Работна група към министерството на труда прие концепцията на Закона за социалните услуги

Работна група към министерството на труда прие концепцията на Закона за социалните услуги

© Цветелина БелутоваРаботната група към Министерството на труда и социалната политика за подготовка на Закона за социалните услуги одобри с голямо мнозинство проекта на концепция на нормативния акт, съобщиха от пресцентъра на министерството. Председател на заседанието днес е бил министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.


Документът, който беше публикуван за обществено обсъждане на правителствения портал strategy.bg, е бил широко обсъден на регионално ниво, а работна група е обобщила получените мнения и предложения.


Концепцията има за цел да изведе основните насоки на бъдещата нормативна промяна в областта на социалните услуги: достъпност, качество и ефективност на социалните услуги, интегрираност на подкрепата.
Сред основните въпроси, които ще бъдат регламентирани в Закона за социалните услуги и подзаконовата уредба към него, са същността и основните характеристики на социалните услуги, видовете доставчици, оценката на потребностите от социални услуги, както и въпроси, свързани със създаването, планирането, предоставянето, финансирането, договарянето/възлагането, контрола и мониторинга на социалните услуги.


Следващата стъпка е изготвянето на текстове на Закона за социалните услуги, чийто проект трябва да бъде готов до 15 октомври.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK