Майките на деца с увреждания компромисно дават срок до 1 октомври за цялостна реформа

Майките на деца с увреждания компромисно дават срок до 1 октомври за цялостна реформа

© Цветелина Белутова, КапиталДо 1 октомври да бъдат приети законите за цялостна реформа на сферата за подпомагане на хората с увреждания. Това е компромисът, на който са готови майките на деца с увреждания, протестиращи вече близо месец в палаткови лагери из страната. Това е срокът, в който законите трябва да са приети, не да започне обсъждането, коментира пред "Дневник" една от най-активните майки от протеста - Вера Иванова. Палатковите лагери остават дотогава и няма да бъдат махани, докато се чакат институциите.


Днес омбудсманът Мая Манолова, която подкрепи майките и направи законопроект за личната помощ в отговор на техните настоявания, се срещна с хора от национално представени организации на хора с увреждания. Срещата дойде в отговор на острото противопоставяне на тези организации и протестиращите майки. Национално представените организации обвиниха майките, че блокират цялостните реформи. И че подготвеният под тяхно настояване законопроект за личната помощ ще осигури помощ само за малка част от хората с увреждания, ще доведе до разделение и дискриминация.


Манолова заяви днес, че явно национално представените организации не са се запознали в дълбочина с текстовете. От това идвали разминавания, проблеми. Както и насаждане на напрежение, хора бивали подвеждани, че ще има помощи само за протестиращите майки или пък подкрепа само за ограничен кръг от хора.
Не съм готова да съм част от такъв конфликт - на майки срещу майки, на хора с увреждания срещу хора с увреждания, заяви Манолова. И предложи, за да няма подобни бъдещи спорове, законопроектът за личната помощ да бъде разглеждан в пакет с другите два законопроекта, целящи реформи в сектора - за хората с увреждания и за социалните услуги. Така било и логично, като трите бъдат взаимнодопълващи се.


Докато Манолова вече подготви и внесе в парламента законопроекта за личната помощ, другите два още са в етап на разработване от социалното министерство.


Днес майките на деца с увреждания пак посочиха, че от години чакат държавата да приеме законите и да направи реформата. Но в името на това да няма обвинения, че не дават шанс на реформата, ще изчакат министерството и държавата да си свършат работата, да направят законопроектите и да ги разглеждат заедно със законопроекта за личната помощ. В същото време
заявиха, че дават срок до 1 октомври за това пакетът да е окончателно приет в парламента. А палатките остават.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5277 Неутрално

  Майките на деца с увреждания даже са толерантни. Депутатите трябва с шило да ги побутваш

 2. 2 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  Т. нар. законотворци са длъжници на хората с увреждания въобще, на майките с болни деца, на всички, нуждаещи се от социални услуги.
  Вместо да си посипят главите с пепел, образно казано, те отложиха разглеждането на нужните законопроекти за есента, но за акциза в/у нагреваемите тютюневи изделия се събраха и формулираха устройващите ги текстове, за които без съмнение ще гласуват в пленарна зала до излизането им във ваканция.
  Всичко това не е смешно, не е тъжно, арогантно и отвратително е.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 3. 3 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Аз не искам да плащам един милард лева на година на тези майки, които ги дават по телевизията да пушат и да тровят собственото си здраве и това на децата им. И пенсионерите ще кажат, че искат увеличение на пенсиите, и полицайте ще поискта повече пари, и безработните, и военните. Защо тези майки не осъзнаят, че не са единствената група хора в България, която има нужда от увеличение на средствата? Другите групи хора изброени по-горе нямат ли? Майките са използвани за политически Пиар от БСП, Слави, Мая Костинбродска, Марешки, ДеБъ, и кой ли още не.

 4. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Кръпка след кръпка и никаква воля за цялостна реформа във всяка една сфера.
  Ма 100 млн. за полицаи се намериха, още незнайно колко млн. се метнаха за ненужна показност покрай преЦедателството - пари има, акъл и морал за харченото им няма.

 5. 5 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Аз не искам да плащам един милард лева на година на тези майки, които ги дават по телевизията да пушат и да тровят собственото си здраве и това на децата им. И пенсионерите ще кажат, че искат увеличение на пенсиите, и полицайте ще поискта повече пари, и безработните, и военните. Защо тези майки не осъзнаят, че не са единствената група хора в България, която има нужда от увеличение на средствата? Другите групи хора изброени по-горе нямат ли? Майките са използвани за политически Пиар от БСП, Слави, Мая Костинбродска, Марешки, ДеБъ, и кой ли още не.
  —цитат от коментар 3 на Tzariqt e Gol


  +++
  Може да ви се вижда цинично , но тези майки изобщо не виждат своята отговорност за състоянието на децата си.

  Тази година в България масово не могат да се отгледат домати и на открито и в парник , къде са тия майки??
  Имаше програма за лична помощ без огранияения за доход , т.е и за възрастни хора които са работили по 40 г и са плащали данъци и освен техните си прижилегии много възрастни хора на които децата работят и плащат данъци не бяха подпомогнати защото от тези бройки се отдели и пак за деца.
  Е , тези деца на тези хора се наложи да спрат да работят за да гледат възрастните си родители. Какво искате майки, кой да работи и да ви плаща неразумния полов живот , дъненето на чàлга на понудата на 1-месечно бебе 24 ччаса, ..??
  Къде ви на протестите за тишина , екология - чìста храна , чиста вода, ...полово обучèние За там трябва да са парите . Какво е това , колко са тези майки???

 6. 6 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#3] от "Tzariqt e Gol":

  Вече писах веднъж, това не са майки независимо на какво деца. С черепи в в инвалидната количка на детето, с надписи, че някой ги убива, с овациите за Манолова и парите от Слави..........

 7. 7 Профил на bizdelnik
  bizdelnik
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#3] от "Tzariqt e Gol":

  Майките пушат, следователно не трябва да се дават пари за деца с увреждания. Ясно.

  Има и други хора с нужди от пари, затова не трябва да се дават пари на никого. Логично.

 8. 8 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1341 Гневно

  До коментар [#5] от "rorikabc":

  "Какво искате майки, кой да работи и да ви плаща неразумния полов живот , дъненето на чàлга на понудата на 1-месечно бебе 24 ччаса, ..??"

  Славке, ти ли си ма?
  Ка та не е срам да пишеш подобни дивотии и да се излагаш като... ма то си си кифла, явно, та няма какво да искам повече от тебе.
  Какъв неразумен полов живот те е подгонил, ма моме, фани пОчети малко за вродените заболявания, баси и неграмотната овца.
  Каква члага ма, кви пет лева, ква милиция.
  Ти кое намираш ти за отговорно - да си хвърлиш детето в институция, да умира с години, защото се е родило "дефектно"? Или да имаш смелостта да си го гледаш въпреки такива недоразумения като тебе и като 90% от мъжете на тия жени?
  Ти правиш ли разлика между възрастен човек, горе-долу с всичкия си и парализирано дете с умствен дефицит?
  Не, не правиш, що ли те питам.
  БТВ, само да ми обясниш смисъла на думичката "понуда", както и селото от което произлизаш заедно с нея.
  Баси кви ..... неща на два крака има в тая държава, да се чуди човек да драйфа ли, или да убива...

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 9. 9 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1341 Гневно

  До коментар [#3] от "Tzariqt e Gol":

  Не бе. Дай да не даваме на никой за да не поискат и другите.
  Дай да държим всички в мизерия.
  После се чудете що няма кадри, що някой подмамил някой си и защо два милиона и половина трудоспособно населени си е било камшика.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 10. 10 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Интересно ,като мине срока на 1 октомври,какво ще стане?Славчо и той седеше на стола пред Народното събрание и той даваше ултиматуми,ама резултати никакви.Тези майки с черните фанелки и балони настроиха доста хора срещу себе си.

 11. 11 Профил на People vs ГЕРБage
  People vs ГЕРБage
  Рейтинг: 2454 Любопитно

  До коментар [#5] от "rorikabc":"Какво искате майки, кой да работи и да ви плаща неразумния полов живот , дъненето на чàлга на понудата на 1-месечно бебе 24 ччаса, ..??"Славке, ти ли си ма?Ка та не е срам да пишеш подобни дивотии и да се излагаш като... ма то си си кифла, явно, та няма какво да искам повече от тебе.Какъв неразумен полов живот те е подгонил, ма моме, фани пОчети малко за вродените заболявания, баси и неграмотната овца.Каква члага ма, кви пет лева, ква милиция.Ти кое намираш ти за отговорно - да си хвърлиш детето в институция, да умира с години, защото се е родило "дефектно"? Или да имаш смелостта да си го гледаш въпреки такива недоразумения като тебе и като 90% от мъжете на тия жени?Ти правиш ли разлика между възрастен човек, горе-долу с всичкия си и парализирано дете с умствен дефицит?Не, не правиш, що ли те питам.БТВ, само да ми обясниш смисъла на думичката "понуда", както и селото от което произлизаш заедно с нея.Баси кви ..... неща на два крака има в тая държава, да се чуди човек да драйфа ли, или да убива...
  —цитат от коментар 8 на rapidfire


  Тя "овца", аз "овца", ти...? Кой си, че да ни даваш насока в живота? Овчар? Пъдар? Или просто тъпанар, професионален трол на ДСб с типичната за тях арогантност, съчетана с агресия и нетърпимост към чуждото мнение, ако не съвпада с тяхното. Типичен костовар и ченге! Драйфай някъде другаде, просто момче! За убийство няма да ти стигне смелост.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 12. 12 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4860 Неутрално

  Ха дано, ама надали, като ги знаем нашите избраници.

 13. 13 Профил на Радост вкъщи
  Радост вкъщи
  Рейтинг: 274 Неутрално

  ЦИТАТ ОТ ПИСМОТО НА МАЙКА ОТ ПАЛАТКОВИЯ ЛАГЕР ДО БИСЕР ПЕТКОВ:

  "Та взимам си вертикализатора, магазинът ми дава няколко фактури обаче за онези неща, които сте ми изплатили. След 3 години същата врътка, ама за количка само. Накрая продавам нещото и си гушвам кинтите. Ако пък в магазина са ми приятели, оставям им някакъв процент от парите, те ми дават фактурите и си гушкам кеш кинтите в джобчето. Айде, по селата ги проверявали, ама в една огромна София....кой го интересува какво съм взела"

  БЕЗ КОМЕНТАР!

 14. 14 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#8] от "rapidfire":

  Господине , докторите казват чè тези увреждания идват повечето от полови болести. Казват също чè женския организъм , има възможност повечè "да се чисти", т.е. по опасно е мъж да се разболее отколкото жена. 'Да и у наше село имаше едно такова дете. Една жена роди едно здраво и едно точно такова момиèта. . Дядото бил на война и се разболял от някаква такава болест. Това дете му беше внучè. Живя 36 години. Гледаше го баба му а майката ходеше на работа. Помагаха и другите баби от махалата. Здравото дете роди дете също с проблеми , оставиха го на държавата. Здравото дете роди пак дете с увреждания . Пак го оставиха.
  Та бабите казваха и мъж и жена докато не родят дете да мислят , пък после ако искат да ходят на главата си. Иначè затриват род. Не даваха на бременните даже да си къдрят, боядисват косите , да си лакират ноктите , да не се хранят с каквото им падне , ... Това го знаеха бабите преди 50 години.
  Някой казва ли на днешните младежи такива неща ?
  Какво и пречì на такава майка да го остави в дневен център, които ги има и много майки се ползват от него и да отиде да работи??
  С тези деца посещавайки дневния център работят специалисти , стават по социални , от тези които по цял ден са с майка си.

  Та такива едни работи.
  Преди да давате квалифиации , помислете малко.

 15. 15 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1341 Гневно

  До коментар [#11] от "Непукистка":
  Овчар? Пъдар? Или просто тъпанар,

  Не, лекар съм и по стечение на обстоятелствата работя с тия хора, та знам всичките им житиета и страдания.
  И да, аз съм човекът, който ще ви дава наклон, защото това е част от работата ми по грижата и защитата на тия хора.
  Овчар , защото работя с овце, пъдар, защото трябва да отървам падналите от такива лешояди като вас, които искат да им се отритат, та да се почувстват велики в жалкото си всекидневие и тъпанар, защото бия тъпана, че такива хора са оставени да умират. Така че свиквай.
  Това не е обида, а комплимент, особено от такива като вас.
  Сега успокои ли се?

  Между другото, се сетих за едно определение :
  "За степента на цивилизованост на едно общество се съди по отношението му към инвалидите"
  Според него, мили мои, не сте излезли от пещерите.
  Айде със здраве.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 16. 16 Профил на People vs ГЕРБage
  People vs ГЕРБage
  Рейтинг: 2454 Весело

  До коментар [#15] от "rapidfire":

  Разбрах. Ти си лекар-мутра, ако се съди по езика и отношението ти към инакомислещите. Работел той с инвалиди, хаха... Всеки, който има работа с проблеми на тялото, духа или обществото може да извади своите проблеми и да те наплеска с тях през устата, докторе! Може и да си с диплома, но това не ти пречи да гледаш на света през малки тесни процепи, тоест или си ограничен, или недоучен, или неинтелигентен. Агресивен простак, независимо от образованието и професията. Изводът се налага, щом не можеш за направиш разликата между отношение към инвалидите или изразеното тук от мен специално към чисто рекетьорския политически протест на т.н. "майки", повечето от изяваващите се, апропо, войнстващи и тропащи с крак като теб самия. Сякаш всички останали сме ви длъжни. И запомни, начинът, по който се отнасяме към увредените тялом или духом или към хомосексуалните например, няма нищо общо с този към протестите и демонстрациите им. Когато разбереш какво ти казвам, или пък се усетиш, че не си прав да ругаеш и обиждаш заради различно от твоето мнение, тогава се обади. Айде, поздрави от село!

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 17. 17 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#16] от "Непукистка":

  Когато трябва - мутра съм.
  Зависи от хората срещу мене.
  Край на спора.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK