За 15 години за модернизация на армията са вложени 2 млрд. лева, но без ефект

Третият транспортен самолет C-27J Спартан бе осветен на церемония по приемането му през март 2011 г.

© Юлия Лазарова

Третият транспортен самолет C-27J Спартан бе осветен на церемония по приемането му през март 2011 г."Над половин милиард сме дали за хеликоптери, които могат да летят само в пустинята и лятно време да ходим до морето с тях."


Помните ли тази фраза на премиера Бойко Борисов от драматичните дни на февруари 2012 г., когато водата от скъсана язовирна стена заля хасковското село Бисер?


"Проблемът е, че хеликоптерите "Кугър", за които дадохме толкова пари, нямат системи срещу обледяване и рискът да паднат, като излетят, е много голям. Машините могат да се издигнат до не повече от 60 метра височина и не могат да летят бързо - над 60 метра температурата е много ниска и може да се обледят и да паднат", обясни тогава от борда на единия от тях министър-председателят.
Когато през октомври 2017г. летците от "Граф Игнатиево" заплашиха, че няма да летят, защото не са сигурни в техниката, Борисов заяви, че "са купени най-скъпите самолети "Спартан", купени са най-скъпите хеликоптери "Кугър", колкото е направено за българските летци, за никой друг не е направено толкова в последните години - те са получили милиарди."


Два месеца по-късно на заседание на Министерския съвет премиерът, който за последните 9 години води трето правителство, каза: "Купени са 12 "Кугър", транспортни хеликоптери. Повтарям, транспортни. В изправност да летят днес са четири. Така са купувани – нито поддръжка, нито е смятано колко пари ще струват И не мога да си обясня защо са 12 транспортни хеликоптера! После три "Пантер" – пак хеликоптери и пак транспортни, и три "Спартан"-а – самолети, но също транспортни."


Проверка на "Дневник" показа, че за последните 15 години армията е получила близо 2 млрд. лв за модернизация и превъоръжаване. Но от изразходването им не са добавени почти никакви способности за армията.


До края на юли 2018 г. - месецът на годишната среща на върха на НАТО на 11-12 юли в Брюксел - парламентът ще задвижи модернизация за над 4 млрд. лв в следващите 10 години. Публичен подробен анализ на това с каква ефективност са били изразходвани досега милиарди от бюджета няма.


Парламентът одобри два проекта за 3.26 млрд. лв. за модернизация на армията на 8 юни със 151 гласа "за", 7 бяха против и един депутат се въздържа. Общо 1.46 млрд. лв. се предвижда да струват 150 бойни машини за пехотата. Те трябва да бъдат изплащани до 2029 г., а първите машини да пристигнат още през 2019 г. За "поне 8" многоцелеви изтребителя са приготвени 1.8 млрд. лв., които ще бъдат разсрочени за 9 години. На втория етап от проекта трябва да се купят още 8. Очакванията са и двата договора да бъдат подписани до края на годината. До края на месеца парламентът ще приеме и проект за нови военни кораби за близо 1 млрд. лв. Така проектите за модернизация на армията ще станат за 4,24 млрд. лв.


Това е над два пъти повече от периода 2003-2014 г., но анексирането на Крим от Русия и настояването на САЩ съюзниците в НАТО да увеличат разходите за отбрана промениха изискванията.


Между 2003 г. и 2014 г. за модернизация и превъоръжаване са изразходвани 1.63 млрд. лв. при планирани 1.79 млрд. лв. Данните са от отчетния доклад на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов август-октомври 2014 г. Това е единственият анализ на разходите за отбрана, правен от правителство, който е публичен.


През този период управляваха редовните кабинети на Симеон Сакскобургготски (2001-2005), Сергей Станишев (2005-2009), Бойко Борисов (2009-2013) и Пламен Орешарски (2013-2014), както и служебните на Марин Райков и Георги Близнашки.


"Като цяло обективният анализ показва, че дейността по модернизация и превъоръжаването през годините е била неадекватна на приоритетите", пише в документа отпреди 4 години. За това особено силно е допринесло отсъствието на модерни методи за управление на проектите и поради това вместо придобиване на модерни средства се стига до доставка на остaряло оборудване и прекратяване на проекти с огромни загуби. "В резултат на това процесът по модернизация и превъоръжаване е с ефекти, твърде различни от реално необходимите бойни способности на въоръжените сили", пише още в документа, който може да бъде намерен трудно.


Към сумите от доклада трябва да се добавят и парите за постоянно необходимата поддръжка на миговете и парите по секретни проекти, които най-често са по рамкови споразумения и не попадат във видимите през обществените поръчки разходи.


Военновъздушните сили са най-големият получател. Между 2003 и 2014 г. за тях са отишли над 1.28 млрд. лв. Към тази сума трябва да се добавят и парите, давани за ремонт на изтребители и хеликоптери за последните 4 години.


От 15 нови хеликоптера летят 5-6


Най-скъпият досега договор за модернизация на въоръжените сили е с производителя "Юрокоптер" (Eurocopter днес се нарича Airbus Helicopters). Той беше сключен през 2005 г. по времето на кабинета "Сакскобургготски" за 358 млн. евро. Срещу тази сума трябваше да бъдат доставени 12 транспортни вертолета AS 532AL Cougar за ВВС и 6 морски вертолета AS 565MB Panther за ВМС. По време на първия кабинет на Борисов (бел.ред. - точно тогава избухна световната финансова и икономическа криза) параметрите бяха предоговорени от кабинета "Борисов 1" и бяха отказани три от вертолетите Panther. Спорните въпроси с компанията бяха изчистени едва преди дни.


Кризата отмина, но в момента летят 4 хеликоптера "Кугър" (Cougar) и два "Пантер" (Panther), след като през миналата година един Panther катастрофира и командирът на екипажа загина.


Хеликоптерите Кугър се използват за транспорт и медицински евакуации

© ВМА

Хеликоптерите Кугър се използват за транспорт и медицински евакуации


До края на годината кугърите трябва да полетят, тъй като през януари бяха подписани 3 договора за ремонт и поддръжка за близо 5 млн. лв. за срок от 84 месеца.


Тези машини бяха купени за въздушна поддръжка на сухопътните войски (СВ), но не допринасят с нищо за способностите на пехотата, тъй като са поръчани без бронировка и въоръжение.


От 3 нови транспортни самолета лети 1


Три нови транспортни самолета "Спартан" (Spartan) бяха закупени от италианската фирма "Аления аеронавтика" през 2006 година. Първоначалният договор предвиждаше доставката на 5 самолета "Спартан" за 158.22 млн. лева, но той също бе предоговорен от първото правителство на ГЕРБ и страната ни се отказа от последните две машини. В момента от тях лети само един - отново заради липса на договор за поддръжка. Нов договор беше подписан в началото на май за 17.5 млн. евро, който трябва да осигури експлоатация на машините до 2024 г.


Миговете гълтат стотици милиони


Основният самолет на ВВС, с който основно се носи дежурството по охрана на въздушните граници, е МиГ-29. Налага се тези съветски самолети да бъдат поддържани въпреки намеренията на последните няколко правителства за смяната му с изтребител, произведен в страна - член на НАТО или ЕС, за да се изпълнят ангажиментите ни към НАТО и за да се запази изтребителната авиация.


За да са годни за полети, в периода 2006-2013 г. с производителя - руската държавна корпорация "РСК МиГ", са сключени 9 договора за 103.73 млн. лв, от които са усвоени 88.84 млн. лв. В този период два от договорите са забавени, а един не е реализиран по вина на изпълнителя. Преди три месеца министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа рамков договор с "РСК МиГ" за 81 млн. лв., с което би трябвало да гарантира поддръжката на 15-те МиГ за следващите 4 години. В края на мандата на предишния кабинет беше подписан договор за доставката на 10 двигателя срещу 70 млн. лв., а преди това министърът на отбраната Николай Ненчев поръча в Полша ремонт на 6 двигателя срещу 6.14 млн. евро


ПВО системата не работи


За изпълнение на проект за развитие на средствата за комуникационно-информационно осигуряване на ВВС до средата на 2014 г. са усвоени над 247.36 млн. лв. По един от договорите с "Промакс 99" ЕООД са преведени над 44.78 млн. лв., без системата за управление на противовъздушната отбрана да е въведена в оперативна способност.


Въпреки че България е член на НАТО от 2007 г., военновъздушните сили все още нямат работеща система за опознаване "свой-чужд". В доклада за отбрана за миналата година е записано, че радарите на военната авиация не могат повече да се поддържат.


За военноморските сили (ВМС) между 2003 и 2014 г. са изразходвани почти 106 млн. лв. От тях 86 млн. лв. са за три фрегати втора ръка от Белгия, като в сумата не са включени още два транша от по 10 млн. лв. Проектът за система за командване на силите и средствата на ВМС, за който са платени над 15 млн. лв., е имал съдбата на системата на ВВС и не е допринесъл с нищо.


Модернизацията на автомобилите е до средата


Приемане на нови джипове и камиони с марка Мерцедес в края на 2014 г.

© Красимир Юскеселиев

Приемане на нови джипове и камиони с марка Мерцедес в края на 2014 г.


През 2003 г. от кабинета "Сакскобургготски" е подписан рамков договор с "Даймлер Крайслер" за автомобилна техника с марка "Мерцедес" за 194.5 млн. лв. Срещу тази сума трябваше България да получи 629 превозни средства и поддръжката им. По време на първия кабинет на Борисов договорът е спрян. Сключени и разплатени са 3 договора за близо 88.6 млн. лв. В доклада на Шаламанов се отчита, че заради липса на финансови средства за резервни части, смазочни материали и консумативи в отделни поделения новите за армията мерцедеси не се използват. Оттогава това не се е променило, тъй като липсата на горивосмазочни материали е отбелязана и в доклада за състоянието на армията за миналата година. Дори и да са в движение, високопроходимите автомобили не са оборудвани със специални гуми.


Предишните два опита за закупуване на самолети за армията се провалиха, като за втория бе създадена специална парламентарна комисия, която откри нередности в процеса по избор. Според депутат от управляващата коалиция проектът за нови бронирани машини на пехотата също се е запътил към специална комисия, тъй като в него няма ясни изисквания за желаната от СВ машина, прозират лобистки условия и не е ясно как машината ще бъде произведена в България, като няма българска фирма, притежаваща необходимите машини.

Ключови думи към статията:

Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1106 Разстроено

  С две думи”пълна трагедия”!!!Но пък изхарчени няколко милиарда!!Бахси държавата!

 2. 2 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  До коментар [#1] от "angeles":

  Не бих казал "пълна трагедия". Това е гротеска, с главен изпълнител ББ. Бройките, които хвърля в пространството, са хрумки в момента, а движението е като да клатиш влака, стоящ на гара. "Натовецът" Борисов държи България разърожена цяло десетилетие.
  Путин много харесва това!!!

 3. 3 Профил на qfk53486250
  qfk53486250
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Членка на НАТО в окаяно състояние. Каква е ползата от НАТО? Да потънат едни пари и насреща да нямаме един читав хеликоптер!

 4. 4 Профил на D
  D
  Рейтинг: 225 Неутрално

  2/3 от въоръжението е съвеЦко или подарено старо, останалата 1/3 е от погрешно купено. Да не дава господ тези да ни пазят.

 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Това е волята на Началниците и родните политикани я изпълняват безпрекословно, сиреч да нямаме модерна и боеспособна армия. Всичко друго са приказки на пазара за пред плебса, ако се върже някой. Нужна е смяна на системата, иначе погиваме.

 6. 6 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  То и за електронно правителство сигурно са изхарчени 9 цифрена сума пари, но ефекта е същия - никакъв!

 7. 7 Профил на Nikola Marin
  Nikola Marin
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Температурния градиент през лятото е 6,5 градуса за 1000м, а зимата 4,5 градуса.... кой ли клас си завършил и с колко за да кажеш че на 60м височина температурата е толкова по-ниска от на земята та, че да не може да лети хеликоптер, дори необорудван с противообледенителна система.... друг е въпроса че обледеняване се поличава само при нулевата изотерма..... ма.....му какви хора ни управляват!

 8. 8 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  но пък си имамаме братски православно-славянски магьосници wololo, wololo, wololo

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#4] от "D":

  В крайна сметка е важен бойният дух.

  Но е срам за държава член на НАТО подобно положение. Излиза, че всичко е една фасада - и НАТО, и ЕС, и демокрацията, за да може една върхушка да харчи и да прибира милиарди, а плебсът да духа супата. Затуй - пряка (директна) демокрация. И суверенът да решава, а не шепа "представители", подкупени подобаващо от Началниците.

 10. 10 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 442 Неутрално

  По скромни оценки, за превъоръжаване на българската армия са нужни 50 милиарда.
  Ако на всеки 15 години се влагат по 2 млрд, то очевидно процесът ще отнеме 400 години.

 11. 11 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Така е, ама па гле министъро каков шкембак е отпрал, та и премиеро и он

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#6] от "Гадьо":

  Такава е целта - да се въртят едни пари, да се приказват сладки приказки пред плебса, пък реалният ефект да е нулев. Но пък иначе имаме дворци за чудо и приказ, и луксозен автопарк, на който могат да ни завидят и от Абу Даби. И Началниците, най-вече, са повече от доволни.

 13. 13 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Просто е. Защото всичко това се прави без никаква стратегия и без поглед в бъдещето.

 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#10] от "1107a":

  Що е време, все е пред нас. Така разсъждават родните политикани от статуквото на прехода. Тях ги интересува дебелината на портофейла, а не някакви си там стратегически въпроси по отбраната и сигурността на държавата и народа. Пък и електоратът им е бетон.

 15. 15 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Между другото, тия на снимката също харчат нецелесъобразно. Вместо за миряните, за Линкълн-и и Мерцедес-и.... Та Господ ги е събрал.

 16. 16 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Сикаджията какво се чуди защо са купени транспортни самолети. Не може да не знае и че още толкова пари са изхарчени покрай експлоатацията им. Да карат санитари и теляци на мисии в чужбина. Това е специализацията на "българската армия" в НАТО. Това са и "бойните способности", които развива българската армия, откакто сме горд член на НАТО.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 17. 17 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Е то за да има ефект, трябват не 2 млрд. за 15 години, ами поне по 2 млрд. на година, въпросът е друг - какъв е смисълът? Колкото и милиарда да вложим, армията ни не може да бъде толкова силна, че да ни пази от силните държави около нас и това, което всъщност ни пази, е това че сме бедна държава. А пък когато станем богати, то тогава ще имаме и парите.
  Затова нека да не поставяме каруцата пред коня, харчейки грешни и безсмислени пари.

 18. 18 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#1] от "angeles":

  За военна техника това са стотинки...

  Проблема е, че никой не излиза и не казва, че с такива пари, модерна армия не може да се направи. Толкоз.

  А че се краде, краде се. В цял свят поръчките за военна техника са едни от най-големите извори на корупция заедно с тия за здравеопазване. Включително и в САЩ и в Русия, там търговците на оръжие пишат бюджета на държавата.

 19. 19 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И друго нещо има - ние НЯМАМЕ АРМИЯ, че да я превъоръжаваме. Вместо армия, имаме една дружина хрантулници, които са влезли в армията, щото не им се работи. И ако, не дай боже, някой ни нападне, военните ни ще се разбягат като пилци!

 20. 20 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Само имам един въпрос.
  Какви пари и колко са давани на отчетата за осветяване на събитията?

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 21. 21 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 447 Неутрално

  2 милиярса за 15 години ли или 2 милярда всяка година за последните 15?
  ако е първото парите са изключително малко.... 67 милиона и цицо Тръмп ще е ядосан....

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 22. 22 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Натовецът" Борисов държи България разърожена цяло десетилетие.Путин много харесва това!!!
  —цитат от коментар 2 на Alexander97
  И като твърдиш, че "Путин много харесва това" та какво е направил? Нападнал ли ни е докато сме слабо въоръжени? Какво чака тогава - да се въоръжим ли? ХА ХА ХА ХА.
  ДРЕМЕ МУ НА ПУТИН ЗА АРМИЯТА НА БЪЛГАРИЯ!!! Ако с нещо го интересувахме, никаква армия не може да го спре. Защо му е да харчи пари за война, като с жълти стотинки може да плаща на "умници" като теб да сриват българския дух, като плюят постоянно срещу законно-избрано правителство, което се опитва да закърпи продънените ни джобове, пестейки от безсмислените разходи за превъоръжаване на несъществуваща армия!

 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2672 Неутрално

  Над 80 млн. лв. България харчи за 110 войника в Афганистан и да не искат да подпишат реадмисия – да върнем афганистанците в Афганистан, не виждам смисъл - и от парите, и от контингента ни. Това сме казали на колегите в НАТО и на всички наши партньор", заяви Борисов. "

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 682 Неутрално

  е браво, е нека.
  турската армиа ни пази. съкрати времето за стигане до софиа на 15 минути....

 25. 25 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Офффф, големи милитаристи и разбирачи станахте всички ;)
  Кого ще нападате?
  Кой ще ни напада?
  Имаме само един враг и това е Русия, но с нея не можем да воюваме, това е ясно.
  Затова сме с НАТО- колективен орган за защита.
  Нека сме обградени от приятелски държави, членове на НАТО и ЕС , разбирасе без Турция в ЕС, и всичко е ОК.
  Стига сте ревали за глупости.
  И преди армията ни не струваше и 5 стотинки - алкохолици, граничари които те пазят да не избягаш от комунистическия Рай и малко трудоваци за безплатни строежи - това ни беше жалката Българска Народна Армия.

 26. 26 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2722 Весело

  До коментар [#24] от "scott":

  кАде е тува "софиа" бе патриоте :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 27. 27 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Оръжейната надпревара на Балканите и в региона на Черно Море е факт. България просто не може да си позволи да седи със скръстени ръце и гледа от страни какво се случва около границите ѝ. Да добре би било тези пари да отидат за здравната и социалната системи, но ситуацията изисква да се пренасочат средства за въоръжение. Скоро дори със Сърбия няма да имаме паритет.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 28. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  армията е скъпо удоволствие - 2 милиарда за 15 години са по-малко 150 милиона на година :-) стигат само за подмяна на руски БТР с армейски велосипеди по стандарт на НАТО

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 29. 29 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Какво да кажем освен че тези войни на снимката са най-надежни, явно само на Господ разчитаме да ни пази.

  Умерен толераст
 30. 30 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Три Спартана, два Пантера и няколко Кугъра + подръжката = 1 млрд. Другият е за комисионни, разхищения и изкуствено дишане на старата съветска техника.

 31. 31 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 699 Неутрално

  "Пантер" (Panther), след като през миналата година един Panther катастрофира и пилотите загинаха.
  Ангелов проверявай си данните, загина само командирът на екипажа.

 32. 32 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1003 Гневно

  Разгневен съм на българските управници и на българския войник/да ме прости/, че търпят това безкрайно безхаберие, което цари в една армия със славна история и традиции! Какво друго да кажа...всичко е изприказвано до втръсване.

 33. 33 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  А миналата седмица мина статия, че трябвало да намалят психоизискванията, понеже не можели да приемат кандидатстващите за армията... и като събереш 2 и 2 и излиза, че в армията няма нито читави хора, нито читава теника. И като всички знаем, че това се налага отвън, можем ли да кажем, че сме независими?

 34. 34 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 871 Неутрално

  "Без ефект" е за българската армия, иначе за хората в схемата си има ефект и то какъв...

 35. 35 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Докладът на Шаламанов изобщо не е трудно да бъде намерен. Добър е. Нито той, нито материалът горе успява да скрие факта за наследството на ББ от старата политическа класа. Просто трябва внимателно четене.
  http://armymedia.bg/wp-content/uploads/2014/10/doklad_ministur_modernizacia_armia.pdf

 36. 36 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 699 Любопитно

  До коментар [#32] от "citoyen": И какво да направи според теб българският войник, сержант или офицер? И без " ами оръжието е в тях и т.н" .

 37. 37 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 658 Неутрално

  С други думи управляващите зорко следят да не набъбне паричната маса в бюджета и да стане достатъчна за закупуването на нов (неруски) изтребител. Понабъбне ли - веднага се правят безсмислени харчове и така все да не стига.

 38. 38 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 437 Неутрално

  "...Въпреки че България е член на НАТО от 2007 г. ...."

  От 2004 г.

 39. 39 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Краси ще върне наборната армия и сме окей.

 40. 40 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Не пише че парите бяха профукани от Станишев.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 41. 41 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Любопитно

  ОК, кой ще си подаде оставката тогава?

 42. 42 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Русофилите управлявящи България почти 30 години правят всичко възможно източният фланг на НАТО да е оголен и нефункциониращ.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 43. 43 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 316 Неутрално

  2 млрд. са нищоооооооо ДНЕВНИК - зле сте. 2 млд на година трябва да се влагат!

 44. 44 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Нно анексирането на Крим от Русия и настояването на САЩ съюзниците в НАТО да увеличат разходите за отбрана промениха изискванията.. .

  После путлерът не бил агент на цру

 45. 45 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#33] от "Лео":

  от 44 насам сме си зависими от руската империика, дори когато формално сме в НАТО, защото стените са в глваите на хората като вас и като Боко, който смята че сме нападали СССР през ВСВ...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 46. 46 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  .... кой ли клас си завършил и с колко за да кажеш че на 60м височина температурата е толкова по-ниска от на земята ...
  —цитат от коментар 7 на nikruma  До коментар [#7] от "nikruma":

  Тези 60 метра са толкова явна грешка, че не заслужава никакво внимание. Единствено може да бъде интересно дали грешката е на говорителя /ББ/, или на счупения телефон при препредаването. Което пак не е интересно щото сме свикнали с изопачаванията.

  Въпросните "60 метра" може да са 6000 м и това е лесно проверимо от характеристиките на машината:
  "Максимална скорост – 310 км/ч
  Максимална височина на полета – 8500 м
  Максимална далечина на полета – 760 км"
  http://24ab.bg/aircraft/cougar/

  Да, но коментарът ви е пожълтял. Ами жълт е. :)
  Единият - ви е от мен. Със здраве.

 47. 47 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И преди армията ни не струваше и 5 стотинки - алкохолици, граничари които те пазят да не избягаш от комунистическия Рай и малко трудоваци за безплатни строежи - това ни беше жалката Българска Народна Армия.
  —цитат от коментар 25 на mop36557620
  Само дето сега им плащаме военните пенсии на същите тези...

 48. 48 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Държавата се източва по няколко направления:
  - чрез армията (добре описано в статията);
  - здравната каса - от колко години се наливат там пари и накрая половината болници са пред фалит, а пациентите трябва да си купуват памук и бинт;
  - обществени поръчки, раздавани на наши хора;
  - БДЖ.

 49. 49 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  С три думи:
  Много се краде!
  Като навсякъде, но тук е и безконтролно.
  Какво да очакваш да речем от министър бивш тиловак. Там е само далавери от време оно, като почнеш от войнишкия мармалад, та стигнеш до апартаментите. Военната академия е условие за по-голям чин от полуполковник, а не за обучение на компетентен ръководен състав.
  С една дума държавата ни е в тотален разпад и не може армията да е изключение.

 50. 50 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 481 Неутрално

  За да има смисъл доставката на едно въоръжение за каквато и да е организация, тя трябвя да има :
  - структура(ние нямаме такава, има някакви бройки, някакви генерали, някакви офицери, ама войници НЯМА)
  - стратегия за действие(на никой от генералите не му пука какво трябва да прави тая войска, важното е заплати, награди и вис.пенсия да има)
  - стратегия за развитие

 51. 51 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#49] от "chert":

  навсякъде военните се хрантутят и се въртят едни пари, но при нас има целенасочена неефективност.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 52. 52 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#18] от "niakoi_si":

  Не се краде! Просто е офиициално, че едни пари минават през едни определени банки с едни официални комисионни! Всичко е законно и прозрачно! ЗА това беше спряна предната "модернизация" - парите нямаше да минат от където трябва!

 53. 53 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Въобще не е вярно, че няма ефект от вложените 2 млрд. лева. Очаквам скоро нова партида "бизнесмени" да почнат да разтягат локуми по медиите какви голЕми бизнесмени са.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 54. 54 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Не можем да поддържаме 5 хеликоптера, а Шкемебе войводата тръгнал наборната войска да възстановява... Пълна пародия! Безаналогови патриоти!

  I shave with Occam's razor
 55. 55 Профил на kochoparabellum
  kochoparabellum
  Рейтинг: 235 Весело

  Модерната армия е секси. Не е по-боеспособна, но е секси.

 56. 56 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Весело

  Е къв ефект да има. 1 млрд евро за 15 години е смешна сума.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 57. 57 Профил на vassld
  vassld
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Господин Ангелов, заглавието трябваше да бъде "Отпускането на едни пари от бюджета равнозначно ли е на получаването им от армията". Всичко друго е фейк и имитация на каквото си харесате - загриженост, държавнически подход, журналистика...

 58. 58 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Някои другари са направили яка пачка покрай 'модернизацията. '

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 59. 59 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2757 Весело

  Само имам един въпрос.Какви пари и колко са давани на отчетата за осветяване на събитията?
  —цитат от коментар 20 на Mai-ski_17.


  Правилен въпрос, но като се загледах възникна още един отговор – ето защо не върви работата!
  Ами те са фалшиви отчета, като фалшивите новини!
  Те са атеисти, облечени в раса :-)!
  Свещите им сигурно не са от свещоливницата на БПЦ.
  Всичко ни е фалшиво и измислено – от игла до конец, но е добре охранено!!!

 60. 60 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Явно нито автора , нито коментаторите са наясно с цените на модерната военна техника , а и разходите по подръжката , тея 2 милиарда лева за 15 години са смешна работа, чЕ И ТЪРСИ РЕЗУЛТАТИ , Роман Абрамович за 15 ГОДИНИ е дал повече ОТ 2 МИЛИАРДА за яхтата си за закупуване , подръжка ,консуматив и заплати на персонал. Този пример го давам да си сметнат някои колко са 2 милиарда на днешно време.

 61. 61 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Температурния градиент през лятото е 6,5 градуса за 1000м, а зимата 4,5 градуса.... кой ли клас си завършил и с колко за да кажеш че на 60м височина температурата е толкова по-ниска от на земята та, че да не може да лети хеликоптер, дори необорудван с противообледенителна система.... друг е въпроса че обледеняване се поличава само при нулевата изотерма..... ма.....му какви хора ни управляват!
  —цитат от коментар 7 на nikruma


  Не само какви ни управляват, ами и какви дебили ги слушат и питат? ПЪЛНИ ИДИОТИ И ТЪПИРИ!
  От една страна всеки ден ни показват по медиите разни политици и "експерти", интервюивиращите не смеят дума да им кажат на тъпизмите, които ръсят, а накрая милиардите си заминават. МИЛИАРДИ, а нито армия има, нито инфраструктура, нито електронно правителство, нито тел. 112! Имаме само изроди-червени крадци!

  Хубава статия, но май пак никой не е виновен?

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 63. 63 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Разход за отбрана за последната година: Молдова – $30 млн. Малта – $57 млн. Македония – $106 млн. Албания – $147 млн. Босна и Херцеговина – $164 млн. “Манчестър Сити” – $226 млн. Ние сме малко по добре от Сити , но не много по добре и това са парите за отбрана само за Сити . Иначе бюджета на реал мадрид към 600 милиона евро е по голям от целият бюджет на армията ни.

 64. 64 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  "2 млрд. лева, но без ефект"

  Напротив ефектът е постигнат. Хем даваме вид, че имаме армия, хем потенциалните агресори знаят, че нямаме армия.

  подпис
 65. 65 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 684 Неутрално

  А може би бюджетът на армията ни отива по ръсенето със светена вода?

 66. 66 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2757 Весело

  До коментар [#22] от "cristo_n":
  Защо му е да харчи пари за война, като с жълти стотинки може да плаща на "умници" като теб да сриват българския дух, като плюят постоянно срещу законно-избрано правителство, което се опитва да закърпи продънените ни джобове, пестейки от безсмислените разходи за превъоръжаване на несъществуваща армия!

  Български дух?
  Законно избрано правителство?
  Кърпи продънените ни джобове?
  А всеки се пита:
  Кой продъни джобовете ни, та се купуват супер-луксозни коли за търтеи в министерства и НС? Няма ли Шкода или светите задници от бебета са свикнали с Мерцедес и БМВ?
  Кой харчи пари за ремонти на новопостроени "магистрали?
  За фъстъци?
  За ползване самолет за "Бистришките тигри"?
  За огромни заплати на растящото чиновничество, което пък нищо не върши?
  За раздутото МВР, пълно с роднини?
  Много ми се повдига духа, когато знам с какви заплати живее
  българския учител
  българския пенсионер
  редовия лекар
  Аз ли сътворих това подобие на ДЪРЖАВА и ДЪРЖАВНОСТ?
  Кажи патриоте с висок дух!!!


 67. 67 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Нее вярно че няма ефект- ефект има - армията е срината а офшорните сметки на корумпиранитем инистри набъбнали с милиони...

 68. 68 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Снимката под заглавието красноречиво показва безполезното харчене не само в армията. Парите за опяване на техниката от попове за грешно (в християнски смисъл) похарчени пари. Никъде в християнството няма традиция да се опява или благославя предмет.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 69. 69 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Влагаха ли се пари в моделрнизацията на армията преди деморкацията? Имаше ли ефект? Сега каво се промени? Нали деморкацията и пазарната икономика многократно превъзходжат във всичко "примитивния" соц? Нещо не се вързва!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 70. 70 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#7] от "nikruma":

  Така не се смята , защото обледеняване може да се случи и при положителни температури на земята , заради скоростта на въртене на перката на хеликоптера температурата е друга и става обледеняване. Както откритите камиони дето карат бира отвън е 30 градуса , а заради течението бирата е ледена.

 71. 71 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2757 Весело

  До коментар [#46] от "plebs":
  "Тези 60 метра са толкова явна грешка, че не заслужава никакво внимание. Единствено може да бъде интересно дали грешката е на говорителя /ББ/"

  Не слушаш внимателно гуруто си!!!
  Той така си говори за всеки проблем, дори и пред "колегите" си в ЕС! Това е стил на ниско образован човек, когото имаме за минпред!
  Всичко е до време!
  Имай търпение!

 72. 72 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#66] от "Alexander97":

  Ето точно за тези опорни точки Путин плаща!
  И както се вижда, ефективността на похарчените пари е доста добра - плоските умове много лесно им се връзват.

 73. 73 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  Ами, целите за харчене са други :) Защо си мислете, че не са постигнати...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 74. 74 Профил на uasi
  uasi
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Живея до поделението в Пловдив и действително последните 2 години се понапълни с персонал. Нарочно казвам персонал, защото тия индивиди не могат да се нарекат войници по никакъв критерии. Някви плондери и сумати прости жени се тъпчат всеки божи ден с тостери и закуски и блокират с опашки заведенията. Карат си колички, разкарват се, я някой от време на време си постреля, а за физически упражнения не става въобще въпрос. Понеже живея на висок етаж и имам изглед над почти цялото поделение, може би само веднъж- два пъти съм виждал войници да си правят крос и те са обикновено някви млади "рамбовци" боди-билдери. Пълна трагедия, даже нямат пари за стол.

 75. 75 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  И настоящата "модернизация" на армията ще е по същия тертип - купуват се боклуци, срещу тлъсти комисионни, а българските военни трябва да рискуват живота си с тази "техника" четвърта, или пета ръка. Затвор трябва за тия, които се гаврят с Българската армия!

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 76. 76 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1850 Весело

  До коментар [#10] от "1107a":


  По скромни оценки, за превъоръжаване на българската армия са нужни 50 милиарда. Ако на всеки 15 години се влагат по 2 млрд, то очевидно процесът ще отнеме 400 години.
  —цитат от коментар 10 на 1107a


  Аз пък мисля, че е по-добре да изчезнат само два милиарда,
  отколкото да изчезнат петдесет милиарда!

 77. 77 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#26] от "ckh41566335":

  под опашката на кониа!
  идват, избиват сичкото депутат и се почва: правилата на вилаета. та, ше стигнат до тех за 15 минути. а, да, те си мислат, че имат пари и влиание за продаване. нещо подобно. турците, както и китайците ше избият сички дет са давали заповеди преди тех. ей така, щот не ги кефи. като си убиваш собствениа народ - чакай другите да дойдат и да те заколът. нещо че светъ,глобализъмъ и отворената икономика. от депутатин7 чистач вд метрото в париж. че то това е даже по-гадно.

 78. 78 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  С две думи”пълна трагедия”!!!Но пък изхарчени няколко милиарда!!Бахси държавата!
  —цитат от коментар 1 на angeles


  Ето това е управлението на ГЕРБ/БСП/ДПС.
  Гласувайте за тях и ще получите още от същото.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 79. 79 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 723 Неутрално

  2/3 от въоръжението е съвеЦко или подарено старо, останалата 1/3 е от погрешно купено. Да не дава господ тези да ни пазят.
  —цитат от коментар 4 на D


  Вината не е в "тези" които ни пазят, а в "онези" които си пратил в парламента.

 80. 80 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2886 Весело

  ...Защо му е да харчи пари за война, като с жълти стотинки може да плаща на "умници" като теб да сриват българския дух, като плюят постоянно срещу законно-избрано правителство, което се опитва да закърпи продънените ни джобове, пестейки от безсмислените разходи за превъоръжаване на несъществуваща армия!
  —цитат от коментар 22 на cristo_n


  Ах недей!
  Като гледам какви шкембета са опънали тези в управлението, веднага започвам да ги съжалявам за отчаяните им усилия да "закърпят продънените ни джобове"!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 81. 81 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#74] от "uasi":

  Армията от много години изпълнява само социални функции , едни хора да си взимат заплатите и да ги харчат в населеното място, ето и ти викаш ядат хамбургери и покрая тях и други хора си изкарват прехраната , не и защитни ,. е от време на време помагат при бедствия, но то е от кумува срама.

 82. 82 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Италия иска да се откаже от поне част от поръяаните вече Ф35. Сега е момента да поискаме да купим 15-20 броя от нейните. Италия е от създателките на Ф35 и е поръчала 90 броя - тоест взела ги е на тънка цена! Ако МО изпусне такава възможност значи наистина са се продали.

 83. 83 Профил на vazzz
  vazzz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Лелеее, сега как ще ги мачкаме тия от ислямска държава. Не всичките де, предимно тия с увреждания и тежки заболявания.

 84. 84 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#36] от "Гарван":

  В контрактната армия основният мотив е службата, заплащането и гъдела на авантюрата. Ще ги намери в пълното им измерение и обезпечение в Чуждестранния легион плюс френско гражданство.

 85. 85 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Италия иска да се откаже от поне част от поръяаните вече Ф35. Сега е момента да поискаме да купим 15-20 броя от нейните. Италия е от създателките на Ф35 и е поръчала 90 броя - тоест взела ги е на тънка цена! Ако МО изпусне такава възможност значи наистина са се продали.
  —цитат от коментар 82 на johnniewalker


  Мда, а като ги купим, ще седят на земята - защото поддръжката на един такъв сигурно струва колкото два нови Грипена...

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 86. 86 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  Пак се правим на ощипани булки, а? Я погледнете истината в очите! Държавните чиновници и политиците които решават какво, за колко и от къде да се купи са най-корумпираната прослойка на корумпираната ни нация. Офицери, сержатни и воиници стават тези които за нищо друго не стават. Каква армия, какви 5 лева?

 87. 87 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 684 Неутрално

  ...Така не се смята , защото обледеняване може да се случи и при положителни температури на земята , заради скоростта на въртене на перката на хеликоптера температурата е друга и става обледеняване. Както откритите камиони дето карат бира отвън е 30 градуса , а заради течението бирата е ледена.
  —цитат от коментар 70 на Иван К.


  Моди, този откъде го изпуснахте?

 88. 88 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Естествено че ще се купи това което има най голямата комисионна,без знанието дали ще трябва или не...и войниците и други служещи в армията нямат вина за състоянието на въоръжените сили,е като изключим висшият офицерски състав,който се съгласява с всичко предложено от крадливите министри и политици

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 89. 89 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Това означава ли , че голяма част от парите са потънали в нечии джобове.

 90. 90 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 877 Неутрално

  [quote#85:"Чубакът"][/quote]

  Мда а пък поддръжката на 2 Грипена струва колко 1000 хвърчила - да вземем тогава хвърчила, а?

  Скоро се задава война или поредица от войни и на нас не ни трябват учебни самолети (Грипен) или такива на 40 години (Ф16).

 91. 91 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 326 Неутрално

  2 млрд за 15 години е нищо ...
  Вижте колко млрд се дават Всяка година в Здравеопазването и лекари и болници го крадат!
  Стига сте ревали за армия, у нас крадат всичко, така ни научи комунизЪма ;)

 92. 92 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Вече няма кой да ви надува да се правите на гоУеми войни !
  А идват тежки времена.......много тежки !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 93. 93 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1014 Разстроено

  Краси ще върне наборната армия и сме окей.
  —цитат от коментар 39 на Индиана


  Е на тогава ще цъфнем...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 94. 94 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#76:"vagabond66"]

  "...Аз пък мисля, че е по-добре да изчезнат само два милиарда,
  отколкото да изчезнат петдесет милиарда!.."
  За Бойко има не 50, а 150 начина как да открадне 50 млрд! Защо забравяш стажа му в СИК?

 95. 95 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 273 Неутрално

  За 15 години имали ли сме поне един военен министър, който може да пише?

 96. 96 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Боко , бидейки пожарникар , второразрядна мутра, /кафетата на Маджо/ и вероятно доносник /агент Буда, да не забравяме/ , в душата си изпитва панически страх от армията. Подсъзнателно я свързва с понятия, като чест, достойнство, патриотизъм, дадена дума. Неща, които той не притежава и прекалено добре го осъзнава./И които, ченгетата, така фаворизирани от него не притежават/. Та докато е той, забравете за нея. Да не говорим, че там има май най малко възможности /негови/ за крадене. Това не са банките на Шиши, магистралите на Черепа, горивото на Вальо, крадеца на карти , или метрото на котараците. А обстоятелството, че ни държи обезоръжени и беззащитни в този така вече малък и така луд свят по недопустим начин има на връзка с всички негативни явления през неговото управление. С недостатъчния икономически растеж, с нарастващата миграция, с високата смъртност, ниската раждаемост и обезлюдяването на страната , с липсата на справедливост, ако щете.
  Та, така, това е важен въпрос, но светлина в тунела няма. Еле пък с бутафорния генерал-президент или пък с дебелия доносник-министър.

 97. 97 Профил на skyfighter
  skyfighter
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Хубаво резюме от Дневник. Основният извод е, че няма пари за подръжка на техниката и за тренировки. Все пак, ако се стегнем могат за една година всички да са в експлоатация. А системите против обледеняване доколкото съм чел могат да се купят, те са като консуматив. Корупция има, но по-голямата част е некадърност и липса на пари. Трябва да се реже още, за да може да е в готовност армията за реакция - военна и в помощ на населението.

  Новите изтребители не са добра идея, на мен така ми се струва. Трябва да търсим споделяне на ресурси с други страни, като Македония, ако влезе в НАТО, но и Гърция, Румъния. Няма нищо срамно. Опасявам се, че може би армията е доста назад в мисленето си и това пречи.

 98. 98 Профил на Vanio Kertikov
  Vanio Kertikov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  таралеж лъжещш, които не става за нищто става педераст като теб

 99. 99 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#98] от "Vanio
  Сержант, само доказваш твърдението ми че бившите и настоящи фуражки сте Гола Вода.

 100. 100 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  Като чух за модернизация, се сетих, че премиерът ходи с червено конче против уроки.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK