Електронната система за таксуване в транспорта на София ще струва над 73 млн. лева

Съществуващите електронни устройства за таксуване, които са монтирани в част от превозните средства, ще бъдат интегрирани в новата система.

© Георги Кожухаров

Съществуващите електронни устройства за таксуване, които са монтирани в част от превозните средства, ще бъдат интегрирани в новата система.Консорциумът "Си Ен Ес- София тикетинг систем" е класиран на първо място и е избран за изпълнител на обществената поръчка за изграждане на електронната системата за обществения транспорт в София, съобщиха от центъра за градска мобилност. Консорциумът, който обединява компаниите "Компютърнет сървисиз" ООД и "Асис електроник ве билишим системлери", "Аноним Ширкети" и "Тикси" АД, е готов да изпълни задачата за 73.248 млн. лева.


Съгласно условията на обществената поръчка консорциумът трябва да изгради новата тикет система в рамките на 24 месеца, като се предвижда въвеждане в експлоатация на повече от 15 хиляди устройства в над 1350 превозни средства от 4 типа транспорт, монтаж на оборудване в 11 депа, 52 метростанции и над 80 търговски обекта. Част от договора е интеграция на новата система към вече съществуващите и обучението на 3000 служители на ЦГМ и транспортните оператори.


Тикет системата ще донесе повече удобства за пътниците, тъй като ще може да се използва един превозен документ за различните видове транспорт, се казва в прессъобщението. Този документ ще може да се зарежда и от всички видове мобилни устройства. Тя ще даде и възможност за таксуване според пропътуваното разстояние.
С въвеждането на системата се очаква да се сложи край на гратисчийството и и в реално време да се знае натоварването на линиите. Обществената поръчка за избор на победител започна на 20 март тази година, като постъпиха десет оферти. Четири от компаниите бяха отстранени заради пропуски и неясноти в подадените документи.


От 2006 година Столична община направи няколко опита да започне обществена поръчка за избор на изпълнител на системата, но те бяха спирани, заради жалби. При сегашната ситуация също съществува риск от забавяне на реализацията, ако някой от класираните на по-задни места кандидати реши да обжалва процедурата.


Офертите са оценени от комисия от 15 души, сред които 7 общински съветници. Ето и крайното подреждане:


1. Консорциум "Си Ен Ес - София тикетинг систем" с комплексна оценка - 100 т. и цена от 73 248 150 лева без ДДС;


2. Консорциум "Софер" с комплексна оценка - 95,030 т. и цена от 76 478 035 лв. без ДДС;


3. Консорциум "Кортел" с комплексна оценка - 79,920 т. и цена от 77 910 000 лв. без ДДС;


4. Консорциум "Е – тикет систем 2018" с комплексна оценка - 76,470 т. и цена от 75 297 110, 26 лв. без ДДС;


5. "Интелигентен градски транспорт София" ДЗЗД с комплексна оценка - 75,690 т. и цена от 77 997 871, 52 лева без ДДС;


6. "Менница Полша" АД с комплексна оценка - 49,090 т. и цена от 77 965 473 лв. без ДДС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK