Правната комисия се отказа сроковете по делата да спират през съдебната ваканция

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ)

© Георги Кожухаров, Днвеник

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ)Единодушно правната комисия се отказа от направена от нея преди половин година промяна в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) заради лятната ваканция. През есента тя прокара текстове, с които сроковете по делата спираха да текат през лятната ваканция, за да могат и адвокатите да почиват пълноценно.


С идването на съдебната отпуска обаче, която започна на 16 юли, правната комисия реши обратното и ако пленарната зала я подкрепи, сроковете по делата ще текат докато магистратите почиват.


Да текат или не сроковете по време на съдебната ваканция


Става дума за чл. 61, ал. 2 от ГПК. През ноември 2017 г. депутатите записаха, че "сроковете спират да текат за страните през дните, обявени за официални празници по чл. 154, ал. 1 от Кодекса на труда, както и по време на съдебната ваканция по чл. 329, ал. 1 от Закона за съдебната власт, с изключение на сроковете по делата по чл. 329, ал. 3 от Закона за съдебната власт". Идеята на промяната бе за месец и половина да почиват и адвокатите например, не само магистратите. С наближаване на ваканцията обаче за възникването на проблеми в работата им започнаха да сигнализират представителите на различни юридически професии. Сред тях бяха и частните съдебни изпълнители, които бяха чути от правосъдния министър Цецка Цачева. Тя издаде заповед, с която стана възможно протичането на сроковете по изпълнителните дела през съдебната ваканция.
Вместо да въвеждат множество изключения от правилото, днес членовете на правната комисия се отказаха от тази промяна и решиха изцяло да отпадне втората алинея и сроковете по всички дела да текат и през съдебната ваканция.


Съдебната ваканция започна от 16 юли и ще продължи до 1 септември. Така някои срокове по дела вече спряха да текат. За да не стане хаос и объркване в броенето на сроковете, депутатите приеха отлагателен срок за влизане в сила на новата промяна - септември, т.е. тази лятна ваканция ще е първата и последната, през която сроковете по делата няма да текат.


Поддръжниците на изменението през есента на миналата година - Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Християн Митев (Обединени патриоти), изразиха съжаление, че няма да може да се види ефектът от "замразяването" .


Даниела Марчева от ВСС каза, че съветът е за отпадане на въведеното през ноември изменение. По думите ѝ то не е било съобразено с начина на изчисляване на сроковете в българското право. Отговори ѝ Данаил Кирилов, който заяви, че не приема критика към законодателя заради "смелостта да мисли нетрадиционно и да се съобрази с европейски практики". Марчева му отвърна, че не е критикувала законодателя, но според нея и според съдебния съвет тази промяна не е била подходяща за българската съдебна система. Даде и като аргумент натовареността в Софийския районен съд, където на месец има около 20-30 хиляди заповедни дела и по думите ѝ би настъпил пълен хаос през септември.


Промени в подсъдността на застрахователните дела


Депутатите от комисията решиха единодушно, че застрахователните дела ще се гледат по местоживеенето на застрахования, а не в София, както е сега. На увредените, които завеждат иск за обезщетение срещу застраховател, се даде възможност да избират дали да го направят по настоящия си или постоянния си адрес, или по местонастъпване на застрахователното събитие. Но за да се попречи на това с проста промяна на постоянния или настоящия си адрес ищецът да манипулира подсъдността на делото, изрично се предвиди, че изборът му е органичен от адресите, на които е бил регистриран към момента на настъпване на застрахователното събитие.


Въвеждат се уикенд винетки


Успоредно с промените в ГПК, правната комисия прие на първо четене и измененията в Закона за пътищата, които бяха огласени от представители на регионалното министерство. С промените се цели въвеждане на тол системата и уикенд винетки. Представителите на министерството обясниха, че тол таксите ще важат за автобуси и камиони над 3.5 тона. За останалите превозни средства ще има електронни винетки като ведомството все още очаква доклад на Световната банка. Освен това фирмата изпълнител за тол системата е избрана, обясниха още представителите на регионалното министерство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK