Окръжните съдилища ще водят регистър на работодателите и синдикатите

Всички членове на Националния съвет за тристранно сътрудничество подкрепят изменението.

© Велко Ангелов

Всички членове на Националния съвет за тристранно сътрудничество подкрепят изменението.Работодателските и синдикалните организации ще се вписват в регистър към окръжното съдилище, където е седалището им. Тази добавка към Кодекса на труда одобриха депутатите днес.


Специалният ред за регистрацията на работодателските съюзи и синдикатите се налага, защото от една страна Кодексът на труда допуска регистрацията им като юридически лица, но в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел ги изключва поради специфичния характер на дейността им.


Двата вида сдружения няма да регистрират целите си, нито средствата за постигането им, защото това е уредено в трудовото законодателство.
Заварените синдикални и работодателски организации запазват правоспособността си на юридически лица и няма нужда да се регистрират.


И работодателските съюзи, и синдикатите са изразили подкрепа за изменението, което според тях затвърждава тяхната особена роля в обществото, включително и като участници в тристранния диалог, за разлика от останалите сдружения на гражданите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK