Конфликтът на интереси на изтеглилата влога си от КТБ шефка на "Банков надзор" най-сетне е установен

Нели Кордовска

© Надежда Чипева, Капитал

Нели КордовскаЗам.-председателят на фонда за гарантиране на влоговете, която по времето на фалита на КТБ ръководеше Банковия надзор в БНБ - Нели Кордовска, е била в конфликт на интереси. Това установи след 4 години Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), информира в днешния си брой в. "Сега".


Сигналът е от февруари 2015 г., като същата година не е взето решение поради липса на кворум. На 31 май 2018 г. обаче е взето решение, което не беше огласено с прессъобщение, каквато е практиката на антикорупционния орган.


В последните работни минути на 19 юни 2014 г., точно преди КТБ да бъде поставена под специален надзор по предложение и на Кордовска, тя е изтеглила на каса от банката 64 195 евро, е установила комисията. Вътрешната информация, която шефката на Банковия надзор е имала, я е поставила в привилегировано положения спрямо останлите вложители в КТБ. Комисията приема, че към 19 юни 2014 г Кордовска е разполагала с пълна и точна информация за състоянието на банката. От 18 юни в КТБ е действала назначена от Кордовска надзорна инспекция. Така тя е имала достъп до счетоводната и информационна сисема на банката. Следователно в края на деня на 19 юни, когато е извършено тегленето, тя е знаела, че КТБ е неплатежоспособна. Знаела е, че на следващия ден БНБ ще заседава за поставянето ѝ под специален надзор.
Тази служебна тайна не е била достъпна за останалите вложители в КТБ, включително и за тези, които са изтеглили депозитите си след 12 юни. Така Кордовска е избегнала неблагоприятните последици от специалния надзор на КТБ и отнемането на лиценза ѝ. Останалите вложители не са имали достъп до парите си следващите 5 месеца, освен това лихвите им са намалели.


От решението се разбира, че КПКОНПИ е канила Кордовска на изслушване през март 2015 г. Тя се е явила с адвокат, който потвърдил тегленето на 19 юни 2014 г., но твърди: "От 12 до 20 юни 2014 г. цяла България се беше изредила да си тегли депозитите от КТБ, включително е известен и фактът, че това теглене на депозити продължи и на 20 юни до момента, в който ръководството на КТБ пусна искане до Централна банка за налагане на процедурата по специален надзор".Адвкатът обещава до 7 юни да представи удостоверение, че Кордовска не е единствената, която е изтеглила влога си, но не го прави. В решението на комисията се разказва как шефът на БНБ Иван Искров и Кордовска на 20 юни 2014 г. внасят в управителния съвет на БНБ докладна записка, че от 12 юни има засилено теглене на средстава от сметките на клиенти на КТБ. Същия ден изпълнителните директори на КТБ са уведомили БНБ, че наличните средства на банката в най-близко време няма да бъдат достатъчни за изпълнение на задълженията ѝ. В 12.06 ч. от КТБ уведомяват БНБ, че от 11.45 ч. банката е преустановила разплащанията и всички други банкови операции.


Официалната информация от временните синдици на КТБ е, че Кордовска е изтеглила 64 195 евро в 17:09 на 19 юни 2014 г. Работното време за допускане на клиенти на КТБ в банковия салон на централно управление на 19 юни 2014 г. е било от 9 до 16.30 ч., като се е работило до обслубване на хората, които вече са вътре. Последната банкова операция с клиенти е в 17:40.


Решението на комисията не е влязло в сила, защото Кордовска го е обжалвала пред Софийския административен съд. Ако съдът потвърди решението, тя ще бъде глобена с между 5 и 7 хил. лв.


Същевременно КПКОНПИ не намира конфликт на интереси във факта, че братът на Кордовска - Румен Стамов е директор "Частно банкиране" в друга банка, поднадзорна на БНБ. "Наличието на свързани лица само по себе си не представлява конфликт на интереси", пишат от комисията. И допълват, че няма данни Кордовска да е упражнявала правомощията си в интерес на брат си. От решението обаче не се разбира да са търсени доказателства в тази посока.

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Капитанът пръв напуска кораба...
  Не я е срам.
  Пфу.

 2. 2 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 619 Неутрално

  При положение че влогът ѝ ако е бил привилегирован е изцяло негарантиран, тия 7 хиляди лева максимална глоба са нищо.
  В другия случай, ако влогът ѝ не е бил привилегирован загубата ѝ е щяла да бъде 14 хиляди евро и отгоре и пак 7-те хиляди лева са нищо.
  Тази жена трябва да напусне незабавно заеманото от нея службено място, очевидно е че уронва имиджа на професията, а за независимост и морални устои (интегритет) при нея въобще не можем да говорим.

 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3249 Любопитно

  И еди нескомен въпрос:откъде държавен служител има близо 65000 евра?И как тази сума се отнася към доходите и???Питам риторично,защото се оказва ,че това са само част от "спестяванията "и!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Хубаво е да си получи заслуженото, но това е дребна риба за отклоняване на вниманието ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 5. 5 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 567 Весело

  До коментар [#3] от "Messerschmitt": пестила е от закуски :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2758 Весело

  Жената си е спасила парите за двустаен апартамент в широкия център на София!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Кордовска е изтеглила 64 195 евро - естествено никой няма да се сети да провери произхода на тези средства

  тя ще бъде глобена с между 5 и 7 хил. лв. - ужас, горката, как след 4 години съдене такава неприятна изненада

  Умерен толераст
 8. 8 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 968 Неутрално
 9. 9 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ТАЯ КИФЛА, ПЛЮС МАВРОДИЕВ,ПЛЮС ИСКРОВ,ПЛЮС МИЛЕН ВЕЛЧЕВ,ПЛЮС НИКИ МАЛЪК МУК ВАСИЛЕВ-В ПАНДИЗА!ВЕДНАГА.И ЗА ДЪЛГО!
  И ЩО ОЩЕ НЕ СА Я ОКОВАЛИ КАТО ИВАНЧЕВА?

 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1315 Весело

  Добър стопанин е тази жена.
  Успяла е да спаси парите си.

 11. 11 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 794 Неутрално
 12. 12 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Кордовска е изтеглила 64 195 евро - естествено никой няма да се сети да провери произхода на тези средстватя ще бъде глобена с между 5 и 7 хил. лв. - ужас, горката, как след 4 години съдене такава неприятна изненада
  —цитат от коментар 7 на Наблюдател


  ЕЙ СЕГИЧКА ШЕФЧЕТО НА КОНПИ ПЛАМЕНЧО ЩЕ ДОЛЕТИ КАТО БАТМАН И ЩЕ Я ОКОВЕ В БЕЛЕЗНИЦИ ПРЕД БНБ.

 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#3] от "Messerschmitt":

  Тя не е била тогава държавен служител и на позицията която е заемала заплатата й е била около 10-15 хил. лв. Има си текст в закона за БНБ за заплатите на служителите им.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Кордовска е изтеглила 64 195 евро - естествено никой няма да се сети да провери произхода на тези средстватя ще бъде глобена с между 5 и 7 хил. лв. - ужас, горката, как след 4 години съдене такава неприятна изненада
  —цитат от коментар 7 на Наблюдател


  Какъв произход ви гони бре! Кой в България доказва произход за суми равни на годишния му доход, върху който си е платил ДОД.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 769 Неутрално

  а на още колко е казала не се знае? м/д сегашната и заплата е над 10 бона. абе държавни служители, а ние им плащаме заплатите.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 16. 16 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 685 Любопитно

  Вината е в главни прокурор на РБ, спонсориран от Шишан Пеевски. Стига сте търсели под пръча - козле.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 17. 17 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Конфликта е очевиден за всички и най-вче за този, по чието давление тая овца е назначена за зам.председател на фонда за гарантиране на влоговете. При това, колко малоумен трябва да си и колко низък, че да отричаш очевидното - явила се на изслушването с адвокат и твърдяла, че всички били наясно и теглили влоговете си. Та при тези факти, с които всички са били наясно, кой е приел, че тая има качества и морал да заема подобна публична длъжност и чии интереси се очаква да защитава. Направо е смешно. Овца-недоклатена!

 18. 18 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Ако има независима съдебна система този акт ще бъде отменен. Не е сериозно работещите в БНБ да не могат да си откриват банкови сметки или да се разпореждат с парите си както си пожелаят.

 19. 19 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 510 Неутрално

  В другия случай, ако влогът ѝ не е бил привилегирован загубата ѝ е щяла да бъде 14 хиляди евро и отгоре и пак 7-те хиляди лева са нищо.
  —цитат от коментар 2 на Chubachubs


  Глупости! Влоговете до 100'000 ЕВРО са гарантирани от държаввата. Т.е. в този случай тя нямаше да има загуба. Явно влогът й е бил привилегирован.

 20. 20 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Е то с тази евентуална глоба е все едно оправдана.

 21. 21 Профил на bobacho
  bobacho
  Рейтинг: 434 Неутрално

  4 години за нещо толкова очевидно! Не ми се мисли за сериозните дела какви са сроковете. Изглежда съдебната система е по зле и от банковата.

 22. 22 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#15] от "ck2013":

  БНБ е дружество, ксто РВД, Кинтекс, Летище София, ВМЗ ... И на тях ли вие им плащате заплатите?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 23. 23 Профил на today
  today
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Всички бяха наясно, че тая пирамида ще гръмне, оставаше точно пък тя да не е. Имаше публикации във вестниците поне 1 година преди тия събития, но по тях така и нямаше никаква проверка, после се оправдаха, че от КТБ им били подавали фалшиви данни. Че какъв е тоя банков надзор, дето само събира данни, и не си прави труда да ги провери?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#19] от "uporit":

  Синдиците се пигрижиха в КТБ да няма привилигировани влогове и вдички си получиха сумите до 195583 лева.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#19] от "uporit":

  Синдиците се пигрижиха в КТБ да няма привилигировани влогове и вдички си получиха сумите до 195583 лева.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 26. 26 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 274 Неутрално

  КОНПИ явно са работели усърдно 4 години за изясняване на този изключително сложен случай

 27. 27 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Ааа нея няма да я оковат да полежи на площада. Тя е от "нашите" ГЕРБ храненици - е, верно наследихме я от Милен Велчев ама и той беше от широките съюзници по времето на Симеончо.

 28. 28 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Ще намерят и други конфликти.

  След 10 -15 г.

  С мутри, гуменки и цаци - толкоз.

 29. 29 Профил на bxr40522743
  bxr40522743
  Рейтинг: 221 Гневно

  Лошото е, че е експерт, а е толкова проста да чака последния ден. За такъв "експерт" зплатата и е малко височка :-(
  А за съдебната система и глобите - нямам думи. Глобите трябва да са в процент от годишния доход, както е в Швейцария и много други.

 30. 30 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Четете бе хора, мислете..... нито ще я съдят, нито ще я глобят. Това е само констатация, сега 3-4 г ще се умува по казуса и после......

  Русия- проказата на планетата Земя.
 31. 31 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 607 Гневно

  Отвратително нагло!
  Оставка за НС, прокуратура, съд!
  За нищо не стават!

 32. 32 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 324 Неутрално
 33. 33 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  известно, че ще фалира, какво ще направи?
  Само питам, никой не защитавам или обвинявам...

  Аман от морални хора по форумите, жалко че не така стоят нещата, опре ли до техния джоб

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 34. 34 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Първата част на коментара ми:

  Ако имате пари в банка, и служебно ви стане известно, че ще фалира, какво ще направите...

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 35. 35 Профил на theteaserboy
  theteaserboy
  Рейтинг: 381 Неутрално

  И ВСЕ ПАК ГОСПОЖАТА ПРОДЪЛЖАВА ДА Е ЗАМ-ПРДСЕДАТЕЛ НА УС НА ФОНДА ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА ВЛОГОВЕТЕ, НАЗНАчЕНА ОТ УС НА БНБ. НИМА НЯМА РИСК ЗА РЕПУТАЦИЯТА НА ТЕЗИ ДВЕ ИНСТИТУЦИИ ОТ ДЕЯНИЯТА НА ТАЗИ ЖЕНА. ТО Е ЯСНО, чЕ ТЯ НЯМА ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА, НО НЕ Е ЛИ РЕДНО БНБ ДА Я СМЕНИ. ЕДНО РЕшЕНИЕ НА УС Е НУЖНО. ДОКЛАДНАТА ТРЯБВА ДИМИТЪР КОСТОВ ДА Я ВНЕСЕ. АЛО МИТКО (КОСТОВ)...АЙДЕ ДЕЙСТВАЙ, чЕ И ТИ ПУСКА ПЛАщАНИЯ ПО НОСТРАТА НА БАНКАТА СЛЕД ЗАТВАРЯНЕТО Й....

 36. 36 Профил на twp02530258
  twp02530258
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#12] от "aramissss":

  Синът на шефа на КОНПИ и синът на Кордовска са в един випуск на СМГ, приети и двамата по втория начин. Информацията за това е публична (класираните се публикуват на сайта на СМГ всяка година), но няма журналисти в България, за да се занимават с тези теми. А ние учим децата си, че който учи ще сполучи! Ха! Терминал 2 за децата, Кулата - Промахон за нас, сбогом и благодарим за рибата!

 37. 37 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#23] от "today":

  Наистина ли си мислите, че нещата са толкова прости!
  Как ще обясните уволнението йа целия екип на Банков надзор, правил проверка на КТБ през 2013 та и точно тогава възхода на Цветан Гунев?! На мен ми напомня как шефът на агенцуяа за следприватизационен контрол Караниколов стана минстър след като си затвори очите за София БТ.
  Как ще обясните сктивността на Марин Райков за вадене на парите на държавата от КТБ.
  Как ще обясните подаръците на Орешарски - бснка Виктория и златната акция от БТК.
  Омертата е очевидна, а мравките, които са се опитвали да ди вършат работата са били прегазени.

  Баце искаше балонът да се спука преди да дойде пак на власт и активира шишковците.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 38. 38 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  "тя е изтеглила на каса от банката 64 195 евро, е установила комисията." - и що не е в съседната на Иванчева килия?!

 39. 39 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#29] от "bxr40522743":

  Ако не ги беше изтеглила:
  1. Нямаше да загуби нищо,
  2. Нямаше да я глобят
  3. Нямаше да има ядове със съда

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 40. 40 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#2] от "Chubachubs":

  В братски Пиндостан ВСЕКИ който извлича полза от вътрешна информация го осъждат на няколко години в пандиза ЕФЕКТИВНО! И го разкостяват финансово. Това за простосмъртните. Тези в подобни позиции получават МНОГО по тежки присъди.

  Ама там законите хем са ги направили както трябва, хем ги спазват стриктно. В България законите са писани от мошеници в защита на себе си.

  За тази дама конкретно (според информацията в статията): Нейния депозит е бил в границата на гарантираните депозити, та реално си е спестила вълнение и временен недостъп до парите си.

  Това с "привилегированите депозити" в КТБ е леко объркващо, за непознаващите тяхните депозити. В КТБ имаше опция за т.н. "стандартен привилегирован депозит" (ПРЕДЛАГАН НА ВСЕКИ) които плащаха лихви само с 1-2% повече от другите банки, за депозити над 20-25К ЛВ/€/$. Лихвите бяха 8,5% за левове, 7.5% за € и 6.5% за $, за депозити над 20-25К. Под тази сума лихвите падаха драстично. Но в условията на тези "стандартни привилегировани депозити" пишеше черно на бяло че са гарантирани до 200К лв.

  Разбра се че е имало и други "привилегировани депозити" с по голями лихви. Но тях не ги предлагаха на тезгяха всекиму с около/над 200К лв. Само се усмихваха като разпределяш сума над 200К лв на две или повече физически лица. Знам това от личен опит:)

  ....OF
 41. 41 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 749 Весело

  До коментар [#3] от "Messerschmitt":

  Откъдето са и 6-те (шест) апартамента на Цецко.

 42. 42 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#38] от "Лелка":

  Щото парите са си нейни! 😂

  Трябва да я осъдят затова, че е проста и си е причинила тези ядове, вместо да си изчска спокойно до 3.12

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 43. 43 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1721 Неутрално
 44. 44 Профил на nesty
  nesty
  Рейтинг: 381 Весело

  Всъщност жената е прецакала Фонда за който в момента работи с пълната сума. И за тази й врътна са я назначили зам-шеф на същия :ДДДДДД

 45. 45 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1032 Любопитно

  Когато много популярни спортисти, по петдесет пъти на ден, ни повтарят "Моята банка, Моята банка, Моята банка..." - също като "Клиентите са ни скъпи !", има голяма опасност, скоро нещо да се случи ...

 46. 46 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#40] от "Roni":

  Пропусахте само една малка но съществена подробност! Една от първите работи, които свършиха синдиците бе да променят условията по договорите за депизит. После справедливият български съд обяви за дата на неплатежоспособността дата в месец октомври и така към датата в КТБ нямаше НИТО един привилигирован депизит.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 47. 47 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#29] от "bxr40522743":Ако не ги беше изтеглила:1. Нямаше да загуби нищо,2. Нямаше да я глобят3. Нямаше да има ядове със съда
  —цитат от коментар 39 на tribiri


  А бре овчи, смяташ ли,че хората са толкоз забацани, та не могат да навържат нещата? Половината постове са твой- а запри се малко...

 48. 48 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Мърши.
  —цитат от коментар 11 на Smoke


  Не, господине. Не те, а ни сме мърши задето ги търпим!!!

 49. 49 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#46] от "tribiri":

  Прав си:)

  Имаше и друг мискинлък, всеизвестен за тези които поне малко помнят информацията, дори тази изнесена в медиите.

  Според тази информация КТБ е била неплатежоспособна още в началото на април, когато си е увеличила капитала с едни 50-60 млн, получени от свързана фирма, която пък получила тези пари КАТО КРЕДИТ ОТ КТБ.

  Съдът трябваше да определи датата на неплатежоспособността още през април. Или поне на 19-20/6. И да обяви за нищожни всички цесии и други операции след една от двете дати. Ама в булгаристан като в булгаристан-при затворена банка се въртяха едни цесии капа да ти падне! И всички "приближени" си спасиха повечето пари. За сметка на Фонда, или в края на краищата-на всички потребители на банкови услуги. Които плащаха от джоба си чрез банкови такси вноските на банките във фонда.

  ....OF
 50. 50 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 315 Неутрално

  И сега какво става с тази дама. Едно голямо нищо !

 51. 51 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#34] от "Athanatos":

  “Ако имате пари в банка, и служебно ви стане известно, че ще фалира, какво ще направите..”

  Служебно ще си изпълня служебните задължения банката да няма “лоши практики” вместо да подпомагам фалита й. Всъщност КТБ не е обявена на 20 юни в несъстоятелност, а поставена под специален надзор. Това решение на БНБ ( и Нели Кордовска включително) е обявено за некадърно (от още по-некадърния) съд и съдът е постановил “несъстоятелност” със задна дата, забранявайки на заинтересованите лица (акционерите) са “спасяват” банката.
  Още по-служебно, бидейки надзорник на всички банки, няма да държа на мое име какъвто и да е депозит, още по-малко “привелигирован” - само специалноят статут ме вкарва в “конфликт на интересите” (сиреч имам интерес да прикривам лоши практики в банката за да си гарантирам превилегията).
  В крайна сметка никой не я кара на сила да става надзорник. Или ще си печели от банкови лихви, или ще е безпристрастна, без взаимоотношения с надзорните банки. Но лакумията банкерска иска едното и другото.

 52. 52 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Капитанът пръв напуска кораба...Не я е срам.Пфу.
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Пак си на амразурата, нежно да браниш нашего брата да не залита много към НАТО и ЕС! Молодец!

  No Pain No Gain
 53. 53 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Понеже много често пишете за САЩ - този "конфликт на интереси" там се нарича злоупотреба с служебно положение и се наказва с поне 25 години затвор.

  Тая цял живот свещи да пали, че е престъпник в България...

 54. 54 Профил на solo_traveller
  solo_traveller
  Рейтинг: 221 Неутрално

  " ... братът на Кордовска - Румен Стамов е директор "Частно банкиране" в друга банка, поднадзорна на БНБ." Банката е Първа Инвестиционна.

 55. 55 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#3] от "Messerschmitt":

  Че какви спестявания да има един управител на отдел в БНБ? Като на касиерка в Лидл?

 56. 56 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  справедливият български съд обяви за дата на неплатежоспособността дата в месец октомври и така към датата в КТБ нямаше НИТО един привилигирован депизит.
  —цитат от коментар 46 на tribiri


  Туй на съда на Прокопи го отмениха. Сега е 20 юни

  https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sas-opredeli-20-iuni-2014-g-za-nachalna-data-na-neplatejosposobnostta-na-ktb-197981/

  http://www.cross.bg/data-sudii-banka-1513698.html

 57. 57 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#53] от "Джони Глупавия":

  Не е злоупотребила със служебното си положение. Поне няма данни да е получила “специални права” извън служебните задължения заради служебното си положение. Само се е възползвала от информация, получена заради служебното си положение. Това не е престъпление (действие, застрашаващо обществения ред или нарушаване правата на трети лица), но е нарушение на “процедурата” - държавата/обществото дават възможно най-високото възнаграждение за да е безпристрастен надзорника (да не опитва да печели от друга дейност, която поставя под съмнение неговата безпристрастност).
  По-лошото е друго - целият УС на БНБ не е изпълнил служебните си задължение. Не само, че не са създали условия за избягване на лоши практики в надзираваните банки (има кредитен регистър, който нищо не “говори” за дейността на кредиторите), но са въвели в заблуждение цялото общество - разрешиха на КТБ да придобие фалиралата Креди Агриколе (сега банка Виктория, дадена на Петя Славова-Инвестбанк), признаха за истинен одита на лъжците от КПМГ. Дори не си мръднаха малкия пръст да забранят лъжовните одитори да заверяват отчети на банките в България.
  Като сравняваме със САЩ, за такава измама на Артур Андерсен при заверката на отчетите на Енрон, щатската прокуратура забрани каквато и да е дейност и където и да е по света на Артур Андерсен, компания с вековен одиторски опит.

 58. 58 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Весело

  До коментар [#54] от "solo_traveller":

  Която също беше под специален надзор, но “спасена” с държавна помощ (държавен облигационен заем, предоставен в “точното време” и “необходимия размер” на закъсалата ПИБ, при това за трети път). На всичко отгоре държавната помощ беше одобрена от ЕК ... за да няма “втора” Гърция или Кипър (кипърските банкери “национализираха” депозитите над 100 хил. евро).
  Сиреч схемата не е “Батко и братко”, а “Кака и братко” (волно или неволно) “удрят” една банка за да спасят друга. И във всяка схема има един голям “мазач на филия с мас”, който се явява “спасител”, когато няма кой да слуша микрофоните в Банкянската тоалетна.

 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Колко години им трябваха , за да стигнат до този извод?

 60. 60 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Весело

  До коментар [#3] от "Messerschmitt":

  “И еди нескомен въпрос:откъде държавен служител има близо 65000 евра?”

  Не е държавен служител! “Независим” банкер е (основно внушение на либертастите, че централните банки са независими).
  А сумата се равнява на шестмесечната заплата. Не е чак толкова много в сравнение с 20 месечните брутни заплати, раздавани на следователи (Петьо Еврото) и прокурори (Кокинов) за “ударите”, макар и неуспешни, върху министри, които не слушкат Баце, а тръгнали закона да спазват.

 61. 61 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Весело

  До коментар [#59] от "Роси":

  Не годините са важни, а “дългата скамейка” на ГЕРБ. Явно се е появил някой на скамейката, който е готов като Мавродиев за “спускане от високо място” на столче във Фонда за гарантиране влоговете на гражданите.
  Нали се мазним за еврозоната. Горанов бил разписал мерки срещу борбата с корупцията във финансите. Ей на, сега ще отчете “мърдане” по изпълнението на “хвърлените” обещания.

 62. 62 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Весело

  До коментар [#8] от "Цайко":


  “И тя квоооо?”

  Ще цедира глобата към някой депозит. Виж от коя банка е депозита и .... закривай собствените в тая банка.

 63. 63 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 976 Неутрално

  От как има демокрация и частна собственост има конфликт на интереси! Само че обикновено ниКОЙ не се впечатлява от това! Когато собствеността беше държавна, човек имаше не повече от 1 жилище, една кола и една вила, отгава конфликт на интереси нямаше! Ние избрахме €вро-атлантическия път на развитие, КТБ_та, Минералбанк, ПЧБ-та, мултигрупи, Черепи, концесии, приватизации, частни медии, усвояване на проции. Смазката и конфликта на интереси са двигатели на развитието. Развитие-за едни-регрес за други! Но такъв е живота в НАТО и в €С! Рдни измамници фалират, други олигарси усвояват техните активи! Защот деморкацията е като джунглата! Джунглата,в която по-силните изяждат по-слабите(- имам пред вид бизнесите им). Така е било и така ще бъде!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 64. 64 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 676 Неутрално

  "От как има демокрация и частна собственост има конфликт на интереси! Само че обикновено ниКОЙ не се впечатлява от това! Когато собствеността беше държавна, човек имаше не повече от 1 жилище, една кола и една вила, отгава конфликт на интереси нямаше!"

  Трябвало е да напишеш "обикновения човек".
  Помниш ли как се дивяхме на къщата на Лилов?

 65. 65 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#64] от "jmf29537805":

  “Помниш ли как се дивяхме на къщата на Лилов?”

  Ама обяснете на “обикновения човек”, че дивенето не беше заради това, че къщата е в Бояна и е оградена с дувар като на чорбаджи Марко. А че членът на ЦК на БКП, изготвил постановленоето за жилищно задоволяване от 65 кв. м. за тричленно семейство, изнуди Партията да прегази това постановление с 700 кв. м жилищна площ. На всичко отгоре се имаше за гуру като сегашните НПОшки.
  И трябва да се подчертава непрекъснато, че единственото жилище при социализма беше “лична собственост”, а не “частна собственост”. Сиреч разпореждането със собствеността (продажба, наем, замяна, наследяване) ставаше по цени и съгласие на Градския комитет с цел съблюдаване нормите като на горното постановление. Това доведе до фиктивни разводи (за опазване на наследството) и фиктивни бракове (за сдобиване на собственост).
  Атомобилът и “вилата” също се водеха “лична собственост” макар и да не е по Закона за собствеността на гражданите.
  Непрекъснатото подчертаване е необходимо за младите галфони, грантаджии и без собственост, частна собственост, за да не бъркат националсоциализмът и фашизмът със социализЪма и комунизЪма.
  Частната собственост е ключов елемент за икономиката, върху нея се гради икономиката. Но у нас ни икономика за да се уважава собствеността; ни собственост за да се гради икономиката. И тоя нихилизъм към собствеността и правото ражда безганглийни НПОшки.

 66. 66 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#8] от "Цайко":“И тя квоооо?”Ще цедира глобата към някой депозит. Виж от коя банка е депозита и .... закривай собствените в тая банка.
  —цитат от коментар 62 на wanderer


  А ще имаме ли достъп до тази информация, за да вземем информирано решение?

 67. 67 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 968 Весело

  И еди нескомен въпрос:откъде държавен служител има близо 65000 евра?И как тази сума се отнася към доходите и???Питам риторично,защото се оказва ,че това са само част от "спестяванията "и!!
  —цитат от коментар 3 на Messerschmitt


  EE kak тези хора за работата си в края на годината се поощтряват с по 30 к хей така.А Искров ги взимаше на месец,защото...ами такива велики банкери са и мноого желани,но къде ??-трябва да питаме тези които пробутват идеята.

 68. 68 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Тази от екипа на Искров нанзачени от гербавите за УС на БНБ през 2009! Кога някой гербав ще понесе отговорност за това управление на БНБ избрано от тях?

 69. 69 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 131 Неутрално

  Да а обесят с краката нагоре тая кукарджа 😁

 70. 70 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  В другия случай, ако влогът ѝ не е бил привилегирован загубата ѝ е щяла да бъде 14 хиляди евро и отгоре...
  —цитат от коментар 2 на Chubachubs


  Как може да преобладават плюсовете под тази глупост?

  Никаква загуба е нямало да има в материален аспект. Фондът гарантира влогове до 196.000 лева, или 100 хиляди евро.

  Чакането и главоболията са друг въпрос, но в никакъв случай нямаше да загуби 14 хил. евра.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 71. 71 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1013 Весело

  Добър стопанин е тази жена.Успяла е да спаси парите си.
  —цитат от коментар 10 на 4ort


  И хем- без цесии... 😂😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 72. 72 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1013 Весело

  ... кой е приел, че тая има качества и морал...
  —цитат от коментар 17 на zlo38528262


  Ох на батьо моралистите те!

  Аз например не познавам човек, който- знаейки, че банката, където си държи парите- ще гърми, и да отиде да си ги изтегли. И аз съм морален- ако усетя, че банката ми ще гърми- няма да ги изтегля (ма направо- още вчера). 😂😂😂

  Не съм и чул дори после да станаха едни цесии, едни врътки... Не! 😂😂😂

  Те тези опашки чак пи улиците бяха на клиенти, дошли да внасят, не да теглят.

  Морална работа, ей! 😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 73. 73 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3404 Весело

  До коментар [#41] от "plamenss":

  ,,Откъдето са и 6-те (шест) апартамента на Цецко.,,

  А за двата апартамента в София, четирите във Варна и двата магазина във Варна на Радан нито дума

 74. 74 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Весело

  Да проверяваш брат си не е конфликт на интереси. :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 75. 75 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  До коментар [#39] от "tribiri":
  Верно, ама ако Нелиту отбираше от банково дело.
  Нейната експертиза е в друга област.

 76. 76 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Всъщност таа кво е работила - КТБ фалира, огромни заплати, нейните кинти са защитени, отговорност ник'ва, само глоба.
  Това е престъпно спрямо обществото, но не е разписано из законите

 77. 77 Профил на boe16550766
  boe16550766
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Само за сравнение, Бърни Мадоф, организатор на значително по-мащабна и значително по-комплексна пирамида от КТБ беше осъден на 150г затвор за по-малко от 10 месеца.

  При нас този сапунен сериал се точи 4-та година...досега.

 78. 78 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 58 Неутрално

  КТБ и собственикът му поквариха много хора и не се учудвам, че и служител на високо равнище в банковия надзор може да играе не по правилата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK