Американски F-15 се включват в две седмици въздушни маневри над България

Американски F-15 се включват в две седмици въздушни маневри над България

© Senior Master Sgt. Julie AveyРедовната годишна съвместна летателна тренировка "Тракийска звезда 2018" започна днес и ще продължи две седмици с участието на самолети от България, САЩ, Великобритания и Гърция.


Маневрите бяха свързани с два инцидента през последните години. През 2012 г. се запали български Миг-29 и се наложи екипажът му да катапултира край Пловдив. През 2015 г. Волен Сидеров вдигна шум около ниското прелитане на американски транспортни С-130 в района на Рожен, на което бе обяснено, че те се прибирали след учението към базата си, като трасето заобикаляло населени места, но се оказа, че то преминава над Родопите по време на събора в Рожен. През 2018г. такъв събор няма да има, обявиха през януари организаторите.


До 27 юли бойни F-15C/D на американските сили ще излитат от летище Къмпия-Турзии "Генерал Еманоил Йонеску" в Румъния. Еврофайтер "Тайфун" на Кралските Военновъздушни сили са пребазирани също в северната ни съседка на летище Михай Когълничяну, откъдето ще се включат в тренировъчните действия. Гръцките ВВС участват в изпълнението на полети от базовото си летище в Неа Анхиалос, съобщи министерството на отбраната.
Американските F-15 са от 104-то въздушно крило на Националната въздушна гвардия на Масачузетс.


България участва с екипажи и самолети МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, Су-25 от базата за предно разполагане в Безмер и Л-39 от Учебна авиационна група "Георги Бенковски" - Долна Митрополия, както и с формирования от Зенитно-ракетни войски.


Според съобщението сценарият на тренировъчните бойни действия цели българските ВВС да усъвършенстват подготовката си в отбранителни и настъпателни въздушни операции, включително в смесени групи, които ще симулират нанасяне на удари по обекти, защитавани от групировка за Противовъздушна отбрана.


"Тракийска звезда 2018" е ежегодна международна летателна тренировка, която предоставя на участниците възможности да генерират богат опит при реално взаимодействие в международна среда.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK