За присъединяването към еврозоната са необходими мерки отвътре, обяви президентът

За присъединяването към еврозоната са необходими мерки отвътре, обяви президентът

© Дневник



За членството на България в еврозоната са необходими мерки отвътре, а не лобиране отвън. Това коментира президентът Румен Радев по време на посещение в авиобаза "Граф Игнатиево". "Крайно време е правителството да разбере, че лобирането навън за членство в Шенген и еврозоната няма да има никакъв успех, ако не се вземат крути мерки тук, вътре, за справяне с корупция, престъпност и бедност", каза държавният глава, цитиран от БТА.


Според него за разлика от предишните мониторингови доклади в момента Европейската комисия е отговорила откровено, че за членството в еврозоната има нужда от реални реформи. "Жалкото е, че натискът за реални реформи идва като принуда отвън, а не по вътрешно убеждение и усещане за дълг на българското правителство", посочи Румен Радев.


Според него обявената акция срещу контрабандата "Пречупване" не може да има успех, ако правителството не си пречупи собствените виждания за това що е то правова държава и върховенство на закона, що е то корупция и как се развъжда тя, що е то престъпност и как трябва да се борим с нея.


Президентът се възпротиви на твърдения, че именно по времето на служебното правителство, назначено от него, сивият сектор бил придобил голяма сила. "Служебното правителство събра 600 милиона, нека кажат къде са", каза той. По думите му именно служебното правителство е събрало просрочени вземания от много години, особено в енергетиката. Според Радев там нарочно не са търсени тези вземания от определени компании.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK