Стопанство "Врана" остава държавно след акт на Върховния съд

Симеон Сакскобургготски

© Анелия Николова

Симеон СакскобургготскиСъстав на Върховния касационен съд (ВКС) не допусна за касационно обжалване делото, заведено от Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза срещу държавата за възстановяването на собственост върху земеделското стопанство "Врана".


Това означава, че решението на Софийския апелативен съд, с което искането на бившия премиер беше отхвърлено, е окончателно. Земеделското стопанство "Врана", което е било притежавано и стопанисвано от царското семейство, е национализирано през 1947 заедно с други 16 имота и по-късно става известно като "стопанството на УБО", където са отглеждани продуктите за политбюро на БКП. В момента имотът се стопанисва от фирма "Врана ООД".


Делото за земеделското имение Врана е отделно от делото за двореца Врана, по което все още се чака произнасяне от първата съдебна инстанция. За разлика от двореца Врана и парка около него, които бяха реституирани на Симеон Сакскобургготски от столичния кмет Стефан Софиянски през 2001 г., земеделското имение Врана никога не е било връщано на царското семейство, делото беше заведено по иск на Сакскобургготски. Той представи нотариален акт от 1928 г, за 1400-те декара земеделска земя, купувани на части още по времето на цар Фердинанд.
За отбелязване е, че по нито едно дело държавата в лицето на Министерството на регионалното развитие и на земеделието и горите, не представи нито един документ за собственост над реституираните имоти.


Съставът на ВКС е същият, който през 2016 г. допусна за касационно разглеждане жалбата на царската фамилия за хижата "Саръгьол", което бе първото дело за реституиран имот допуснато във ВКС. С допускането и решаването на жалбата за "Саръгьол" ВКС "изчисти" мотивите по делото Кричим като включи няколко въпроса "от исторически и правен характер", с което създаде практиката за еднакво решаване на всички следващи дела във всички съдилища. Така българскиат цар Фердинанд /царувал от 1887 до 1918 г./ се оказа според решенията на съда единственият монарх в Европа, който не е придобил свой частен имот.


Основен мотив на съда: царят не купува имот като физическо лице, а само като монарх


Върховните съдии потвърждават като правилно решението на Апелативния съд за стопанство "Врана", като посочват мотива на решението на ВКС от 2012 г. по делото Кричим: че интендантството на цивилната листа на царя, на чието име са нотариалните актове, е било държавно учреждение и е придобивало имотите за царя като монарх, а не като физическо лице.
Наред с това върховните съдии осъждат Симеон Сакскобургготски и да плати допълнително 130 хил. лв. на фирмата "Врана ООД" за адвокатските разноски, които е направила по делото.


До момента, наред с днешното определение на ВКС за имението Врана, окончателно произнасяне на съда в полза на държавата има за чифлика Кричим, хижата Саръгьол и къщата в Ситняково. На първа инстанция са делата за двореца Врана и 16-те хил. дка гори в Рила, а на път към ВКС е делото за Царска Бистрица.


Пред Европейския съд в Страсбург се чака окончателно произнасяне за Саръгьол и Ситняково и за мораториума на парламента, който през 2009 г. постави под възбрана реституираното имущество на Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза до приемането на закон, но такъв не беше внесен.


През декември м.г. управляващите проявиха плахо намерение да потърсят цивилизован изход от сагата с царските имоти, като сключат споразумение със Симеон Сакскобургготски и приемат закон, с което да изпреварят решенията на Европейския съд, но политизираните реакции на коалиционните партньори на ГЕРБ отказаха Бойко Борисов от идеята. През април тази година Европейският съд даде срок на българското правителство до септември да изготви становище за мораториума и за делата за Саръгьол и Ситняково. И двете хижи са в Рила, но са полуразрушени и ограбени.

Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Убу. Нещо хубаво.
  Крадливите не дават на други да крадат - те ти нещо хубаво и от злото.

 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Той и без друго не беше дошъл за да си иска имотите, моля ви се, как може да си помислите такова нещо.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#2] от "today":

  Тоест,човек не трябва да си иска имотите?!

 4. 4 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#2] от "today":Тоест,човек не трябва да си иска имотите?!
  —цитат от коментар 3 на deaf


  Тоест, човек не трябва да лъже че няма да си иска имотите като се бори за власт.

 5. 5 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ... моля ви се, как може да си помислите такова нещо.
  —цитат от коментар 2 на today


  Ама хич!

  Г-н Фердинандов дойде да работи на ползу роду

  Няма да уточняваме за кой род!


  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#4] от "Rex":

  Какво общо има едното с другото?!
  Да ти отворя очите - комунистите предложиха на Царя да му върнат имотите,в замяна на което той с авторитета си да дойде на власт за един-два мандата през които да ги остави да крадат.

 7. 7 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6357 Неутрално

  Не за първи път ще заведе дело в Страсбург и което иска ще си го вземе.

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3619 Неутрално

  "Върховните съдии потвърждават като правилно решението на Апелативния съд, като посочват мотива на решението на ВКС от 2012 г. по делото Кричим, от което тръгнаха автоматично решенията в полза на дъравата по всички дела на всички инстанции: че интендантството на цивилната листа на царя, на чието име са нотариалните актове, е било държавно учреждение и освен това е то придобивало имотите за царя като монарх, а не като физическо лице. Така българският цар според решенията на съда се оказа единственият, който не е придобил свой собствен имот."

  Ноторно известен факт на всички юристи в България. Просто ДС употреби " царя" и го захвърли като непотребна вещ след това. Цената : за този един мандат ДПС сложи ръка на доста апетитни имоти почти навсякъде у нас. На мода бяха заменките " кон срещу кокошка".
  За нас, обикновенните хора, останаха делата, които текат и досега и надеждата, че съда ще приложи закона справедливо. Поне последното се оказа точно така. Във ВКС все пак работят и добри цивилисти, които са си свършили работата в полза на цялото общество ! Уважение към всички тях !

 9. 9 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 273 Неутрално
 10. 10 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Нема що, брееб.хте лъжлив дедо 😀! А той за това си дойде😎!

  agent
 11. 11 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Не за първи път ще заведе дело в Страсбург и което иска ще си го вземе.
  —цитат от коментар 7 на Peni Nikol


  "В средата на април Европейският съд отхвърли жалбата на фамилията Сакскобурготски за действията на българската държава по ключовия казус с реституцията на резиденция Кричим"

  п.п. Това … поданиците, свършване нямат!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 12. 12 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  Няма лошо да си иска негови имоти.Ама имотите на интендантството не с лични.Все едно Евгения Живкова да си иска имоти от УБО.Щото като млка е била в тях с Дядо си.

 13. 13 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 692 Весело

  Царот че дойде, че ни клецне и че си ойде- рече по телевизора един 90 годишен шоп, когато Симеон ни баламуркаше за 600 -те дни . Позна пустия му дървен шоп...

 14. 14 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Монархът не може да бъде физическо лице! Остава да не може да бъде и юридическо. Накрая ще се окаже, че е нещо като бог-дух. Ами интендантството кому служи, бе господа цивилисти? Да не би да сме имали и друга царска династия с интендантство? За капак Държавата не може да представи документ за собственост на имотите, ама може да си ги присвоява. Абна работа...

 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#12] от "yanne":

  Цар Борис е доплащал огромни суми,(със заеми) за някои от имотите...

 16. 16 Профил на today
  today
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#2] от "today":Тоест,човек не трябва да си иска имотите?!
  —цитат от коментар 3 на deaf

  Никой не му пречи да си иска неговите имоти, подчертавам - неговите. А не имотите, които са били на институцията, и той просто ги е ползвал. Пробвай да поискаш да ти прехвърлят детската градина, в която си ходил от 3 до 6 годишен.

  [quote#4:"Rex"][/quote]
  Първо че изобщо не е хубаво да се лъже, второ, ако имотите са били лични, нека да си ги иска. Но те не са били. Че дори щяха да му дадат хиляди декари повече, защото били направили грешка.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 17. 17 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Нещо газетката проплаква плахо за царо-червени. Вероятно заради червената жилка на шефа им.
  Та товаришчи. Царя като физическо лице е можел да си купува квото иска с парите си. Интенданството по тогавашния закон е обслужвало институтцията. И не е могло да обслужва физическото лице.
  Иначе казано. Ако днес боце си купи нещо то е негово. Ако го купи министерски съвет то е държавно.

 18. 18 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1588 Весело

  До коментар [#15] от "deaf":

  Тези някои имоти, които са му дарени или които са купени с лични негови пари, му са върнати. Той се лакоми за всички имоти, закупени от Интендантството, което е държавна организация...
  Апропо, гражданинът Симеон Борисов Кобурготски върна ли надвзетите по погрешка гори ? Или продължава да се прави на разсеян?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 19. 19 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Да попитам де. Нема ли най-после да се спретне едно дело за злоупотреба със служебно положение? Все пак областните управители дето му връщаха имотите му бяха пряко подчинени като премиер.

 20. 20 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Европейският съд пак ще отсъди обратното на на нашия Върховен съд.
  И пак ще ги ручаме жабетата.

 21. 21 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#18] от "mitko11":

  Още по царско време се е приемало, че даренията са за институцията. Порадви което и Фердинанд си тръгва без нищо. Всичко остава за институцията.

 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4325 Любопитно

  До коментар [#15] от "deaf":

  Докменти за това има ли?

 23. 23 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#12] от "yanne":Цар Борис е доплащал огромни суми,(със заеми) за някои от имотите...
  —цитат от коментар 15 на deaf


  Тези опорни точки на царистчетата отдавна се изтъркаха!
  Също като лъжливото овчарче.

  п.п. А може би СБФ (моню борисов фердинандов) вече не е актуален?
  Свърши ви работа и си обърсахте г@за с него …
  Толкова му е акълеца на човечеца!
  Нагледно доказателство, че роднини не трябва да създават деца!!!

  :)

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#17] от "Цецо":

  А държавното на кой е?! А бе не виждате ли как ви лъжат?! Да вземат това стопанство "Врана" от Царя и да го "върнат" на държавата,означава да го дадат на Борисов и ко. от което те да си пълнят гушата. Буквално. Или който ще бъде следващият премиер и компания.

 25. 25 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 418 Неутрално

  На немеца трябва да му се покаже вратата към Германия

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 26. 26 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 774 Неутрално

  "Искаме си Царя" беше единственият исторически момент,когато хората поискаха смяна системата.Системата не се смени и сега се стоварва с цялата си сила върху единствената си алтернатива.
  Колкото до имотите,и друг път съм казвал:"Дай Боже всекиму!".Иначе е лесно да се кефиш,когато не те засяга лично.

 27. 27 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 367 Неутрално

  .... А бе не виждате ли как ви лъжат?! ...
  —цитат от коментар 24 на deaf


  курнелия те лъже теб!

  Залповете на аврора тоже!!!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 28. 28 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#4] от "Rex":

  Не е казал, че няма да си иска имотите, а че няма да има съдебни претенции за щетите, причинени от държавата - изгонването му от България и всички последствия от това.
  Не мога да разбера цялата злоба към Симеон.
  Той стопанисва своите имоти по-добре от държавата, отворени са за посетители и могат да бъдат посетени от многобройните му роднини от кралските фамилии в Европа. Което е реклама за България.

 29. 29 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#4] от "Rex":

  Не е казал, че няма да си иска имотите, а че няма да има съдебни претенции за щетите, причинени от държавата - изгонването му от България и всички последствия от това.
  Не мога да разбера цялата злоба към Симеон.
  Той стопанисва своите имоти по-добре от държавата, отворени са за посетители и могат да бъдат посетени от многобройните му роднини от кралските фамилии в Европа. Което е реклама за България.

 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#28] от "dokoro":

  Да не си кривим душата - Царя каза пред Кеворк по телевизията през 1990година,че няма да си иска имотите. Ключовата дума,(цифра),е ХИЛЯДА ДЕВЕТСТОТИН И ДЕВЕТДЕСЕТА ГОДИНА. И то в началото. Тогава беше толкова взривоопасно положението в България,че ако Царя беше дори само намекнал за искове за имотите си,това щеше да се приеме като връщане на монархията и комунистите щяха да ореват орталъка и да го очернят като дявола.
  Но това няма никакво значение какво е казал тогава Царя... Тези имоти са негови... Точка.

 31. 31 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ..... могат да бъдат посетени от многобройните му роднини от кралските фамилии в Европа. Което е реклама за България.
  —цитат от коментар 29 на dokoro


  Пази Боже от такава реклама!

  Бившо царче, станало министер председател, управлявало с кумунизи в правителството!

  Както казват французите - аферим!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 32. 32 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Ако върнат имотите на дядо му, нека го съдят за щети от националните катастрофи.

 33. 33 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#12] от "yanne":
  До коментар [#17] от "Цецо":

  Царя като физическо лице е можел да си купува квото иска с парите си. Интенданството по тогавашния закон е обслужвало институтцията. И не е могло да обслужва физическото лице.Иначе казано. Ако днес боце си купи нещо то е негово. Ако го купи министерски съвет то е държавно.
  —цитат от коментар 17 на Цецо

  Ами той си иска имотите, които са купувани с лични пари.
  На царската институция са само дворецът в София и резиденцията в Евксиноград и няколко по-малки части от имоти и те неслучайно са държавни. Всичко останало е строено с лични средства (основно заеми от роднини), като за резиденцията "Врана" Фердинанд взема огромен личен заем от руския цар, което започва да се превръща в дипломатически проблем при влошаване на отношенията с Русия, но Октомврийската революция спасява Фердинанд.
  Ето какво е описала навремето комисията:
  В навечерието на обявяването на България за Народна република през септември 1946 г. съгласно Заповед № 56 от 3.VІІІ.1946 г. на министър-председателя Кимон Георгиев е направен цялостен опис на недвижимото и движимо царско имущество. В него имотите са разпределени в 4 групи: а) Държавни имоти; б) Смесени имоти; в) Лични имоти на царя, и г) Лични имоти на други членове на царското семейство.

  В първата група са включени изцяло държавни имоти (построени на държавно място и с държавни средство). Към тях спадат Софийският дворец и двореца в Евксиноград, автомобилният парк и конюшните, зоологическата и ботаническата градини, детска градина, електрическа централа и Естествено-историческия музей с Бурмовата къща. Общата им площ е 121 878 кв. м., а застроената площ – 29 963.3 кв. м.

  При втората група имоти сградите са строени с лични средства на царя, а земята е държавна или общинска. Тук са дворците в Кричим, Ситняково, Саръ-гьол и две ловни хижи в Овнарско и в Среден нос. Общата площ на постройките е 4661 кв. м.

  В третата група спадат изцяло лични имоти на царското семейство – дворците във Враня, Чамкория, Баня (Карловско), интендантството при Софийския дворец и две незастроени места в гр. Созопол и на остров “Св. Тома” срещу устието на река Ропотамо. Общата им площ е 14 697 898.6 кв. м, а застроената площ – 29 745.8 кв. м.

  В последната група е незастроено празно място в гр. Самоков – личен имот на царица Йоанна и къща в Слатинска община със застроена площ от 230 кв. м. и обща площ от 7000 кв. м.

 34. 34 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ..... Но това няма никакво значение какво е казал тогава Царя... Тези имоти са негови... Точка.
  —цитат от коментар 30 на deaf


  Рече и отсече като върховен самодържец!

  п.п. Ех аврора ...

  :)

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 35. 35 Профил на Silence
  Silence
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Само като му видя снимката на този и се сещам колко малък, но за сметка на това сме много прост народ. Тези, избрали го навремето избираха Тошо, сега избират Бойко, а след време ще избират Слави Трифонов.
  Интересно ако 8 млн. българи по "негово" време започнем да го съдим за обещаните 800 дни...

 36. 36 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#30] от "deaf":

  "Да не си кривим душата - Царя каза пред Кеворк по телевизията през 1990година,че няма да си иска имотите. "-Това активно мероприятие беше излъчено повторно по телевизията,разпространява се от малоумници в социалните мрежи,и,ето,Вие пак нищо не сте разбрали.Такъв въпрос,колкото и да Ви се иска не е имало,нито път такъв отговор.Ставаше въпрос за материални претенции.Възстановяване на имот на неговия собственик не е материална претенция към когото и да било.Измислете нещо друго.Това,че се намирате в компанията на други лъжливи овчарчета,не Ви дава правото да лъжете.

 37. 37 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#36] от "Вячеслав Атанасов":

  Много е просто - давате линк от интервюто на Кеворк с Царя и всички ще видят кой лъже или се заблуждава.

 38. 38 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#28] от "dokoro":

  "Не мога да разбера цялата злоба към Симеон."
  Най-озлобени са привържениците на Иван Костов.Надявам се да съм Ви помогнал малко.

 39. 39 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Като чета коментарите под такива материали,изводът,който ми се натрапва е,че най-добре беше да оставим Пеевски да стане шеф на ДАНС.Нямаше да има никаква разлика от това,което е в момента.Абсолютно никаква.

 40. 40 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ....че най-добре беше да оставим Пеевски да стане шеф на ДАНС.Нямаше да има никаква разлика от това,което е в момента.Абсолютно никаква.
  —цитат от коментар 39 на Вячеслав Атанасов


  Ами да!

  Някои все още си спомнят какво искаше да прави моню фердинандов от бригадирът аспарухов!

  :(

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3276 Неутрално

  Крадливият дядо май ще остане без нищо. Щото даже и монархистите го низвергнаха. Той предаде и републиката и монархията. Последния наш цар Борис трети вероятно се върти в гроба.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#15] от "deaf":

  Значение има чии са имотите.Има лични-не случйно Крдлив Дедо се регистрира в село Баня-там имота си беше негов.Врана-не.

 44. 44 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Тоя е най-долният човек влизал някога в българския парламент.

 45. 45 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#20] от "palav_nik":

  Поне да бяхте чели статията

 46. 46 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Другарят цар да си взема куфарчето, с което дойде и да си ходи. Той не е българин и няма нищо общо с българските царски династии, които така или иначе са прекъснати завинаги.

 47. 47 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#28] от "dokoro":

  Има едно интервю ,направено от Агент Димитър с Дедо Симо,където той казва ,чя няма никакви претенции към България.Даже беше смутен,че го питат.

 48. 48 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Аз ли не разбрах правилно или написаното е абсурд някакъв?
  Значи Царя е представил орогинални нотариални актове за лична собственост, но съда не ги е уважил за сметка на пълната липса на правни доказателства от страна на държавата за собственост, и съда отсъжда в полза на...държавата.
  Ако е така, то на такава правораздавателна с-ма и сопола не си струва да си хвърлиш, камо ли някакво доверие да имаш.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 49. 49 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Тоя е най-долният човек влизал някога в българския парламент.
  —цитат от коментар 44 на Стабилни в мизерията, епизод пореден


  Това не е много сигурно, защото може да си раздели първенството с гошо мастиката!

  п.п. Оня дето го имаше на старите двайсетолевки!

  Един дол дренки са!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 50. 50 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Баща му Борис III -държавник от класа, синът - е, той дойде да се възползва от конюнктурата и да да вземе каквото може. Нищо че имотите са били на държавата за ползване от монарха. Забележително падение само в рамките на едно поколение. Не случайно му викат Кимион II Крадливи.

 51. 51 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  "Наред с това върховните съдии осъждат Симеон Сакскобургготски и да плати допълнително 130 хил. лв. на фирмата "Врана ООД" за адвокатските разноски, които е направила по делото."

  Дедо Мони май няма да се радва на толкова спокойни старини?!

  I Want To Believe
 52. 52 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2320 Весело

  То и "Царят" ни и държавен, даже не на българската държава , а на руската...

 53. 53 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 608 Разстроено

  Царю-господарю защо не ти дадоха имотите? Това си е твоя изконна собственост.

  Да кажем не на педерастията!
 54. 54 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#33] от "kumcho___valcho":

  Тюх да видиш. Мибия. Ма може ли документ от който се вижда, че го е купил баща му или дядо му? А не държавното Интенданство?
  А може ли все пак да разбера защо не е подсъдим за злоупотреба със служебното положение? Или според вас няма конфликт на интереси когато гражданина кобург гота се обърне към назначените от премиера кобург гота областни управители с искане за реститутция? И чии интереси защитават тез областни? На държавата или на този който ги е назначил? Или не знаеш, че областни управители се назначават еднолично от премиера? И също толкова еднолично се сменят?

 55. 55 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#48] от "traveler1":

  Ъхъ. Нищо не си разбрал. Царя червени представя нотариални актове на името на държавното интенданство. И претендира, че то било негово. И съда се засмял. Горе долу тато да претендира за бояна. Пардон внуците му.

 56. 56 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#48] от "traveler1":

  Ти не си разбрал...

 57. 57 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 936 Неутрално

  от всичките имоти само вилата в Баня Карловско си е негова-купена е.Всичко друго е държавно.

 58. 58 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Егати измекяра е тоя Цар,нищо общо с баща си!

 59. 59 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#54] от "Цецо":
  Да, има разписки за плащания от Фердинанд, продавателни записи, крепостни и нотариални актове и т.н. Съдът оспорва позоваването на тези документи, защото описаните площи не съвпадали изцяло с реалния имот, което е нормално, защото Фердинанд не е купувал готови имоти, а ги е изграждал и разширявал и той няма нотариални актове за имота в крайния му вид. Това не е коректно, защото от своя страна държавата не представя нито един документ за собственост, а само се позовава на факта, че Интендантството също е стопанисвало имуществото, като е извършвало текуща поддръжка. Въпреки че Фердинанд пък е доплащал от джоба си и за разходите на държавните имоти като царския дворец в София.

 60. 60 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 936 Неутрално

  измекяр е мека дума.Той управляваше с комунистите,които изровиха гробба на баща му и разпиляха костите му.Колко синове ще го направят ,ако не са зависими от комунетата.Господ гледа ,ама лошото е че наказва децата му на това недоразумение хазартно.

 61. 61 Профил на goodman69
  goodman69
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Парите на Интендантството са от държавния бюджет. Придобитите с тези средства имоти са на монархическата институция, не на личността, която я представлява в момента на придобиването. Царят е имал и лични средства, вкл. от заеми, с които е придобивал лични имоти като например този в с. Баня. Всичко друго е от Лукавия...

 62. 62 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  Основен мотив на съда: царят не е физическо лице, а само монарх"

  Уйкипедия : Монарх е ЧОВЕК , КОЙТО САМ УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА .
  Явно дърфавата се опростачава от Главата надолу . Щом и в най- висшите държавни институции , като съда , примерно , висши магистрати смятат , че ЧОВЕК не е физическо лице .

 63. 63 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1209 Весело

  Съдът рече и отрече...царят е гол...

 64. 64 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  Това означава, че решението на Софийския апелативен съд, с което искането на бившия премиер беше отхвърлено, е окончателно. "

  Едва ли е окончателно , защото "За отбелязване е, че по нито едно дело държавата в лицето на Министерството на регионалното развитие и на земеделието и горите, не представи нито един документ за собственост над реституираните имоти." А има съд , в който подобни съдебни замошки не се толерират . Съда в Страсбург . На когото сме постоянни ищци .

 65. 65 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7412 Неутрално

  Европейския съд в Страсбург, по думите на адв. Екимджиев, със сигурност ще ни осъди да платим някой друг милион, както гърците се разбраха и платиха на техния крал.

 66. 66 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  С допускането и решаването на жалбата за "Саръгьол" ВКС "изчисти" мотивите по делото Кричим чрез отговори на няколко въпроса "от исторически и правен характер", с което създаде практиката за решаване на всички следващи дела."

  Елементарно , Уотсън . Изкуствено създаден прецедент в съдебната практика , който служи за преднамерено решаване на дела у позовавайки се но ьпрецедент , в съдебната практика . Всеобща световна практика е , но не и изкуственото му създаване , за да се решава поредица от дела с желан изход . И това си е българска иновация . Плащана от ония ,, кой знае защо , наречени дебилно мислещи , с извинение . Което едва ли заслужават .

 67. 67 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  През декември м.г. управляващите проявиха плахо намерение да потърсят цивилизован изход от сагата с царските имоти, като сключат споразумение със Симеон Сакскобургготски, с което да изпреварят решенията на Европейския съд, но политизираните реакции в медиите отказаха Бойко Борисов от идеята"

  Простия си е прост , но не чак толкова , колкото"тези , с които добре се разбира "че да не си остави капия , през която да се измъкне . С твърдени4ето , че е имал блъгородното намерение за споразумение , но ... Путин е развалил калимерата .

 68. 68 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  До коментар [#58] от "gembirdkz":Егати измекяра е тоя Цар,нищо общо с баща си

  Защото ВСИЧКИ смъртни присъди в ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ ЗАПОЧВАЛИ С ДУМИТЕ " в ИМЕТО НА нЕГОВО вЕЛИЧЕСТВО ЦАР бОРИС . вСИЧКИ - НИКОЛА вАПЦАРОВ , ГЕО МИЛЕВ ген ЗАИМОВ , .... . А ТИ ИСКАШ НЕГО ДА ПСУВАТ , ВМЕСТО БАЩА МУ ЛИ ?

 69. 69 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  До коментар [#61] от "goodman69":я. Всичко друго е от Лукавия...

  Явно един от основните принципи да демокрацията е да се игнорират всички документи и факти , който не отговарят на низките им страсти и престрастия . Като описите на ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ , извършили национализирането на ЦАРСКОТО ИМУЩЕСТВО И АВОАРИ , надлежно съставени и описани в в регистрите на държавата . ВСИЧКО ДРУГО Е ОТ ПРОСТОТИЯ . Обрасла държавата като магарешки тръни .

 70. 70 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  До коментар [#54] от "Цецо":А може ли все пак да разбера защо не е подсъдим за злоупотреба със служебното положение

  Ами защото НЯМА КАК да разбереш - за това трябва и акъл , както се казва в една реклама . Защото първо трябва да знаеш , че Областните управители се кълнат в Конституциятя да спазват законите . А земите се връщат по Закона за връщане на земеделските земи . И този закон се ползва от ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ на България . А Царя преди всичко е БЪЛГАРСКИ гражданин , . Иначе нямаше да е и министър- председател . Пак по Закон . И Царя , като

  всеки гражданин е подал ДОКУМЕНТИ за връщане на експроприираното имущество на семейството му . Както са постъпили и баща ти и дядо ти , , които са награбили , може би , повече от Фердинанд и Борис . Защото Симеон няма как да е грабил . Ама това едва ли пропива в зелени тикви .

 71. 71 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2039 Неутрално  До коментар [#53] от "wwwwww":Царю-господарю защо не ти дадоха имотите? Това си е твоя изконна собственост.

  Сигурно защото не е прост . Навярно след Страсбург ще има дела и плащане за пропуснати ползи . И пак ще питате - Ама защо ние да плащаме ??? Ами защото много дебили се навъдиха , бе .

 72. 72 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  До коментар [#49] от "Онуфри":п.п. Оня дето го имаше на старите двайсетолевки!


  Този НИКОГА не е влизал в парламент . Мисли бе , Пенчо .

 73. 73 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#72] от "papуre":


  До коментар [#49] от "Онуфри":п.п. Оня дето го имаше на старите двайсетолевки! Този НИКОГА не е влизал в парламент . Мисли бе , Пенчо .
  —цитат от коментар 72 на papуre


  Гошо Тарабата е бил народен представител между 1913 и 1923г. когато подлъгва комунистите в Северозападна България да въстанат а той ги изоставя и бяга в Сърбия. В парламента е и в края на 40-те години, в протоколите са останали грозните заплахи на пияндето срещу Никола Петков.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 74. 74 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#71] от "papуre":

  Царското семейство разбира се ще осъди държавата в Страсбург, Негово Величество се опита да избегне този срам за нашите власти и народ, но щом Ганьо подкрепя грабежите, трябва и да е готов да плаща.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 75. 75 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#8] от "samoedin":

  И Кобургидиотът се облажи или поне "увътри" държавата с няколко милиарда -- Блоковете на АЕЦ, БТК, обмяна на дълга и т.н.т.

 76. 76 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#62] от "papуre":

  А той кога е царувал? Той не е монарх, ами един агент на КГБ, но агент от глупавите...

 77. 77 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Едно от лицата на "подмяната".
  Дойде, видя и ни оправи. Защо не му се отплатихме подобаващо.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 78. 78 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Негова Крадливост ще бъде неприятно изненадан! Даже му се наложи да разходи Тиквата до Саудитска Арабия за да получи апетитните имоти, които между впрочем, са били собственост на царската институция ( т.е. на държавата), а не лична собственост на царя.

 79. 79 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#36] от "Вячеслав Атанасов":Много е просто - давате линк от интервюто на Кеворк с Царя и всички ще видят кой лъже или се заблуждава.
  —цитат от коментар 37 на deaf


  Вие лъжете.Потърсете си линка сам,белким се засрамите.Другите какво да ги занимаваме.Нима не знаете,че хората обичат да бъдат лъгани.Само истината ги озлобява.

 80. 80 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#62] от "papуre":А той кога е царувал? Той не е монарх, ами един агент на КГБ, но агент от глупавите...
  —цитат от коментар 76 на himler


  Вие от ровене в архивите на КГБ ли така се осмърдяхте?

 81. 81 Профил на today
  today
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Работата е изключително проста, бяха му обещали от Д(п)С, че ако дойде ще го оставят да прави каквото си иска, стига и той да ги остави да правят каквото си искат. Само че те си оплетоха кошницата значително по-добре от него, и техните далавери са законни, а неговите не са. Той щото бил монарх и всичко било негово - е няма такъв филм, негово е ако си го е купувал лично той или му е подарено лично на него.
  По изкривената логика сградата на министерски съвет е на ББ, щото той се разпорежда там, пък и колко му е да разпореди на областния да му го прехвърли!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 82. 82 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 774 Неутрално

  [/quote]


  [quote#37:"deaf"]До коментар [#36] от "Вячеслав Атанасов":Много е просто - давате линк от интервюто на Кеворк с Царя и всички ще видят кой лъже или се заблуждава.
  —цитат от коментар 79 на Вячеслав Атанасов


  Впрочем,пропуснах да Ви кажа,че за всичко останало сте прав.Само постановката на Кеворк не е така успешна,както изглежда.Затова се дразня.

 83. 83 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Отворил си пеликанът устата и не желае да си я затвори, докато не напълни цялата гуша.

 84. 84 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#47] от "yanne":

  Претенции към България е нещо различно от връщане на имоти, които между впрочем не са само негови, а и на сестра му и наследниците му.

 85. 85 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2832 Неутрално

  Всеки има право да иска връщане на отнети наследствени имоти, но лакомията на Симеон се оказа грозна. Той доведе префинените мошеници, а отблъсна монархическите движения и партии и май те, разочаровани от него, вече не съществуват, поне аз не съм чувала да има някакви индикации, че ги има.

 86. 86 Профил на Сиромахъ Ведъръ
  Сиромахъ Ведъръ
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#82:"Вячеслав Атанасов"][/quote]

  Активното мероприятие на ДС, проведено от агент Димитър (известен още като Кеворк Кеворкян) свърши "добра" работа на ченгетата. Сега, когато Царя осъди държавата в Страсбург ще научат разликата между обезщетение (материални претенции) за пропуснати ползи и обезщетение за злоупотреба с правото на собственост. Тъжна и срамна е цялата тази история за нас българите. В крайна сметка ние данъкоплатците ще платим и този масраф на шайката, независимо кому ще останат имотите на Царя.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK