1968 г.: В Прага, дни преди танковете

Михаил Неделчев за пражкото лято и случайната си среща с Дубчек

Танковете в Прага

© Národní archiv Praha

Танковете в ПрагаЛитературният теоретик и историк Михаил Неделчев като студент е присъствал на Шестия международен славистичен конгрес в Прага през август 1968 г., дни преди войски на СССР и Варшавския договор да окупират Чехословакия, слагайки край на Пражката пролет. Той разказва пред "Дневник" за обстановката на конгреса, където политиката и академичната дейност се сливали, както и каква е била атмосферата в града.


Едни от най-важните дни от моя живот


Тези десетина дни в Прага са едни от най-важните дни от моя живот и колкото повече време минава, толкова по-значими стават те. Защо са толкова важни - тогава вече бях политизиран антикомунистически благодарение на контактите с моите полски приятели. Основното нещо, което тогава преживявахме беше източноевропейската солидарност – антикомунистическата солидарност. Ние съпреживявахме това, което ставаше в Полша и, разбира се, това, което ставаше в Чехия. Още от декември 1967 г. започнахме да следим събитията и чух по време на една особена, странна среща /по повод студентския празник/ с тогавашния секретар на ЦК на БКП Венелин Коцев какво всъщност мисли комунистическата партия, без да го съобщава публично. Те възприемаха събитията като контрареволюционни.
Получих много неочаквана покана заедно с моя колега Александър Ангелов да се включим в българската делегация в световния конгрес по славистика в Прага. Просто имаше квота за студенти и ние много щастливо се оказахме там. Още в първия миг попаднахме на откриването, което беше в една огромна, прекрасна сграда - Сметанови дум. Тя събираше няколко хиляди - слависти, професори, журналисти от цял свят - залата беше препълнена. Да, имаше и руснаци, които бяха абсолютно съпричастни към чешките събития.


След официалните приветствия дадоха думата на един човек, непознат за нас. Стана нещо много странно – изведнъж чехите скочиха и започнаха да му ръкопляскат в продължение на 15-20 минути. Ние, чужденците, объркани, също станахме и ръкопляскахме. Казваше се Честимир Цисарж. После разбрахме, че е бил секретар на ЦК на комсомола, кандидат-член на Политбюрото и любимец на Антонин Новотни - предишният президент и първи секретар на партията. Цисарж се е бил превърнал в емблематична фигура и любимец на академията. След това видяхме по улиците навсякъде надписи "Свобода + Цисарж", говорещи, че при предстоящите президентски избори хората искат Лудвиг Свобода да номинира Цисарж за вице-президент и по този начин да има компромис между старите и новите реформисти. Сложна комбинация... като "социализъм с човешко лице".


На "ти" с центъра на Прага


Сформирахме интернационална студентска група, която беше в някакъв смисъл осведомявана и ръководена от млад, абсолютно прекрасен колега Александър – Саша Лангер, също студент по славистика, с майка българка и баща чешки евреин. Саша беше отлично поставен в Университета, с някакви функции сред организаторите и човек на "ти" с центъра на града. Той беше една от душите на конгреса и знаеше винаги къде и кога има неформални срещи, веднага ни ориентираше какво трябва да правим. С тази група всъщност ние скитахме, а през деня ходихме на конгреса да слушаме знаменити фигури като Виктор Жирмунски и самият Роман Якобсон. Беше безкрайно интересно, но най-важното беше, че след 4- 5 ч. след обед успявахме да скитаме из Прага.


Беше абсолютно невероятно, защото навсякъде имаше спонтанни манифестации – улиците бяха пълни с народ. Тогава на много места в Прага се събираха подписи срещу работническата милиция. Това бяха нещо като неформални, доброволни отряди, създадени от Новотни. Чешките интелектуалци убеждаваха самите работници да се саморазпуснат и че не трябва да има такова противопоставяне на работничество и средна буржоазия, въпреки че тогава уж нямаше буржоазия.


Освен това в Прага извън нашия конгрес се бяха стекли отвсякъде леви младежи - от Франция, Италия и Америка, за да видят има ли наистина "трети път" между социализма и капитализма, възможен ли е социализмът с човешко лице. Бяха дошли от любопитство. Всяка вечер имаше абсолютно спонтанни и неформални концерти пред паметника на Ян Хус. Навсякъде звънтяха китари. Тогава бяха модерни революционните песни, но фини. Беше изумително, но някак сдържано, възпитано и толерантно.


Михаил Неделчев

© Юлия Лазарова

Михаил Неделчев


Ще създаваме европейски младежки демократичен съюз


Едно от най-драматичните събития беше в последните дни, когато Саша Лангер ме заведе в джаз клуб рано следобед и ми каза: Ще създаваме европейски младежки демократичен съюз и ти ще бъдеш представител на България. Отидох, имаше по един - двама от всяка източна страна. Говорихме си и когато на мен ми дадоха думата, казах, че участвам в личното си качество, естествено съм абсолютно "за", но не представлявам никого, не мога да говоря от името на българите.


Като черна станция, казах на чехите, че според мен руснаците няма да ги оставят и ще има нахлуване в Чехия. Те бяха убедени, че това няма да се случи. Аз просто знаех какво мислят нашите комунисти. Малко преди да отидем вече беше ясно.


Среща с Александър Дубчек


Последният ден, докато се разхождахме из Прага, на Вацлавски намести видяхме двама души, костюмирани с бодигарди. Към тях се затича група от 5-6 американци и една чехкиня. Започнаха да се събират хора и ние също се запътихме. Оказа се, че това са Александър Дубчек и новият министър-председател Олдржих Черник. В някакъв момент всички се втурнаха за автографи от Дубчек и когато отидох да си взема, не знам защо казах на руски "Я из Болгарии". Тогава той ме погледна с едни тъжни очи. В погледа му прочетох "тук ли сте вече?". Това се случи на 14 - 15 август (по-малко от седмица преди окупацията)... Беше минала прочутата среща на Черна-над-Тиса, на която са предупреждавали Дубчек какво ще последва.


Неправилни позиции по чешките събития


Вече беше ясно, че в Прага има две тенденции – "социализъм с човешко лице", но вече имаше и антикомунистически идеи в самата комунистическа партия. Сред студентите се виждаха тези две тенденции и трета - прозападна, демократическа.


На 21 август, когато в София чухме за нахлуването /тогава официално се наричаше "въвеждане"/, когато обсъждахме с колеги, всички бяхме ужасно възмутени и говорихме как това е престъпление. Естествено, някой ни изпя и на мен завинаги ми остана в досието, че съм имал неправилни позиции по чешките събития. Повече от година след това ми направиха дело за оперативно наблюдение и започваха да ме викат и предупреждават от Държавна сигурност.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1275 Весело

  Според савецката пропаганда, тогава войските на Варшавския договор влязоха в Чехословакия по по волята на чехи и словаци.
  Сега савецката пропаганда ни убеждава, че Македония ще влезе в НАТО против волята си.
  Явно савецките бащици са изповедници, при които народите ходят да изповядват желанията си.

 2. 2 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Руснаците не са се променили и на милиметър оттогава - продължават да бъдат агресори и терористи.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  Нахлуването в Чехия е едно от многото престъпления на съветската власт. Тя не си е отишла - вижте Приднестровието, Украйна, Грузия...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#3] от "penetrating":


  Нахлуването в Чехия е едно от многото престъпления на съветската власт. Тя не си е отишла - вижте Приднестровието, Украйна, Грузия...
  —цитат от коментар 3 на penetrating


  Не само съветската !
  Това е руската имперска политика от векове !
  Тя не се е променяла още от Иван Грозни и Петър и т.н.
  Независимо дали начело е бил государ-император, генерален секретар или сега президент - имперската им политика винаги е била и е такава и сега!
  Няма промяна , няма разлика!

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "тогава вече бях политизиран антикомунистически благодарение на контактите с моите полски приятели."

  Хм...
  " Президентът на Мултигруп Илия Павлов дойде придружен от своя дядо - негов едноименник, кръстник на параклиса, и баща си Павел. Малко неуместно като за пред служител на кръста, г-н Павлов намери време да представи на висш духовник двама руснаци с думите "вот товарищи из "Газпрома". Както се оказа впоследствие, гражданите на страната, наш най-голям търговски партньор, уважили именния ден на Илия Павлов, са генералният директор на "Газпром" Василий Николаев и неговият заместник Михаил Борков, отговарящ за ресор "Капитално строителство" в "Газпром". …
  Гостите, сред които политикът Михаил Неделчев, ценовата статистичка в НСИ Величка Рангелова и бившият шеф на бизнесдепутатите Иво Трайков, слушаха от архимандрита, че красотата (в случая разположена на важна пътна артерия) ще спаси света. Преди да наведе глава, за да бъде поръсен със светена вода, Илия Павлов непринудено се разходи сред множеството, за да стисне ръцете на синдикалния бос Тренчев, на бившия финансов министър Стоян Александров и на г-н Олег Недялков от ОББ. Събитието, разбира се, уважи и неуморната г-жа Емилия Масларова, предвождаща демократичните жени в Патриотичния съюз и деятелка на още дузина организации и дейности. Тя получи и целувки. …“
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/1995/07/24/1089006_gradil_iliia_paraklis/

 6. 6 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3654 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Явно савецка правда те е привлекла да ходиш
  изпопаднал в умиление ;)

  До коментар [#1] от "4ort":
  Според савецката пропаганда, тогава войските на Варшавския договор влязоха в Чехословакия по по волята на чехи и словаци.
  Сега савецката пропаганда ни убеждава, че Македония ще влезе в НАТО против волята си.

  Явно савецките бащици са изповедници, при които народите ходят
  да изповядват желанията си.

 7. 7 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2456 Неутрално

  Империите трудно дават независимост на васалите. Участието на български войски е черно петно в нашата история.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 441 Неутрално

  аман от ченгета като тоя

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  До коментар [#4] от "Чардо":

  Напълно съм съгласен! :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Любопитно

  ???

  Босия, че е на мода:
  „Всяка есен,щом наближи 10 ноември се появяват знайни и незнайни апостоли и месии и започват да си спомнят,анализират и митологизират себе си. …
  Неделчев се накокошини , запляска с крилца и закукурига като селско петле след първия си полов акт с най-старата кокошка.След това се отдели от оградата и литна високо горе в дисидентските висини.То не бе участие в Пражката пролет,то не беше участието му в “Солидарност”,то не бе люта битка с комунизма. …
  Мишо, лееше думи по тогавашната преса ,вместо да прави компания на Вацлав Хавел в килията или поне да получи благодарствено писмо от Дубчек за великото си участие.С течение на годините той се извиси дори до писател,литературовед и анализатор,но основно при писане на докладите и статиите на тогавашния ортодоксален комунист,председател на СБП и зам. председател на Държавния съвет Георги Джагаров. …“
  http://bosia.blog.bg/politika/2011/01/26/mihail-nedelchev-i-negovoto-uchastie-v-aprilskoto-vyzstanie.674062

 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  В контекста на отбелязване на кръгли годишнини да отбележа , че вчера на дата 13 юли с решение на Берлинския конгрес преди 140 години беше учредено Княжество България. Нито една медия не се сети да отбележи рождения ден на България.
  Тази дата трябва да е националния празник на България.

 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  В контекста на отбелязване на кръгли годишнини да отбележа , че вчера на дата 13 юли с решение на Берлинския конгрес преди 140 години беше учредено Княжество България. Нито една медия не се сети да отбележи рождения ден на България.
  Тази дата трябва да е националния празник на България.

 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  До коментар [#1] от "4ort":

  "Според савецката пропаганда, тогава войските на Варшавския договор влязоха в Чехословакия по по волята на чехи и словаци."

  Както сега руските главорези от (лесно възпламенимите) частни армии са в Сирия по волята на "сирийския народ".

  Кремълският чугун така и не се поучи от грешките на предшествениците си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 925 Неутрално

  аман от ченгета като тоя
  —цитат от коментар 9 на julesta


  Не просто ченге, а и ПРОРОК!!! Седмици преди "нахлуването" наборът (и аз бях студент тогава) вече е знаел че ще има такова, па и го казвал на чехите🤣🤣🤣


  Като черна станция, казах на чехите, че според мен руснаците няма да ги оставят и ще има нахлуване в Чехословакия. Те бяха убедени, че това няма да се случи. Аз просто знаех какво мислят нашите комунисти. Малко преди да отидем вече беше ясно.
  —цитат от коментар 0 на статията


  До август 68 бая хойках по соц'а (3-4 пъти годишно понякога), предимно до Полша, но винаги с 2-3 дена в Прага или Будапеща, та що годе знам каква огромна рразлика имаше между "нещата" в НРБ и Чехословакия.

  Е, нали не бях елитарен славист с пророчески способности, а прагматично кандидат'инженерче, ми беше доста ясно че "тая няма да я бъде още дълго време"😀. Това, както и последният "мотивиращ" разговор с "другарите от Московска 5" да почна "да им снасям" (иначе няма "да ме пускат" в (соц') чужбината) беше причината "да изчезна" от НРБ преди да завърша ИСИ.

  Окааза се че и аз отгатнах че нещо драстично ще се случи, и на 3 между 4/8 станах ИР (Изменник на Родината, за по младите). На 22/8 се случи нахлуването, и нещата в НРБ се затегнаха яко. Забраниха на "простосмъртните" да пътуват до соц'а през Югославия, и затегнаха и други неща. Голям късмет извадих с това мое решение "да изчезна" преди тези събития😀 И дори за секунда не съм съжалявал за него, вече почти 50 г😀

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 16. 16 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  "Великият опозиционер" Михаил Неделчев взема "активно" участие в чехските събития там на място, "представлява" България и каква ли не още бурна дейност /според неговите думи/. И за тази цялата чутовна дейност се отървава с едно предупреждение.

  Нас пък зимата 1869г посред сесията ни извикаха да изключваме един колега от университета. Майка му чехкиня, бил по време на "братската взаимопомощ" в Прага и като се върнал казал на приятели, че това не е никаква помощ, че никой не ни е викал там ами си е чиста агресия. За негово нещастие един от тези приятели се оказва Едуард Генов, един от малкото ИСТИНСКИ дисидента. Той прави своята група, ДС го хващат и в затвора.

  А моят колега искаха да гласуваме да го изключат от университета заради контрареволюционна дейност. Единствено за това, че е казал на няколко приятели истината, дори не беше участник в групата на Едуард Генов. Ние бяхме против но те си го изключиха.

  А сега сравнявайте - "видният опозиционер" Михаил Неделчев си развява публично гащите опозионерствайки в Чехия и и какви са последтвията? На практика никакви. А моят колега за няколко казани думи изключване. Да ви идват на ум някакви хипотези?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 17. 17 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 925 Неутрално

  "Великият опозиционер" Михаил Неделчев взема "активно" участие в чехските събития там на място, "представлява" България и каква ли не още бурна дейност /според неговите думи/. И за тази цялата чутовна дейност се отървава с едно предупреждение. Нас пък зимата 1869г посред сесията ни извикаха да изключваме един колега от университета. Майка му чехкиня, бил по време на "братската взаимопомощ" в Прага и като се върнал казал на приятели, че това не е никаква помощ, че никой не ни е викал там ами си е чиста агресия. За негово нещастие един от тези приятели се оказва Едуард Генов, един от малкото ИСТИНСКИ дисидента. Той прави своята група, ДС го хващат и в затвора. А моят колега искаха да гласуваме да го изключат от университета заради контрареволюционна дейност. Единствено за това, че е казал на няколко приятели истината, дори не беше участник в групата на Едуард Генов. Ние бяхме против но те си го изключиха.А сега сравнявайте - "видният опозиционер" Михаил Неделчев си развява публично гащите опозионерствайки в Чехия и и какви са последтвията? На практика никакви. А моят колега за няколко казани думи изключване. Да ви идват на ум някакви хипотези?
  —цитат от коментар 16 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  Имам една: Този господинчо Неделчев е пладнешки лъжец! Който измисля несъществуващи (И НЕПРАВДОПОДОБНИ) измишльотини!

  Знаейки че:

  1. Малцина негови набори ползват нета,

  2. Още по малцина ще налучкат неговите фантасмагории (цитат: "...тогава вече бях политизиран антикомунистически благодарение на контактите с моите полски приятели...".

  3. Още по малцина ще си загубят времето да му опровергаят опашатите лъжи!

  4. И има добър шанс ако някой направи написаното в т. 3 да бъде изтрит от...който трие подобни критични коментари.


  Бил " политизиран антикомунистически" MY A$$!!! Това че е слушал "западна музика" и е разказвал вицове далеч не го прави " политизиран антикомунистически". То днес, почти 30 г' след прехода, май няма никой който да е казал-"аз не бях дисидент, бях си натегач". АМАН ОТ ТАКИВА ДИСИДЕНТИ!
  До коментар [#16] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 18. 18 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Повтаряме 1:1 социализма. Тогава ги бяха докарали АБПФК /активни борци против фашизма и капитализма/ някъде към 68,000 души. Колкото царската армия, да се чуди човек що не са я взели те самите властта ами са чакали руснаците да им я поднесат на тепсия. Сега същото, ще го докараме активни борци за демокрация повече от членовете на БКП. При което са я превземали отвътре, членувайки В БКП.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3493 Любопитно

  До коментар [#5] от "plebs":
  Е и?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мойше! Толкоз!!!":Повтаряме 1:1 социализма. Тогава ги бяха докарали АБПФК /активни борци против фашизма и капитализма/ някъде към 68,000 души. Колкото царската армия, да се чуди човек що не са я взели те самите властта ами са чакали руснаците да им я поднесат на тепсия. Сега същото, ще го докараме активни борци за демокрация повече от членовете на БКП. При което са я превземали отвътре, членувайки В БКП.
  —цитат от коментар 18 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  Сите дисиденти! Едни на идеологическия фронт (слушали западна музика и разказвали вицове), други на стопанския фронт (чопкали от държавното). И НИКОЙ не си признава с цяла уста: Ами да, след ВСЯКА командировка "на запад" пишех отчети, и отговарях (устно или писмено) и какво са правили/говорили колегите му там. С ясното съзнание КОЙ чете тези отчети.

  Като бях напоследък в България имах подобни разговори с набори и такива 10-15 г' по млади, които са били на командировки "на запад". НИКОЙ не си признава че в отчетите/допълнителните му "доклади" е включвал и информация за колегите си.

  Питам ги аз: 'Айде обяснете ми защо след всяко пътуване до соц'а като студент ме питаха в Московска 5 за какво са правили/говорили спътниците ми. В началото мрънках-не помня, бях пиян и не помня, а те "другарите" ме питаха КОНКРЕТНИ въпроси! От рода на : Ама наистина ли не помниш тази или онази случчка, където говорехте за "еди' к'во си" и цитираха доста точно казаното! И ми намекваха "че ще преценят дали да продължавват "да пуска" (ДО СОЦ'А за бога, не до "гнилия запад"!!!) някой който не им докладва такива неща".

  Те си мълчаха, и променяха темата на разговор. И чрез други от компанията ми намекваха че подобни разговори не им се харесват. Разбирам ги-срам ги е да лъжат, срам ги е от което са правили по време оно, и не им е приятно някой да им напомня това с реторични въпроси.

  Но поне поччти никой не се тупаше по гърдичките като дисидент. За разлика от този господинчо, авторът на статията. Сигурен съм че чете коментарите под нея, итересно ми е как ще реагира. Ако изобщо.
  До коментар [#18] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 21. 21 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#16] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Никъде в статията М. Неделчев не се изтъква като революционер или опозиционер. Не изопачавайте неговите думи. Като съвременник на събитията и живеещ в България и слушащ не само български станции мога да кажа, че всички ние очаквахме "здравите сили" да се намесят. Както и стана. Или ако перефразираме малко др. Г. Димитров: " В коя страна комунизмът не е бил див и варварски...". Или любимият рефрен на комунистите:" Ние тая власт с кръв сме я вземали и с кръв ще я дадем."

 22. 22 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Как така се е случило, че "случайно" са избрали Неделчев и другия за представители на българските студенти? От толкова много студенти в България как пък точно тях двата избрали?

  Тези"случайности" ги знаем. Нямаше начин българин да излезе извън територията на страната, без да бъде проверен няколко пъти от службите за "неправилно мислене" и буржоазен /"фашистки"/ призход. Ако си имал някой далечен чичо, който е бил индустриалец по царско време или пък /да не дава Бог/ царски офицер, преследвал комунисти - забрави за Прага, забрави за Букурещ. Бият ти черния печат и толкоз.

  Но пък дори и "редовните" български комунисти рядко се добираха до такива височайши покани. Явно другарят Неделчев яко е натискал в Комсомола и големи връзки е пуснал, че точно него да изберат от хиляди други. А дали не е ходил и МВР по професионални дела?

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 23. 23 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#20] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Смешен си. Никой не се е интересувал от пътуванията из соца, по соца. Мога да го потвърдя, защото съм излизал поне десетина пъти до Унгария. Виж излизането до "запада" си беше друга бира. Ако си бил по-наблюдателен и си пътувал със самолет по соца, дори и на вътрешни линии, щеше да забележиш, че на определени "другари" им бият двоен печат на бордната карта. Е, те бяха от по-специалните, както разбрах по-късно. На хората от ДС и сътрудници. Можеше по този белег да разпознаеш кой от колегите ти "пее". Бъди сигурен, че на всяка група от десетина българи се падаше по един щатен доносник.

 24. 24 Профил на rider1936
  rider1936
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#11] от "plebs":

  Ама това за М. Неделчев, верно ли е казано от Босия?

  До коментар [#18] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":


  До коментар [#20] от "Мойше! Толкоз!!!":

 25. 25 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  Костов беше истински дисидент. Не като Миша Неделчев. Показвал среден пръст на властта с ръце в джобовете.

 26. 26 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Още един антикомунист, който дори един не е бил в затвора. Заради такива като него антикомунизма у нас се превърна в карикатура. Аман от антикомунисти като Г. Марков, М. Неделчев и т.н.
  Защо никога няма статия за Илия Минев, който близо 30 години бе затворите и лагерите ?

 27. 27 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#4] от "Чардо":

  А каква е политиката на САЩ ? Помниш ли как перз 1983 г. САЩ нахлуха в една суверенна държава като Гренада ? Ами нахлуването в Ирак ? Какво прави базата "Бондстийл" в Косово ? Впрочем след като Косово бе произведено в държава от американците, Русия предупреди, че това ще има последствия, ама кой да слуша ? Северна Осетия, Южна Абхазия, Крим.....Щом има Косово, ще има и такива неща. Впрочем не забравяй, че Грузия първа започна военни действия срещу руснаците и естествено руснаците им натриха носовете.

 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  Това че е слушал "западна музика" и е разказвал вицове далеч не го прави " политизиран антикомунистически".
  —цитат от коментар 17 на Мойше! Толкоз!!!


  Точно по-младите от ДС и синчетата на по-старите там слушаха ( по-скоро имаха тази възможност, защото им купуваха магнетофони и плочи от лошия запад) западна музика.
  Така се получи, че до известна степен такива наистина правеха повече против поставените норми на БКП, от колкото по-нормални хора.
  Затова и така лесно такива влязоха в последствие в СДС и дори станаха лидери.

  Музиката я приемаха, но когато се стигнеше до политически разсъждения си бяха същите ченгета като родителите си.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  .... Впрочем не забравяй, че Грузия първа започна военни действия срещу руснаците и естествено руснаците им натриха носовете.
  —цитат от коментар 27 на krf54523578


  Я колко лесно и бързо ги опростявате нещата!
  А поради каква причина започнаха тези действия?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  До коментар [#27] от "krf54523578":

  Грузинците първи били започнали военни действия срещу невинните руснаци......в Грузия!
  Значи лошите грузинци нападат невинни руснаци на собствена територия.....

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  До коментар [#4] от "Чардо":

  Чардо,изобщо не съм съгласен с твоето мнение! Разликите между Руската империя и СССР са огромни. Русия колкото и първобитна и варварска да е била все пак е била нормална империя,докато СССР - империя на Злото!

 32. 32 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#27] от "krf54523578":

  Пропускаш нещо друго преди САЩ когато говорим за големите имперски политики
  Върни се в историята и лека полека ще ги видиш как са се движили нещата и че е кръговрат и за пример :
  общоизвестен факт е че исляма се появява на бял свят 600 - 610-та г ;
  спомни си за християнската инквизиция и кръстоносни походи :
  е сега исляма е в този период
  - = -
  Ами Англия дето Слънцето не залязвало над владенията й ?
  САЩ се раждат след война и от тогава нямат година в която някъде да не водят военни действия ! ! !
  - = - = -
  Такива са апетитите на големите територии и икономики - първоначално са завлядавали територии за суровини и пазари, а сега му казват влияние . . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мойше! Толкоз!!!":Повтаряме 1:1 социализма. Тогава ги бяха докарали АБПФК /активни борци против фашизма и капитализма/ някъде към 68,000 души. Колкото царската армия, да се чуди човек що не са я взели те самите властта ами са чакали руснаците да им я поднесат на тепсия. Сега същото, ще го докараме активни борци за демокрация повече от членовете на БКП. При което са я превземали отвътре, членувайки В БКП.
  —цитат от коментар 18 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП  До коментар [#18] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Забрави и след Освобождението! Тогава също изведнъж са се пръкнали десетки хиляди "борци" срещу турското робство.

 34. 34 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#31] от "deaf":

  Знаеш ли че така наречената Освободителна война е ТРИНАДЕСЕТАТА между Русия у Турция и всичките са били все заради това , че Русия не е имала излаз на НЕзамръзващо пристанище ! ! !
  Знаеш ли че ШЕСТ месеца преди да преминат Дунава при Свищов най-напред Русия завладява Закавказието от Турция и едва след това пресичат Дунава ! ! !
  Известно ли ти е защо в руската имперска армия е имало цели отделни бойни армии носещи имена на градове от Полша, Финландия. Прибалтика и т.н.
  В ""Предварителния договор за примирие"" - ( това му е точното име на договора от Сан Стефано! ) - думата България не е спомената , а само като "земи с преобладаващо българско население" и то чак в чл.7!
  Кой и как е нарекъл тази завоевателна война "освободителна" е бил голям перверзник !
  Защо като са ни освободили след това ни обявяват война (ПСВ) и бомбардират Варна и Балчик ? - според теб защото били добри ли ? !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 35. 35 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 925 Весело

  До коментар [#16] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Никъде в статията М. Неделчев не се изтъква като революционер или опозиционер. Не изопачавайте неговите думи....
  —цитат от коментар 21 на Oggie Petkov


  Ами да, той е бил от "секретните" дисиденти. НЕ ИЗОПАЧАВАМ, ще ти цитирам цитати от статията:

  -Цитат от статията № 1: "...тогава вече бях политизиран антикомунистически благодарение на контактите с моите полски приятели..."

  Признавам си без бой че съм позабравил българския език, и ми е трудничко да тълкувам правилно по сложнички неща. Бихте ли ми изтълкували Вие (или друг от съфорумниците) как да разбЕра това "вече бях политизиран антикомунистически ", и Вашето отричане господинчото да е намеквал че е опозиционер? За революционер съм съгласен, за туй се искат топки (и други неща). Ботев и Левски са били революционери, РЕСПЕКТ. Гарибалди също! И куп руснаци/евреЙ/други замесени в соц'революциятаа от 1917 също. Не ги 'ЛАЙКВАМ", ама са революционари ! Основателите на щатите, и инициаторите на гражданската война там също. ВЪПРЕКИ че почти всички са били паралии/робовладелци, и са загубили куп пари за една идея-революцията.

  Нещо повече, въпросният господинчо е бил ПРОРОК, или поне разпостраняващ секретна информация/зловредни слухове за нахлуването:

  Цитат № 2 от статията:
  -Като черна станция, казах на чехите, че според мен руснаците няма да ги оставят и ще има нахлуване в Чехословакия. Те бяха убедени, че това няма да се случи. Аз просто знаех какво мислят нашите комунисти. Малко преди да отидем вече беше ясно!

  "Уважаеми", Вие как бихте дефинирали този господинчо? Или Вие сте този господинчо, пишещ тук с този Ви ник?!?
  ----------------------------------------------------------------------------------
  До коментар [#20] от "Мойше! Толкоз!!!":Смешен си. Никой не се е интересувал от пътуванията из соца, по соца. Мога да го потвърдя, защото съм излизал поне десетина пъти до Унгария....
  —цитат от коментар 23 на Oggie Petkov


  От пътуванията може би не точно, НО НЕ И ОТ КАКВО СА СПОДЕЛЯЛИ ПЪТУВАЩИТЕ!!! И КАКВО СА ПРАВИЛИ/КАК СА СИ ФИНАНСИРАЛИ пътуванията. Пиша за периода 1961-1968. Когато за ВСЯКО излизане до соц'а се искаше разрешение от "другарите". Па било чрез воен'комата, или друга служба организация. Пътувал съм до соц'държави ДЕСЕТКИ пъти от както бях ученик в последните години в техникума, та до студент 4та година в ИСИ! НЕ в организирани екскурзии, а в индивидуални такива.

  Пак да питам: Неделчев, господинчо, ТИ ЛИ СИ ВА?!?


  До коментар [#21] от "Oggie Petkov":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 36. 36 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#31] от "deaf":

  Пропуснах да ти кажа, че винаги правя разлика в отношението си към руската държавна имперска политика и отношението ми към обикновените руснаци ! ! !
  До майор са друга бира , а пораснат ли вече след полковник, генерал и стават отврат ! ! ! ( военните чинове ги употребявам само като илюстрация в израстването им в йерархията на Русия и цивилните са същите )

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 37. 37 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  До коментар [#34] от "Чардо":

  Чардо,в Историята има само факти.

  Факт - Руската империя ни е освободила. Вярно,целта и не е била точно тази,но така се е получило. Ако Сталин беше на мястото на руският император Александър,нямаше в никакъв случай да си тръгне от България...!

  Факт - СССР окупира България,направи я васална и най-зловещото - зарази я с комунистическата чума...

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#29:"Храбър"][/quote]

  За причината питай оня дето си яде вратовръзката - Саакашвили. А и тя няма значение - ти какво точно очакваш да се случи като стреляш срещу руски войници ? Без причина, без България да е изстреляла дори един куршум срещу САЩ, американските варвари изсипаха маса бомби върху София и др. градове и имаше убити невинни българи.

 40. 40 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#34] от "Чардо":

  Войната била завоевателна ли ? Ти май съвсем откачи. Как ще обясниш това, че хиляди българи заедно с руснаците се бият в тази война ? Как ще обясниш строежа на паметници посветени на тази война - говоря за строежа на стотици такива опреди комунизма ? Как ще обясниш възхищението на Вазов по отношение на руснаците ? Друг е въпроса, че години по-късно е разочарован. Ами какво казва ген. Колев за руснаците, срещу които се бие години по-късно - "Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи....."
  Моите уважения към Левски, Ботев и др. но не те освободиха България, а това стана благодарение на Руско-турската война. Това е и основната причина в нашата национална мисловна матрица да се гледа на Русия като на нещо положително. Нали Радев беше агент на Кремъл, на Путин и т.н. - я си спомни резултата от президентските избори ?! Никакъв шанс няма плювачите на Русия сред българския народ. А каква е Русия е тема за друг разговор.
  Впрочем - да, има разни типове от рода на Янко Гочев, напр., който издаде няколко тома плюене срещу Русия и ти може да си прихванал от него. Ама същия Гочев смее ли да се яви на дебат с историк напр. СУ ? Ами някакъв си Момчил Дойчев, който не смее да се представи с фамилията си Баджаков смее ли да влезе в дебат с професионални историци ? Наскоро ченгето Инджев излезе с книга за Сан-Стефанския договор - да се смееш ли или да плачеш ? Доносникът вече станал историк.

 41. 41 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 925 Весело

  [quote#29:"Храбър"]
  —цитат от коментар 39 на krf54523578
  За причината питай оня дето си яде вратовръзката - Саакашвили. А и тя няма значение - ти какво точно очакваш да се случи като стреляш срещу руски войници ? Без причина, без България да е изстреляла дори един куршум срещу САЩ, американските варвари изсипаха маса бомби върху София и др. градове и имаше убити невинни българи.[/quote]

  ЛЪЖЕШ! Дали от невежество (непознаване на фактите) или срещу заплащане-не знам, НО ЛЪЖЕШ!

  С изключение на няколко несъществени по резултати бомбардировки на военни обекти/пристанища в началото НА ОБЯВЕНАТА от Царство България война срещу съюзниците НЕ Е имало масивни бомбардировки над България.

  Тези бомбардировки започват след като царските ВВС ПОЧВАТ ДА нападат повредените бомбардировачи на съюзниците, връщайки се през България БЕЗ охрана от бомбардировките на нефтените полета в Плоещ,Румъния. Предполага се че тези атаки са били заради искането на нацистите към тяхния съюзник-Царство България. Исторически погледнато: Почти НУЛЕВ резултат от нападенията на царските ВВС срещу влачещти се след групата повредени бомбардировачи. УЖАСЕН резултат от реакцията на съюзниците-масови бомбардировки над София.

  Явно някой е разбрал посланието, и след тези бомбардировки не е имало никакви изцепки от двете страни.
  До коментар [#39] от "krf54523578":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 42. 42 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Мишката с пишк@та Неделчев много смел бе?!

  Полезен идиот за комунягите е той.

 43. 43 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3123 Весело

  До коментар [#40] от "krf54523578":

  Руско-турската война се е получила освободителна за България по недоразумение,също както "Великата отечествена" е недоразумение. Въобще на руснаците все такива съм им войните - ментета...

 44. 44 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Този човек няма представа от чешките събития 1968 г. Тук пише някакви глупости и незначителни неща, които със сигурност са измислени и неверни. По какъв повод се явява тази глуповата статия, само той си знае. Но с това само се излага.

 45. 45 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  До коментар [#34] от "Чардо":Чардо,в Историята има само факти. Факт - Руската империя ни е освободила. Вярно,целта и не е била точно тази,но така се е получило. Ако Сталин беше на мястото на руският император Александър,нямаше в никакъв случай да си тръгне от България...!Факт - СССР окупира България,направи я васална и най-зловещото - зарази я с комунистическата чума...
  —цитат от коментар 37 на deaf


  Руската империя ни е ЗАВЛАДЯЛА!!!! Прогледни и го проумей! Завладяла ни е.. и на Берлинския конгрес възстановяват България като княжество... каквото е щяло да бъде след Екзархията!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 46. 46 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  До коментар [#37] от "deaf":

  И намери и прочети речта на Хитлер от 22 юни 1941 г! Там добре е отразено как Сталин е искал освен половин Полша.... да овладее България и да има военни бази на Проливите!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 47. 47 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#41] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Несъществен резултат от бомбардировките ?!?! На 1000 убити мирни жители на София и това за теб е несъществено ?! Разрушени десетки сгради, повредени храмове и т.н. Нормален ли си ?
  И как разбра, че ей-така само се връщали американските самолети и били предизвикани от българските ? Кой ти го каза ? По-полека с пренаписването на историята.

 48. 48 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#41] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Несъществен резултат от бомбардировките ?!?! На 1000 убити мирни жители на София и това за теб е несъществено ?! Разрушени десетки сгради, повредени храмове и т.н. Нормален ли си ?
  И как разбра, че ей-така само се връщали американските самолети и били предизвикани от българските ? Кой ти го каза ? По-полека с пренаписването на историята.

 49. 49 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#40] от "krf54523578":


  ..... Ти май съвсем откачи. ........
  —цитат от коментар 40 на krf54523578


  1. Обидите никога не са били оръжие на знаещите и можещите !

  2. Вземи чети стари оригинални документи още от преди 13- тата руско-турска война и не само руски, а и австрийски и английски (Германия все още не е съществувала тогава!)
  Чети оригинали, а не интерпретации в които под една или друга форма всеки автор , независимо за какво става въпрос е заинтересуван да си изложи тезата !
  Па тогава си изгради собствено мнение и не намесвай Вазов и не се докосвай до него , без да знаеш причините !

  3. Защо е било това въодушевление ли ?
  Ами професията на ПР не е от вчера или от оня ден !
  Ако мислиш , че народните маси не се лъжат професионално и до ден днешен е друг въпрос. . . ?

  4. А знаеш ли какво пише на западната страна на Руския паметник в София:
  "" Не нам ! "" Не нам ! . . . . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 50. 52 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 977 Весело

  Като гледам мненията митът за умнокрасивите 'антикомунизъм' и 'дисидентство' рухва още по-безславно от този за умнокрасивата 'дясност'.

  Лошо другаре, тия десетина процента дето успешно ги държите с лъжи непредставени парламентарно току виж се ориентирали и излезли от лилаво-червената мъгла :)

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 51. 53 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#37] от "deaf":
  "Историята има само факти. "

  Ето ги фактите:

  Факт е , че руско турската война от 1877-1878 година е поредната ЗАВОЕВАТЕЛНА война на Русия.
  Факт е , че на 3 март се подписва договор за примирие с който се определят българските земи , които минават от турско на руско управление.
  Факт е , че следвайки руската гледна точка на нашата история , тази дата на начало на руско поробване на българите, противно на здравия разум, сме я приели за дата на освобождението и я празнуваме като национален празник.
  Факт е , че свикания по-късно Берлински конгрес спасява българите от руско поробване и на 13 юли 1878 обявява създаването на българско княжество.
  Факт е , че датата 13 юли 1878 е рождена дата на България.
  Факт е , че следвайки руската гледна точка на българската история , тази дата не само не се чества , но е забравена и изобщо не се споменава в българския исторически календар.
  Факт е , че руската империя , въпреки решенията на Берлинския конгрес за образуване на българско княжество , на няколко пъти прави опити , за наша радост неуспешни, за поглъщане на българското княжество в руската империя.
  Факт е , че България съществува не благодарение на, а ВЪПРЕКИ Русия.
  Факт е , че интересите на България и Русия са корено противоположни.
  Факт е , че по пътя за проливите и Цариград Русия няма нужда от съществуването на българска държава.

 52. 54 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 925 Весело

  До коментар [#41] от "Мойше! Толкоз!!!":Несъществен резултат от бомбардировките ?!?! На 1000 убити мирни жители на София и това за теб е несъществено ?! Разрушени десетки сгради, повредени храмове и т.н. Нормален ли си ?И как разбра, че ей-така само се връщали американските самолети и били предизвикани от българските ? Кой ти го каза ? По-полека с пренаписването на историята.
  —цитат от коментар 48 на krf54523578


  Малоумник, защо не цитира точно написаното в моя коментар 41: А именно:

  "...С изключение на няколко несъществени по резултати бомбардировки на военни обекти/пристанища в началото НА ОБЯВЕНАТА от Царство България война срещу съюзниците НЕ Е имало масивни бомбардировки над България.

  Тези бомбардировки започват след като царските ВВС ПОЧВАТ ДА нападат повредените бомбардировачи на съюзниците, връщайки се през България БЕЗ охрана от бомбардировките на нефтените полета в Плоещ,Румъния. ..."

  Имам предвид началото на 1941, виж периода април-септември 1941 в линка:

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Бомбардировки_на_България_през_Втората_световна_война

  ТОВА имах предвид като написах "С изключение на няколко несъществени по резултати бомбардировки на военни обекти/пристанища в началото НА ОБЯВЕНАТА от Царство България война срещу съюзниците НЕ Е имало масивни бомбардировки над България." И пропуснах да добавя "ддо тези от есента 43 до зимата 44 г".

  Не се иска АйКю от 200 за да се разбЕре че докато не е имало атаки срещу връщащите се от Румъния англо'американски бомбардировачи НЕ Е ИМАЛО МАСИРАНИ БОМБАРДИРВКИ над София. Това е продължавало няколко месеца. Докато царските ВВС почват да нападат тези самолети, и в отговор получават тези ужасни бомбардировки над София и други места.
  До коментар [#48] от "krf54523578":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 53. 55 Профил на rider1936
  rider1936
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Този човек няма представа от чешките събития 1968 г.
  —цитат от коментар 44 на валентин николов


  А не е ли възможно, някой друг да е написал статията и после да е сложил името на г-н М. Неделчев. Така за авторитет.

 54. 56 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  До коментар [#53] от "tacheaux":

  Значи е факт,че Русия е завладяла България за няколко...месеца! До Берлинският конгрес. И толкова. Въпросът е защо Русия дори не се е опитала наистина да завладее България?! Отговорът,че е нямала сили - не се приема. Сталин също е нямал сили да стигне до Берлин и завладее половин Европа,но е направил така,че САЩ и Британия да му помогнат в това начинание.
  И още - 3/4 от "фактите",които изброяваш не са такива. Факт е равнозначно на ДЕЙСТВИЕ,а не на намерение и/или проекти и декларации.

 55. 57 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  До коментар [#53] от "tacheaux":

  Значи е факт,че Русия е завладяла България за няколко...месеца! До Берлинският конгрес. И толкова. Въпросът е защо Русия дори не се е опитала наистина да завладее България?! Отговорът,че е нямала сили - не се приема. Сталин също е нямал сили да стигне до Берлин и завладее половин Европа,но е направил така,че САЩ и Британия да му помогнат в това начинание.
  И още - 3/4 от "фактите",които изброяваш не са такива. Факт е равнозначно на ДЕЙСТВИЕ,а не на намерение и/или проекти и декларации.

 56. 58 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6978 Неутрално

  Михаил Неделчев дори за миг не си представя, ако беше политизиран антикомунистически къде щеше да бъде години наред и днес дали щеше да си съчинява лъжи.

 57. 59 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3282 Неутрално

  Сега отново ще минават хиляди танкове.

 58. 60 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#20] от "Мойше! Толкоз!!!":Смешен си. Никой не се е интересувал от пътуванията из соца, по соца. Мога да го потвърдя, защото съм излизал поне десетина пъти до Унгария. Виж излизането до "запада" си беше друга бира. Ако си бил по-наблюдателен и си пътувал със самолет по соца, дори и на вътрешни линии, щеше да забележиш, че на определени "другари" им бият двоен печат на бордната карта. Е, те бяха от по-специалните, както разбрах по-късно. На хората от ДС и сътрудници. Можеше по този белег да разпознаеш кой от колегите ти "пее". Бъди сигурен, че на всяка група от десетина българи се падаше по един щатен доносник.
  —цитат от коментар 23 на Oggie Petkov


  да бе, тия дето а биели печажа едва ли с знаели кой пее и кой не

 59. 61 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 925 Весело

  Михаил Неделчев дори за миг не си представя, ако беше политизиран антикомунистически къде щеше да бъде години наред и днес дали щеше да си съчинява лъжи.
  —цитат от коментар 58 на Peni Nikol


  Ааа, той не е вчерашен, и знае много добре това. Което не му пречи да лъже най нагло. Причините: Описал съм ги в коментар № 17.
  До коментар [#58] от "Peni Nikol":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 60. 62 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До коментар [#22] от "Lou":

  Втората хипотеза която имах наум :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 61. 63 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Като гледам мненията митът за умнокрасивите 'антикомунизъм' и 'дисидентство' рухва още по-безславно от този за умнокрасивата 'дясност'.
  —цитат от коментар 52 на Нагъл Визионер


  Те такива папагали Сценаристите нарочно ги държаха отпред че да отвратят хората от самата идея, че е възможно нещо по-добро, да ги накарат да се отчаят и станат пасивни.

  А дясното "поле" беше добре разчистено и от най-малък намек за истински дисиденти. Помня го добре лятото 1989г, покрай перестройката беше се появил един дух на свобода, хората вече по-смело говореха и обсъждаха забранените доскоро теми. Комунистите от онези железните газ пикаеха но не смееха да се обадят, това е политика на СССР. А те са свикнали покорно да изпълняват каквото той им нареди.

  И по едно време лятото на 1989г като се заредиха едни екстрадации на Запад на хора известни като опозиционери. Направи ми впечатление именно покрай Едуард Генов, както разбрахте съдбата косвено ни запозна. Екстрадираха него и такива като него. После когато вече ми се подредиха фактите в главата разбрах какво е ставало, ДС е разчиствало терена за Сценарият, за да се появят на Сцената такива кухи безопасни "дисиденти" като Михаил Неделчев. А и регистрирани ченгета като Георги Марков.

  Опозиция ли, що за опозиция беше като отгоре и бяха личности като Стефан Продев? Още помня отчаяните листовки на ъгъла на Графа и Раковска, имаше една стена където хората лепяха какво мислят, непрекъснато имаше тълпа която да чете. И там имаше написано от ръка "Бай Стефане, кажи ни какво става????". А "бай Стефан" /Стефан Продев вече беше заел поста главен редактор на "Дума" и громеше довчерашните си опозиционни съратници.

  Ами досиетата които валяха като порой? Където и да пипнеш по върховете на СДС ченге се появяваше. Иди вярвай след това на наивните приказки как такива като Михаил Неделчев /или онази Юлия Кръстева/ победили и надхитрили ДС/КГБ/ГРУ. Минаваха такива приказки в онези наивните години около 1989г когато заслепени от жаждата си за свобода вярвахме на всеки мошеник качил се пред нас на трибуната на "Александър Невски". Вече поумняхме.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 62. 64 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 943 Гневно

  До коментар [#41] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Моше гледай , НЕСЪЩЕСТВЕНИЯ резултат от щатските бомби http://www.lostbulgaria.com/?cat=345

  гошо
 63. 65 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 925 Любопитно

  До коментар [#64] от "гошо":

  Що не прочетеш моя коментар бавно и на глас, белким разбЕреш написаното в него, преди да ми се гнЕвиш?!? Ай' да ти го цитирам още веднъж. В КАПС ще обясня кое що е, и накрая ще ти дам линк И ТАМ да прочетеш за к'о ста'а дума:

  ...С изключение на няколко несъществени по резултати бомбардировки на военни обекти/пристанища в началото НА ОБЯВЕНАТА от Царство България война срещу съюзниците НЕ Е имало масивни бомбардировки над България.

  ОБЯСНЕНИЕ: ТУК СТАВА ДУМА ЗА БОМБАРДИРОВВКИТЕ ПРЕЗ ПЕРИОДА АПРИЛ-СЕПТЕМВРИ 1941. ОТВОРИ ЛИНКА И ВИЖ КАКВО Е БОМБАРДИРАНО:

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Бомбардировки_на_България_през_Втората_световна_война

  Тези (ПОЯСНЕНИЕ: СТАВА ДУМА ЗА МАСИРАНИТЕ БОМБАРДИРОВКИ НАД СОФИЯ ПРЕЗ ПЕРИОДА НОЕМВРИ 43-АПРИЛ 44) бомбардировки започват след като царските ВВС ПОЧВАТ ДА нападат повредените бомбардировачи на съюзниците, връщайки се през България БЕЗ охрана от бомбардировките на нефтените полета в Плоещ,Румъния...".
  —цитат от коментар 41 на Мойше! Толкоз!!!


  Ай' беж да четеш БАВНО И НА ГЛАС релевантните пасажи в статията от линка. Тогава може и да разбЕреш за какво ТОЧНО става дума в моя коментар.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 64. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 65. 67 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  До коментар [#40] от "krf54523578":

  Прочетете историческите документи от извора (в руските архиви) и пак се опитайте да твърдите неистини :)
  Вие преразказвате история, написана от руските окупатори в България след руско-турската война ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 66. 68 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5559 Весело

  До коментар [#38] от "rider1936":
  До коментар [#39] от "krf54523578":

  Две лъжи - една след друга :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 67. 69 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 943 Неутрално
  До коментар [#65] от "Мойше! Толкоз!!!":

  то на теб ли да вярвам или на снимките. В, началото ,в края ,ама те не искали ,но нашите ги предизвикали Що по тая твоята логика пролетта на 44 та,не са ни бомбандирали руснаците

  гошо
 68. 70 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#69] от "гошо":

  Май още не си разбрал че става дума за два различни периода. Първият е пролетта и лятото 1941. Вторият е есента 1943 до пролетта 1944. Две години след първия. 1943 г. е 2 (ДВЕ) години след 1943:)

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 69. 71 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#69] от "гошо":

  Корекция:


  До коментар [#69] от "гошо":. Две години след първия. 1943 г. е 2 (ДВЕ) години след 1941:)
  —цитат от коментар 70 на Roni


  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 70. 72 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#54] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Мислех те за по-интелигентен. Ти ми вадиш цатитати от УИКИПИДИЯ ?!?! Та това е свободна енциклопедия и всеки може да си пише глупостите там. В т.ч. как добрите американски пилоти първо били обстрелвани, а после отвърнали.

 71. 73 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#54] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Мислех те за по-интелигентен. Ти ми вадиш цатитати от УИКИПИДИЯ ?!?! Та това е свободна енциклопедия и всеки може да си пише глупостите там. В т.ч. как добрите американски пилоти първо били обстрелвани, а после отвърнали.

 72. 74 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#40] от "krf54523578":Прочетете историческите документи от извора (в руските архиви) и пак се опитайте да твърдите неистини :)Вие преразказвате история, написана от руските окупатори в България след руско-турската война ...
  —цитат от коментар 67 на penetrating


  Факт е, че княжество България възниква в резултат на руско-турската война. Това е основното. Факт е всенародното въодушевление от това. Но май за Вас това няма значение. Всичките българи участвали във военните действия заедно с руските войски, както и Вазов и др. са глупаци и не са разбрали колко лошо нещо се е случило. Било е по-добре да я няма войната та българите да си доброват в Османската империя.

 73. 75 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#49] от "Чардо":

  Това, което си писал са общи лафове. Явно ген. Колев и глупак, както и Вазов. Явно и българите строили руските паметници. Както и българите, които са се биели заедно с руснаците. Твоето е търене под вола теле.
  Един съвет - виж изказването на ген. Колев, който се е бил срещу руснаците. Това е широкоскроения човек. Той, който се възмущава от руското нахлуване в Добруджа и който се бие срещу руснаците, все пак изразява признателност на Русия....
  Така може и да разбереш разликата между него и разните философи във форума.

 74. 76 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#70] от "Roni":

  а ти не допускаш ли най елементарното нещо ? Че през "първия "така наречен от теб период, просто не са имали достатъчно ресурс за да проведат по мащабни бомбардировки ,а не че не са искали

  гошо
 75. 77 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 943 Весело

  До коментар [#75] от "krf54523578":

  да те допълня Ген Колев е казал не руснаци а казаци

  гошо
 76. 78 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  До коментар [#75] от "krf54523578":

  Ти явно не можеш да проумееш една проста истина -
  че сега тук става въпрос за официалната руско-съветска държавна имперска политика , а не за обикновените хора и отношението ми към тях!
  Имал съм многократната възможност да контактувам с руснаци къде ли не по света, включително и да пропътувам с влак за 28 дена от Владивосток до Москва! Няма други чужденци да са така разположени към нас като руснаците - на другия край са франсетата! Попадал съм на млади 30-35 годишни французи и не знаеха изобщо думата България!
  А вземи и послушай това :

  До коментар [#40] от "krf54523578":Прочетете историческите документи от извора (в руските архиви) и пак се опитайте да твърдите неистини :)Вие преразказвате история, написана от руските окупатори в България след руско-турската война ...
  —цитат от коментар 67 на penetrating


  В тези документи е истината за политиката и не мешай политиката с личното отношение към руснаците и рускините !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 77. 79 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#53] от "tacheaux":Значи е факт,че Русия е завладяла България за няколко...месеца! До Берлинският конгрес. И толкова. Въпросът е защо Русия дори не се е опитала наистина да завладее България?! Отговорът,че е нямала сили - не се приема. Сталин също е нямал сили да стигне до Берлин и завладее половин Европа,но е направил така,че САЩ и Британия да му помогнат в това начинание. И още - 3/4 от "фактите",които изброяваш не са такива. Факт е равнозначно на ДЕЙСТВИЕ,а не на намерение и/или проекти и декларации.
  —цитат от коментар 56 на deaf


  Ето един отговор ако разбира се това е целта Ви.
  Но Русия е имала предварителни договорки с Англия и въобще не е и помисляла да се противи на Англия и Австрия ЗАЩОТО...
  А е факт ,че ВеликаБритания тогава си е представяла разпадащата се неудържимо Тусрка империя по-много по различен вариант,е там доста знаят арабите и Сирия а погледнато от днес картинката се прояснява съвсем.
  М/у другото Сан Стефанския договор е с любезното съдействие на британското аташе в Русия, което просото е казало че при преминаването на босфора руснаците ще имат среща и с британския флот.А навярно и заради предварителните договорки е трябвало да се спре до тук.В този момент българите сме ползвани и за пропаганда макар и не много известни със съществуването си по света.До 182хх малцина са чували за нас изобщо,но това е с любезното съдействие на любящата ни гръца епархия.

 78. 80 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 892 Весело

  Оппс отговора:
  Идеята за свикване на Берлинския конгрес се заражда в хода на Руско-турската война (1877 – 1878). Първоначалното виждане е за международна конференция, на която шестте Велики сили /Великобритания, Австро-Унгария, Русия, Франция, Германия, Италия/ да обсъдят резултатите от Руско-турската война (1877 – 1878): създаване на Българска държава; статута на Цариград, Босфора, Дарданелите, Румъния, Сърбия, Черна гора; териториална подялба на османски владения и др. Преди началото на конгреса Русия и Великобритания се споразумяват за основните параметри по преговорите с т. нар. Лондонско споразумение.

  От най-новите исторически източници се разбира, че Русия е знаела, че с подписването на Санстефанския договор нарушава тайното Райхщадско споразумение с Австро-Унгария, съгласно което на Балканите не е можело да се образува голяма славянска държава. По времето на социализма историческата наука, вероятно с цел да поддържа добрите отношения между СССР и България, не информира за наличието на тайните договорености, а твърди, че позицията на руското правителство на конгреса била предопределена от предварително даденото съгласие за неговото свикване и компетентност, както и от изчерпаните в хода на войната възможности за противопоставяне на евентуален въоръжен натиск.

  Организирането на конгреса започва след сключване на Лондонското споразумение, което предрешава основните въпроси от работата на конгреса. Във връзка с неговата работа са сключени и предварителни споразумения: Англо-австроунгарско и Англо-турско. [1]

 79. 81 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Оф, знаем ги тия случайни срещи, дето съществуват само във въображението на пишещия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK