"София прайд" иска промяна в Наказателния кодекс за убийство по хомофобски подбуди

"София прайд" иска промяна в Наказателния кодекс за убийство по хомофобски подбуди

© Анелия НиколоваЗа промяна в Наказателния кодекс след намаляване на присъдите за убийство по хомофобски подбуди, призовава екипът на "София прайд". В съобщение до медиите организациите разказват за окончателно решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 2 юли, с което са снижени наказанията на двамата подсъдими за убийството на студента Михаил Стоянов през 2008 г. в столичната Борисова градина.


Магистратите взеха предвид множество смекчаващи вината на Александър Георгиев и Радослав Кирчев обстоятелства като младата им възраст, чисто съдебно минало и прекомерна продължителност на делото. Наказанието на Георгиев бе намалено от 15 на 10 години затвор, а на Радослав Кирчев, който по време на престъплението е бил непълнолетен - от 6 години на 4 години и половина. От присъдите на убийците ще бъдат приспаднати 2 години, прекарани под домашен арест. Това значи, че Кирчев ще прекара в затвора 2 години и половина, подчертават от екипа на "София прайд".


За намаляването на присъдите съдът се аргументира с това, че убийството не е извършено по хулигански подбуди, което е вид квалифицирано престъпление, изискващо по-високи наказания. ВКС приема за правилна квалификацията - убийство, извършено по "особено мъчителен" за жертвата начин.
Екипът на "София прайд" настоява за промяна в Наказателния кодекс, с която да се въведат квалифицирани състави за престъпления, извършени по хомофобски или трансфобски подбуди - на основата на сексуална ориентация и полова идентичност или изразяване на пола, както това е сторено за престъпленията по расистки и ксенофобски подбуди.


26-годишният Михаил Стоянов беше пребит до смърт от младежи, които "прочиствали парка от гейове", през есента на 2008 г., а пет години делото не можеше да стигне до съд заради проточило се разследване. Мотивът на нападателите бил, че Михаил им заприличал на гей. Той е бил нападнат в гръб с ритници и юмруци. Умира от задушаване, след като му е била счупена подезичната кост. По делото така и не се разбра как подсъдимите са разбирали кои от жертвите им са хомосексуални. Към момента на убийството Михаил Стоянов е на 25 години и е студент по медицина в София.


"Убийството е първият документиран и получил широка публичност случай на убийство по хомофобски подбуди у нас, което го прави с особено важно значение както за съдебната практика, така и за лесбийките, гейовете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс (ЛГБТИ) хората в България. Знаковото дело е пример и за бавно правосъдие - цели две години убийците на Михаил не бяха известни, а три години след това бяха нужни на прокуратурата да изправи пред съда само част от отговорните", се казва още в съобщението.


В него се допълва, че сега действащото законодателство нито признава на жертвите на хомофобски и трансфобски престъпления, нито отправя на извършителите послание, че сексуалната ориентация или половата идентичност не могат да бъдат причина за посегателство. "Липсата на нужната поради това специфична забрана и на пропорционално по-висока санкция на този вид престъпления поставя България на последно място в Европейския съюз по този критерий, заедно с Полша, Чехия, Италия и Латвия", посочват от екипа на "София прайд".


Повече за статистиката на извършените престъпления в столичния парк четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK