Комисията за личните данни ще може да претърсва компютрите на журналисти, предвижда законопроект

Комисията за личните данни ще може да претърсва компютрите на журналисти, предвижда законопроект

© Цветелина Белутова, КапиталКомисията за защита на личните данни (КЗЛД) да може да извършва проверки в медии, като ще има право да влиза във всички помещения на редакцията. Освен това ще има и достъп до всеки компютър и друго техническо средство за предаване на данни, както и право да изисква достъп до всички данни и до цялата информация. Единствено няма да има право да иска разкриване на източниците на информация.


Това е записано в проекта за промени в Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД), който правителството внесе в парламента в края на миналата седмица, съобщава "Капитал". В него са направени някои корекции спрямо първоначалния вариант.


Според част от експертите, участвали в първоначалното обсъждане на проекта за промени в ЗЗЛД, в него продължава да има редица тревожни текстове. Те твърдят, че при редакцията са се появили нови текстове и варианти, които пораждат нови опасения. Освен това в законопроекта имало много неясни разпоредби, даващи възможност за широко тълкуване и произвол, както и казуистично търсени разрешения.
"В проекта са останали разпоредби, които са в състояние да играят ролята на цензура и да нарушат баланса. В този смисъл от моя гледна точка по този законопроект все още е извървян много по-краткият път, има още много работа, иначе законът може да се превърне в брадва", заяви адвокат Александър Кашъмов от Програма Достъп до информация.


Според него новата редакция на законопроекта дава широка възможност за цензура и натиск върху медии и журналисти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK