Прокуратурата проверява дали пускан в отпуска затворник е крал коли

Прокуратурата проверява дали пускан в отпуска затворник е крал коли

© Георги КожухаровПрокуратурата ще провери дали периодично пусканият от надзиратели затворник във Варна е свързан с автокражби в града. Това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг.


Тя обясни, че до вчерашната акция, довела до задържането на трима надзиратели, се е стигнало след сигнал до прокуратурата. Проверката на държавното обвинение е установила, че затворникът е бил пускан през деня поне шест пъти.


По случая са използвани и специални разузнавателни средства.
Лишеният от свобода, който е осъждан многократно за автокражби, се е връщал винаги преди вечерната проверка в затвора. Тримата надзиратели пък го пускали, когато са били на смяна - на вътрешен и външен портал. Засега прокуратурата няма данни те да са получавали пари, но говорителят на Сотир Цацаров не изключи тази хипотеза.


Наказанието на затворника е било 6 години и 8 месеца, от които са му оставали 4 години и 4 месеца. Той е осъден от военен съд за участие в организирана престъпна група за кражба на автомобили. Арнаудова обясни, че затворникът е бил много бърз и профилиран в автокражбите. Прокуратурата ще провери и дали затворникът не е извършил престъплението бягство от затвора, но по думите на говорителя на главния прокурор възможността за възприемане на тази хипотеза е минимална, защото реално затворникът не е бягал и е присъствал на всяка вечерна проверка.


Прокуратурата търси кой по веригата е нарушил задължението си за преминалия без проверка самолет


Арнаудова даде подробности и за прокурорската проверка за преминалия без гранична проверка частен самолет на летище София. Инспекцията на държавното обвинение ще е в няколко насоки - в какво се състоят служебните задължения на наземните оператори; какъв е обичайният режим за частни самолети и др. Втората линия на проверката ще е има ли незаконно преминаване на границата. Това престъпление обаче е умишлено и ще трябва да се установи умисъл у всеки пътник.


По думите на Арнаудова в случая става въпрос по-скоро за неизпълнение на служебни задължения, а не за умишлено незаконно преминаване на границата от пътниците в самолета. Трябва да се разбере дали гранична полиция или служителите на летището са виновни, коментира още говорителят.


Тя отново обясни, че само капитанът на полета е бил проверен. Пътниците са били отведени в нарочно помещение на летището за проверки. Там са престояли 70 минути. Без да бъдат проверени обаче, дошъл наземен оператор, който ги е отвел до самолета, който междувременно е получил разрешение за излитане. Арнаудова обясни, че ще бъде проверено дали и кога са заплатени летищни такси и защо не е направена митническа проверка на самолета, въпреки че е летял между България и Гърция, които са членки на ЕС. "Всички обстоятелства в съвкупност ще дадат отговорите как се е стигнало до даване на разрешение за излитане без гранична проверка", допълни говорителят.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK