Държавата опитва да се намеси "силово" в работата на вероизповеданията, смята Св. Синод

Държавата опитва да се намеси "силово" в работата на вероизповеданията, смята Св. Синод

© Юлия ЛазароваС предложенията за промени в Закона за вероизповеданията вероизповеданията ще бъдат поставени в състояние на "свръхзависимост" от дирекцията "Вероизповедания" към Министерския съвет, което е "доста силова намеса" - това се казва в становището на Св. Синод към Българската православна църква, достъпно на сайта на парламента. "Не коментираме дали това не би довело до взема на субективни и непрозрачни решения", продължават от Синода.


Становището е по предложенията на ГЕРБ, БСП и ДПС, както и по тези на депутати от "Обединени патриоти". В двата проектозакона се предлага промяна в начина на финансиране на вероизповеданията. Парите ще може да се харчат за заплати на свещенослужещи и служители на религиозните общности, за образователни дейности и за други текущи и капиталови разходи. Контролът ще се извършва от дирекцията по вероизповеданията, както и от Сметната палата, в която ще се внася годишен финансов отчет.


Според Св. Синод предлаганият режимът на отчет е съществувал по "тоталитарния, авторитарния и богуненавистен режим между 1949 г. и 1990 г". "Повторното му установяване би било белег на наличието на аналогични тенденции в съвременната българска държава".
Синодът иска да дава отчет само за държавната субсидия, но смята, че начинът за това е определен и сега и иска да бъде запазен. Искането за обявяването на банковите сметки на религиозните институции пред Сметната палата също е "грубо погазване на Конституцията", каквито са и други от предложенията в законопроектите.


Отбелязва се, че мотивите на двата законопроекта е да се повиши прозрачността при финансирането на вероизповеданията "с оглед на международната обстановка и в духа на борбата с тероризма", което вносителите смятали за повод за "ангажиране на държавата" като предлага финансиране, включително и за заплати.


Промяната на действащия закон обаче може и да бъде проблем, защото ще наруши "основните демократични принципи", заложени в него. Има и риск от "отнасяне на въпроса до Европейския съд за правата на човека". Казва се, че борбата с тероризма е функция на други специални закони и органи, които имат правомощията да правят проверки и да получават информация, каквато се предлага да има и агенцията по вероизповеданията, ако има опасения за нередности.


Възразяват на предложението вероизповеданията да уведомяват дирекция "Вероизповедания" при избор на нов орган, защото е намеса в автономията им. Според Синода православните църкви съществуват благодарение на даренията и ако се наложи да се съобщават имената на всеки дарител, както се предлага, това ще доведе до "колапс" на тази практика.


Формулировката на изричната забрана за дарения от страна на чужди лица е "абсурдна", защото не води до санкция на дарителя, който ще бъде де факто нарушителя. Синодът одобрява предложението регистрирането на религиозна общност да става само ако тя има поне 300 члена.


Възразява се срещу въвеждането на "религиозен радикализъм" и "политизация на вероизповеданието". Причината е, че "световната общност" все още не е постигнала съгласие за това как да дефинира "религиозен радикализъм:" Синодът се противопоставя и на изискването религиозните дейности да се извършват само в предназначени за това сгради. Мотивът е, че по този начин се забраняват частните и обществените богослужения.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 583 Весело

  С тоя премиер мутра нима има изненадани? БСП и БСП2 само със сила умеят да си прекарват безумните решения. Ако това е против демократичните принципи - толкова по зле за демокрацията ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 959 Неутрално

  А приемате държавните дотации, примате плащание по оперативни програми. Вие сте по - лоши и от лотариите с билетчета. Ония понякога връщат пари. Вие всички взимате. И как се бранят различините жреци помежду си. Служители на култа. Кога е второто пришествие, кога по- точно да го очакваме. Ние дадохме доста пари за ритуали, за да вазкръснат близките ни. Кога да чакаме живота им след смъртта.

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  Вечната борба между Държава и Църква. Тя никога не е спирала.

 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Весело

  "тоталитарния, авторитарния и богуненавистен режим между 1949 г. и 1990 г".

  Това да го твърдат запопени ченгета е повече от смешно. Направо си е нагло.
  Лустрация и за нашите Гундяев-Михайловци.

 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5821 Неутрално

  Като взимате държавна субсидия и отчет ща давате.

 6. 6 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 284 Весело

  Църквата не би трябвало да се срамува от начина, по който изразходва парите от дарения и субсидия. Трябва да се радва, че й дават възможност да се похвали със своята благотворителност, с помощта за бедни, болни, сираци, престарели - все неща, които не съм чувал да прави, защото несъмнено го премълчава от скромност.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 7. 7 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 395 Весело

  Ако онези ченгета от Синода ("свети" е само по име) квичат (и от муфтийство квичат)-значи законът е уместен! Интересно ми е какви са позициите на протестантите, католиците, евреите и арменците? На тях май този закон не им пречи:)

  ....OF
 8. 8 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#5] от "Peni Nikol":Те не възразяват да дават отчет за държавните субсидии. Чети.

 9. 9 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 669 Неутрално

  По време на този "тоталитарния, авторитарния и богуненавистен режим между 1949 г. и 1990 г". , колко от вас станаха владици и с чия благословия!
  Ваши преосвещенства, вземете се в ръце, принесете покаяние, помолете за прошка и направете нещо видимо за хората, за чиито души ще носите отговорност пред Бога
  Само режийните на отец Иван да поемете пак ще е нещо!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  А защо различните култове получават държавна субсидия!?

 11. 11 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Единственият който върши църковната работа както трябва с милосърдие, безсребърничество и смирение е отец Иван. И приюта му е потънал в дългове и без ток! та е извел децата на "летен лагер" на палатки. Държавата не му помага , сега го налазват инспекции и социални агенции за да проверят дали "децата не са застрашени".
  Някой чул ли е църквата да му помага? По скоро е против него, защото им развалят чудесното паразитно живуркане. Размахват кандилницата и паричките валят, събират наеми от църковни имоти, рушвети за архонтство.... затвореното православно братство на лентяи плаща с верността си към Москва и си иска кеша.

 12. 12 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3780 Гневно

  Действително предложеният законопроект е тоталитарен.
  Изискване богуслуженията да се извършват само в определените за това сгради имаше тъкмо при социализма. В провинциалните градове това се прилагаше като на свещениците се забраняваше да ходят и на гробищата.... При приемането на такъв закон много лесно е да бъде подведен под отговорност всеки, който заедно с няколко приятели прочете да речем молитва по случай рождения си ден в домашна обстановка или се моли с жена си и децата си вкъщи или чете на глас с домашните си Библията ... което се и правеше - ако не у нас, освен през най-мракобесните години, но в СССР масово.
  А изискването пък за 300 души за регистрация на вероизповедна общност пък съвсем надминава границите - даже в СССР вероизповедна общност се регистрираше при наличие на 20 пълнолетни члена.

 13. 13 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 672 Неутрално


  Според Св. Синод предлаганият режимът на отчет е съществувал по "тоталитарния, авторитарния и богуненавистен режим между 1949 г. и 1990 г". "Повторното му установяване би било белег на наличието на аналогични тенденции в съвременната българска държава

  Аха. И къде отиват твърденията , че църквата и религията преди 89- та са били забранени ? След като до по време на соца , църквата е била ЗАДЪЛЖЕНА да прави отчети пред държавата за
  отпускат(ната й субсидия . Тогава поповете получаваха заплетите си от държавния бюджет . И , видите ли " демикрацията " ги е освободила от това задължение , харесало им е безотчетността , и сега плачат да не се върне соц правилото за отчетност . Било богоненавистно . Богоненавистно , но сладко е , да получаваш пари и да ги харчиш на корем , без да ги отчиташ .
  Сега е момента да се разнищи ДЕЙСТВИТЕЛНОТО състояние на Църквата през време на соца , но няма да бъде направено . Защото един основен мит за несъвършенствата на времето преди да се пръкне "демокрацията " отива на кино . От 6 до 5 .

 14. 14 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Възразяват на предложението вероизповеданията да уведомяват дирекция "Вероизповедания" при избор на нов орган, защото е намеса в автономията им. Според Синода православните църкви съществуват благодарение на даренията и ако се наложи да се съобщават имената на всеки дарител, както се предлага, това ще доведе до "колапс" на тази практика .

  И как така , склед тридесет години оплюване на практиката на ДС, сега депутатите - демократи , искат да възприемат сощите начини на работа със ръководните органи на вероизповеданията . Как така , по времето на омразния соц, в църквата са постъпвали ДАРЕНИЯ , БЛАГОДАРЕНИЕ НА КОИТО ТЯ Е СЪЩЕСТВУВАЛА . Как да си представи човек , че по време на тоталитаризъм ДС ще допусне чужди дарители да внасят пари за вероизповеданията . Всички митове и промивки мозъчни рухват с обсъждането на тези предложения на нови закони . Бавно и , и полека , след няколко века , в историята ще се споменава как било едно време българско племе , само затрило условията за просперитет и развитие и потеглило към небитието . И го постигнало .

 15. 15 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Синодът се противопоставя и на изискването религиозните дейности да се извършват само в предназначени за това сгради. Мотивът е, че по този начин се забраняват частните и обществените богослужения.

  Още един акт , който подкрепя падането на митовете за религиозните забрани през времето на социализма . През далечната 1955- та година , дванадесетгодишен , присъствах на венчавката на мой близки в родната им къща . Забележете - в 1955- та , когато беше най силна агитацията и пропагандирането на атеизма . същата къща след година и половина се извърши и кръщенето на първородния син на семейството .

 16. 16 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Когато извергът Кобурготски пращаше полицията да пребива хора от алтернативния синод тия измекяри не протестираха! Това си беше силова намеса! Сега извергът Симеон се оплаква, че не му подаряват имоти за милиарди! Тоя. който ощети България с поне 15 милиарда евро!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK