа да цъкнем у гуглето за корабчето, нали?
  Сега си представям, ако сондажът бе руски, или корабчето бе ос регистрация от някой съветски порт...
  Малийййй..
  Нали се сещаш какво щеше да става тук.

  За един прЕАтел питам.
  —цитат от коментар 1 на Незнайко в Слънчевия град


  Ecrasez l’infâme
 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3993 Весело

  До коментар [#14] от "sasoss":

  Всяка година, вкл. и преди по-малко от месец:

  https://frognews.bg/novini/fekalii-zaliaha-plaj-vav-varna.html

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6072 Неутрално

  И ще се къпе ли някой с хидравлична течност? ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Хайде пак да си поговорим колко са лоши зелените, бойкотиращи проучванията за газ в Добруджа, но първо да се замислим за т.н.институции, които са длъжни да упражняват контрол за безопасността на процесите.
  Същите "институции" биха контролирали и БелЯне, нъл тъй?!

 20. 20 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Не знам какво толкова си мисли авторът, че се съдържа в хидравличната течност, но съставките са вода, алкохол (етиленгликол) и триетаноламин плюс цветни трейсери. Опасно е попадането във вътрешни водни пътища и подпочвени води, доколкото е вредно примерно да си пуснеш мивката и от нея да тече водка, разбъркана с крем за лице, нали.
  Токсичността в морска вода и при нищожната възможна концентрация е минимална.
  Обаче иначе заглавието е шес(т), както и правописните грешки....

  Доброто е заразно
 21. 21 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Нено Димов къв го играе?

  malart.blog.bg
 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Хайде пак да си поговорим колко са лоши зелените, бойкотиращи проучванията за газ в Добруджа, но първо да се замислим за т.н.институции, които са длъжни да упражняват контрол за безопасността на процесите. Същите "институции" биха контролирали и БелЯне, нъл тъй?!
  —цитат от коментар 19 на Лелка


  Те не са лоши, а продажни. Местният добив на газ страшно дразни едни хора на изток, ама страшно, страшно ги дразни.
  Под "хора на изток" разбирам и варненеца Спасов, естествено, който е разкрил невероятен инцидент с хидравличен тръбопровод...

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Някой знае ли какво е това същество Анжело Москов?

 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":

  Понеже виждам голямата ви зависимост от плюенето по Рудия да попитам. Този газ, който не е бил руски и скъп, колко пъти по евтино от руския са ни го продавали?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 790 Весело

  До коментар [#20] от "dogwoman":

  Предлагам да експериментираме. Аз изпивам бутилка водка, а ти бутилка етиленгликол. Може без да е разбъркан с крем за лице.

 26. 26 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#21] от "malart":

  Мишка?

 27. 27 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Нищо не се променя в тази държава.
  —цитат от коментар 2 на Ivan Georgiev


  За да се промени нешо, някой трябва да го променя.

 28. 28 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Таис звучи като име на турски кораб. Обикновено те не спазват указанията дори на бреговата охрана.
  —цитат от коментар 10 на Лео


  Сериозно! И не сте чули за операта на Масне, за романа на Анатол Франс, нито сте чели божествена комедия на Данте!?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 29. 29 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Относно сАветските и турски кораби. Това не е първия инцидент с платформата. Преди години един турски кораб повреди газопровода с котва. Там е лятната котвена стоянка. Освен тралене, там и котви не могат да се пускат. Ама защо става така... Да не би концесионера да не иска да влага пари...

 30. 30 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  "...еднократно изпускане на 3 л до 200 – 300 л дневно..."

  Ммда, това безспорно е адски опасно замърсяване на морето. Дори да е вярно, а аз се съмнявам, защото ако е вярно, то всекидневно на платформата трябва да се доставя по един варел течност, то това е нещо незначително в сравнение с помията, която се излива в същото това море...

 31. 31 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Морски дълбоководни (и не чак толкова дълбоководни) тайнства и загадки... Зловещо нали!, ... чак тръпки ни побиват!, ...типично за любителите на неразгадани ребуси и пъзели. А сега ще чакаме. Ще чакаме, когато рибите ще изплуват на повърхността ... за да ни кажат, какава е истината.

 32. 32 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#21] от "malart":

  Води борбата с природата.

 33. 33 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1985 Любопитно

  тва сега, към успехите на славното ни европрецедателство ли ще го пишем... като гледам, "новината" е отпреди минимум три месеца?

 34. 34 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Неприятни инциденти се случват навсякъде. Само че тук институциите не работят. Подаваш сигнал на сто места, те го слагат в архива си и няма кой да направи една проверка. Не съм сигурен как стои въпроса за контрола и компетентността на институциите извън 12 милната зона.

  ATX
 35. 35 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ТОВА Е СКАНДАЛ! Дневник, направете го основна новина. Веднага трябва да гръмне навсякъде по медиите, да се дигнат институциите, да се вземат мерки, да хвърчат оставки и разследвания. Особено като е прикривано. Подобни течности във водата, дори в малки размери, са екологична катастрофа - за живота в морето и хората.

 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  "Местният добив на газ страшно дразни едни хора на изток, ама страшно, страшно ги дразни."
  До коментар [#22] от "dogwoman":

  Кого дразни? Не прочете ли, че находището е маломощно и вече изчерпано и сега се чудят кво да го правят? Чети внимателно и не се самонастройвай за несъществуващи грижи.

 37. 37 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 522 Гневно

  Нено, кво става братче, ти ставаш ли за нещо въобще, или си това за което те мислим - сервитьор на едни хора?

 38. 38 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#35] от "Дундурук":

  Ама разбира се! Та нали за 80% от наелението на териорията смидълът на живота е в скандалите!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 39. 39 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 233 Разстроено

  До коментар [#19] от "Лелка":

  И Пирин :(((((

 40. 40 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 233 Разстроено

  До коментар [#30] от "lz73":

  Ти си тъп герберунгел и това го знае всяко хлапе
  По гнусни от мурзилките сте само герберунгелите
  Накрая се оказа, че шефа ви е русодудк

  Кеф, а?

 41. 41 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  "Местният добив на газ страшно дразни едни хора на изток, ама страшно, страшно ги дразни."До коментар [#22] от "dogwoman":Кого дразни? Не прочете ли, че находището е маломощно и вече изчерпано и сега се чудят кво да го правят? Чети внимателно и не се самонастройвай за несъществуващи грижи.
  —цитат от коментар 36 на Judjuk


  Не се прави на улав. Става въпрос за находищата на шистов газ в България , които са огромни. България от вносител може да се превърне в износител на газ , но хората от североизток с помощта на нашите продажници не позволяват това.



 42. 42 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Таис звучи като име на турски кораб. Обикновено те не спазват указанията дори на бреговата охрана.
  —цитат от коментар 10 на Лео


  Корабът е руски. От черноморския флот на Русия, съоръжен с подводен апарат за дълбоководни специални операции, конвенционална версия на този, за който говори Путин на 1.март.
  https://bg.rbth.com/science/326925-ruska-bezpilotna-yadrena-podvodnitsa

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 43. 43 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 492 Неутрално

  "въпроси за инцидента /от Дневник/ бяха изпратени още на 21 май."""Дневник" обаче разполага с подводна снимка на повредената инсталация, направена на 6 февруари т.г. - седем дни след датата на инцидента."???
  —цитат от коментар 11 на plebs


  Е това, че тогава е правена снимката, попринцип изобщо не означава, че от редакцията на изданието е получена тогава...

 44. 44 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1164 Весело

  Къде бяха екоталибаните когато тръбата се спука???

 45. 45 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Изводът е, че ако не бяха Дневник нямаше да разберем. Като Чернобил. Но важното е баце да премести мравката от пътя на магистралата.

 46. 46 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Представяте ли си кога ще научи българската държава за инцидент в частна АЕЦ и кога ще допуснат държавни институции до оглед на мястото на аварията?

 47. 47 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#20] от "dogwoman":

  Точно така! Заглавието и статията са минипулативни. Чели са в Гугъл, ама недочели!
  Това нещо, ако го изпиеш - ще се отровиш разбира се...На всичкото отгоре е и скъпо, и никой не е такъв балама, че да го разлива. За да го пуснат в употреба, минава 99 теста и е разградимо, и не се задържа в микроорганизми. Буря в чаша вода - само да се пише.

 48. 48 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  Представяте ли си кога ще научи българската държава за инцидент в частна АЕЦ и кога ще допуснат държавни институции до оглед на мястото на аварията?
  —цитат от коментар 46 на чобанмахала


  Затова не трябва да се строи АЕЦ в България. Залагаме сигурността на страната на един частник , производител на електроенергия. Когато стане белята всички щети ще са на България, а те ще са огромни. България не би могла да ги понесе.

 49. 49 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Безхаберието и нищоправенето в този случай е СКАНДАЛНО.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 50. 50 Профил на sensini
  sensini
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":

  Те изоставиха ядрена подводница с екипажа й на дъното да измрат... да не говорим за ядрените аварии, които опитваха да замажат воглаве с Чернобил... сега тръгнали да плачат за няколкостотин литра етиленгликол (а.к.а. спирачна течност). Друг е въпросът, че е престъпно безотговорно някакви световно неизвестни офшорки да правят сондажи от национално значение. Ама то хубавата работа все излиза българска - същата ситуация е с Гинка от пазарджишко дето купува електрификацията на 1/3 от държавата вкл. столицата... много ясно, че тези фирмички ще целят да издоят колкото могат без мисъл за стратегия. И изобщо няма да ги е грижа за безопасност, екология или човешки ресурси. Те не са оттук и са за малко. Гинка е оттук де ама бързо ще се изпари я към кайманите я към Южна Африка, като повечето неуспели “бизнесмени”.
  Етиленгликолът е токсичен към всички форми на живот, разбира се 1-2 тона разлив в черно море няма да доведат до екологична криза (разлятите мазути и нефтопродукти около Бургас и Варна са вероятно доста повече на годишна база - може да се видят почти на всеки черноморски плаж!). Но това не освобождава от отговорност и фирмичката от кайманите с шеф някаква нашенска тъпа мутра, нито доста безполезните ни институции.

 51. 51 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Поздравления за Дневник че разследват този случай. Това е много добра журналистика, и имаме нужда от нея.

  Ясно е защо покриват случая - не искат заради тези новини да има отлив на туристи в началото на сезона. Тази течност се излива на 18 мили (28 км) от нашия бряг, и в тази част на крайбрежието ни няма големи курорти, та от министерствата са решили просто да не се занимават защото рискът се види малък.

  Усетили са се че този който тръгне да се занимава с този случай, поема отговорност че нещо не е контролирал както е трябвало, и накрая ще отговаря той, докато другите се покриват.

  Нека да питат вицепремиерите Дончев и Симеонов по този въпрос, иначе министерствата ще си прехвърлят топката до безкрай.

 52. 52 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 418 Неутрално

  За кухите лейки, които омаломажават тази течност - капнете си САМО ЕДНА капка от нея в кръвта и ще седнем да Ви гледаме сеира. Набързо тялото Ви ще гангреняса и изгние, отворковци. В случая няма да влиза в кръвта, но си е опасно, както и е дадено като пример с очите.

 53. 53 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Шенгенска му работа от седмицата:
  укрито замърсяване на морето до Варна;
  еко-министър дето се грижи за 'поминака';
  бнт пияницата му отложили делото по схемата със здравето му;
  акциза за шиши в/у бездимките;
  медийния закон за шиши;
  Иракли за Ибердрола;
  Пирин за Цеко;
  гражданство за световни престъпници;
  проверки по слънчака за малките и средни търговци;
  повишение на ток парно газ по ясен механизъм;
  психотеста за армията искали да махат;
  черешите ги изкупуват на 70 ст. продават на 4-5 лв.;

  И на всичко това Боцко им каза на европата - Шенген ме гони, Шенген!!!

 54. 54 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2380 Весело

  До коментар [#40] от "Matematiks":

  Ного миришите веей, ного миришите лилявите, от вас чиляк сулук ни мое си зе

 55. 55 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#40] от "Matematiks":


  До коментар [#30] от "lz73":Ти си тъп герберунгел и това го знае всяко хлапеПо гнусни от мурзилките сте само герберунгелитеНакрая се оказа, че шефа ви е русодудк Кеф, а?
  —цитат от коментар 40 на Matematiks


  Мухахаха...Виж сега, понеже се наричш Matematiks, ти предлагам да поровиш из сайта и да изчислиш колко процента от моите коментари са в подкрепа на ГЕРБ или тяхната партия-майка. Ако получиш число, по-голямо от нула, аз ще добавя към него и каса бира.

  Но с оглед на първосигналния ти коментар съм склонен да мисля, че ти си определено червен сподеижник на зелените терористи. А както знаем такива екземпляри рядко се обременяват с мозъчна дейност, нали?!

 56. 56 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#52] от "Дундурук":


  За кухите лейки, които омаломажават тази течност - капнете си САМО ЕДНА капка от нея в кръвта и ще седнем да Ви гледаме сеира. Набързо тялото Ви ще гангреняса и изгние, отворковци. В случая няма да влиза в кръвта, но си е опасно, както и е дадено като пример с очите.
  —цитат от коментар 52 на Дундурук


  А ако си капна в кръвта една капка чиста морска вода какво ще стане? Май пак същото.

 57. 57 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#20] от "dogwoman":

  Отравяне с етиленгликол: http://www.doctorbg.com/page.php?id=15062.
  И кое е безопасното на етиленгликола (антифриз)?

  Post tenebras spero lucem
 58. 58 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 937 Разстроено

  Плашещо беззаконие и институционално безхаберие цари в България, и с годините то става все по-обширно, вместо да намалява!
  Не знам колко хора си дават сметка колко е страшна, в същност, информацията в тази статия, и за какъв разпад на държавата става въпрос.

 59. 59 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#20] от "dogwoman":

  За това, дали е опасна или не хидравличната течност - справка в информационния лист, публикуван онлайн от производителя. Много е подробен!

 60. 60 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Плашеща е безхаберността на така наречените Български институции. Още по плашещото е как си прехвърлят топката едни на други. До това води централизираната шуробаджанащина и политически клиентилизъм. Все още чиновниците по разни дирекции и звена заемат постовете си не за да работят, а за да си вземат заплатите. Последното е функция на по-горе описани Български феномени.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 61. 61 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 297 Гневно

  Ей заради такива неща не поìвам на родното ******морие. И никога няма да почивам,нито аз нито децата ми.

  O sancta simplicita!
 62. 62 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А ако си капна в кръвта една капка чиста морска вода какво ще стане? Май пак същото.
  —цитат от коментар 56 на lz73


  Наслади се на картинките! Да, примерният инцидент е с капка под налягане , но инфекцията с хидравлично масло тръгва и започва да яде тъканите. Морската вода не знам дали яде.

  http://homepage.usask.ca/ ~ala585/Oil Injection injuries.htm

 63. 63 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  Явно държавната машина прави всичко по силите си,за да омаловажи и покрие информация около този тежък еко-инцидент!

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7281 Неутрално

  Няма управия, това може да се случи само в България, а защо не и в Русия.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":Понеже виждам голямата ви зависимост от плюенето по Рудия да попитам. Този газ, който не е бил руски и скъп, колко пъти по евтино от руския са ни го продавали?
  —цитат от коментар 24 на tribiri


  По спомени газа от тези източници беше с около 30% по-евтин от руският.

  Наличието на алтернативен източник е много важно от гледна точка избягването на монополно високи цени. Имаше разследване на ЕС за такива монополни цени които бяха точно в бившите соц.страни които са 100% зависими от руският газ. По изчисления за периода 2010-2017г България е загубила 804млн лв от такива монополни цени. Показателен е и примерът на балтийските страни където Газпром рязко свали цените след като те построиха терминал за втечнен газ. Защото освен свръхпечалби има и нещо друго важно, борба за пазарен дял.

  Така че алтернативен внос /не трасета/ и собствен добив е категорично необходим. Останалото е въпрос на организация и технологии.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 72. 72 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#59] от "Спас Спасов":

  Спасов, защо не пуснеш тази линк тук във форума за да можем да прочетем съдържанието му и ние, иначе къде да го търсим из онлайн-пространството.

 73. 73 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Браво на Дневник! Единствената смислена журналистика е разследващата. Браво за статията и дано не спрат дотук по темата.

 74. 74 Профил на Jivka Koleva
  Jivka Koleva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Спасе ти си един долен нещастник!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK