БСП иска нова смяна на системата без съобразяване с имена и групировки

БСП иска нова смяна на системата без съобразяване с имена и групировки

© Анелия НиколоваНе предлагаме алтерантива на ГЕРБ, а алтернатива на системата, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на Националното съвещание на партията, на което беше представена програмата за управление "Визия за България", предаде агенция "Фокус". Нинова обяви, че партията се обръща към всички българи, като претендира, че ще сложи край на прехода и ще очертае друг път за развитие на България.


Нинова призова, който с каквито сили и компетенции разполага, да се включи в този процес. Като виждане на партията тя посочи връщането на държавата в стратегическите сектори за живота на българите – производство, земеделие, енергетика, здравеопазване, енергетика, образование, социални системи, наука и култура.


При разработването на документа екипите са били посъветвани да не се стъписват пред имена и групировки, а да мислят за интереса на българина и за суверенитета на България, подчерта Нинова.


Безплатни детски градини и забрана на концесии
"Не на джендър идеологията в българските училища – нека развиваме традиционно и електронно обучение", каза още лидерът на БСП. Тя допълни, че за левицата семейните ценности са по-скъпи от третия пол.

БСП иска нова смяна на системата без съобразяване с имена и групировки

© Анелия Николова


Нинова поиска образователна система, адаптирана и обърната към дигиталното поколение. Според нея държавата се е оттеглила от образованието и науката и трябва си поеме ролята. "Предлагаме – безплатни детски градини, един учебник за един клас в цялата страна. Общественият ресурс да отива за държавните и общински училища", каза още лидерът на БСП.


Част от програмата на БСП е и спиране на разграбването на националните богатства. Нинова обяви, че твърдението, че държавата е лош стопанин се е изтъркало. "Разбира се, че ние сме за това да има равнопоставеност на държавната, общинската собственост. Живеем в съвременен свят, балансът беше тотално нарушен. Равновесието трябва да бъде възстановено", каза лидерът на БСП.


Тя поясни, че онези стратегически обекти, които днес са забранени за приватизация, трябва да бъдат забранени и за концесия. "Концесиите на плажовете трябва да се премахнат, а на дървесина в държавните горски стопанства - да се забранят", допълни депутатът от левицата Петър Кънев.


Не на вноса на работна ръка


Нинова отчете, че предложеният план за развитие на индустрия и производство има проблем, който може да го спъне и това е недостигът на кадрите. "Голяма грешка е да се смята, че мигрантите ще ни решат въпроса с работната ръка. Държавата върви по пътя на най-лекото съпротивление. Нямаме – ще си внесем. Не, нямаме ще си произведем – български кадри и работна ръка", обяви Корнелия Нинова. Според нея държавата трябва да инвестира в знанията и уменията на необходимите кадри.

БСП иска нова смяна на системата без съобразяване с имена и групировки

© Анелия Николова


Нинова призова за намаляване на ДДС върху храните и въвеждане на таван на земеделските субсидии, защото "десетина фамилии в България владеят земеделската земя и получават най-високия процент от субсидиите".


Нинова иска дискусия за влизането в еврозоната


По отношение на влизането на България в Еврозоната Нинова посъветва, "да забавим ежедневното и непрекъснато напиране да ни приемат". Лидерът на БСП обяви, че по принцип левицата на свой конгрес е подкрепила този ход, но сега Нинова призова отново да се отвори темата.


"Предлагам да отворим тази дискусия, въпреки решението на Конгреса и ако стигнем до друго по-разумно, по-полезно и по-важно на народа, за България и за националния ни интерес, нищо не пречи да се съберем и да го ревизираме, но нека да го говорим. Досега го приемахме- решено е от Конгреса и край. Не, животът, условията и нещата се промениха и ние трябва да сме адекватни към тази промяна", е мнението на Нинова.


Обединяване на лечебните заведения по региони


В областта на доходите визията на БСП е за въвеждане на скала на прогресивно данъчно облагане. По отношение на пенсионерите, Нинова заяви, че се търси разговор най-накрая да се преизчислят всички пенсии.


Левицата предлага във всеки регион лечебните заведения да се обединят в холдингова структура и да се намали ДДС за лекарствата. БСП иска също държавата да се намесва в определянето на цените на лекарствата. За частните болници пък се предлага да се отпишат от търговския регистър, да станат само лечебни заведения и тогава да получават пари от НЗОК.


Нормализиране на отношенията с Русия и диалог с Вишеградската четворка


Според Нинова страната трябва да има външна политика с характер, стъпила на националния интерес. Тя каза, че българският национален интерес изисква да нормализираме отношенията си Русия. "Българският национален интерес диктува балансирана политика със САЩ, Европа, Русия и Китай", коментира лидерът на БСП.

БСП иска нова смяна на системата без съобразяване с имена и групировки

© Анелия Николова


Нинова предложи за дискусия темата за Висшеградска четворка. "Сигурна съм, че сега ще има много бурна реакция срещу това, но ви уверявам, че само след една година две противниците на този вид политики ще се убедят, че съм права", поясни Нинова.


В заключение лидерът на левицата обобщи, че "Визия за България" събира само предложения. "Това са идеи, предстои много работа, за да могат те да станат национално съгласие по ключови сектори за България и нашия живот. Идваме с тях при вас", завърши Нинова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK