Дигитална платформа ще дава сертификати за умения, придобити чрез доброволчество

Доброволци при бежанци, 2016 г.

© Цветелина Белутова, Капитал

Доброволци при бежанци, 2016 г.Днес беше представена новата дигитална платформа за млади доброволци ValidVol по време на конференция на тема "Възможности и предизвикателства пред валидирането на уменията, натрупани чрез доброволчество".


Целта й е да издава сертификати на младежи за техните умения (например "Работа в екип"), които да бъдат потвърдени от техните надзорници от съответната неправителствена организация, за която са доброволствали. Платформата е разработена от български и европейски организации.


На дискусията беше предложено ValidVol да се свърже с LinkedIn, за да се увеличи доверието от страна на работодателите.
Причината "Национален алианс за работа с доброволци" (НАРД) и други неправителствени организации да разработят платформата е, че макар и чрез доброволчеството младежите да разширяват светогледа си и да работят върху качества, ценени в професионален план, все още няма обективен начин за доказване на придобитите умения пред бъдещи работодатели.


На конференцията

© НАРД

На конференцията


Според Ираван Хира - генерален директор на Hewlett Packard Enterprise Bulgaria, динамиката на XXI век изисква хората да излизат от рамките - умение, което социалната ангажираност и доброволчеството развиват, а не формалното образование. По тази причина служителите в компанията са окуражавани да доброволстват в и извън компанията, което според генералния директор променя работната обстановка и подобрява продуктивността.


Стефания Дунчева, директор "Човешки ресурси" на TELUS International Europe, разказа, че самата тя високо цени доброволчеството при наемане на нови служители, тъй като неправителствените организации следват новите европейски тенденции и са по-напредничави.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK