Компенсацията заради чумата се увеличи три часа преди насрочен протест

Компенсацията заради чумата се увеличи три часа преди насрочен протест

© Иван ГригоровУправителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" гласува увеличение на средствата за земеделските стопани, отглеждащи овце-майки и/или кози-майки по помощта "де минимис" за овца/коза за стопаните в 7-те общини в Ямболско и Бургаско с ограничения заради чумата. Тя се вдига от 25 на 40 лв. на овца/коза, съобщават от институцията.


Сумата е за компенсиране на допълнителните разходи заради болестта чума по дребните преживни животни. Тя е допълнение към вече започналото от понеделник изплащане на компенсациите за евтаназирани животни, посочват от фонда.


Мярката е приета три часа преди готвения притест на животновъдите в 12.00 часа пред Министерския съвет. Стопаните ще получат и още 7 лв. за животно, които вече бяха приети на 12 юли 2018 г. от УС на фонд "Земеделие" като подпомагане за овцевъдите и козевъдите в цялата страна.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 303 Неутрално

  "Управителният съвет на държавен фонд "Земеделие" гласува увеличение на средствата за земеделските стопани, отглеждащи овце-майки и/или кози-майки по помощта "де минимис" за овца/коза за стопаните в 7-те общини в Ямболско и Бургаско с ограничения заради чумата."

  - Това трябва да е за НЕавтаназираните животни от района. Така поднесена "новината" може и вероятно ще се прочете превратно.
  За евтаназираните животни обезщетението е около и над 200 лева.

 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Сумата от 40 лв. тук, а във Фокус - 47лдв., е ДОПЪЛНЕНИЕ към досегашните суми и е за компенсиране на допълнителните разходи - http://www.focus-news.net/news/2018/07/18/2546665/mzhg-na-47-lv-za-ovtsakoza-se-uvelichava-pomoshtta-de-minimis-za-fermerite-chiito-zhivotni-byaha-evtanazirani-zaradi-chumata.html

 3. 3 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 698 Неутрално

  тея се бъзикат с народа

 4. 4 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Абе хора, дайте им пари, ако слязат в градовете тия диви хора. Тия са прости, диви хора, тия нямат вода и канализация. Хората имат модерни животновъдни стопанства, аз ще гледам бабачки гуреливи. Такъв срам няма никъде в селскостопанските държави- нито в Испания, нито в Полша и Франция. Хората спазват правила, имат къщи имат стопънски постройки. Тия диваци са по зле от Робинзон Крузо. Те живеят по паланки и животните са с тях. Тия са като оня етнос с тютюна. Скотска работа.Поне младите спасете, защото това е диващина. Сигурн съм, че никой от тоя няма платени данъци, платени осигуровки, сигурно е че продават където и да е и взимат парите на ръка..............

 5. 5 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 721 Гневно

  отново фейк нюз

  Компенсациите са няколко вида и общо са около 400 лева за животно без да се смята и европейските пори които ще се получат на по късен етап за избитите животни.

  Поне в дневник си мислех, че няма да пригласят на кури и ще кажат, че ако не се избиват животните загубите за българските производители ще са милиони, защото ще има забрана за износ на месо и млечни продукти от България

 6. 6 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  По-важния въпрос е дали наистина е имало чума, защото френската лаборатория май не потвърждава това, а там били изпратени анонимни проби - не се посочва районът от който са взети.

 7. 7 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  За такова масово умъртвяване на животни герберчетата трябваше като минимум ядно и точно да листват колко, каде и кои точно са болните животни.
  Конкретно за всеки случай - дата, адрес, животно - резултат от пробата.

 8. 8 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  отново фейк нюзКомпенсациите са няколко вида и общо са около 400 лева за животно без да се смята и европейските пори които ще се получат на по късен етап за избитите животни.Поне в дневник си мислех, че няма да пригласят на кури и ще кажат, че ако не се избиват животните загубите за българските производители ще са милиони, защото ще има забрана за износ на месо и млечни продукти от България
  —цитат от коментар 5 на 001

  А опасност от разрастване на епидемията? А има ли епидемия? Оспорващите могат ли да представят основателни опровергаващи аргументи? Не трябва ли да се започне с това?

 9. 9 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Гасим пожари с пачки ! Ама пачките ще ги вземат от нас , с наши пари ще изчистят и дезинфекцират дворовете им , отделно са европарите. Ще получат повече отколкото ако се мъчат да ги продадът и бабата с пазеното от Корни стадо ще се хапе от яд, че и го спасиха.
  Наслушах се на теории как някой иска да убие дребния собственик, как турци са вкарали болеста, как убиват здрави животни за да затрият нацията...
  Искам държавата да не клечи смирено пред тарикатите допуснали стадата им да се заразят. да потърси сметка за недекларираните животни, за криминалния внос , за лошите условия в които гледат "рожбите си". Това е поминък, не е живота им. Гледат животни за даги продадът, дори сами ги колят.
  Е,сега ще им ги платят на куп, дори има готовност да им подарят нови животни.
  И знаете ли как се изказа една от пострадалите ? Сигурна била,че ще им дадат най-лошите си животни. Разкри си дребната душичка -щото тя така прави и не допуска,че някой е различен от нея.
  Държавата е виновна за начина по който започна всичко, за причинения стрес, за това, че допусна да се превърне в политически въпрос и партии и президент да се упражняват по темата.
  Сега с наши пари ще плати грешките на чиновниците и мърлявщината на стопаните . Щом овцата и раждала, значи не била болна, пак бисер от стопанка.
  ПиснА ми , няма ли най-после в бг популацията да се появи разум?

 10. 10 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Повече парички за търкане на билетчета да има.

 11. 11 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#9] от "attitude":

  Абсолютно съгласен. Тия условия за гледане на животни не би следвало да отговарят на най- ниските стандарти дори. Само си представям другите летни инфекции в гореща, безводна Странджа. Тия "стопани" с вид на контрабандисти от Мексиканската граница през 19 век, със сигурност нито плащат данъци нито чакат тия свети животни да умрат от старост. Колят и продават ..... на черно разбира се. Дано някой от политиците хване тая чума за да разбере тоя прост народ, че от това се мре. Не ни стигаха ония родители срещу ваксините.............

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 13. 13 Профил на Hutya Puylo
  Hutya Puylo
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Страх! А Боко пак няма да си довърши мандата.

 14. 14 Профил на mmateva
  mmateva
  Рейтинг: 233 Неутрално

  40лв. Това ако не е подигравка!!! Колко кози трябва да има едно семейство, за да има нормален доход, можете ли да сметнете? 1000, поне!
  ГЕРБ явно се старае да срине малкия бизнес, и просто не разбирам как хората могат да са в тъй дълбок сън.

 15. 15 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 233 Неутрално
 16. 16 Профил на mmateva
  mmateva
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Абе хора, дайте им пари, ако слязат в градовете тия диви хора. Тия са прости, диви хора, тия нямат вода и канализация. Хората имат модерни животновъдни стопанства, аз ще гледам бабачки гуреливи. Такъв срам няма никъде в селскостопанските държави- нито в Испания, нито в Полша и Франция. Хората спазват правила, имат къщи имат стопънски постройки. Тия диваци са по зле от Робинзон Крузо. Те живеят по паланки и животните са с тях. Тия са като оня етнос с тютюна. Скотска работа.Поне младите спасете, защото това е диващина. Сигурн съм, че никой от тоя няма платени данъци, платени осигуровки, сигурно е че продават където и да е и взимат парите на ръка..............
  —цитат от коментар 4 на grayeagle


  Не те ли е срам, бе?! С 40лв за животно как да живеят хората? Благодари, че ги има изобщо. В нормалните държави, които изброи, никой не съсипва дребни собственици, а им се помага. А тук земеделците не получават никаква подкрепа от държавата. Напротив, заради съмнение за нещо си, им се избива цялото стадо, всичката собственост. Как да имат богати стопанства? Обясни ми как. Начертай прост план. Хайде, чакам.

 17. 17 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Дано някой от политиците хване тая чума за да разбере тоя прост народ, че от това се мре.
  —цитат от коментар 11 на grayeagle


  Ти пак не си разбрал.
  Тази чума НЕ е опасна за хората.

 18. 18 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Компенсацията заради чумата се увеличи три часа преди насрочен протест"
  ***
  Пожарникарска му работа.
  Но огнищата стават много, та пожарникара няма да смогне и май ще се откаже, както винаги. И най-добре ще направи, за тази работа се иска акъл другаре. Само с целувки няма да стане.

 19. 19 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 750 Весело

  До коментар [#16] от "mmateva":

  "Не те ли е срам, бе?! С 40лв за животно как да живеят хората? Благодари, че ги има изобщо. В нормалните държави, които изброи, никой не съсипва дребни собственици, а им се помага. А тук земеделците не получават никаква подкрепа от държавата. Напротив, заради съмнение за нещо си, им се избива цялото стадо, всичката собственост. Как да имат богати стопанства? Обясни ми как. Начертай прост план. Хайде, чакам."
  Яко си се разпалила другарко! Споко,че отиде жлъчката! За твое успокоение: https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/parvijat-zhivotnovad-s-evtanazirani-zhivotni-ne-se-samnjavam-v-dejstvijata-na-babh.html
  1. Явно не са само съмнения за чума, а има заразени животни и процедурата в Европа е една- евтаназия на ВСИЧКИ дребни чифтокопитни в района.
  2. Сумата за компенсация на евтаназирано животно е средно 250лв. В събота бях на животински пазар и за 250 лв. можеш да си купиш която овца си пожелаеш, а козите са доста под 200 лв.
  3. Ти, лично колко кози си издоила и колко овце си остригала? Най вероятно цифрата е близка до нула, така. че не си капацитет по въпроса.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 20. 20 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#16] от "mmateva":

  Г-жо. не сте разбрали какво е увеличено, а започнахте канонадата.
  " Подпомагането е допълнение към компенсациите за евтаназирани животни..."
  Прочетете пост 19 на todor._89 , защото повечето сме го чули от заливащата ни тези дни информация.
  Статията не описва подробно всички добавки, прибавки и приравнявания , защото който се интересува от темата ги е чул.
  Първосигналната реакция на мнозинството сипещи мнения по форумите е доказателство,че си заслужаваме хала на който сме.

 21. 21 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Абе хора, дайте им пари, ако слязат в градовете тия диви хора. Тия са прости, диви хора, тия нямат вода и канализация. Хората имат модерни животновъдни стопанства, аз ще гледам бабачки гуреливи. Такъв срам няма никъде в селскостопанските държави- нито в Испания, нито в Полша и Франция. Хората спазват правила, имат къщи имат стопънски постройки. Тия диваци са по зле от Робинзон Крузо. Те живеят по паланки и животните са с тях. Тия са като оня етнос с тютюна. Скотска работа.Поне младите спасете, защото това е диващина. Сигурн съм, че никой от тоя няма платени данъци, платени осигуровки, сигурно е че продават където и да е и взимат парите на ръка..............
  —цитат от коментар 4 на grayeagle


  Имай уважение към хората. С този жлъчен коментар се изявяваш като по-голям дивак от тях.

 22. 22 Профил на iceland
  iceland
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#4] от "grayeagle":

  Бай Ганьо проговори... Не онези хора са диви и прости, съдейки по изказа...

 23. 23 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Козите баталии не спират. Няма и да престанат. Всъщност, като се абстрахираме от добре познатото снижаване на властите и опит за откупуване с пари, има един наистина важен въпрос, на който не се дава отговор, а именно, как заразата е минала границата. Може би турските кози са оплюли граничния район, може би пръчовете от двете страни на границата са си обменяли невести? Глупости! Най-вероятно ветеринарните власти, които така бързо приспаха хиляди овце и кози, са проспали вкарването на заразени животни през границата. Но тъй като границата никога не спи, а за келепир бди, най-вероятно някой е правел бизнес с евтино купени животни от Турция.

 24. 24 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#21] от "danubian.whale":

  Казвам, което виждам. Същото е като при тютюнопроизводителите в Родопите. Бедни, прости хора, виж им къщите...Къщите са им като обори, а оборите сигурно са по - зле от по турско. Те нямат повечето течаща вода. Никаква хигиена. Един от централните софийски магазини за месо му гледах преди месец разтоварването на продукцията.......От багажа на комби свалят парчета месо, отдолу само един полиетилен.... Това следва изцяло да се забрани. Това не са лични стопанства , от които тия хора черпят месо и мляко за себе си. Това са и търговци на мляко и месо за другите. Европейските семейни ферми за животни са сто пъти по- чисти. Тия хора в Странджа дори нямат вода да се измият и изкъпят. Мръсни и нечисти хора, стадата са напълно недохранени и слаби. Това е масово, добре , че са там журналистите да видим. За безпросветността и простотията на тия хора не изкам да отварям дума. Има едно стихотворение от Вазов " Елате ни вижте". Простотия и мизерия. Така не може да се прави животновъдство. Това е престъпление и спрямо животните.

 25. 25 Профил на mmateva
  mmateva
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#20] от "attitude":

  Приемам критиката.
  Обикновено Дневник ми е първият източник и така написана статията е подвеждаща, както отбелязва и коментар #2.
  Много е важно хората да получат адекватна компенсация, за да могат да възстановят бизнесите си и загубите си от времето, в което няма да имат стопанства.

 26. 26 Профил на mmateva
  mmateva
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#19] от "todor._89":
  Другарка едва ли съм.

  Потвърждение, че е имало чума не бях видяла. През цялото време се говори за "съмнение". Всички знаем, че медиите имат склонност да манипулират мнението и нямам доверие на бТВ, съжалявам. "Изключено френската лаборатория да манипулира резултатите". Ха-ха. Имаше коментари, че не е потвърдено изпратената проба откъде е изобщо. И защо да е изключено? Преди такова крайно действие толкова трудно ли бе да се поиска второ мнение?
  1. Това е добре да се подкрепи с конкретни становища, защото според това мнение, именно политиката на БАХБ е различна при такава ситуация.
  https://youtu.be/yV96OSzEA98?t=7m53s
  2. Да, както казах в коментар #25, статията ме подведе. Бях чула 150-200лв, но така написаното прозвуча като крайната сума.
  3. Доила съм кози като дете. Баба ми и дядо ми са работили по Странджа-Сакар и когато бях дете все още имаха малко стадо собствени животни. При по-различни условия за животновъдството и селския живот в страната, и аз можеше да съм животновъд. Но разбира се не съм, и явно добре че. Сега и аз щях да съм като
  >> Тия са прости, диви хора, тия нямат вода и канализация.

 27. 27 Профил на barlog
  barlog
  Рейтинг: 305 Гневно

  Оправете си информацията момчета и момичета от Дневник. Остава впечатлението, че компенсациите са по 40 лева. А това са само допълнителни компенсации към останалите компенсации и както пишат по-горе - компенсацията за умъртвено животно ще надхвъли 250 лева. Значително по-висока цена от реалната цена на пазарите за животни. Пък отворете гугъл и вижте по колко вървят козите и овцете в последния месец по пазарите, ще се учудите да видите че са по 80, 120 лева. Което ще рече че държавата компенсира почти двойно, ей голям рев се вдигна - разбрали недоразбрали!

 28. 28 Профил на Maria Nenova
  Maria Nenova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "grayeagle": касае се за поминък на хората! В случая не можем да говорим за оскотяване, тези райони са друга губерния още от времето на селския тарикат Тодор Живков. Държавните органи не ги е много грижа ...

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8386 Неутрално

  Борисов тези работи вече трябва да ги предвижда. Толкова дълго е във властта.

 30. 30 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#26] от "mmateva":

  1. Това е добре да се подкрепи с конкретни становища, защото според това мнение, именно политиката на БАХБ е различна при такава ситуация.
  https://youtu.be/yV96OSzEA98?t=7m53s
  Желаеш конкретни становища, получаваш ги:
  " В едно стадо от 540 овце и кози две животни са дали положителни проби и едно е починало, като болестта е потвърдена от референтната лаборатория на ЕС. Това е първото събитие на PPR в България и в ЕС. Извършват се мерки за контрол на заболяванията, включително зони за защита и наблюдение, и унищожаване на всички дребни преживни животни в контакт."
  " Живи живи атенюирани (отслабени) ваксини са налични за профилактика и контрол на заболяването, но няма одобрена в Европейския съюз маркерна ваксина от вида DIVA (Differentiating Infected from Vaccinated Animals - разграничаваща заразените от ваксинираните животни). Вместо това, като опасна екзотична болест, контролът в ЕС се основава на ликвидиране, съгласно европейското законодателство, Директива 92/119/EEC."
  Ето ти цялата статия в нея ясно се казва, че са потвърдени случаи на чума от референтната лаборатория на ЕС и мярката за справяне с болеста на територията на ЕС е една- ликвидиране.
  https://nauka.offnews.bg/news/Biologiia_16/Zaplahata-ot-Turtciia-Chumata-po-ovtcete-video_111375.html

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 31. 31 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7495 Любопитно

  Достатъчно добре са компенсирани за да реват и протестират. В западнали села по Северозапада чакали нападат стадо и удушават или отвличат овце и някой да не им е плащал на хората. На местата където мечки нападаха???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK