Софиянци могат да се включат в делото за мръсния въздух до 1 октомври

Изглед на мръсния въздух на София от Витоша

© Надежда Чипева, Капитал

Изглед на мръсния въздух на София от ВитошаЖителите на София, които се чувстват увредени от мръсния въздух, могат да се включат в процеса срещу Столична община до 1 октомври. Това определи съдия Албена Ботева от Софийския градски съд (СГС), след като даде ход на делото, заведено от граждани и неправителствени организации, обединени в "Група за чист въздух", информира news.lex.bg.


Ищците искат от съда да установи дали Столичната община бездейства през последните три години по отношение на проблема с мръсния въздух и ако е така, да бъде осъдена да предприеме подходящи мерки за справяне с последиците.


До октомври ищците ще разгласяват чрез медии и съобщения на сайта си за заведения иск, за да може информацията да стигне до граждани, които биха искали да се включат в процеса.
Според "Група за чист въздух" увредени от действията и бездействията на общината са всички граждани, които живеят, работят или учат в София от януари 2015 г. Адвокат Димо Господинов заяви, че нарушението на общината не е спряло с предявяването на иска и продължава до преустановяването му.


Съдия Ботева обаче подчерта, че искът е предявен на 29 май 2017 г. и периодът на нарушението не може да е след тази дата.


Адвокатите на общината искаха от съда изобщо да не дава ход на делото. Те изтъкнаха, че исковата молба е изключително неясна, защото се говори едновременно за колективен и индивидуален интерес, които са и увредени, и застрашени. Съдът поиска от ищците да посочат и мерки, които според тях общината трябва да вземе за решаване на проблема с мръсния въздух.


Делото срещу общината беше заведено през пролетта на миналата година. Първоначално беше разпределено на съдия Божана Желязкова, но тя отказа да го гледа, защото живее в София и това поставя под основателно съмнение безпристрастното му разглеждане. След това делото отиде при съдия Богдана Желявска, но и тя се отведе, защото ищците бяха недоволни, че насрочва заседание чак за декември. После делото пое съдия Елена Маврова, но го прекрати, защото прие, че ищците нямат опит, знания и ресурс, за да водят делото. Групата обжалва определението и Софийският апелативен съд го отмени, след което делото отново се върна в градския съд, но тогава съдия Маврова се отведе, защото също прецени, че живее в София и това може да породи съмнение в безпристрастността ѝ. Така то за пореден път беше преразпределено на нов съдия и се падна на Албена Ботева, която прие да го гледа.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 521 Гневно

  Само се мотаят, а и заплати взимат и съдии и общинари!

 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Увредени, ама " елитните квартали" горят и въглища и се оплакват, че въздухът в София е мръсен и ги уврежда.

 3. 3 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Не очаквам голям интерес в момента от софиянци. Лято е, слънце пече, мръсен въздух нямам; пластмаси, гуми и дрехи не се горят в гетата. И за капак дойде време за отпуски, всеки мисли кога ще ходи на море и не му дреме за мръсния въздух. Затова и няма да има масови жалби от софиянци.

  Но изчакайте да дойде Ноември. Първите печки почват да димят и София отново мирише на изгоряло. Изведнъж ще скочат повредените да протестират. Това е българинът - всяко чудо за 3 дни и според сезона.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 4. 4 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Радостно е, че има хора като тези, опитващи да съдят Общината.
  Последната очевидно има много какво да свърши, за да дишаме всички по- чист въздух. Само с приказки не става.

 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Нищо няма да се промени.

 6. 6 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 358 Неутрално

  "Съдът поиска от ищците да посочат и мерки, които според тях общината трябва да вземе за решаване на проблема с мръсния въздух"

  Да не ми плаща общината торба зелени за консултантски хонорар, че да ги наставлявам и напътствам как да се справят със служебните си задължения?
  Искам чист въздух, и то от вас, уважаеми търкачи на общински столове и бюра !!

 7. 7 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  На какво мнение са "софиянци " за еко таксите за "трошките " , които всеки ден се търкалят по улиците на столицата и тровят с отровните си газове ! Не съм чувал , дори" баровци "/някои от които "протестъри "/ да си палят луксозните камини с дърва и автомобилни гуми през лятото ! Освен това , тогава са или на Бахамите или НА СЕЛО при корените си !

 8. 8 Профил на bellami
  bellami
  Рейтинг: 395 Гневно

  Ма дай направо да й решим проблемите на тая община, че милите те, много са нещастни, не могат да се справят, трудно им е и изобщо, всеки ги плюе, горките те .... Ма да се махат от там, като не могат и не стават за нищо!!! пълни пионки, мълчат и взимат заплата, градят кариера ... и всичко е точно!

 9. 9 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lou":
  Въздухът е сега е мръсен, ако и да не го показват станциите за отчитане. Всички стари автомобили са тук и продължават да бълват, като се включи и праха от ремонтите из целия град, положението е почти същото. Е, липсват печките на твърдо гориво, температурните инверсии и мъгли, които да задържат смога. Покрай всяка улица по която се движат повечко автомобили обаче не става за дишане!

 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  "Бате к*ре, гъдзиха ги со Русе, гъдзиха ги со Никопол, цело Кремиковци им набутАха у Цофия и неъше оплаквания! У последно врее кфо цтанА? Некой че те суди, друг че ти протестира! НахитрЕ тфа племе мръсно! Ч'еъ демокрация, ч'еъ брюкселска пеерастия!"

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 11. 11 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Айде дружно да осъдим държавата, поне да си върнем малко от откраднатите данъци :))

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 12. 12 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  Общината трябва да има програма за подмяна на старите отоплителни уреди на домакинствата с нови, както и на инсталациите. Тя може да се финансира с европейски средства и да започне от утре. Трява да се забрани използването на въглища с повече от един процент сяра и продажбата на дърва с влажност по голяма от 20%.
  До момента ГЕРП има някаква поръчка за 30 сухи печки, която е едно голямо нищо.

 13. 13 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 918 Неутрално
 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lou":

  Изведнъж като се сетят, че на база на това дело ще могат да заведат паричен иск към общината и да изкарат по 50 000лв, ще видиш как ще набъбне броя на съдещите.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8209 Неутрално

  Общината естествено е виновна, но и гражданите , дето карат стари коли и се отопляват с твърдо гориво, също са виновни. Ами циганите, дето горят дрехи и гуми тях броят ли ги за виновни. Общината да си свърши работата.

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4345 Неутрално

  Дано софиянци се включат активно,защото само по този начин могат реално да покажат колко са притеснени от екологичните проблеми на столицата,а Държавата най-сетне да започне да предприема мерки за подобряването на обстановката!

 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3363 Неутрално

  Кво ревете бе? Да не би да ви пускат сероводород всяка полунощ?

 18. 18 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Голям зор от Дневник да представят темата като много "гореща" и интересуваща почти всички софиянци. Ако направите проста справка за броя публикации в Дневнки за чистотата на въздуха в последните 2 години и сравните този брой с публикациите от предишните 2 години с учудване ще установите, че за последните 2 години въздуха в София е станал повече от 10 пъти по мръсен :)

 19. 19 Профил на HGRA
  HGRA
  Рейтинг: 245 Неутрално

  "Съдът поиска от ищците да посочат и мерки, които според тях общината трябва да вземе за решаване на проблема с мръсния въздух."

  Черешката на некадърната им торта - знаят че се трошат пари за нищо, знаят колко ужасно и мръсно изглежда София в сравнение с КОЯТО И ДА Е друга столица на държава от ЕС, знаят че ако беше в честен съд това дело няма как да го спечелят... но въпреки всичко с претенции!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK