Животновъди се обвиниха взаимно за претенциите си към властта

Животновъди се обвиниха взаимно за претенциите си към властта

© Анелия НиколоваНапрежението между представители на няколко различни животновъдни организация нарасна след протеста пред Министерския съвет от 18 юли и последвалите четири оставки. Конкретният повод беше чумата по животните, заради която се наложи евтаназия.


Мария Степанчева, председател на Асоциация на българските биволовъди, коментира в ефира на "Нова телевизия", че на протеста е имало 30% животновъди, а останалите са били политически фигури, както и "силиконки". Част от бранша настоява още уволненият чиновник Георги Праматаров и трима негови колеги да бъдат върнати на работа, след като бяха уволнени. Четиримата, сред които и зам.-министър, загубиха постовете тъкмо след протеста пред сградата на правителството.


Зад освобождаването им животновъдите извън Асоциацията на козевъдите и овцевъдите виждат опит да се забавят плащанията в сектора Те допускат нови протести и дестабилизация на държавата. "На националния съвет са представени всички организации и там е мястото, където трябва да бъдат представяни всички проблеми, а ако не се вземат решения, тогава инициираме среща с премиера, който неведнъж е помагал на бранша. Смятам, че се постъпи неправилно", акцентира Степанчева.
Другият събеседник в студиото - Симеон Караколев, председател на Националната козевъдна и овцевъдна асоциация (НОКА), контрира, че няма яснота във въпросния съвет кой кого представлява, и поиска конкретен отговор за това да бъде даден от министъра на земеделието и храните Румен Порожанов. Днес от представляваната от него асоциация (НОКА) дадоха пресконференция и настояха за промени в Закона за животновъдството и поискаха да бъдат дефинирани участниците в работните органи на министерството на земеделието.


"Още от самото начало протестът беше дирижиран от настроението в бранша и от хилядите овцевъди и козевъди, които представляваме, като имаше и доста недоволни говедовъди. Това е третият протест в рамките на година и половина. Една от основните причини беше липсата на адекватна държавна политика, в резултат на което браншът е разделен. Той акцентира, че за година срещите с членовете му са били около 60. По думите му чл. 23 от проекта за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания е дискриминативен и настоя всички овцевъди и козевъди да работят по еднакви правила. Проектът е за обществено обсъждане до 22 август. "Целта на протестите не е да се създава хаос, а ред", допълни той.


Според изпълнителния директор на НОКА Иван Станков асоциацията има подкрепата на своите членове за действията си. "През последните 10 години намалението в сектора е 800 хил. и тенденцията продължава. Ние не искаме да върнем 11 млн. овце в България, не е и необходимо. Трябва да се внесат елементи на висока култура на производство. Нещата трябва да се променят, ако искаме да имаме овцевъдство в България. Тръгнахме на протест не за да създаваме хаос, а порядък", смята Станков.


По думите му основният повод за протестите на фермерите е фактът, че години наред няма българска аграрна политика, стратегия и определени държавни приоритети. Станков изрази съжаление, че овцевъдът е превърнат "в юрист, компютърен специалист". Шефът на асоциацията призова за коренна промяна, защото кривата на развитието на овцевъдството и животновъдството продължава да пада надолу.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK