Парламентът отхвърли искането на левицата за по-сериозни санкции при контрабанда на лекарства

Парламентът отхвърли искането на левицата за по-сериозни санкции при контрабанда на лекарства

© Associated PressПарламентът отхвърли на първо четене внесените от левицата промени в Наказателния кодекс, въвеждащи по-сериозна наказателна отговорност за реекспорт на лекарства. Измененията, които според социалистите ще подпомогнат борбата с контрабандата на лекарства, бяха подкрепени от 63 депутати, 39 бяха "против" и 53 се въздържаха.


От БСП предлагаха като престъпление според Наказателния кодекс да се включи нерегламентирано пренасяне през граница на лекарствени продукти в особено големи размери. Измененията предвиждаха да се криминализират производството, вносът, износът, съхраняването, търговията на едро или дребно с лекарствените продукти в хуманната медицина, когато тези дейности се извършват в нарушение на закона. Предложената санкция беше до шест години лишаване на свобода.


"Само наказателната отговорност, предвидена сега, не е достатъчна. При действащата сега законова уредба контрабандата на лекарства е само митническо нарушение, а ние предлагаме да бъде и престъпление в случаите, когато е в големи размери", заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на групата на левицата Драгомир Стойнев.


От ГЕРБ коментираха, че кражбата на лекарства се наказва по други параграфи. С този текст при всяка продажба на лекарства без рецепта ще вкарвате аптекарите до шест години в затвора, коментира Димитър Лазаров от ГЕРБ.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK