Граничари се оправдали с пътниците от непроверения частен самолет

Граничари се оправдали с пътниците от непроверения частен самолет

© Надежда Чипева, КапиталСлужителите на Гранична полиция са опитали да се измъкнат от случая с непроверения частен самолет на габровския бизнесмен Мирослав Хинков миналия петък. Те са дали становище, че пътниците са извършили престъпление - незаконно преминаване на държавната граница. Това е било записано в докладна записка от извършената проверка по случая, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.


След като се разбра за инцидента, ръководството на МВР пък прехвърли вината от гранична полиция на служителите на летището. По думите на Арнаудова обаче в случая не става въпрос за незаконно преминаване на границата от пътниците, а за неизпълнение на служебни задължения от някого по веригата.


Инспекцията на държавното обвинение ще е в няколко насоки - в какво се състоят служебните задължения на наземните оператори; какъв е обичайният режим за частни самолети и др., обясни говорителят на главния прокурор. Втората линия на проверката ще е все пак има ли незаконно преминаване на границата. Това престъпление обаче е умишлено и ще трябва да се установи умисъл у всеки пътник.
По думите на Арнаудова в случая по-скоро няма да се стигне до тази хипотеза. Трябва да се разбере дали гранична полиция или служителите на летището са виновни, коментира още говорителят.


Тя отново обясни, че само капитанът на полета е бил проверен. Пътниците са били отведени в нарочно помещение на летището за проверки. Там са престояли 70 минути. Без да бъдат проверени обаче, дошъл наземен оператор, който ги е отвел до самолета, който междувременно е получил разрешение за излитане. Арнаудова обясни, че ще бъде проверено дали и кога са заплатени летищни такси и защо не е направена митническа проверка на самолета, въпреки че е летял между България и Гърция, които са членки на ЕС. "Всички обстоятелства в съвкупност ще дадат отговорите как се е стигнало до даване на разрешение за излитане без гранична проверка", допълни говорителят.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Посолството в Аржентина

 2. 2 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1661 Весело

  требе даси ебаси гьонсуратя да проверяваш и обвиняваш некой:
  - който нарочно се е отклонил с много километри от правата линия между габрово и гърция...
  - направил си е труда да кацне в софия (което струва кинти)...
  - слезал е от самолета...
  - седял ти е диван чапраз 70 минути...
  - и официално си го пуснал да отлети..,
  че е направил умишлено незаконно преминаване на границата

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 3. 3 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 1330 Гневно

  ОСТАВКА БЕ, НЕКАДЪРНИЦИ!!!!!!

 4. 4 Профил на САЩ се управлява от Риад
  САЩ се управлява от Риад
  Рейтинг: 1428 Весело

  пътували са "Без багаж" ве:))

 5. 5 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  Добра вечер...

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 6. 6 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  Сорри, проверчица

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4599 Неутрално

  Оправданието на гранична полиция / обвинението към пътниците само затвърждава мнението ми да ниското ниво на интелигентност на мнозинството служители на МВР и особено на техния министър! Меко се изказах, нали?

 8. 8 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Ясно е че пътниците и полицията няма вина, РВД не са си свършили работата,
  какво има толкова да го увъртат !!!

 9. 9 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2829 Любопитно

  До коментар [#8] от "valtoro":


  Ясно е че пътниците и полицията няма вина, РВД не са си свършили работата,какво има толкова да го увъртат !!!
  —цитат от коментар 8 на valtoro


  Ха ха...това е най неадекватния коментар...те от Кулата ходят да преглеждат документите на всеки пътник преди да дадат разрешение за излитане....
  Има си полетен план с час за излитане и ако никоя служба не е съобщила за проблем самолета си излита по график...ти знаеш ли изобщо за какво отговаря РВД?

 10. 10 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#8] от "valtoro":

  Тоя дето ти плаща надника е луд за връзване! С такива коментари не мож излъга никого, съответно повече вредиш на тия дето ти плащат.

 11. 11 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#9] от "BiGman1":

  Явно се е объркал с РНД. Ръководство наземно движение. :)

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4599 Неутрално

  До коментар [#8] от "valtoro":

  Знаете ли какви са задълженията на РВД? Нямат нищо общо с граничен контрол!

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4599 Весело

  До коментар [#11] от "One Hour":

  Или с "ръководство ПОДЗЕМНО днижение"! 🤣

 14. 14 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Момичета и момчета, простотията не прощава. А тя вече ни завладява на всички нива. Дори комунистите едно време гледаха да имат по няколко с мозък на всяко ниво.

 15. 15 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2480 Любопитно

  А може би няма премислена процедура за граничен контрол на частни самолети, която да предотвратява недоразумения между гранична полиция, РВД, служители на летището и т.н.? Няма да се учудя, ако на началниците не им е дошло на ум да определят реда - кой, кога и какво трябва да прави, и са оставили "звената от веригата" да импровизират. Разбира се, това не значи че няма виновни - все на някой му е работа да обмисля и документира процеса (или поне да го вземе назаем от други гранични власти и летища, и да го препише)!

 16. 16 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Разбрах.че пътниците на летише София са длъжни по своя инициатива да намерят граничен полицай и той да им направи гранична проверка.

 17. 17 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 953 Неутрално

  "някой по веригата" пак е осрал работата ама кой ли ще е този "някой"..пак "никой" ми се струва

 18. 18 Профил на agritires
  agritires
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#16] от "slonsco":

  и ако той се тутка и не ще, да му хвърлят 1 бой и да го заставят.

 19. 19 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Пътниците са кацнали, напуснали са самолета и са влезли в терминала, а после са пуснати да се качат обратно в самолета, без гранична проверка. Никой няма да даде разрешение за излитане, ако не не е преминат чекинг, а после и преведен при преминаване на границата. Проверка се прави и на екипажа и на пътниците и е изключено някой да мине незабелязано, а РВД да даде разрешение за излитане без някой да е отразил в системата, че пътниците и екипажа са чекирани. Тези пътници посмъртно не могат да минат границата без знанието на граничните власти. Това илюстрира нагледно как обявени за издирване лица могат да излизат, влизат и изобщо да правят каквото си искат. Както се видя от новинарските емисии днес, те така и от затвора ги пускат в градска. Сега щели да проверяват и дали по време на отпуск, лишениеат от свобода не е вършил кражби на автомобили. А не бе, човека си има алиби - в затвора е бил по това време. Знам че затворническата администрация е към Министерство на правосидието, а полицията е към МВР, ама къдруването е едно и също. Каквито малоумници ръководят в едното министерство, същите са и в другото.

 20. 20 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#16] от "slonsco":
  Нали има рамп агент - той ги е настанил в помещението (където трябва изчакат) и трябва да ги прекара през всички процедури. Даже граничните полицаи са разговаряли с тях, но без да ги проверят формално. След като жената и децата са престояли 70 минути, са отведени към самолета (може би от същия агент). Пътниците нямат представа как наземният оператор и гранична полиция отчитат проверките, те просто са изпълнявали, каквото им се каже. Между другото, пилотът обясни, че при частните полети с малки самолети граничната проверка на пътниците е чисто формална - само им искат документите и това е всичко. В случая наземният оператор и граничните полицаи са знаели, че става въпрос за семейство и след като са проверили пилота/съпруга и самолета, за тях проверката на жената и децата е била документална формалност и не са внимавали

 21. 21 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Пореден пример, че държавата плаща пари на служители, които си гледат работата през пръсти.

 22. 22 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Софийското летище отдавна е пристан на заслужили другари. Пълно е с политкоректни некадърници с претенции за професионализъм.

 23. 23 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  До коментар [#20] от "kumcho___valcho":

  ех ,какво ли ще стане ,ако са 100 самолета дневно , и не само до Гърция ,колко ли контрабанда ще премине ,преди да се усети някой да събира рекета , а не дай боже пък да влезем в Шенген и да няма проверки

 24. 24 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Че гранична полиция са некадърници е ясно, не може да са остров на благополучието в цялата система на МВР, да не пропускаме и МП.

  Не разбрах обяснението, че не е направена проверка, защото самолетът бил частен. Всички други държавни ли са и какво става с равнопоставеността на различните форми на собственост?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK