Протестиращи животновъди опитаха да нахлуят в Министерския съвет

Протестиращи животновъди опитаха да нахлуят в Министерския съвет

© Анелия НиколоваЖивотновъди изляха мляко и изгориха вълна и опитаха да пробият полицейската жива верига и да нахлуят в сградата на Министерския съвет, съобщи агенция "Фокус". Те протестират срещу избиването на кози и овце заради заболяването чума и ниските цени за компенсация, въпреки че Държавният фонд "Земеделие" гласува увеличение на сумата от 25 на 40 лв. на овца/коза.


Протестиращите искат оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов и неговия заместник с ресор животновъдство Цветан Димитров. Те блокираха и движението по бул. "Княз Ал. Дондуков" и искат управляващите да слязат и да ги изслушат.


Протестиращи животновъди опитаха да нахлуят в Министерския съвет

© Анелия Николова
В селата Кости и Воден вече са изплатени обезщетенията за евтаназираните животни заради чумата. Това каза малко по-рано в Министерския съвет министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, цитиран от агенция "Фокус". На заседанието министър-председателят Бойко Борисов нареди да се вземат всички възможни мерки, за да се спре заразата.


"В съседните на засегнатите райони - в седемте общини, стадата, които не са в засегнатите райони, в момента не могат да търгуват своето мляко, тъй като имат ограничение. Затова компенсацията, която правим в момента, завишихме от 25 на 47 лв. В контекста на форсмажора, който възникна за стадата, които са евтаназирани, вървят протоколите, утре ще отидем и на място, за да могат стопаните да подпишат протоколите и да получат големите плащания", каза още министърът.


Протестиращи животновъди опитаха да нахлуят в Министерския съвет

© Анелия Николова


Порожанов информира още, че вече е започнало почистването на районите, които създават предпоставки за чума. Огнищата към днешна дата са пет.


За 4000 животни ще трябва да платим обезщетения за малко над 1 млн. лв., 75% от тях ще бъдат предоставени от Европейската комисия за възстановяване, обяви още Порожанов.


"Има призиви да дадем 300 евро, а комисията ще ги върне. Това няма как да стане. Не е нужно да правим такъв популизъм. Ще направим и допълнителни искания по отношение на разходи, които са допустими за допълнителни средства – за това, което е допустимо по директива да кандидатстваме по него. Комисията е напълно отворена да подпомага подобни болести. Например за африканската чума по свинете, която мина през Чехия, Полша и в момента е в Румъния, комисията е адекватна както със справянето с болестта, така и в компенсирането на нанесените щети", обясни министърът.


Протестиращи животновъди опитаха да нахлуят в Министерския съвет

© Анелия Николова


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK