Общо 630 мобилни екипа борят битовата престъпност

Общо 630 мобилни екипа борят битовата престъпност

© Анелия НиколоваОбщо 630 мобилни екипа се борят с битовата престъпност. Това се разбира от отговор на вътрешния министър Валентин Радев след въпрос на Атанас Стоянов ("Обединени патриоти").


Екипите организират посещения и срещи на място в малките населени места, като осъществяват и прием на граждани за получаване на информация, свързана със състоянието на обществения ред и противодействие на престъпността. Те получават сигнали за нарушения на реда и за престъпления, за нарушения на Закона за движение по пътищата, както и сигнали, които налагат предприемането на действия от други компетентни институции.


Освен големия брой полицаи, занимаващи се с битовата престъпност, след промяна от началото на годината в Закона за частната охранителна дейност кметовете на общини могат да сключват договори за частна охрана на цели села и градове. Това означава, че общините за собствена сметка ще могат да наемат частни охранители, които да защитават от противоправни посегателства върху имуществото и населението, което по принцип е прерогатив на МВР. За противоречивото възприемане на промяната четете тук. През март директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски каза, че двестахилядната армия на частните охранители е ресурс, който трябва да се впрегне в помощ на полицията.
От отговора на министъра се разбира още, че по негова инициатива са се провели редица регионални срещи с представители на местната власт - в Плевен, Ловеч, Благоевград, Шумен, Варна, Враца, Перник и др. Целта им е била предприемане на мерки за подобряване на обстановката, свързана с конвенционалната престъпност. На срещите са обсъждани възможности за допълнително взаимодействие, както и проблеми, свързани със спецификата на съответните региони.


Министърът обяснява още, че поетапно общините изграждат системи за видеонаблюдение по утвърдени от МВР минимални технически параметри и функционалности, като целта е да се постигане пълно покритие на цялата страна.


В над 170 общини има изградени системи за видеонаблюдение,


обхващащи входно-изходни артерии, кръстовища, основни пътни артерии и др.


В отговора си министърът дава и статистика за престъпленията против личността и собствеността като най-голям дял от битовата престъпност. Общият брой регистрирани през 2017 г. престъпления е 104 237.


От тях 93 747, или


88% са тези против личността и собствеността на гражданите.


Разкритите престъпления са 42 477, или 45.3%.


За първото шестмесечие на 2018 г. са регистрирани 45 513 престъпления против личността и собствеността на гражданите, което е със 7 % по-малко спрямо същия период на 2017 г. Разкритите пък са 18 699 - 43% от регистрираните престъпления, или с 1.8 процентни пункта повече от първата половина на 2017 г.


Сравнението само на престъпленията против личността изглежда така: 6.3% през 2018 г. при 5.3% за 2017 г.


"През последните години се очертава тенденция на намаляване на регистрираните престъпления. Основна част от тях са предимно против собствеността на гражданите: грабежи, кражби от апартаменти, къщи, вили, складове и гаражи, извършване на телефонни измами и измами на възрастни и самотно живеещи хора, автокражби. Обект на кражбите и грабежите са


пари и ценности, превозни средства, електроника, битова и селскостопанска техника, машини, черни и цветни метали и домашни животни",


посочва в отговора Радев.


Той уверява, че значително се подобрява кадровото и ресурсно осигуряване на оглавяваното от него министерство. МВР периодично обявява конкурси и назначава полицейски служители и разследващи полицаи. От май 2017 г. досега са назначени над 1700 полицаи, които преминават специализирана подготовка в Академията на МВР, отбелязва още министърът.


Министърът допълва, че периодично се подменяли полицейските коли, както и екипировката на охранителна полиция и жандармерията. Реновирани били повече от 20 сгради на полицейски управления и пожарни. Открит бил и нов полигон за симулации и практически занятия на полицаи. Осигурено било и специализирано оборудване за провеждане на учебни занятия.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 825 Неутрално

  БОРЯТ,ОНЯ ДЕН МЕ СГОТВИХА , КЕЛЕШИ

 2. 2 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Паразити, най-вече ръководството.

 3. 3 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  "Закона за частната охранителна дейност кметовете на общини могат да сключват договори за частна охрана на цели села и градове. "
  7%
  41%
  "увеличение с 6.3%"
  Има нещо ненормално в това.
  Министърът на това, което ни пази, да ни съветва да си наемем частни охранители!?!?!
  Чичо! Този милиард, който получавате, че и отгоре, щото не ви стига милиардът, къде ги потрошавате?
  Какви са тези цифри, като хората не са сигурни за живота си, като всеки ден слушаме за избягали затворници, плачещи баби, убити млади хора...
  За кафе и цигари ли ги давате милионите, та да си пушите и пиете кафе пред Нар.съб.?
  Пълни тепигьози сте!
  Охраната на "преуспялото прасе" и "сокола" ли ви отнема силата!
  Ленивци ниедни!
  Отчетите не пазят!!

 4. 4 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 354 Неутрално

  И как?С думи само ли?
  Тези са най-големите хрантутници в държавата!

 5. 5 Профил на toni99
  toni99
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Стига глупости! Преди седмица младо семейство беше тормозено дни наред в Драгалевци/ София е това! /. На обаждането им на 112 никой, ама НИКОЙ не се отзова! Съседите , после, казвали, че там полицаи не стъпват щото улиците били стръмни и неравни!! Мобилни екипи - глупости! Седят си някъде в колите и си пият ...каквото там си пият .. по цял ден!

 6. 6 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Малките милиционерчета са отчаяни, полуграмотни и я карат "ден да мине, заплата да дойде, че кредитът чука на вратата". Те с живота си не могат да се борят, камо ли с дивите орки по селата !

 7. 7 Профил на toni99
  toni99
  Рейтинг: 10 Неутрално

  И още: Мой познат беше нападнат и пребит в центъра на Своге преди три месеца. На място с много камери . Помотаха се и оставиха случая без решение и последствия . Мобилни екипи .....

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  До коментар [#7] от "toni99":

  И как така, без нищо, ще го пребият твоя приятел?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 9. 9 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2434 Весело

  Да бе да.Ако за живота и здравето на сдмействоъо ми трябва един път държавата да плаща,втори път кмета да плаща..а недай си Боже и аз ако трябва да плащам -то тогава за какво са ми тези,,мобилни екипи"?

 10. 10 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  Ако приемем че ще вършат работа - малко са. Андрешковци, ганьовци, бабаити, келеши и прочие гмеж има доста на нашата територия.

 11. 11 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 274 Неутрално

  По скоро тези екипи само констатират.

 12. 12 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  60 000 полицаи плюс 200 000 охранители - ето една "армия", която добре, безхаберно и без пот си живее на гърба на народа.

 13. 13 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Аз се чудя какъв е тоя полъх на сигурност във въздуха, а то било ченгета-закрилници с тъпи погледи и провиснали шкембета!!!

 14. 14 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Що си мисля, че мнозинството от горните коментатори са емигранти - т.е. не живеят тук, в България. Ерго - не познават реалната обстановка, а пишат по спомени, респ. по публикации различни и необективни. И общо взето емигрантите си търсят оправдание - виж що избягах и как ми е добре тук. Ама фактът, че пишат из форумите показва, че никак не могат да се вградят "там" и им е мъчно за "тук".
  Пример "Александър 97": да - има 2 (или 3) избягали затворника, но: 1) охраната не е от МВР; 2) МВР ги залови и върна; 3) по цял свят има бягства - все пак затворниците днес не са говеда на пранги, нали? Или трябва да са, а? Имало "плачещи баби"- кои, колко, къде, защо? Къде по света няма? Аналогично - "убити млади хора" - пак къде, кога, колко? Къде по света не се случват убийства? У нас даже са значително по-малко от средните. А и полицията не отговаря за тях, а всички ние (вкл. родители, учители, колеги, граждани). Ако 5 циганина се напият, сбият и убият един от тях (реална случка) - полицията ли е виновна, или такива като самия Александър (и другите), дето плюе по нея. Или си представят как до всеки гражданин да стои и по един полицай за да го пази: P% на 50%.
  Така ли? Или - как?

  Поздрави
 15. 15 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 440 Неутрално

  И децата днес знаят, че не разчиташ ли на себе си, респективно, камери, СОТ, самоохрана и т.н., нищо добро не те чака от държавата в тая посока.
  Какви мобилни екипи, каква борба с престъпността господа самозабравили се парламентаристи.

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 16. 16 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Добре я борят, въпросът е дали ще я преборят ???

 17. 17 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Либерализация за притежанието на оръжие и използването му за отбрана на частната собственост! Особено в села и малки градове!

 18. 18 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2621 Весело

  Телефонните измами намаляха като бройка, но в замяна на това измамниците получават по-големи суми при успешен удар...
  Замогна се този народ, ей! Артисват му парите!

 19. 19 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Всички тия(от снимката) за 20-толевка са готови на чудеса за вас.
  Полицейска чест?какво е това?
  Ще я видите само на запад от бившия соцлагер, както се казва, където не е имало советская власть.

  Основния стимул на тези неориентирани и глупави момчета е ранното пенсиониране и 20-те заплати накуп, но това след "пожарникаря-шубе" няма да продължава пичове, ще си ГЛЕДАТЕ РАБОТАТА като всички останали до пенсионна възраст, стига ви безплатното облекло и осигурена заплата.

 20. 20 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 784 Неутрално

  А КОГА ДЕПУТАТИТЕ ЩЕ ПРИЕМАТ ЗАКОН ЗА ЗАТВАРЯНЕ НА ЗАЛОЖНИТЕ КЪЩИ? Защо да е скъпо, да прахосваш парите на държавата за мобилни екити и всякакви други щуротии, когато просто можеш да направиш неразумно, непечелившо, нерационално да се извършват кражби по домовете? На кого му е притрябвало да краде нещо, ако няма мрежа от удобни за целта хиляди заложни къщи за бърза реализация на открадното?!
  КОГА СЪЩО ЩЕ БЪДЕ ПРИЕТ ЗАКОН ЗА ИНКРИМИНИРАНЕ ОТПУСКАНЕТО НА НЕОБЕЗПЕЧЕНИ БЪРЗИ КРЕДИТИ НА АБСОЛЮТНО НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНИ МЛАДЕЖИ?
  КОГА ЩЕ БЪДЕ ЗАБРАНЕН ХАЗАРТЪТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ЗА ВЕЧНИ ВРЕМЕНА?
  КОГА ЩЕ БЪДЕ ПРИЕТ ЗАКОН ЗА ДОЖИВОТНА ПРИСЪДА ЗА ВСИЧКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ТРАФИКАНТИ НА НАРКОТИЦИ?
  КОГА, ПИЧОВЕ?! Дали не чакате да излезем на гладна стачка като БОСИЯ пред вратите на онова събрание, което само се нарича "народно".

 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  Слава Богу...! След като пречупиха гръбнака на организираната престъпност, сега дойде реда на битовата такава! Невероятни успехи отчитат от ГЕРБ. Да се чудиш, как смогват толкова работи да правят наведнъж...?! То магистрали, то пътища, с контрабандата и престъпността се борят...! Интересно, как така, България все на последно място в Европа, по всякакви показатели, които се свързват с нормалния живот?!
  Накратко казано... Чудя се, кога и дали на мат`ряла не му светне ламптата, че както гласува, така и ще живее.

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 750 Любопитно

  До коментар [#20] от "bobhunter":

  Звучи логично, наситина. Само че , само че в света вече няма нацизъм, комунизъм и пр. тоталитарни практики. Има свобода на личността, колкото и тя да ни изглежда слободия.
  Та - за да ни убедиш наистина - покажи в коя държава по света ги има предложените от тебе неща (помагам: САЩ, Русия, Франция - и т.н. по атласа - май бяха над 190). И примерът с умствено болния нещастник Босия не е най-сполучливия, ей Богу. Има 100 други начина за популяризация на умни предложения.

  Поздрави
 23. 23 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 648 Гневно

  Борят - грънци... Егати топлия пиар под налягане! Огромен (абсурден) процент от униформената полиция е охрана/жандармерия, която да пази властта, да виси по ъглите като при китайската делегация и да прави кордони на жълтите павета, пазейки властта от народната "любов"...
  На този фон пряко занимаващите се с КРИМИНАЛИСТИКА са нелепо малко - претрупани с дела, лишени от техника, демотивирани, супер неефективни...
  Но не са САМО ТЕ ВИНОВНИ! Виновни са тулупите в парламента - от ВСИЧКИ ПАРТИИ - които реално НЯМАТ ВОЛЯ ДА СЕ БОРЯТ С БИТОВАТА ПРЕСТЪПНОСТ! Това става с комплексни мерки - от закони и наказателен кодекс, до бързи произовдства и най-вече - ефективни присъди! Това особено важи за ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ, дома на хората, което е фундаментът на всяка държавност.
  Защо не премахнат тъпия член за "откраднато ПОД размера на минималната заплата"?! Защо влизането в чужд имот не НОСИ АВТОМАТИЧНА МИНИМАЛНА ПРИСЪДА, примерно от 5 години? Независимо какво е откраднато... Защо не се въведе строг режим - камери, документи - за контрол на ЗАЛОЖНИТЕ КЪЩИ, които са явен канал за препродаване на краденото?! Защо няма американското правило "3 страйка - аут/доживотен", а рецидивисти с по 7-10 присъди или ВИСЯЩИ дела ходят на свобода и продължават да крадат... Защо няма моментална конфискация на недвижимо имущество, ползвано за укриване на крадени вещи? Защо, защо...
  Защото, пак казвам, охранените тунеядци ОТ ВСИЧКИ ПАРТИИ, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ, НЕ ИСКАТ да решат реално проблема, явно предпочитат да държат хората на нокти, или просто не им пука, не им стиска или... всичко това, взето заедно.
  А битовата престъпност е НАЙ-РАЗРУШИТЕЛНА ЗА МОРАЛА на населението... Тя е по-гадна, по-тормозеща от разбиването на банкомати и обирите на инкасо (където парите са застраховани, а на банката не й мига окото), тя пречи на хората да работят спокойно, знаейки че домът, дворът, мазето и таванът им е защитен от крадливите ръце на гадове, които не работят, а денонощно кроят къде "да ударят". Тя е бич на неразвитите, просташки страни, а в същото време е най-лесна за смачкване - но стига да има управляващи, на които им дреме. Нот ин бе-ге.

 24. 24 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#20] от "bobhunter":

  ЕЙЙЙЙ ЧОВЕК,четеш ми мислите!!!

 25. 25 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#23] от "Milko Stoyanov":


  Г-не,няма ги всички тези мерки защото НА НЯКОИ НЕ ИМ ХАРЕСВА ДА ГИ ИМА.
  Нали се досещате на КОЙ

 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  До коментар [#23] от "Milko Stoyanov":

  Поддържането на битовата престъпност е, жизнено необходимо за управляващите милиционери в България...! Мат`ряла трябва да живее в постоянен страх и зависимост, за да може да гласува, за националния спасител, който му обещава светло бъдеще по телевизора! :)

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#14] от "Starec":
  Старец, нарисувал си едно идеално опазено общество, живеещо в безгрижие и сигурност!
  Ами те ангелите небесни са слезли от небето и ни пазят от лошите.
  Според теб!
  Приех си колата на софийска митница.
  Пристигнах на другия край на държавата и докато се изпикая ми откраднаха току що докарания автомобил! Случайността я набута в ръцете на полицайчетата – беше без номера. Тяхната "заслуга" – да я спрат, защото без номера!!!
  Крадецът /многократен, плюс убийство/ не е в затвора, понеже всеки път доказателствата не са качествени.
  Аз ли да ги събирам,а?
  Обиран съм на улицата, няколко пъти!
  Аз ли съм виновен, че рецидивистите са на свобода? Виж по-горе1
  Нямам приятел, който да не е обиран – идват, регистрират, търсете си вещите по заложните къщи????
  Викнах полицай за убийство на стълбище, труп в кръв.
  Полицаят – "Смяната ми свърши." и се хвърли в трамвая.
  Приятел, ти си от тях, ченгетата, дето бият протестиращи по заповед и нищо друго "полезно" не вършат!
  На другите ти приказки няма да ти отговарям, защото трябва книга да напиша, ченге!

 28. 28 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Хахаха! Колко? Няколкостотин? И бг държи първенство както по битова престъпност, така и по брой полицаи на глава от населението! Този усеща ли какво означава това изявление точно на този фон? Че не ги бива за нищо,нали? Друго обяснение?

  Мърфи е оптимист!
 29. 29 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#20] от "bobhunter":
  На кукуво лято.

  Мърфи е оптимист!
 30. 30 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6978 Неутрално

  И как я гонят битовата престъпност, като непрекъснато правят обири на възрастни, особено в Северозапада.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7887 Неутрално

  Ранят ли, ша борят. Ама те все недоволни.

 32. 32 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ако приемем че ще вършат работа - малко са. Андрешковци, ганьовци, бабаити, келеши и прочие гмеж има доста на нашата територия.
  —цитат от коментар 10 на Deaddark


  Явно наистина по тъмно сте си съставяли мнението, защото нищо не виждам за мургавите неинтегрирани братя, т.е. циганите или мангалите.

  Мобилните екипи са 650. Г-н министърът и Вие като негов апологет как ще обясните простите факти:

  1/ Общините са 265 броя /за броя населени места не говоря, защото има напълно обезлюдени, т.е. само название и място на картата/, следователно на община със съставните й кметства не се падат и по три екипа - достатъчно ли са и за хвалба ли е?

  2/ При 60 000 полицаи каква би трябвало да е числеността на мобилен екип? Само не ми разправяйте за други структури, напр. гранична полиция, защото там хванаха армията за канарчета да им върши работата. Истината е, че голям ресурс се ползва за какво ли не - охрана /спане зад огледалните стъкла на будките/ на посолства, осигуряване правителствени /властимащи/ трасета за движение, та вдигаме скандали ако случайно не се координират - проверката на президентшата /защо ли НСО я охранява?/ и т.н.

  3/ Прехвърлянето на задължения чрез промени в законодателството и последващ осъществяван понастоящем натиск върху кметовете върху частните охранители. Същите били 200 000 - основно бивши пенсионирани и изгонени милиционери, така че е ясно какво ще дочакаме да свършат.

  4/ Успеваемостта от 88% разкриваемост - може и да е така спрямо регистрираните оплаквания. А колко въобще не са се оплаквали, защото знаят, че никой няма да си мръдне и пръста, пардон шкембето, че даже и ще ги разубеждават да подават оплакване?

  Накрая, 65 000 милиционерски фуражки и 200 000 частни охранители се падат по парче на по-малко от 30 души на статистическото население /фактическото не го знам/, вървим уверено към констатацията от филма "роднина-милиционер", ама резултат няма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK