Борисов създаде оперативен щаб за борба с чумата по овцете и козите

Бойко Борисов

© Георги Кожухаров

Бойко БорисовМинистър-председателят Бойко Борисов нареди да бъде създаден оперативен щаб, който ще координира действията срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни в страната, съобщи правителствената пресслужба.


Щабът ще следи каква подкрепа се оказва на стопаните, чиито животни са засегнати. Новото звено ще съдейства на компетентните органи за максимална координация на действията и ще работи до овладяване на ситуацията.


В състава влизат министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев, председателят на държавната агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев, директорите на областните дирекции на МВР в Бургас и Ямбол и представители на Гранична полиция.
Дотук се стигна след като във втората половина на юни заболяването по животните на българска територия беше установено за пръв път в Европейския съюз. Според ветеринарите всички животни в засегнатите райони в Ямболско и Бургаско трябва да бъдат умъртвени. Това изискват европейските хигиенни процедури, а в противен случай България може да бъде наказана със забрана за износ на млечни и месни продукти за ЕС, по обясненията на земеделския министър Румен Порожанов. Стопаните обаче поставят под съмнение, че диагнозата е поставена вярно. С живи вериги те се противопоставят на умишленото умъртвяване на стоката им.


Вчера по нареждане на Борисов земеделският министър посети засегнатите селища и увери хората, че ще получат по-висока компенсация, отколкото предвижда нормативната уредба - поне по 190 лв. на животно. В знак на солидарност сдружения на животновъди се ангажираха да подпомогнат пострадалите като им предоставят живи животни взамяна след като заразата бъде премахната.


Междувременно БСП също изказа съмнения, че действията на властите са адекватни на ситуацията. Левицата сезира главния прокурор с настояването да се спре евтаназирането докато не се изясни дали заповедта за унищожаване на животните е законна и дали диагнозата е достоверна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK