Как прокурор Гешев кацна във върховната прокуратура с реактивен двигател

Как прокурор Гешев кацна във върховната прокуратура с реактивен двигател

© Велко Ангелов"Като мине избора, тогава ми се обадете."


Така ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев отказа във вторник да коментира твърденията, че в сряда прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще гласува предложението на Сотир Цацаров той да стане трети заместник главен прокурор на мястото на Борислав Сарафов. Гешев и не отрече информацията.


А назначението на този пост има стратегически смисъл: според източници на "Капитал" през септември е възможно главният прокурор Сотир Цацаров да бъде избран на позиция в европейски институции или за член на Конституционния съд. И Гешев да заеме поста като изпълняващ длъжността главен прокурор до избирането на титуляр, за което основанието ще е налице - бил е все пак заместник главен.


Че се подготвя избор, се потвърждаваше месеци наред от постоянното присъствие на шефа на специализираната прокуратура в медийното поле чрез честите брифинги, давани съвместно с ръководството на МВР. А през май, на тържеството по награждаване на ученически есета на тема "Аз съм прокурор", организирано от прокуратурата, Гешев беше представен на абитуриенти от няколко столични училища, за да им разкаже за прокурорската професия.
Звездата на прокурора Гешев изгря с делото КТБ и запламтя ослепително с ареста на кметицата на "Младост" на живо в телевизионен ефир


макар че той е облякъл червената тога още през 2006 г. Завършил е през 1994 г. школата на МВР в Симеоново (както и доскорошният заместник на Цацаров - Сарафов), работил е в Пето РПУ като следовател, след което - през 2006 г., става прокурор в Софийската районна прокуратура. А през 2009 е командирован в Софийската градска прокуратура в отдела за престъпления във финансовата и данъчната система, ръководен от прочутия с репликата си "На колене като всички престъпници" Роман Василев.


Но днес малцина щяха да знаят името на Гешев и да го разпознават по телевизията, ако не бяха две важни събития от неговата прокурорска кариера:


- Ако не му се беше паднало делото за Корпоративна търговска банка (КТБ) през 2014 г. с главен обвиняем Цветан Василев и още 17 души. Обвинението срещу Василев бе преквалифицирано през 2016 г. в такова за ръководител на организирана престъпна група, а делото бе прехвърлено в Специализираната прокуратура. Малко след това Гешев бе избран за неин шеф. Така бе обезпечена за неопределено бъдеще неразривната свързаност на Гешев с делото КТБ.


- И ако не беше той лично надзиравал и контролирал на място операцията по ареста на кмета на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова през април т.г. пред Спортната палата. Операция, продължила над 6 часа, през които двете жени стояха в белезници пред погледите на хиляди минувачи и в прекия ефир на телевизиите. И настояваха за адвокат, но той не беше допуснат от прокурора Иван Гешев.


Прокурор със специфичен хумор и желязно хладнокръвие и непукизъм

- това се разкри и от публичните, и от неформалните прояви на Гешев и по двете споменати забележителни събития от кариерата му. На специалната пресконференция по повод приключването на разследването на КТБ той определи свършената работа като колосална и я оприличи по трудност и положени усилия с "кацане на луната с дизелов двигател".


Репликата за дизеловия двигател се понесе крилата из медиите и затисна въпросите за тенденциозно воденото разследване по КТБ, които не получиха отговори на пресконференциите и в телевизионните интервюта на Гешев. Защо например не е разпитан и Пеевски и въобще не се споменава по делото КТБ? "И Путин, и Обама, и много други хора ги няма в изложението - отвръщаше Гешев и невъзмутимо продължаваше: В хода на разследването не сме установили някакви неща, които да са свързани с г-н Пеевски..."


Въпреки че над сто документа по делото показват, че КТБ е кредитирала бизнес сделки на Пеевски и Ирена Кръстева, както наскоро писа "Капитал", позовавайки се на материали от досъдебното производство.


А за продължилото половин ден претърсване на автомобила на Иванчева и Петрова, докато те стоят с белезници, а адвокатът напразно чакаше в подлеза пред Спорната палата да бъде допуснат, Гешев най-спокойно заявяваше в телевизионните студиа, където нямаше кой да му възрази: такъв бил законът и не той, законовите процедури налагали това, без да посочи кой закон и кои процедури.


Но не само там, където няма кой да му възрази, Гешев не се притеснява да прави произволни интерпретации на законите и процедурите. В неформален разговор той не се поколеба да заяви пред "Дневник", че не било задължително да бъде извикан адвокат при задържаните жени на кръстовището, тъй като към онзи момент те все още не били обвиняеми.


Вместо обяснение пред ВСС, висок пост


Категорично изключвам вариант Гешев да не познава закона за МВР и ясната разпоредба, че задържаният има право на адвокат от момента на поставяне на белезниците. И ако акцентирам на този детайл, то е, защото операцията на кръстовището пред Спортната палата ще остане емблема на неговата стремителна кариера, независимо какво ще бъде доказано пред съда от обвинението за подкуп срещу бившата кметица на "Младост".

Ще повторя: Фактът, че той не допусна защитник на кръстовището, докато не завърши претърсването, и още повече - че се осмелява да твърди пред журналист, че не било задължително, не е непознаване на законите. А е


убеденост, че никога няма да му бъде потърсена отговорност


Че Гешев ще бъде избран, стана известно още с публикуването на предложението на Цацаров в дневния ред на прокурорската колегия миналата седмица. По избора му единодушието беше дори смразяващо, защото още преди главният прокурор - по процедура - да предложи на колегите си да споделят, ако има коментари, вотът беше осъществен и се появи на екраните - без никой дори да гъкне.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5591 Неутрално

  Иванчева се оказа перфектната ракера носител за много кариери.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  "Прокурор със специфичен хумор и желязно хладнокръвие и непукизъм"
  Идеален за борба с престъпността. За съжаление е на страната на мафията.

 3. 3 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 589 Весело

  За първи път да съм съгласен с тролче #1

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 4. 4 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 589 Разстроено

  Поредния слуга на олигархията ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Избрали са си го.
  Като ония, който ще замества...

 6. 6 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 470 Разстроено

  При ГЕРБ кадровата политика следва принципа - колкото по-прост(а), толкова по на високо!

  #killwhitey
 7. 7 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 842 Неутрално


  Поредния слуга на олигархията ...
  —цитат от коментар 4 на danvan


  Мафията няма да допусне свестен на този пост. Не е луда да си прави харакири. Притеснителното е , че Цацаров го готвят да го правят конституционен съдия или избран на позиция в европейски институции. Това е кошмарно.

 8. 8 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Шенгенска му работа от седмицата:

  некадърникът на спец съда става зам. прокурор;
  малолетни в плен на търкането на талончета за Божков;
  укрито замърсяване на морето до Варна;
  еко-министър дето се грижи за 'поминъка';
  бнт пияницата му отложили делото по схемата със здравето;
  акциза за шиши в/у бездимките;
  медийния закон за шиши;
  Иракли за Ибердрола;
  Пирин за Цеко;
  гражданство за световни престъпници;
  проверки по слънчака за малките и средни търговци;
  повишение на ток парно газ по ясен механизъм;
  психотеста за армията искали да махат;
  черешите ги изкупуват на 70 ст. продават на 4-5 лв.;

  И на всичко това Боцко им каза на европата - Шенген ме гони, Шенген!!!

 9. 9 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 469 Неутрално

  "Категорично изключвам вариант Гешев да не познава закона за МВР и ясната разпоредба, че задържаният има право на адвокат от момента на поставяне на белезниците".

  1. Процедурата по задържането е административна (по Закона за МВР) - и компетентен да се произнесе дали е законосъобразна е Административния съд, а не прокуратурата.
  2. Процедурата по задържането е процесуална, чак когато прокурор задържа до 72 часа, за да представи ОБВИНЯЕМИЯ пред съд с искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража". Освен това тези въпроси са от компетентност на наблюдаващия прокурор, а не на административния му ръководител.
  Обръщам внимание на тези неща, тъй като в статията измежду основателните забележки се промъкват и некомпетентни твърдения. Така става миш-маш и се губи същественото.

 10. 10 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Достоен заместник на началника. Но все пак последният бая вдигна летвата по гьонсуратлък.

 11. 11 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#8] от "ilc39569114":

  а още е сряда...

 12. 12 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Герберастки парашутист с типична селска мутра.

 13. 13 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Цялата тая пас-ми-на плаче за Пиночет.

 14. 14 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Вместо да бъде изритан от Прокуратурата за гафове по делото за КТБ и гафове при ареста на кметицата на Младост, в Бацеландия такива послушни некадърници правят бляскава кариера. Има ли учудени?

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7934 Неутрално

  Колкото по не става, толкова по-нависоко. Примери в държавата, колкото искаш. Политици, депутати, прокурори, повечето некадърници , свързани с мафията.

 16. 16 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Какъв е извода? За да успеете в България и стигнете върховете в избраното поприще,
  трябва да се некадърни, нагли, корумпирани и послушни слуги на мафията.
  Ако не сте, може да търкате билетчета или да се отправите към Терминал2.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4888 Весело

  Че кой може да гъкне пред ЦАЦАРОВ ? #Кой има, но #Той не е бил на заседанието :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Абе сякаш сме гледали глупостите на тоя и други пъти, освен покрай КТБ и Иванчева. От 1-2 години е по медиите с изцепки.

 20. 20 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 859 Любопитно

  Единствено ЦацарОФФ може да потърси отговорност на Гешев, но защо да го прави?

  No Pain No Gain
 21. 21 Профил на dasvidaniya
  dasvidaniya
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#12] от "m_todorov":

  Прав си, вече българската прокуратура със сигурност ще влиза масово в черни списъци, а прокурори лишавани директно от права. Сега остава да научат законите и да спрат да излагат на директна опасност гражданите, навярно след няколко прокурски трупа, ще се появи умен и разсъдлив човек да анализира актовете им.

  Руски трол. https://мвд.рф/
 22. 22 Профил на dasvidaniya
  dasvidaniya
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#2] от "Лео":

  така е, за съжаление е така, българската прокуратура отдавна е белязана като терористична организация от щатите и други държави, но не само заради корумпираната си и глуповата администрация... а основно заради резултатите от решенията им

  Руски трол. https://мвд.рф/
 23. 23 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1979 Весело

  Какъв е извода?
  —цитат от коментар 16 на Котаракът на Шрьодингер


  Цацаров е гадняр и му завижда за постиженията в спецпрокуратурата :)

 24. 24 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1979 Весело

  или избран на позиция в европейски институции. Това е кошмарно.
  —цитат от коментар 7 на tacheaux  това е смешно почти колкото Калфин - шеф на ОЛАФ :) кой изобщо я измъдри тая тъпня

 25. 25 Профил на Ежко
  Ежко
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Та кое било "специфичното" чувство за хумор? За кацането с дизелов двигател на Луната? Същият хумор има бай Пешо карбуратора - автомонтьор от Казичене. Ма кво друго да чакаш от милиционерската школа в Симеоново.

 26. 26 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 544 Неутрално

  С писане по форумите няма да се променят нещата. Подготвят се още 7 год. анархия и беззаконие, с нов фиктивен главен прокурор, докато българинът кротко си попържа всички и всичко анонимно пред клавиатурата.

 27. 27 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Винаги съм се чудил - като постъпват в Симеоново мислили ли са, че ще работят за мафията? Или са си се представяли като борци срещу неправдата като Фалконе в Италия и американските шерифи... И ако са мислили, че ще се борят за правдата как приемат сегашното си положение на пазители на мафията.

 28. 28 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#6] от "THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT":

  И понеже от Боко по-високо нема, следва че.... :) :) :)

 29. 29 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2288 Весело

  Не вярвам Бравопетя да си мисли, че в най-бедната, най-корумпираната, най-мафиотската държава, населена от 80% дебили, точно пък прокуратурата може да бъде различна с нещо. Ма де да знае човек.

 30. 30 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 854 Весело

  Много фашистка тази фамилия,бе. :) :)

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 31. 31 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Плешив педер@с и послушко на сенчести чичковци.

 32. 32 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Решихме да го изберат.

 33. 33 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 860 Разстроено

  Поредния слуга на олигархията ...
  —цитат от коментар 4 на danvan


  Не само, той е един от тях! Мафията си има държава, и тя се казва България....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK