Според проучване 42% от българите не биха подали сигнал за корупция

Според проучване 42% от българите не биха подали сигнал за корупция

© Красимир ЮскеселиевТревожна тенденция показа изследване на асоциация "Прозрачност без граници", посветено на обществените нагласи спрямо противодействието на корупцията, информира "Сега".


41.5% от българите не биха подали сигнал, ако станат лично свидетели или имат информация за корупционно действие. Обяснението за липсата на готовност сред гражданите да се включат лично в борбата с корупцията е в ниското доверие в институциите, които имат ангажимент за възпирането на негативния феномен, подчертаха от асоциацията.


Порази тази причина не е изненада, че хората биха се обърнали най-напред към медиите, стане ли въпрос за корупция. Всеки четвърти българин би потърсил помощ от журналисти, ако изпадне в подобна ситуация. 20% биха подали сигнал в полицията, а едва 13.5% - в новата Комисия за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). 10 на сто биха се обърнали към прокуратурата или контролен орган в институция, където има корупционно действие. Едва 4.8 биха потърсили помощ от неправителствена организация. "Базисното недоверие към институциите е ясно отразено в получените отговори и то е свързано със страх от последици за личността или за бизнеса", каза изпълнителният директор на асоциацията Калин Славов, цитиран от БНР.


Подкрепата за антикорупционната комисия е като към прокуратура и полиция
Макар и крехка, подкрепата за новата антикорупционна комисия е сходна с тази към традиционни институции като прокуратурата и МВР, информира още националното радио.


"Мнозинството от запитаните очакват разследването да стане по-активно и по-ефективно", каза Савов.


"Най-вече да разследва корупцията на най-високо политическо ниво, разследване на корупцията в местната власт разследване на корупцията сред служители на централната администрация и, разбира се, тя трябва да извършва своята дейност ясно и отчетливо по безпристрастен начин, за да могат да бъдат избегнати всички коментари, свързани с изпълнения на действия, които не са свързани пряко с изискванията на закона."

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Т.е. 58% биха подали сигнал!?
  Не ми се вярва.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 2. 2 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Неутрално

  То понеже ефекта от подобен сигнал ще бъде един....

 3. 3 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  лично съм свидетел, когато казаха че получените придобивки ще се разследват от комисия всички отказаха да свидетелстват

 4. 4 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  в подобен случай всички решения се анулират и подлежат на преразглеждане но последния се беше хванал на играта и не се отказа от показанията.

 5. 5 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Сигурно са я подали до арменския поп.

 6. 6 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Колкото повече хора изградили се през комунизма си отиват, толкова този процент намалява. Ще дойде времето и ние ще станем нормална държава. Трябва обаче първо да бутнем паметника на Съветската армия.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 7. 7 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Явно все повече българи участват в корупцията, срещу която плюят и обвиняват всеки.

 8. 8 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  До коментар [#1] от "PisnaMi":

  Прав си ! :(

 9. 9 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Ако 58 % биха подали сигнал за корупция при липсата на такива сигнали би означавало, че корупция няма. Ама нада ли.

 10. 10 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1492 Весело

  Като не подават значи са корумпирани 42%.
  Как ли не я мериха и търсиха пустата корупция па то било лесно.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Тежък признак за това, че Системата не работи!!!
  Логично: огромна част от хората не биха подали сигнал за корупция, защото обектите на сигнала със сигурност ще се измъкнат и после подалият сигнала ще яде х..

 12. 12 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мизийски ☦":

  Проблемът е в манталитета, а това го прави почти генетичен.

 13. 13 Профил на Radical
  Radical
  Рейтинг: 435 Неутрално

  При условие, че инситуциите, които се "борят" срещу корупцията са пропити с корупция, на кого да ги подадат тия сигнали?!

 14. 14 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Лоша корупция! Всички я мразим, и всички мечтаем да сме корумпиращи или корумпирани. Калпав народ сме, ей!

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Тревожна тенденция показа изследване на асоциация "Прозрачност без граници", посветено на обществените нагласи спрямо противодействието на корупцията, информира "Сега"."

  Топенерджи... :) Нищо по-различно от Тренд.

  Кой кой е в „Тренд“
  Евелина Славкова идва от ИМП /Борислав Цеков/
  Димитър Ганев идва от „Галъп“
  Анастас Стефанов – млад аспирант на доц. д-р Мария Пиргова

  Кой кой е в Топенерджи
  "БЪДЕЩЕТО на Топенерджи като инвестиционно дружество ще решават днес членовете на надзорния му и управителния му съвет в почивната станция на Газпром Морозовка край Москва. От българска страна тук вече са: Красимир Николов, Николай Вълканов, Румен Овчаров, Илия Павлов, Петър Събев, Сашо Дончев, Бело Белов, квесторите на Първа частна банка. Единствено ръководството на Булбанк е съобщило, че няма да изпрати представител на общото събрание. По покана на изпълнителния директор Сергей Пашин като консултант присъства и депутатът Андрей Луканов..."
  https://m.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/1996/09/01/1416446_ambiciozen_biznesplan_obsujdat_akcionerite_na/

 16. 16 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  нормално, на кого да го подадат този сигнал... на костинбродския, на оня дето не бил чул за Мишо Бирата или на палячото им Гешев... ай малко по-сериозно

 17. 17 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Интересно би било колко процента от прокурорите, полицаите, съдиите и висшите чиновници в държавното управление/например в самата т.нар. "антикорупционна" комисия/ биха подали сигнал за корупция?

 18. 18 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Нормално. Щото не вярват че ще има смисъл.

 19. 19 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  Така е, когато полицията и прокуратурата са част от мафията. После като нищо ще си имаш проблеми.

 20. 20 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1045 Разстроено

  Погледнете що за мат'рял оглавява и работи в "конпи-то", погледнете Цацаров, погледнете Цецка... Май Арменският поп е по-добрият избор в случая...

 21. 21 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Всички дето сега реват и се правят на много принципни, не биха пиодали сигнал за корупция, а биха се възполвали ако могат.

 22. 22 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Ако тръгнеме да подаваме сигнали за корупция всеки път като се сблъскаме с такава, толкова време ще отнеме, че само с това ще трябва да се занимаваме!

 23. 23 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Весело

  Корупция - далавера, в която не участвам.

 24. 24 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 279 Разстроено

  """""Обяснението за липсата на готовност сред гражданите да се включат лично в борбата с корупцията е в ниското доверие в институциите, които имат ангажимент за възпирането на негативния феномен, подчертаха от асоциацията.""
  По правилно ще да е; Обяснението за липсата на готовност сред гражданите да се включат лично в борбата с корупцията е в НЯМАЩОТО доверие в институциите, които имат ангажимент за възпирането на негативния феномен, подчертаха от асоциацията.
  До няколко часа този срещу когото подадеш сигнал ще знае ,че има такъв срещу него. Започва едно разтакаване, а и "малко рекет" и накрая нищо!!!Затова не 42% са а двойно повече!!!

 25. 25 Профил на braun100
  braun100
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Това не говори добре за нас, че 41 % не биха съобщили. НО какво да се прави. Явно такъв си ни е манталитета, да търпим доста а и самите да се възползваме при възможност в дребни случаи и да заобикалсяме закона. И това явно не е от днес. Още едно време дребните кражби са били нещо съвсем нормално. Чак се наложило упрявляващите да обсъждат кражбите на сапун и тоалетна хартия по обществените тоалетни. Вижте тук: http://kiselec1.blogspot.com/2018/05/9.html

 26. 26 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Хм, корупцията…
  „Борис Велчев - между Ясер Арафат и Конституционния съд
  В края на 90-те конституционният съдия и бивш главен прокурор Борис Велчев – тогава адвокат – бива вписанкато член на Съвета на директорите на “Статус Инвест” АД. Също така, чрез юридическата си кантора “Георгиев и Велчев” ООД, той е и в списъка на акционерите, най-влиятелни от които са сирийските братя със съветски паспорти Амин Фуат Джамил и Халед Фуат Джамил. Двамата стават известни с това, че са замесени в скандал за пране на 22 милиарда рубли (около $1 милиард), както и с това, че на Амин е повдигнато обвинение за домашно насилие. …
  На 16.06.2005, месеци преди Велчев да заеме длъжността на главен прокурор, дружеството увеличава капитала си двойно – от 500 хил. на 1 млн. лв., като сред акционерите са вече фирмата на Огнян Донев “София” АД (по настоящем "Донев Инвестмънтс") и лично синът му Иван Огнянов Донев. Съмнителните сирийци също продължават да са акционери. Настъпват и промени в Съвета на директорите – поради “прекомерна заетост” Велчев престава да бъде негов член (остава акционер) и на негово място е назначен Асен Дюлгеров, който по това време е член на Агенцията за приватизация. Съпругата на Дюлгеров Любимка, която пък е член на Столичната агенция за приватизация, е сред акционерите в дружеството. Всички тези "столични" съвпадения, както и присъствието на Огнян Донев (приватизатор на "Столични аптеки", "Инжстрой", "Софстрой" и други бивши общински дружества от ерата на Софиянски) водят до заключението на в-к “Капитал", че зад “Статус Инвест” АД стоят интереси на бившия столичен кмет Стефан Софиянски.
  Тук трябва да отбежим, че освен всичко друго, по време на цялото си бизнес партньорство със сирийските братя, Донев и хората от кръга "Софиянски", Борис Велчев е и юридически съветник на президента Първанов. Такъв е от самото му избиране през 2001г. От 2002г. е член на новосъздадения Правен съвет към президента, а от края на 2003г. – негов председател. Може да се смята, че Велчев е “най-довереният” юрист на Първанов. …
  Какво се случва след това? По времето на Борис Велчев като главен прокурор, срещу Огнян Донев и Любомир Павлов бяха образувани производства и повдигнати обвинения във връзка с преразпределението на дяловете в "Медийна Група България Холдинг", като дори им бяха наложени сериозни имуществени запори. Въпреки това, след множество правни еквилибристики, тези запори бяха вдигнати, а обвиненията бяха снети от самата прокуратура, която ги бе повдигнала. Донев и Павлов дори излязоха “на плюс” от сделките за “24 часа” и “Труд”, които, по думите на самия Донев, са били недообмислена финансова инвестиция. Излиза, че Борис Велчев, в качеството си на главен прокурор, е разследвал - и в крайна сметка оправдал - своя (бивш, евентуално) бизнес партньор Огнян Донев. Нищо чудно, че в изнесените през юни 2012г. в публичното пространство записи между Любомир Павлов и неизвестен събеседник, бившият обвиняем по източването на Общинска банка и тогавашен обвиняем по делото с медийната група се хвали, че може да разчита на помощта на главния прокорор Борис Велчев. Стреснат от подобно публично твърдение, самият Велчев направи публично обещание, че ще разследва "притеснителните данни" , съдържащи се в записа. Две години по-късно, никой не е чул за подобно разследване, а още по-малко за резултатите му.
  Това, което е известно обаче, е, че Софийски градски съд - и на последна инстанция Апелативен съд гр. София - през септември 2013г. отменят изцяло прокурорските постановления от времето на Велчев за прекратяване на обвиненията срещу Павлов като абсурдни и необосновани. В същото време обаче съдът отбелязва, че обвинението срещу Огнян Донев няма как да бъде възстановено, тъй като главният прокурор - като върховен представител на държавния интерес при дела за пране на пари - необяснимо е решил да не защити този интерес по отношение на бившия си бизнес партньор Донев. Или обяснимо.“
  http://www.xn--80aepcclrgjoh6i.com/2014-03-31-10-44-02/9-2014-04-04-13-31-46

 27. 27 Профил на explorerv
  explorerv
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Корупцията на първо място е черта на характера. У нас над 90% от хората са корумпирани. Прост пример, спират те за нарушение на пътя, предпочиташ да дадеш 20 лв. вместо 50 лв. глоба с фиш. Другите си ги измислете сами, като се поставите в условията на нереформирана държавна администрация, съдебна система и т.н. примерите стават безброй много и съответно % се вдига.

 28. 28 Профил на today
  today
  Рейтинг: 981 Неутрално

  При тоталната липса на доверие в полицията, прокуратурата и съда, как да подават хората сигнали за корупция?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 29. 29 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 442 Неутрално

  За съжаление, за мнозинството от българските граждани корупцията и липсата на правосъдие не са проблем. Спокойствието им е по-важно и не желаят да осъзаят, че за него си плащат със собствената бедност.
  На тях и така си им харесва. За това и такъв безкомпромисен "борец" с корупцията, като бойчу го ПРЕизбират чукурнайсе пъти.

 30. 30 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  ами цялата съдебна система МВР , служби и управлението са пропити от червени и ДС кадри , тяхната основна задача е да дестабилизират страната и да си крадат максимално много от където падне ,затова и да видиш подкуп или кражба е по добре да си замълчиш ,защото теб ще изкарат виновен ,особено ,ако не си от правилната партия .

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Въпрос на възпитание или страх. Всеки говори за корупция, но недоверието в държавните органи, че ще обърнат достатъчно внимание на сигнала, прави хората подозрителни.

 32. 32 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1803 Разстроено

  До коментар [#6] от "Мизийски ☦":

  абе комуне говоря за демократични млади хора
  Въпроса беше дали са си платили за изпит и те отказаха да свидетелстват, защото пак трябваше да се яват на изпит

  Но комунизма като гледам нети прощава

 33. 33 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1803 Весело

  Ако 58 % биха подали сигнал за корупция при липсата на такива сигнали би означавало, че корупция няма. Ама нада ли.
  —цитат от коментар 9 на tda10501756


  ми естествено има лобизъм и закон за това имаме

 34. 34 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Това е защото 42% от българите вземат подкупи, нищо чудно.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 35. 35 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Нормално.В Гърция процента е по-голям.Работата трябва да става !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 36. 36 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  вие нормални ли сте бе - на кого да подадат хората жалба ?!?
  - на цацаров ?!? ахахахаха
  - на КПКОНПИ ?!? ахахахах

  единствено на тиквунии може - той е най-страведливата тиква в целия свят

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 37. 37 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4137 Неутрално

  В една мафиотска държава да подадеш сигнал за корупция е самоубийствено.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK