Малки общини даряват на МВР гориво и дърва, американски департамент - компютри

Настоящият министър на вътрешните работи Валентин Радев.

© Анелия Николова

Настоящият министър на вътрешните работи Валентин Радев.Гориво, дърва за огрев, изложбени пана, гладачен каландър - това са част от даренията, които МВР е получило от началото на годината до края на юни, показва справка на "Дневник" в регистъра на ведомството. Общата стойност на подаръците е над 740 хил. лева. За пореден път най-големият дял, който държавният бюджет дава на МВР, не е бил достатъчен за нуждите на ведомството. Даренията за миналата година бяха в размер на 2 162 075 лв.


Дарители са основно общини, включително и сравнително малки


Общо 40 са даренията, направени от общини. Най-често местната власт е подарявала на полицията гориво и дърва за огрев. Най-голямото дарение от този тип е от община Ямбол, направила ремонт за 20 хиляди лева на местното районно управление. Община Гълъбово пък е дарила изложбени пана за над 1600 лв.


Община Кайнарджа, в която живият по-малко от 5 хил. души, е снабдила на два пъти на полицията с гориво за общо 6 400 лв. Сред другите дарители на гориво са Върбица, Опан, Тутракан, Несебър в размер на 6 000 лв. Общо 135 хил. лв. за бензин, нафта или газ са дали Средец, Приморско, Созопол, Поморие и Камено. Горските стопанства на 11 общини са дарили дърва за огрев или горене за над 11 хил. лв.
Полицията в Бяла Слатина е получила дограма за 2 хил. лв. от общината. Местната власт в Севлиево пък е дарила вещи и услуги за 13 хил. лв. Община Девин е дала акумулатори за 350 лв., а Рудозем - движими вещи за 910 лв. Наркотестове са получили полициите в Нови пазар и Пловдив. Смолян е предоставил гуми и акумулатори за 1 200 лв., а Гълъбово - исторически материали за 1 600 лв.


Американски департамент е дарил компютри и камери за близо половин милион лева


Сред международните спонсори на министерството са Националната агенция за борба с престъпленията на Великобритания, която е дарила на МВР специално оборудване за 75 400 лв. Подаръкът на офиса на тайните служби на САЩ към американското посолство в София е на стойност от 12 хил. лв. под формата на лаптоп, твърди дискове, комбинирани инструменти , фенерчета и калъфи за тях. Департаментът по енергетика на САЩ е дал на българското вътрешно министерство 406 290 лв. за компютърни системи и конфигурации, мрежови устройства, антена и др.


Дарение сам на себе си


Ведомственото предприятие "БМВ" ЕООД е дарило на МВР прахосмукачка, дивани, гладачен каландър и мебели за над 1 500 лв. Държавното "Мини Марица-Изток" АД е дало транспортни гумени ленти за 2 040 лв. А Българският червен кръст - техника, лекарствени материали и консумативи за 39 хил. лв.


Общините са редовните дарители от 7 години


Общините са редовните дарители вече от 2011 година, когато тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов забрани МВР да получава дарения от физически лица и фирми. Това се случи след като в."Сега" и "Дневник" разказаха в свои разследвания, че спонсори на МВР са осъдени, криминално проявени и разследвани.


Порочната практика обаче се запази, като просто се видоизмени - частници даряваха общините, а местната власт МВР. Впоследствие министър Цветлин Йовчев (кабинетът "Орешарски") забрани всички дарения. С приемането на Закона за МВР, когато вътрешен министър е Веселин Вучков от кабинета "Борисов 2", беше записано, че ведомството може да получава дарения от общини, държавни структури и предприятия, международен орган или организация, чуждестранен държавен орган, Европейският съюз, орган или институция на Европейския съюз.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5216 Неутрално

  Хубави хора са българите.
  От стари времена ДАРЯВАТ на катаджии,
  милиционери, прокурори и съдии
  кой каквото обича......
  Така било е,
  така е
  и пак така ще бъде....

 2. 2 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1285 Разстроено

  Срамувам се като чета за нищожеството на нашето МВР, защото ми прилича на сиропиталище. Няма да се учудя ако и пандизчиите в нашите затвори решат да подпомогнат финансово с волни пожертвования на част от придобитото по незаконен път тези, които ги пазят!

 3. 3 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hawaii":

  От времената, когато Андрешко е носил тави свинско и агнешко и дамаджани ракия и вино като "дарение" за "услуга"*; та до днес - когато "дарява" от каквото има нужда дарополучателя; се е променило единствено това, което се дарява - системата си е същата.

  * - да злоупотребиш с власт и да нарушиш правилата в полза на дарителя.

 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2150 Весело

  Министерството с над МИЛИАРД бюджет цоца помощи от малките общини!!!!!

 5. 5 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Преди две години се наложи да вляза в РПУ, трябваше да свидетелствам за извършена кражба.
  Вътре беше като западнал мотел от американски 80-тарски филм.
  Пълна клошарщина.
  Недоумявам, шефовете в МВР как очакват хората им да ловят престъпници с подобна техника, а и да не се корумпират?

 6. 6 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 939 Гневно
 7. 7 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1061 Весело

  Дали Х**ло не е заразил и тия щатски компютри... Аз бих поне преисталирал операционката, а най-добре- нов харддиск ;-))

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 9. 9 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Що са им компютри? Тия като изкл. монитора, си мислят, че са спрели компютъра... Дайте им нафта, да има какво да "берат"!

 10. 10 Профил на galindimov
  galindimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Все едно чета статия за дарения за домове за хора в неравностойно положение, което хич не е далеч от състоянието на МВР.
  Никои обаче не ги праща да учат английски, повишаване на квалификацията и прочие. Дарили им лаптоп, килими и фенерче. И нещо за изложба.

 11. 11 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Те, служителите в системата нямат никаква вина. Какво са виновни хилядите служители, които не извършват полицейска работа, но по закон се водят полицаи и се ползват с всички привилегии? Някъде бях чел, че от 45 хил. щат в МВР 13 хил. са униформени полицаи, не знам дали е вярно, но ако е, това е идиотщина. Липсата на реформи води до това положение. Плюс липсата на желание или интерес, да има силна полиция.

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  Материала за тези дарения навява мисли като за някакви изпаднали хора и наистина е крайно време да се разформирова и реформира МВР-то. Да се изгонят и увилнят чиновниците, да се стегне тази част от състава, дето трябва да лови престъпници, да се махне това пенсиониране на по 40 години и т.н.
  Ако продължават така не един, ами кой знае още колко милиарди ще прилапват от нашите пари.

 13. 13 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Само голямата лопата е решение.

 14. 14 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Просяци..
  Не се дарява току така!

 15. 15 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2755 Весело

  До коментар [#7] от "balgariez":
  Те вирусите са в биос-а, в хардуерния софт и дори в захранващия блок.

 16. 16 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Помня каква царевица дариха американците преди доста години - беше заразена с нещо. Та тия техни компютри дали работят ?

 17. 17 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  дарения-на пръв погед-"добре"
  Филмът "Октопод". Мафиоти правели дарения на полицията в Италия. Помагало.
  Коментар на Коменданте вс либерални ...:над половината от кандидатите за американса виза в ЮБългария са роми или кирминално проявени?-От къде занят от американското посолство кои от канддидатите за виза са "кирминално порявени"? Дали заради даренията МВР си отваря базата данни? Дали заради молитвените закуски на Цветанов? Дали защото преводачката на предишния посланик бе парашутирана на ключова длъжност в МВР по времето на Бъчварова?
  Безплатен обяд НЯМА! Нито безплатно "дарение"

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 18. 18 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 742 Неутрално

  На тези колкото и да им дадеш, подариш, дариш ... все ще е малко - ще искат още.

 19. 19 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 302 Неутрално

  и много държавни фирми даряват ДОБРОЗОРНО гориво и консумативи, като някакви пиявици са от това мевере

 20. 20 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Аз отдавна не съм дарявал, защото не са ме спирали. Надявам се да не се налага. Достатъчно "дарявам" от данъци.

 21. 21 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 937 Неутрално

  На просия прилича.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 22. 22 Профил на оКоМаНапрай
  оКоМаНапрай
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Техника в руки дикари кусок метала.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 23. 23 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  На просия прилича.
  —цитат от коментар 21 на Без коз


  Не сте прав - рекет е!

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на postmodernity
  postmodernity
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Представете си що за държавица сме, ако изобщо вече съществува такова нещо. И ако някои пълни глупаци (да не им споменавам имената и то не от страх, че ще ме съдят, а защото ще им правя реклама) ни убеждават, че България се била развивала добре демографски и никога нямало да изчезне, визирайки простата популация, вегетативния компонент, наречен физическо тяло и вписан в някакви си списъци, то държавата е в състояние на изкуствена кома, защото народът е в това състояние. Но нали трябва да се прочетат Платон, Аристотел, Хуго Гроций, Хобс, Лок, Русо, Кант, Хегел... Но и нашите велики анализатори политолози са като чукчата – от писает, а не читает...

  "Либерализъм - тази дума бих превел като стадно оскотяване..." Фридрих Ницше
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8849 Неутрално

  МВР е като черна дупка. Колкото и да изливаш, потъва като вода в пясък, а резултати няма.

 27. 27 Профил на Shiznitz
  Shiznitz
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Даренията от общини са всъщност дарения от фирми, демек такса "спокойствие". Откакто забраниха директните дарения врътката е фирмите да даряват на общината, а тя - на МВР.

 28. 28 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Ако приемем, че при (официален) бюджет от близо милиард и триста годишно, за неофициалния не ми се мисли, МВР има нужда от дарения, то страшно много хора са за военен съд. С последващите брутални наказания. Не ги ли е срам?!

 29. 29 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Корупцията в държавата неминуемо се отразява и на полицайте. Търговете с корупционен привкус деморализират.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 30. 30 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 782 Неутрално

  "...Община Гълъбово пък е дарила изложбени пана за над 1600 лв"...
  И какво е направило МВР с тях? А компютрите в управленията ли са или по вилите на шефовете?
  Грам вяра им нямам, нито кражби разкриват, нито пазят реда, нито убийства ако е са битови. Помогнаха ли даренията за разкриване на ужаса от Нови Хан по нова година? А за убийството на Цецовия приятел от Велико Търново? забравихте ли ги вече?

 31. 31 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4257 Весело

  Остана да се реши най - важният проблем в това министерство - мислещи и отговорни кадри на ръководни позиции ! Без тях каквито и дарения да се правят, колкото и да се увеличава бюджета, че дори и да го утроим, резултата все ще бъде, че избягалите затворници ще ги гони чистачката......

 32. 32 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Ох, щом чуя за дарения на МВР и се чудя от къв зор някой ще им прави дарение. Това е просто абсурдно. Всички знаем, че не само частните компании, ами общинските и държавните имат охрана, понеже се чувтвуват толку сигурни, че МВР-то ги пази. Не съм чул и някой да е доволен от работата, която вършат. Ясно е че тези дарения са за чадър, а общините са изнудвани - нямаме гориво, нямаме хартия, нямаме кубинки, т.е. ако искате да отчетем някаква дейност пред местните, които са и вашите избиратели, дарете ни! Това все едно някой да направи дарение на съда или прокуратурата. Смешна работа.

 33. 33 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Аз имам един стар диван, една печка дето не ми трябва, от соц врвмената е ама работи, аз съм единствен собственик! И дрехи имам много, няколко килима... Чудя се кво да ги правя.. Ко шъ кажите дали шъ вършат работа

 34. 34 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Всеки здравомислещ човек би се поинтересувал първо за какво се харчат и доколко ефективно парите, а после дали стигат или не ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 35. 35 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 439 Неутрално

  В договорите за дарение накрая винаги пише - "Дареният приема с благодарност" след което следва подписа на "дарения". Даренията от частни лица бяха забранени със закона по времето на Йовчев. Дотам стигна хоризонта и смелостта на правителството на Орешарски. Дарението от община или друг орган на държавната власт не се различава по нищо от дарението на частното лице. И в двата случая възниква христоматиен пример за конфликт на интереси за "дарения" и напълно естествени съмнения в неговата обективност и безспристрастност. Защото функциите и правомощията му са такива, че може да се наложи да ги упражнява върху дарителя. Интересно в кое подразделение на МВР се използват " дарените" "дърва за огрев". И кой, пали поддържа и чисти печките. Защото камини и котли на твърдо гориво в РПУ - тата няма.

 36. 36 Профил на bellami
  bellami
  Рейтинг: 395 Весело

  "Общините са редовните дарители вече от 2011 година, когато тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов забрани МВР да получава дарения от физически лица и фирми. Това се случи след като в."Сега" и "Дневник" разказаха в свои разследвания, че спонсори на МВР са осъдени, криминално проявени и разследвани.

  Порочната практика обаче се запази, като просто се видоизмени - частници даряваха общините, а местната власт МВР. Впоследствие министър Цветлин Йовчев (кабинетът "Орешарски") забрани всички дарения. С приемането на Закона за МВР, когато вътрешен министър е Веселин Вучков от кабинета "Борисов 2", беше записано, че ведомството може да получава дарения от общини, държавни структури и предприятия, международен орган или организация, чуждестранен държавен орган, Европейският съюз, орган или институция на Европейския съюз. "

  Цветанов забрани, Вучков разреши, частниците - на общините, общините на държавата ... или кой как си обзаведе вилата и кой получи право да бъде необезпокояван ...

 37. 37 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8882 Неутрално

  И малко ли са им парите от държавата, та ще взимат от селските общини, наглеци.

 38. 38 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 937 Весело

  [quote#23:"t_tzanev"][/quote]

  Печелите,прима се! :)

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK