Правителството отпусна безвъзмездно 104 млн. лв. на БДЖ

Правителството отпусна безвъзмездно 104 млн. лв. на БДЖ

© Надежда Чипева, КапиталПравителството одобри отпускането на допълнителни 104 млн. лв. на "Холдинг БДЖ" ЕАД. На днешното си заседание министрите решиха да предоставят сумата безвъзмездно, като тя трябва да бъде възстановена до 28 декември 2020 г.


С парите трябва да се погасят задълженията на холдинга по Втория облигационен заем, сключен през 2007 г.


В началото на седмицата от БДЖ съобщиха, че са постигнали договорка за подписване на споразумение с банките кредитори на дружеството. Именно към кредиторите трябва да отидат отпуснатите от правителството пари. По този начин се спира и продажбата на активи на компанията.


Преди месец се разбра, че частен съдебен изпълнител продава половината сграда, в която се намира централата на БДЖ в центъра на София, на ул. "Иван Вазов" 3. Веднага след това Министерският съвет одобри допълнително безвъзмездно финансиране за холдинга в размер на 20 млн. лв. - толкова е сумата, запорирана от съда в сметките на "БДЖ Пътнически превози" по искане на международните кредитори.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK