Над 80 хил. души с право да се пенсионират ще получат писма с инструкции

Над 80 хил. души с право да се пенсионират ще получат писма с инструкции

© Георги КожухаровНационалният осигурителен институт (НОИ) ще изпрати 81052 персонални уведомителни писма до всички осигурени, които през 2019 г. навършват изискваната от Кодекса за социално осигуряване (КСО) възраст за пенсиониране и на все още не са се пенсионирали на друго основание.


Освен информация за осигурителните им права, в писмата са посочени и документите, които всеки трябва да представи заедно със заявлението за отпускане на пенсия.


Такава кампания НОИ прави за втора поредна година – през 2017 г. лични писма получиха 82 782 души. Целта на уведомяването е да бъде осигурено достатъчно време на бъдещите пенсионери да се погрижат за набавянето и оформянето на всички необходими документи във връзка с излизането им в пенсия. Така НОИ се надява да им осигури спокойствие при подготовката на пенсионирането и улеснява самото пенсионно производство.
НОИ напомня, че през 2019 г. жените се пенсионират, ако са навършили 61 години и 4 месеца, а мъжете – 64 години и 2 месеца. Друго условие е жените да имат осигурителен стаж от 35 години и 8 месеца, а мъжете - 38 години и 8 месеца.


Националният осигурителен институт препоръчва на осигурените да се снабдят с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НОИ. Такъв код те могат да получат във всяко териториално поделение на институцията. ПИК предоставя лесен и удобен начин за ползване на електронни и административни услуги през интернет страницата на НОИ, както и позволява на потребителите да проследят осигурителната си история в Регистъра на осигурените лица.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK