Конфликтът на интереси на изтеглилата влога си от КТБ шефка на "Банков надзор" най-сетне е установен

Нели Кордовска

© Надежда Чипева, Капитал

Нели КордовскаЗам.-председателят на фонда за гарантиране на влоговете, която по времето на фалита на КТБ ръководеше Банковия надзор в БНБ - Нели Кордовска, е била в конфликт на интереси. Това установи след 4 години Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), информира в днешния си брой в. "Сега".


Сигналът е от февруари 2015 г., като същата година не е взето решение поради липса на кворум. На 31 май 2018 г. обаче е взето решение, което не беше огласено с прессъобщение, каквато е практиката на антикорупционния орган.


В последните работни минути на 19 юни 2014 г., точно преди КТБ да бъде поставена под специален надзор по предложение и на Кордовска, тя е изтеглила на каса от банката 64 195 евро, е установила комисията. Вътрешната информация, която шефката на Банковия надзор е имала, я е поставила в привилегировано положения спрямо останлите вложители в КТБ. Комисията приема, че към 19 юни 2014 г Кордовска е разполагала с пълна и точна информация за състоянието на банката. От 18 юни в КТБ е действала назначена от Кордовска надзорна инспекция. Така тя е имала достъп до счетоводната и информационна сисема на банката. Следователно в края на деня на 19 юни, когато е извършено тегленето, тя е знаела, че КТБ е неплатежоспособна. Знаела е, че на следващия ден БНБ ще заседава за поставянето ѝ под специален надзор.
Тази служебна тайна не е била достъпна за останалите вложители в КТБ, включително и за тези, които са изтеглили депозитите си след 12 юни. Така Кордовска е избегнала неблагоприятните последици от специалния надзор на КТБ и отнемането на лиценза ѝ. Останалите вложители не са имали достъп до парите си следващите 5 месеца, освен това лихвите им са намалели.


От решението се разбира, че КПКОНПИ е канила Кордовска на изслушване през март 2015 г. Тя се е явила с адвокат, който потвърдил тегленето на 19 юни 2014 г., но твърди: "От 12 до 20 юни 2014 г. цяла България се беше изредила да си тегли депозитите от КТБ, включително е известен и фактът, че това теглене на депозити продължи и на 20 юни до момента, в който ръководството на КТБ пусна искане до Централна банка за налагане на процедурата по специален надзор".Адвкатът обещава до 7 юни да представи удостоверение, че Кордовска не е единствената, която е изтеглила влога си, но не го прави. В решението на комисията се разказва как шефът на БНБ Иван Искров и Кордовска на 20 юни 2014 г. внасят в управителния съвет на БНБ докладна записка, че от 12 юни има засилено теглене на средстава от сметките на клиенти на КТБ. Същия ден изпълнителните директори на КТБ са уведомили БНБ, че наличните средства на банката в най-близко време няма да бъдат достатъчни за изпълнение на задълженията ѝ. В 12.06 ч. от КТБ уведомяват БНБ, че от 11.45 ч. банката е преустановила разплащанията и всички други банкови операции.


Официалната информация от временните синдици на КТБ е, че Кордовска е изтеглила 64 195 евро в 17:09 на 19 юни 2014 г. Работното време за допускане на клиенти на КТБ в банковия салон на централно управление на 19 юни 2014 г. е било от 9 до 16.30 ч., като се е работило до обслубване на хората, които вече са вътре. Последната банкова операция с клиенти е в 17:40.


Решението на комисията не е влязло в сила, защото Кордовска го е обжалвала пред Софийския административен съд. Ако съдът потвърди решението, тя ще бъде глобена с между 5 и 7 хил. лв.


Същевременно КПКОНПИ не намира конфликт на интереси във факта, че братът на Кордовска - Румен Стамов е директор "Частно банкиране" в друга банка, поднадзорна на БНБ. "Наличието на свързани лица само по себе си не представлява конфликт на интереси", пишат от комисията. И допълват, че няма данни Кордовска да е упражнявала правомощията си в интерес на брат си. От решението обаче не се разбира да са търсени доказателства в тази посока.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK