1968 г.: Как ДС и БКП попречили на спонтанен протест срещу войната във Виетнам

От Музея на социалистическото изкуство

© Николай Николов

От Музея на социалистическото изкуствоМладежи от Холандия и Западна Германия през 1968 г. по време на световния младежки фестивал се опитали да протестират пред посолството на САЩ в София срещу войната във Виетнам. Тази самоинициатива, несъгласувана с домакините, обаче притеснила Държавна сигурност и комунистическите власти.


Пред посолството имало и планирана демонстрация, импровизации били недопустими. Решението - група младежи от градската организация на Българската комунистическа партия преминала пред легацията, подбирайки всички в шествие, пеейки "Тих бял Дунав". Така "иззехме инициативата... и привлякохме вниманието на обществеността с нашата организираност и политическа целенасоченост", пише в информация на софийското управление на МВР, поместена в Сборника на комисията по досиетата"Държавна сигурност и IX световен младежки фестивал".


Денят бил 29 юли и изобилствал от събития - митинги и концерти, "за солидарност с борещия се виетнамски народ". Само че те са били добре организирани и контролирани от комунистическата власт, недопускаща никакви своеволия.
Трескавата подготовка


Държавна сигурност и милицията са се готвели старателно за фестивала, съвпадащ с младежки бунтове на Запад и с Пражката пролет. Налагало им се да бъдат особено бдителни, защото се е очаквало да пристигнат "вражески елементи", който "да склоняват към диверсия и да пропагандират буржоазен начин на живот". Изисквало се и да внимават за представители на капиталистическите страни, които биха работили за "дезорганизирането на фестивалните мероприятия, биха създавали настроения срещу битови или други неуредици, като по този начин ще отклонят вниманието на някои делегати от главните цели на фестивала".


Службите са впрегнали целия си състав - забранено е на офицерите и сержантите да излизат в отпуска, се вижда от поместените справки и доклади в сборника.


От документ за "взаимодействието с представителите на братските органи" се разбира, че за фестивала подкрепления са изпратили Съветският съюз - 30 агенти, ГДР - 15. На тях са били осигурени явочни квартири, леки автомобили, работни помещения и места за живеене. Организирани им били екскурзии до Боровец, Пловдив, Шипка и Рилския манастир.


От друг документ се вижда и че представителите на унгарските служби са съобщили на българските си колеги, че "разполагат с агентурни възможности за близък контакт с делегациите на Франция, Италия и Финландия", като и са посочили и две лица с "прогресивни възгледи" от френската делегация.


В четвърти отдел на Държавна сигурност пък била създадена специална оперативна група от четирима агенти, чиято задача е била да организира и провежда "мероприятия" с делегациите на капиталистическите страни. Групата трябвало да разобличава участници във фестивала, които "биха работили за дезорганизирането" на събитията от програмата, както и да вербува сред тях сътрудници на Държавна сигурност.


Бдителност към всеки от Чехословакия


Делегацията на Чехословакия - страната, в която опитвали "социализъм с човешко лице", е била щателно проучена от агентите на ДС.


От донос на довереното лице "Димитров" се разбира, че службите са положили много усилия да се срещнат с ръководителите на фестивалците от ЧССР. Един от тях е описан като "човек, който няма нищо общо със социализма", други имали подготвени лекции, с които да убеждават, че чехословашката промишленост не е изостанала, като преследвали целта да докажат със статистически данни, че Съветът за икономическа взаимопомощ (СИВ) - икономическият съюз на социалистическите държави, е с лоша система, че "Общият пазар е по-добър".


За 29 юли, когато много хора се събрали на площад "9 септември" /между бившия царски дворец и мавзолея на Георги Димитров/, където делегациите изпълнявали различни песни, в документите е отбелязано, че българската публика е аплодирала чешката програма най-силно с "възгласи на одобрение, дори на възхищение".


Подчертано е, че чехите изглеждали различно от останалите, те били с "екстравагантно облекло - дълги сака, тесни панталони, развяващи се дълги коси", като са правили "скокове, кълчене, гримаси", характерни за западните изпълнители.


Без екстремисти


Службите открили сред протестиращите "екстремисти", които имали свои планове за протестите. Сътрудник забелязал, че в 11:15 часа на 29 юли "група младежи и девойки от неизвестна националност са носили на гърдите си и на гърбовете си плакати с надпис "Всички в 16 часа да присъствуват на протестната демонстрация в защита на Виетнам пред Американската легация".
Това разкритие предотвратило импровизираната демонстрация с помощта на младежите - комунисти, пели "Тих бял Дунав".


Преди това група "екстремисти от западно-германската и холандската делегации", която се движила по улица "Софийска комуна" (днес улица "Княз Александър I") направила нещо, което се срещало "за пръв път в милиционерската практика" - "седяща демонстрация". Там обаче отново минавали "наши младежи", които действали както пред посолството. Няма информация дали и те са пели.


На перваза на сградата на БНБ се бил покачил "един чужденец", който на отговарял на поканите да слезе и когато бил свален "един френски дипломат, който през цялото време наблюдаваше демонстрацията, извика на български език "Позор!"".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  Прости им Господи, комунистите не знаят какво правят.

 2. 2 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Тази случка я помня, през 1968 бях студент 1 курс и с приятели ходехме из центъра да гледаме. Демонстрация точно пред американското посолство не е имало. То беше тогава на Ул. Съборна(тогава беше “Стамболийски”), между Леге и Софийска комуна (сега Княз Александър). Улицата беше преградена от военни камиони от двете страни - от пресечката с Леге до пресечката със Софийска комуна и достъп до американското посолство нямаше. Протестиращите младежи от чуждестранните делегации тръгнаха по Софийска комуна, спряха ги и те седнаха на паважа. След малко се появи колоната комсомолци и цивилни милиционери, не помня какво пееха, но викаха лозунги против американците. Седящите демонстранти бяха изритвани на тротоара и оттам подкарвани през градината към Народния театър.
  Помня и една друга случка - на естрадата в Парка на свободата (Борисовата градина) имаше концерт на група от Унгария или Югославия, не помня точно. Бяхме там група момчета и момичета и викахме, пеехме, по едно време явно наблюдаващите ченгета не издържаха, появиха се милиционери с гумени палки и почнаха да бият който им падне - момчета, момичета. Скрихме се с две девойки в храстите и ни се размина боя, после избягахме.
  “Мили спомени” .


 3. 3 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Прости им Господи, комунистите не знаят какво правят.
  —цитат от коментар 1 на 4ort


  Господ да им прощава, живите-НИКОГА!

  Те са знаели какво правят (в случая) и са постигнали целта: Почти е нямало неконтролирани от КДС прояви. Как така някои "прогресивни западни елементи" на своя глава ще правят нещо неконтролирано?!? Като например "седящ процес"? Ами ако утре някои повлияни от "новото" местни ненадеждни елементи го направят на своя глава-къде ще му е края?!?

  ВСИЧКО ПОД КОНТРОЛ! И който не е с нас, значи е против нас!

  Отврата!

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12504 Неутрално

  Значи още тогава ДС са използвали контра протестите като средство за замитане на протести...
  Сега просто продължават както тогава...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  Ето още по темата:

  "От 26 юли до 6 август София става домакин на 9 световен младежки фестивал. Целта е реклама на социализма, а провеждането на форума вдига на бойна нога цялата репресивна машина на режима на Тодор Живков. Веднага е създадено поделение 5000 – фестивалният щаб на Държавна сигурност, което се ръководи от зам.- председателя на ДС Григор Шопов и е под личното наблюдение на Тодор Живков. По линия на ЦК на БКП пък за фестивала отговаря другарят Станишев – баща на днешния лидер на Европейските социалисти. Основните задачи на поделение 5000, както се вижда от разсекретените документи, са да неутрализира вражеските за режима елементи, да не позволи да проникват чужди влияния, да не допусне преминаването на границата от младежи, пристигнали с делегациите от други държави и не на последно, а дори на първо място – ДА СЪЗДАДЕ БЛАГОПРИЯТНА СРЕДА БРАТСКИТЕ СЛУЖБИ ( разбирай основно КГБ) ДА РАЗСЛЕДВАТ ОБЕКТИТЕ СИ НА НАША ТЕРИТОРИЯ."

  И още една подробност, която илюстрира бездънния идиотизъм на нашите АвакУУм Заховци:

  "Най-големият ужас на ДС е възможността за музикално западно влияние на младежта. Особено внимание се обръща на концертите на чуждите групи, взимат се всички мерки, за да попречат на присъствието на българските младежи на тези концерти, внедряват се агенти в младежките групи. За да не се слуша „битълсова" музика внедрените изключват уредби и се опитват да провалят концертите. Дори демонтират чешката естрада, построена от Чехословашкия културен център."

  https://www.faktor.bg/bg/articles/petak-13/podelenie-5000-na-ds-prochistva-ot-diversanti-i-rodootstapnitsi-balgarskata-mladezh

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на vespasian0303
  vespasian0303
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Едно от най-дразнещите неща в комунизма за мен е неговото лицемерие. Докато властта “спами” народа за толкова колко е зле на запад, същата тази власт и нейните роднини са се възползвали максимално от благата на комунизма, както докато са в България, така и докато са навън.

  Като започнем с елементарни примери като това, че номенклатурата е карала и се е возила в западни коли и е слушала музика от “западни” урееби и стигнем до пътувания, образование и лечение навън.

  Поне в сегашния строй, с всичките му недъзи, се знае, че е битка всеки сам за себе си. Който успее да намаже на филията, успее. Докато преди ти замъгляват съзнанието с пропаганда, а в същото време те са блажили максимално.

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3534 Неутрално

  Няма такива жалки смешници, като нашите комунета...
  От тогава не са мръднали и сантиметър напред!!!!

 8. 8 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5487 Неутрално

  Комунетата са същите демагози и днес!Безогледни и прости......

  До истината се достига с познание!
 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5935 Неутрално

  Като започнем с елементарни примери като това, че номенклатурата е карала и се е возила в западни коли и е слушала музика от “западни” урееби и стигнем до пътувания, образование и лечение навън. .
  —цитат от коментар 6 на vespasian0303


  Нещо повече !

  Партийната аристокрация се е гнусяла от медиите за трудЯщите се.
  Не са чели вестниците за плебса.
  Чели са СЕКРЕТНИТЕ БЮЛЕТИНИ давани и връщани под отчет,
  срещу подпис на партийни и милиционерски гаулайтери от ниво
  Първи секретар на градски комитет на БКП нагоре,

  Отрочетата на Партийната аристокрация още тогава
  са се гнусяли от руските и български песни.
  На западните си уредби са слушали още тогава
  "Бийтълс", "Стоунс" "Пърпъл".....и прочее.
  Откровено са се подигравали на плебса за невъзможността му
  да си позволи такова слушане свободно.

  Партийната аристокрация не е гледала филмите и ТВ програмите
  предназначени за простолюдието.
  В специални киносалони са прожектирани нашумели западни
  и американски филми, често ЗАБРАНЯВАНИ ОТ ЦЕНЗУРАТА
  а още по-често НИКОГА НЕ ВИЖДАЛИ ЕКРАН В БЪЛГАРИЯ.

 10. 10 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Винаги са били дебили. По онова време този протест би бил от полза за пропагадната война срещу агресорите от САЩ :)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  До коментар [#7] от "selqnin":

  "Няма такива жалки смешници, като нашите комунета..."

  Факт.

  Др. Димитър Станишев е отговарял за недопускане на "битълсова" (типично милиционерско понятие) музика до девствените уши на българския комсомол, а синът му го играе "Диджей Серго" и моторджия с кожено яке, оглавяващ рокерски походи до Бузлуджа.

  Поне да си мълчаха и да се криеха от хората...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Скапани и малоумни български комунисти!

 13. 13 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1621 Разстроено

  Колко човешки ресурс е похабен за издръжка на фермата.

  ДПС-СТУДЕНИЯТ РЕЗЕРВ НА ГЕРБ
 14. 14 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Значи още тогава ДС са използвали контра протестите като средство за замитане на протести...Сега просто продължават както тогава...
  —цитат от коментар 4 на penetrating


  Ами разбира се. Ти да не би да си си мислил че нещо се е променило ?

 15. 15 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Интересно, никой от позитанската агитка не чирика под тази статия...Още не са получили инструкции от "другарите" как да се противопоставят на вражеските елементи в този форум?


  Очаквах поне онзи шут, кмета, да се изтропа как по соц'а нямало дупки по улиците, нямало коли по тротоарите, и почивните станции по черноморието бяха почти без пари:)

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 16. 16 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#11] от "Norman Granz":

  “Др. Димитър Станишев е отговарял за недопускане на "битълсова" (типично милиционерско понятие) музика до девствените уши на българския комсомол”

  Абе той е отговарял, но ние си слушахме, имаше по купоните магнетофончета Мамбо, Тесла (чешки) и някакви гедеерски, от Югославия влизаха плочи. За фестивала се разчу, че Бийтълс искали да дойдат, но ЦК не разрешили, не знам дали е вярно.

 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  До коментар [#16] от "aralambi":

  "За фестивала се разчу, че Бийтълс искали да дойдат, но ЦК не разрешили, не знам дали е вярно."

  И аз съм го чувал от съвременници, но може да е градска легенда.

  Във всеки случай, "битълсова" музика по онова време не се допускаше от властите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 1258 Разстроено

  Това комуноидите щяха да са пълни параноици, ако не беше паднал комунизма. Но явно хората винаги искат да са свободни, останалото са репресии и пропаганда, съзнателни и обмислени. Гнус!

 19. 19 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#17] от "Norman Granz":

  Тогава имаше "слухове", нямаше "градски легенди":)

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3403 Весело

  До коментар [#1] от "4ort":

  Най-знаещият !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3403 Весело

  До коментар [#8] от "Messerschmitt":

  Б.Б.е недостижим !!! Смел си много !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3403 Весело

  До коментар [#7] от "selqnin":

  Моля моля - вожда обиколи целите Бакани !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Ако Щатите си бяха свършили работата до край, сега Виетнам щеше да е кат' Южна Корея.
  Но- леваците надделяха...

 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3403 Весело

  До коментар [#2] от "aralambi":

  говорят ти за легацията а не за посолството.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3403 Весело

  До коментар [#16] от "aralambi":

  синята плоча не я ли помниш ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2515 Весело

  Най-забавно е че сега точно вокалните умнокрасиви 'антикомунисти' държат с подобни хватки десетина процента нерусоробски вот непредставен парламентарно и като им нарисуваш как ги използват ти викат че си путлерист.

  Тая Мада Нейча ще ме скъса от смях, уникални майтапи си прави

  Use your Illusion
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#26] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Помня ги всичките плочи на Бийтълс, Балкантон издаде няколко.
  Нормана ди пише наизуст, сигурно не бил роден тогава. Имаше и на други западни групи, а и по радиото пускаха понякога Бийтълс. Но някъде около 1970 излезе някакво постановление за музикалната среда и след него спряха всичко. Но по купоните се слушаше всичко, до 1 месец сед излизане но някоя плоча на Бийтълс, Стоунс и тн, тя се появяваше в София. Източник бяха съборите по ютославската граница.

 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  До коментар [#29] от "aralambi":

  +

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3403 Весело

  До коментар [#28] от "todor._89":

  Най-бдителния !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  До коментар [#28] от "todor._89":

  "И не забравяш да споменеш фобията си(Бате Бойко), въпреки, че по това време Той тъкмо се е учил как да си разтяга "шлифера"..."

  С Бойко Борисов сме връстници - и той, и аз по време на т.нар. "световен фестивал" сме били на 9 години.

  Кмета е доста по-зъврастен от нас и най-вероятно е бил отрядник с червена лента, който е следял български комсомолки да не се целуват с империалистически ергени по пейките в "парка на свободата" и е предприемал необходимите мерки за осуетяване на подобни нарушения на димитровския морал.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4125 Неутрално

  На перваза на сградата на БНБ се бил покачил "един чужденец", който на отговарял на поканите да слезе и когато бил свален "един френски дипломат, който през цялото време наблюдаваше демонстрацията, извика на български език "Позор!"".
  _____________
  А ся..... голем позор няма що! През това време в цяла Европа младежките демонстрации срещу САЩ са потушавани в кръв , особено във ФРГ където е имало и брутални убийства на младежи които просто са искали САЩ да си разкат военните бази от Германия и да се спре използването на напалм срещу цивилни във Виетнам!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 35. 35 Профил на korc
  korc
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  Профилактиката за младежкият фестивал бе всеобхватна, имаше интернирани девойки и младежи със свободно поведение, кварталните доносници работеха на пълна пара.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4944 Любопитно

  "1968 г.: Как ДС и БКП попречили на спонтанен протест срещу войната във Виетнам"

  Интересен пример за това какви глупаци и страхливци са били тъпанарите ръководещи БКП и подчинените им от ДС. Вместо да подкрепят този протест срещу престъпната американска война срещу Виетнам те взели, че попречели на протеста само защото не е организиран от тях.

  Между другото, точно в тази историческа (и доста бунтовна година 1968) е имало масови протести срещу войната във Виетнам по целия свят... от САЩ (там протестите даже са били най-силни), до Париж, Берлин и къде ли още не.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9176 Неутрално

  Сега същите тези не им пречат, просто не им обръщат внимание.

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9176 Неутрално

  Сега същите тези не им пречат, просто не им обръщат внимание.

 39. 39 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3675 Неутрално

  До коментар [#2] от "aralambi":
  "Тази случка я помня, през 1968 бях студент 1 курс и с приятели ходехме из центъра да гледаме"

  Не зная как не са те взели за обучение за масовките на стадиона. Имам познати , които са ми разправяли , че студентите вместо на бригада цял месец са разучавали и тренирали да изобразяват с телата си на трибуните на стадион Левски различни пропагандни фигури и изображения. За тази цел са били ангажирани десетки хиляди студенти.

 40. 40 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3675 Неутрално

  Прости им Господи, комунистите не знаят какво правят.
  —цитат от коментар 1 на 4ort


  Много добре са знаели какво правят и са прикривали намеренията си.
  Докато е течала масовата комунистическа пропаганда за която са изхарчили милиони, в същото време войските на Варшавския договор са се подготвяли за нахлуване в Чехословакия. Имам познати , които по това време са служили. По техни разкази докато е траял фестивала, цял месец те са били в СССР на военни учения. Едва изтраяха края на фестивала и няколко дни по-късно нахлуха в Чехословакия.

 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  До коментар [#39] от "tacheaux":

  "Не зная как не са те взели за обучение за масовките на стадиона. "

  Аз имам втора братовчедка, с 10 години по-възрастна от мен, която беше "обхваната" в точно такава масовка - да служи за ФОН.

  Целият участък срещу официалната трибуна с "другарите" беше запълнен със студенти, които дирижирано изобразяваха разни пропагандни пана не с телата си, а с разноцветни парчета плат, като човешки пиксели.

  Тази практика е доведена до съвършенство в днешна Северна Корея, by the way.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  До коментар [#41] от "Norman Granz":

  "Аз имам втора братовчедка, с 10 години по-възрастна от мен, която беше "обхваната" в точно такава масовка - да служи за ФОН."

  Между другото, същата жена след затягането на "идеологическата борба" в началото на 70-те, за което споменава един колега по-горе (мисля, че постановлението излезе през 72-а, а не през 70-а), бе арестувана за носене на къса пола и след няколко часа треперене бе освободена ... с печати върху двата крака, които не бивало да се виждат под правилните поли.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3403 Весело

  До коментар [#41] от "Norman Granz":

  в Сектор В беше фонът и не ти е казала че на всеки 5 имаше 4 агента на ДС !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3403 Весело

  До коментар [#42] от "Norman Granz":

  Печати имаше но не и арестувани. Арестуваха само Зозите , малчо. А на мъжете знаеш ли какво правеха ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 45. 45 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3403 Весело

  До коментар [#39] от "tacheaux":

  Бяха по-малко от 10 000 и работеха с разноцветни флагове.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 46. 46 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2880 Любопитно

  До коментар [#16] от "aralambi":


  ...... имаше по купоните магнетофончета Мамбо, Тесла (чешки) и някакви гедеерски, от Югославия влизаха плочи. За фестивала се разчу, че Бийтълс искали да дойдат, но ЦК не разрешили, не знам дали е вярно.
  —цитат от коментар 16 на aralambi

  Мамбо бяха унгарски, КВ 100 бяха ГДР-ски,но имаше и Ухер големи като куфар и Данон с малки ролки.
  Нямам спомен ( бях на 22 г) да се е говорело из София , че ще идват Бийтълс,
  иначе най-доброто снабдяване с плочи бяха съборите на границата на Калотина, както и от ГДР.
  Добре ни зареждаше с плочи и нас от квартала около Балкантон - те произвеждаха плочи на ишлеме по 2-ро направление и бяха само в книжните пликове - нямаха външна опаковка.
  А на вътрешния хартиен кръгъл етикет (бе неизбежен атрибут по технология) надписа не бе на български и никъде не се споменаваше ни Балкантон, ни България. По договорка си знаехме кога ще ""изхвърлят"" някоя и друга плоча в кофите уж бе брак .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 47. 47 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3403 Весело

  До коментар [#33] от "Norman Granz":

  Напротив - лично ги целувах и любех с цел пропаганда на българското.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 48. 48 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2880 Любопитно

  До коментар [#41] от "Norman Granz":


  До коментар [#39] от "tacheaux":". . . . . масовка - да служи за ФОН.Целият участък срещу официалната трибуна с "другарите" беше запълнен със студенти, които дирижирано изобразяваха разни пропагандни пана не с телата си, а с разноцветни парчета плат, . . . . . .
  —цитат от коментар 41 на Norman Granz

  Фона ! ! !
  За фона участници бяха само ученици и ученички от софийските гимназии ! ! !
  Никакви студенти не са участвали на фона!
  А на учениците им се признаваше , че са ходили на селско-стопанска бригада.
  Студенти и то само от ВИФ участваха само долу на терена в изпълнение на най-различни фигури и пирамиди, а в 4-те ъгъла на терена имаше и 4 двойки самбисти (всички от Левски!)които демонстрирахме бойно самбо- аз бях един от тях

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 49. 49 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3403 Весело

  До коментар [#46] от "Чардо":

  Беше си чиста нелегална продукция без авторски права.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 50. 50 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  До коментар [#44] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Печати имаше но не и арестувани. Арестуваха само Зозите , малчо."

  Явно си много навътре в бизнеса - ти лично ли слагаше печати? Кеф ли ти беше? Ако и зози си арестувал, значи гониш стотака...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 51. 51 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Винаги са били дебили. По онова време този протест би бил от полза за пропагадната война срещу агресорите от САЩ :)
  —цитат от коментар 10 на danvan


  За тая работа си е имало режисирана проява.Това не било "борба със световния империализъм" а хипария и западно влияние,А последнот,което искаха комунистите е младежи в стил 1968 Париж.

 52. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  До коментар [#48] от "Чардо":

  "За фона участници бяха само ученици и ученички от софийските гимназии ! ! !
  Никакви студенти не са участвали на фона!"

  Вероятно си прав - въпросната братовчедка е 51 набор и няма как да е била студетка през 68-а. Била е 10 за 11 клас най-вероятно.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 53. 53 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#46] от "Чардо":

  Ухер бяха западногермански , компактни и доста скъпи м истински марки,,до 90 те се използваха за плейбек от певци и групи по халтури.

 54. 54 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3403 Весело

  До коментар [#53] от "slonsco":

  На UHER работеше ДС - четирипистови.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 55. 55 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  До коментар [#54] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "На UHER работеше ДС - четирипистови."

  Ти би трябвало да знаеш... ;-)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 56. 56 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3403 Весело

  До коментар [#50] от "Norman Granz":

  Питай баща ти и майка ти за зозите, Малчо !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 57. 57 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3403 Весело

  До коментар [#55] от "Norman Granz":

  Смайващо умен си .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 58. 58 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 2313 Весело

  До коментар [#17] от "Norman Granz":Само дето имаше плоча, която се продаваше в България , мунчо. Много си Гоуем !!!
  —цитат от коментар 21 на КМЕТ В СЯНКА

  Първата плоча на "Бийтълс" е издадена в България през 1975 г.-години след разпадането на групата!
  http://e-vestnik.bg/imgs/bulgaria/Beatles.jpg

 59. 59 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2311 Весело

  До коментар [#42] от "Norman Granz":Печати имаше но не и арестувани. Арестуваха само Зозите , малчо. А на мъжете знаеш ли какво правеха ?
  —цитат от коментар 44 на КМЕТ В СЯНКА


  Зозите и суингите са по времето на другаря Димитров!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 60. 60 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Чудно дали в института по психология на МВР има отдел по организиране на контрапротести където тези добри практики се доразвиват в днешно време.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 61. 61 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  До коментар [#57] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не бе, просто ти адски ахмашки се издаваш. 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 62. 62 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3675 Неутрално

  До коментар [#36] от "Иво":
  "протест срещу престъпната американска война срещу Виетнам "
  Войната беше не срещу Виетнам , а в защита на Южен Виетнам от нападенията на комунистическите партизани , които искаха да комунизират държавата. Тогава цялото световно левичарство беше мобилизирано да защитава комунизацията на Южен Виетнам. На съвестта на левичарството са милионите жертви в Южен Виетнам , Камбоджа и Лаос , когато комунистите взеха властта и подложиха на геноцид населението в тези страни..

 63. 63 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#55] от "Norman Granz":Смайващо умен си .
  —цитат от коментар 57 на КМЕТ В СЯНКА


  Не е глупав човека:) Понякога се повтаря, ама почти никога не пише глупости.

  Пълна твоя противоположност:) Някой те нарече "форумния шут" и те сравни с др. Иванов. Сега се бориш за титлата "форумния шут" с комедианта, след като др. Иванов изчезна от форума.

  И тъй като си много по "продуктивен" от комедианта, титлата е ще е твоя:). Заслужено-няма друг серсем да дращи толкоз коментари тук (съфорумец ти каза че си обърнал форума в чат) за толкоз малко стотинки за коментар. Освен ако от Дневник не те финансират да генерираш трафик:)

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 64. 64 Профил на Opportunity (5498 days on Mars)
  Opportunity (5498 days on Mars)
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  полезните идиоти са усетили малко комънизъм лично

 65. 65 Профил на Opportunity (5498 days on Mars)
  Opportunity (5498 days on Mars)
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  До коментар [#60] от "Свинчуга":

  ползвали са челния съветски опит

 66. 66 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 506 Весело

  полезните идиоти са усетили малко комънизъм лично
  —цитат от коментар 64 на ckh41566335


  Не обобщавай:) Поне кметът тук е усетил соц'а (комунизъм нямаше) и му личи че му е харесало. Е, той не е от "полезните идиоти", а от безполезните, ама няма значение:)

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 67. 67 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  Помня я добре 1968г., тогава останах в София специално заради фестивала. Интересно беше, имаше един дух на разхлабване и свобода, на млад човек толкова му трябва. Манифестацията с чехската делегация в нея, хвърляха към публиката балони и скандираха "Наша демокрация наше дело", хората се смееха и им ги връщаха. Чехското посолство беше на Раковска, подписка в подкрепа на реформите там, исках да се подпиша а приятелката ми уплашена ме дърпаше да не го правя.

  ДС наблюдаваше, безспорно. На бой не съм присъствал но на една вечерна прожекция не пуснаха филма който бяха обявили, ние протестираме и си искаме парите а касиерката не ги дава, нямала право. По едно време пристигна един цивилен явно от службите, личеше си по поведението му. Очевидно извикан от нея защото ние доста бурно изразявахме неудоволствието си, полъгали се от този дух на свобода. Отегчено изслуша възмущението ни и нареди да ни върнат парите. Касиерката с неудоволствие но го изпълни.

  И след това гайката се затегна. Нахлуването в Чехословакия, един колега го изхвърлиха от ВУЗ-а защото по това време бил там и разказал, че това не е никаква "братска помощ" ами нахлуване и хората там са против. Групата на Едуард Генов, един от малцината истински дисиденти.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 68. 68 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#67] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Добре е и живи обективни свидетели на онези събития да коментират тук. Не само платени каскети като кмета.

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 69. 69 Профил на korc
  korc
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  Един от малкото прозорци към света бе радио Лаксемберг - без политика и незаглушавано.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 70. 70 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3403 Весело

  До коментар [#58] от "objektivist96":

  кой ти говори за балкантон ? Говоря ти за синята плоча.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  Че как, спомням си го като вчера. Чехите скандираха "Дубчек-Дубчек-Свобода, събуди се, София!". "Санирането" преди фестивала е отразено в литературата, мисля от Пасков. А пет години по-късно имаше друг, в още по-мракобесната ГДР. Тогава чучелото Улбрихт предаде Марксу дух по време на събитието и го набутаха във фризера за няколко дни.

 73. 73 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#1] от "4ort":

  Няма прошка, от никого и за нищо!!

 74. 74 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Параноични, тъпи, жалки, страхливи

  Порусначен народ- слаба държава
 75. 75 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2880 Неутрално

  До коментар [#53] от "slonsco":


  До коментар [#46] от "Чардо": Ухер бяха западногермански , компактни и доста скъпи м истински марки,,до 90 те се използваха за плейбек от певци и групи по халтури.
  —цитат от коментар 53 на slonsco  До коментар [#54] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#53] от "slonsco":На UHER работеше ДС - четирипистови.
  —цитат от коментар 54 на КМЕТ В СЯНКА


  Аз имах един голем Ухер- баш като старите мукавени куфари!
  Бях го купил от един от маалата по-голем от мен, даже и прекора му бе Ухера, а той го имаше чрез баща му-който работеше в Радио София.
  Бе дву пистов с много големи ролки и като правехме купони двама носеха Ухера, а аз ролките

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 76. 76 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#16] от "aralambi":

  Някъде бях чел ,че Живков е бил склонен да ги покани ,но Балев и още 2-3 ма не ги помня кои бяха били твърдо против.

 77. 77 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2880 Неутрално

  До коментар [#50] от "Norman Granz":

  Зозите и суингите бяха мно о го по-рано!
  Те бяха още по Червенковско време и наистина ги арестуваха и копаеха плавателния канал от Панчарево до Павлово
  Баш от тях и заради тях излезе песничката:
  С тесна цепната пола,
  с хулиганки на крака ,
  с джипката на МВР,
  ще ходиме на Белене !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 78. 78 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  Лош буржоазен начин на живот! Лош капитализъм!

 79. 79 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2880 Неутрално

  До коментар [#50] от "Norman Granz":


  ........- ти лично ли слагаше печати? ...
  —цитат от коментар 50 на Norman Granz


  Завърших 19-та гимназия Елен Пелин 1964-та
  Имахме доста съученички с бая ми ти минижуп,
  еле па една Фуньо -Стефка - изключително красиво миньонче!
  Но на нито една никога не са слагани печати !
  В интерес на истината чувах за слагани печати , като ходех на село при баба и дядо в с.Обнова Плевенско
  Същото съм чувал и в Троян при братовчед ми, но в София не знам .
  Иначе всеки ден преди да влезем в даскалото под стой ни проверявах за коси и фуражки - викахме им "мекици" - защото си ги смачкавахме и хайде в джоба на куртката
  А и на фуражките ни и на баретите на момичетата имаше вензел от коя гимназия си, а имаше и вечерен ученически час ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 80. 80 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  До коментар [#75] от "Чардо":

  Бил е от ламповите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 81. 81 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3403 Весело

  До коментар [#79] от "Чардо":

  имаше печати и в София но не са арестували никоя за къса пола. А зозите бяха едни кръшни моми с нездрав морал.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 82. 82 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2880 Любопитно

  До коментар [#33] от "Norman Granz":


  ..................
  който е следял български комсомолки да не се целуват с империалистически ергени по пейките в "парка на свободата" и е предприемал необходимите мерки за осуетяване на подобни нарушения на димитровския морал.
  —цитат от коментар 33 на Norman Granz

  Мани майтапа , ама баш тогава аз бях войник и ме бяха изтеглили от казармата точно заради демонстрациите за откриването и по време на фестивал бях още отпуска .
  И една доста късна вечер за малко да ме изловят в храсталаците на колелото на последната спирка на тролея пред старата Военна болница . . .Добре , че . . . аре не е за приказка :-)
  И ме спаси само това че бях войник пък и писмо от Щаба на фестивала , че съм участник..
  А щаба на фестивала бе в сградата на Раковска 124 , тя бе току що построена и това и бе първото предназначение, а сега е СДС :-)

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 83. 83 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1254 Весело

  До коментар [#1] от "4ort":

  Най-знаещият !!!
  —цитат от коментар 20 на КМЕТ В СЯНКА


  А ти- най- "продуктивният"! 👏👏👏👏👏👏👏👏

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 84. 84 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2880 Любопитно

  До коментар [#69] от "korc":


  Един от малкото прозорци към света бе радио Лаксемберг - без политика и незаглушавано.
  —цитат от коментар 69 на korc


  Тогава започна голямото търсене на ВЕФове, защото те най-добре , а и бяха удобни да си го скриеш под завивката и да слушаш Лаксемберг.
  Даже правехме записи на магнетофоните от Лаксемберг

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 85. 85 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1254 Весело

  ...
  И след това гайката се затегна. Нахлуването в Чехословакия, един колега го изхвърлиха от ВУЗ-а защото по това време бил там и разказал, че това не е никаква "братска помощ" ами нахлуване и хората там са против. Групата на Едуард Генов, един от малцината истински дисиденти.
  —цитат от коментар 67 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  Твоят колега трябва да "дава курбан" на тази дата- все пак- втори живот живее човекът...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 86. 86 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  До коментар [#84] от "Чардо":

  Не всички ВЕФове имаха западен обхват. Продаваха се на черно тунери за западния.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 87. 87 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  До коментар [#79] от "Чардо":

  "Но на нито една никога не са слагани печати !"

  Аз говоря за съвсем различен период, някои хора (не визирам теб) умишлено смесват нещата.

  Зозите и суинговете са били по времето на Георги Димитров и Вълко Червенков; ти си завършил през 64 година, аз нямам как да знам какво е било тогава.

  В началото на 70-те, обаче, излезе някаква директива (постановление, решение на ЦК или нещо такова) за ограничаване и противодействие на разлагащото западно влияние. Аз бях вече ученик в долните класове на гимназията. Въведоха задължителна минимална дължина на полите - 4 пръста над коляното; задължителна максимална дължина на косите - не помня колко (нас в гимназията и без това ни стрижеха като овце) и задължителна максимална ширина на крачолите (т.нар. Чарлстон, или клош).

  Това е, което АЗ помня. Става въпрос - повтарям - за началото и първата половина на 70-те. Тогава милиционери имаха право да спират младежи по улиците на София и да слагат печати на жените, а също и да РАЗПАРЯТ крачолите н мъжете, ако са прекалено широки долу.

  Очевидно затяганията и разхлабванията на идеологическата дисциплина са вървели на вълни. Иначе е вярно, че след средата на 70-те имаше практически всякаква музика; на мястото на сегашното НДК имаше един амфитеатър (зад премахнатите военни паметници и модна къща Лада), където официално се събираха продавачите на грамофонни плочи, аз също съм си купувал оттам.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 88. 88 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  До коментар [#81] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "А зозите бяха едни кръшни моми с нездрав морал."

  Това вие от милицията ли го решавахте?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 89. 89 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 382 Неутрално

  По това време бях войник в поделение доста на Юг. До поделението имаше изоставена къща.Дойдоха някакви майстори ,бутнаха това онова,и си заминаха. Настаниха някакви момичета от София,били "леки момичета" и да не се разчува ,че има нещо такова в България. Така ни каза тогава ЗКПЧ-то. /политическия/

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3403 Весело

  До коментар [#88] от "Norman Granz":

  Попита ли баща ти ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 92. 92 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Едно от най-дразнещите неща в комунизма за мен е неговото лицемерие. ....... Докато преди ти замъгляват съзнанието с пропаганда, а в същото време те са блажили максимално.
  —цитат от коментар 6 на vespasian0303
  точно!
  да добавя и че максимално подпомагаха разни западно левичарски, дори анархистични движения за да дестабилизират запада.
  но не позволиха хора от тези движения да направят нещо по време на фестивала. и преследваха българските им симпатизанти.
  мой познат бе изключен като студент защото питал преподавателят си по диамат и истмат дали номенклатурата не експлоатира трудещите се!
  дори левичаря Сартр не бе позволен!

 93. 93 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  За младите и неопитните: популярният магнетофон беше Унитра, произвеждан в Полша по лиценз на Грундиг. Два потенциометра вляво, леко вдясно от тях копчето за запис, а вдясно един единствен ротационен ключ.

 94. 94 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#17] от "Norman Granz":Само дето имаше плоча, която се продаваше в България , мунчо. Много си Гоуем !!!
  —цитат от коментар 21 на КМЕТ В СЯНКА

  До коментар [#26] от "КМЕТ В СЯНКА":Помня ги всичките плочи на Бийтълс, Балкантон издаде няколко. .
  —цитат от коментар 29 на aralambi

  .Във всеки случай, "битълсова" музика по онова време не се допускаше от властите.
  —цитат от коментар 17 на Norman Granz

  Norman е прав защото пише : "по онова време" -1968!
  преди това уволниха директора на радиото защото пусна 20 минути битълс !
  Но аз ги имах на магнетофон грундиг - презапис от съученик с баща номенклатура!
  но по късно, по време на Лилов и людмила битълс бяха позволени и наистина балкантон издаде плоча. като и на други западни състави.
  не случайно КГБ уби людмила . позволяваше западна култура и източни религии!
  след 1980 комунистите гледаха да трупат имоти - 3-5 апартамента, вили... коли, западни стоки... и поизоставиха идеологията,! то те отдавна самите не ѝ вярваха ( с изключение на голяма група идеолози и друга - наивници)

 95. 95 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Че как, спомням си го като вчера. Чехите скандираха "Дубчек-Дубчек-Свобода, събуди се, София!".
  —цитат от коментар 72 на zyb18561487
  точно!!! свидетел съм!
  А по неинформираните мислеха че викат "Дубчек значи Свобода''
  дори и под моите прозорци веднаж викаха, аз се наведох и им махнах и уплашена майка ми ме издърпа назад (ами преживяла е голям страх при сталинизма)

 96. 96 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#50] от "Norman Granz":Иначе всеки ден преди да влезем в даскалото под стой ни проверявах за коси и фуражки -
  —цитат от коментар 79 на Чардо
  аз бях с дълга коса и милицията ме подстрига! мой познат с брада също го бяха вкарали в милицията но тариката показал портрет на стената - я ботев я маркс и му се разминало! аз бях по малък и стреснат не посмях!

 97. 97 Профил на Софианец2
  Софианец2
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#84] от "Чардо":
  И ТОП ТЕН на ББС на къси вълни за България
  И за тези които лъжат: нямяше прекъсвания на концерти. В зала Фестивална имаше страхотен концерт. Имаше милиционери на вратите, но нищо не правеха. Нито проверяваха, не слагаха печати, спираха или нещо друго. Само стояха. Алоо- Маричков, кога и къде ти спряха музиката тогава?...
  Бях ученик и участник във фона.

 98. 98 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 11330 Неутрално

  Цялата им идеология на комунистите е престъпна, друго обяснение няма.

 99. 99 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4871 Весело

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ,,Само дето имаше плоча, която се продаваше в България , мунчо. Много си Гоуем !!!,,

  Кмете, да такава плоча са продаваше, ама знаиш ли къде са продаваше, щот и язе знам, само не лэжи че ей така по сички дюкяни за плочи са е продавала. Горкичкото бивше само как са издава. А ве кмете, кметее ненаучен ше си останиш

 100. 100 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4871 Весело

  До коментар [#86] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Аве дручко си е да имаш един Ммалък ,, ТЕЛЕФУНКЕН,, от ВС с дървена кутийка, хващаше свободата както си иска, за него нямаше заглушка, работеше с три метра многожилен изолиран кабел за антена опънат под стрехата

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK