Държавата обмисля здравни застраховки или няколко каси

Народното събрание задължи министър Кирил Ананиев да представи варианти за реформа до края на септември.

© Цветелина Белутова, Капитал

Народното събрание задължи министър Кирил Ананиев да представи варианти за реформа до края на септември.Три месеца преди изтичането на срока, в който здравният министър Кирил Ананиев се ангажира да представи варианти за здравна реформа, се очертава посоката, в която управляващите обмислят да я развиват -демонополизация на здравната каса или застраховка за доплащане. Това се разбра от интервю на председателя
на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова.


По думите на Дариткова пред БНР не се планира увеличение на здравната вноска, която сега е 8%.


От осигурени (основно работещи в частни фирми) годишно се събират 2.4 млрд. лв. (за 2017 г.). Държавната здравната каса плаща за здравни услуги 3.8 млрд. лв., припомня "Капитал". Отделно от това
пациентите доплащат


за прегледи, изследвания, лечение в болница и лекарства същата сума. Застраховането за заболяване е доброволно и от него се възползват около 300 хил. души, като повечето от тях са служители на частни компании и техните семейства, като услугата е част от социалния пакет на фирмите.


"Когато има много фондове и когато там правилата не са разписани, може да се окаже, че за някои пациенти има солидарност, а за други – не", коментира пред Би Ти Ви председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров. От националната пациентска организация твърдят, че и двата модела не са в полза на болния.
"Ако се стигне до там пациентът сам да избира пакета си, това означава, че в един момент този пациент може да остане без пакет за някакво друго заболяване", добави Андрей Дамянов от организацията.


Пред clinica.bg директорът на "Пирогов" Иван Балтов казва, че е необходимо да бъде регламентирано доплащането (макар и минимално) от страна на пациентите. "Мисля, че


това ще дисциплинира и лекарите, и пациентите,


които трябва да знаят правата, но и задълженията си и съответно – да изискват. И в момента хората доплащат, но, както се казва - под масата. Регламентираното доплащане обаче може да бъде и добре контролирано", казва той. Директорът на "Пирогов" припомня, че и сега има сега има допълнителни застрахователни фондове, които прилагат много стриктен контрол при плащанията и високи изисквания към лечебните заведения. "Ако това бъде регламентирано за всички, може би ще бъде и по-добре и за пациентите, и за работещите на високи обороти болници, защото те ще бъдат още по-търсени", прогнозира д-р Балтов.


Здравният икономист от Експертния клуб за икономика и политика Аркадий Шарков припомни пред БНР, че още по време на тройната коалиция по идея на ДПС здравната вноска беше вдигната от 6 на 8 на сто с намерението допълнителните пари да бъдат разпределени към частните фондове, но това така и не се случи и те останаха в НЗОК. "Има нужда от демонополизация на НЗОК, но


демонополизацията не бива да означава 8+2%, а 8-2%,


тоест касата постепенно да започне да отстъпва част от своя ресурс надолу", каза анализаторът и допълни: "Конкуренцията смъква цените и повишава качеството, но въпросът е как ще бъде направено".


"Проблемът на касата е, че бюджетът се гледа от година за година и (...), а няма дългосрочна перспектива как следва да се развива финансирането на определени области. Вижда се, че лекарствата са в свръхразход, че болничната помощ е свръхфинансирана за сметка на доболничната и на превенцията. Тези проблеми продължават да стоят. Но има много заинтересовани страни, които предпочитат моделът да остане по същия начин, отколкото да бъде променен", обобщи Шарков.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5637 Неутрално

  Да въведат първо личната здравна карта в която ще се отразяват всички прегледи, взети лекарства, посетени болнични заведения с извършени в тях дейности и нещата постепенно ще си дойдат на мястото

 2. 2 Профил на kmy56562160
  kmy56562160
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Демонополизация на здравната каса е абсолютно задължително условие за да може да има каквото и да е подобрение в здравеопазването. Здравната застраховка нека е доброволна, но насърчавана активно със стимули от страна на държавата.

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3180 Весело

  Правилно - трябва отделна каса за Шапкарите тулупи и за всичкото чиновник на клона които държавата уж осигурява , ама не колкото трябва - да видим тогава за колко ще им стигнат парите и колко ще трябва да вадят от себе си !

 4. 4 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Ако има допълнително ЗАДЪЛЖИТЕЛНО здравно осигуряване, то това ще е допълнителна кражба от населението подобна на пенсионното ДЗПО, сложило в джоба на трибуквените УПФ-та досега 10 милиарда лева! Последствията от голямата кражба ще се видят съвсем скоро - след около 5 години, когато първите пенсионери с УПФ-та ще установят, че част от последните нямат нито лев и че в най-добрия случай... две пенсии са по-малко от една (цитирам Любомир Христов, който добре го е обяснил тук: https://lchristoff.wordpress.com/2018/01/03/2018-целунете-пенсионния-си-фонд-за-сбого/ ) Ако има индивидуално допълнително ДОБРОВОЛНО осигуряване в частна каса - добре, всеки ще си избере допълнителни услуги, където поиска - в момента това се прави обаче само от работодателите. А индивидуалните здравни ЗАСТРАХОВКИ (не осигуряване), които съществуват в момента са пълно мошеничество, никога не си правете такива. Четете внимателно дребния шрифт - те не важат, например ако "си употребил алкохол" - пил си една бира, чупиш си крака в някоя дупка на улицата, но застрахователят нищо не ти плаща, независимо, че не си се пребил заради пиянство. А след като изреди всички "изключения", накрая застрахователят си е оставил и най-важното: "ако не полага необходимите грижи за здравето си". И така - не си си купил предписаното скъпо лекарство, а неговия евтин аналог - и застрахователят ти показва среден пръст. НИКОГА не си правете здравни застраховки и злополука поради горепосоченото, четете общите условия и т.нар. "изключения"! При всички положения ни се гласи нова, още по-голяма кражба за милиарди.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 5. 5 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Покачването на здравно-осигурителните плащания с Х % не водят до по-голямо заплащане при медицинския персонал. И 50 %-на вноска да направят, парите ще отиват в резерва на поредното правителство, което някой ден им слага ръка за партийни кьорсофри. Затова и лекарското съсловие не е заинтересувано от покачване на тези вноски. Те просто не отиват при реалния изпълнител на здравни грижи. И при предишното покачване от 6 на 8% , медицинския персонал нищо не разбра. На нас лекарите не ни трябва здравна вноска 12 % , която отива в ръчичките на Бочко Тиквето, а при изпълнителя лекар отива едва 0.0005% от вноската на пациента. Ако някой иска незабавно адекватно заплащане на лекарите ще го направи с незабавно въвеждане на система на доплащане. Ако някой иска да шикалкви и настрои ОТНОВО обществото срещу лекарите ще го направи с увеличаване на здравната вноска. Преди демонополизиране на Касата ? Преди отделянето на бюджета за здраве от консолидирания държавен бюджет ? Така ли ? Преди остойностяване на всяка лекарска диагностична, терапевтична и административна дейност на лекарите ? Преди наличието на лична здравна смарт-карта и информационна система ? Колко смятате другарки и другари да карате с раздут пакет на НЗОК и намаляващ брой лекари ...?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  ГЕРБ и реформи...? Обмисляли? Да бе...! :)

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Големият проблем е как да се спре бялата мафия да иска (и получава) пари на ръка. Ако това се пребори с новия модел на заплащане, ок.
  Но се съмнявам, защото все пак получените на ръка пари са неотчетни и необлагаеми, а плащанията от касата и фондове не са. Затова лекарите винаги ще предпочитат първите пред вторите.

 8. 8 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  демонополизацията не бива да означава 8+2%, а 8-2%
  —цитат от коментар 0 на др Шарков


  Ще, ще! 8 - 2 = 16.

  Егое "разбития монопол" : 15 - 16% и 109 здравни каси. Кеф ти риба, кеф ти паламуд.

  https://www.krankenkassenzentrale.de/liste/gesetzliche-krankenkassen #

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8386 Неутрално

  Каквото и да измисли, ние ще продължим да внасяме осигуровки и да си плащаме от джоба.

 10. 10 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Готов съм да плащам и по-висока здравна вноска, стига качеството да се подобри!

 11. 11 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Хм!
  Отивам при джипито - няма талони. Ако има талони, докторът, който си харасвам, е зает или работи частно, сиреч - недостъпен. Правя компромис, намирам някой достъпен. Талонът изгаря, резултат няма и съм отново в изходна позиция. Боледувам от стомах, а те ми лекуват сърце. След това и двете поразени. Отивам все пак да ми оправят стомаха. Докторът протестира: "Твоят стомах е по-добре от този на предния пациент, а за двата стомаха ми дават еднакво малко."
  Хм! На всичкото отгоре имам два стомаха.
  Абе що не вземете да се гръмнете. Никакви пари за вас. Както се казва: "Каквото е рекал Господ".

 12. 12 Профил на Storm Rider
  Storm Rider
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Смятам, че трябва да има минимална задължителна здравна вноска, която да покрива само спешната помощ. Тя трябва да е на солидарен принцип.
  Всичко извън нея трябва да се поема от конкуриращи се здравни фондове, предлагащи различни пакети и различни покрития. Все сам си избира покритието... Който не се осигурява, ще си плаща по ценоразписа..... ако иска. Иначе... най-много лепенка на коляното...

  Време е от "солидарен" да се премине към "справедлив" модел. В момента плащащите балъци са задължени да са солидарни с някакви хитреци, които отказват да са солидарни и това се оказва че е ОК. Те не плащат стотинка, но са винаги най-нуждаещи се, с приоритет и получават същата услуга.. А съвестните плащащи балъци чакат с месеци....

 13. 13 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Сега ще се създават нови структури, бумащина, администрация и ще сме на още по-голям минус, защото съвсем няма да има начин да се хване кой колко краде...

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5938 Неутрално

  Проблемът не е в модела, я в прилагащите го :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  скептичен съм, че българските политически отрепки могат да произведат нещо полезно за българите.

  бива ги само за поръчково законодателство или грабежи в колосални размери.

 16. 16 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 627 Неутрално

  С демонополизацията на касата да не стане като с пенсионните фондове. Видяхме ги какви пенсии дават. Многото каси ще ни дадат подобни здравни услуги. Истината е проста - 1. Електронна здравна карта на всеки.
  2. Държавата да плаща адекватни здравни вноски на всички толупи дето цоцат с пълни шепи здравни услуги .
  3.Да се криминализира точèнето на касата- и на децата вечè е ясно какви ги вършат например Кардиоболниците дето са се нароили в държавата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK