Кабинетът одобри ограничаване на емисиите от горивни инсталации

Кабинетът одобри ограничаване на емисиите от горивни инсталации

© Анелия НиколоваОграничаване на емисиите във въздуха на определени замърсители, изпускани от средни горивни инсталацииq одобри Министерският съвет като прие наредба, с която се транспонира основна част от изискванията на европейска директива. За това решение на кабинета съобщава правителствената пресслужба.


Целта на промените е да намалят рисковете за здравето на човека и околната среда от емисиите на серен диоксид, азотни оксиди и прах, обясняват от кабинета. От там уточняват, че регулацията ще доведе до намаляване на общите годишни емисии на серен диоксид и азотни оксиди, което ще съответства на Националната програма за намаляването им.


Изменя се също тарифата за таксите, събирани в системата на Министерството на околната среда и водите, и се въвеждат нови за регистриране на средни горивни инсталации.
Променя се и Наредбата за норми за допустими емисии на серен диоксид, азотни оксиди и прах, изпускани в атмосферата от големи горивни инсталации, с което се постига съответствие с европейското законодателство.


С изменение в Наредбата за изискванията за качеството на течните горива, условията, реда и начина за техния контрол се въвежда нов срок за докладване пред Европейската комисия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK