Днес общинският съвет ще има по 3.5 минути за куп важни решения за София

Председателят на общинския съвет Елен Герджиков (в средата). От двете му страни са Николай Стойнев (ГЕРБ) и кметът Йорданка Фанъдкова. До тях са - в дясно - Иван Велков (Зелените) и Станчо Станков (Атака) вляво.

© Юлия Лазарова

Председателят на общинския съвет Елен Герджиков (в средата). От двете му страни са Николай Стойнев (ГЕРБ) и кметът Йорданка Фанъдкова. До тях са - в дясно - Иван Велков (Зелените) и Станчо Станков (Атака) вляво.На днешното си последно заседание преди лятната ваканция, Столичният общински съвет ще вземе редица важни за града решения - от отдаването на спирките на градския транспорт на концесия, през ограничения за билбордовете и рекламата, разширяването на зелената зона, до замяна на имоти. Решенията обаче ще се вземат бързо, защото дневният ред е двойно по-дълъг от останалото време през годината - 120 точки.


Според общински съветници дължината е нарочно търсен от управляващата партия ГЕРБ ефект - така не остава почти никакво време за дискусия, въпроси, поправки, сериозни анализи и консултации с експерти, от каквито почти винаги има нужда.


Сред другите важни точки са разширяването на зелената зона за паркиране, продажби и замяна на имоти, обявяване на търгове за активи, вземане на кредит за 14.7 млн. евро, сключване на извънсъдебно споразумение за 5 млн. лева, промени в бюджета, разпределяне на пари за проекти, промени в управлението на общински дружества, разпределяне на дивидент, увеличаването на капитали на едни и намаляването му на други.
Сред по-малко значимите, но любопитни, е, че бившият главен архитект ще напусне борда на директорите на общинското дружество "Метрополитен" 2 години, след като подаде оставка. В това време за участието си борда Диков е получил общо 72 хил. лева, показва справка в Търговския регистър.


Традициите не са това, което бяха


"Винаги последната сесия е била много натоварена, именно заради предстоящата лятна ваканция. В противен случай общинският съвет трябва да работи и през август", каза пред "Дневник" Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ. Тя даде пример с районните кметове, които внасят много и различни точки, за да могат да си свършат работата през почивния месец.


Едрева отбеляза и че точно на тази сесия съветниците са особено внимателни, защото в миналото "точно по това време е раздавана София по времето на Стефан Софиянски и Тошко Добрев със "Софийски имоти".


Целта на дългия дневен ред е друга, според Войслав Тодоров (Нормална държава): Идеята според мен е да може в цялото бързане обществото да пропусне повечето теми. Да няма време за обсъждане в комисии и зала, а само съветниците да кажат дали са "за" или "против". Без задълбочени обсъждания и поправки. Така мнозинството си взима гласовете", казва той.


Проблемът обаче не е само за заседанието, а в комисиите, където се гледат точките. Иван Велков (Зелените) казва, че през тази седмица дневният ред в комисиите е бил два пъти по-дълъг, времето си останало същото и така се изгубила възможността за сериозни и конструктивни дискусии и решения, които да са по-различни от предложените.


По тази причина той казва, че на тази сесия нещата не се решават, а се финализират процеси и преговори, които са текли месеци, а някои даже години, а които на нас ни е съобщено едва в края. Най-много нещо да бъде отложено, ако се нуждае от доработка, посочва Велков. Той също е на мнение, че нарочното претоварване на заседанието се използва, за да се притъпи вниманието на обществото и медиите и така някои теми да останат "скрити".


Така например предложението за започване на конкурс за избор на концесионери за спирките за градския транспорт беше внесено като допълнителна точка на повечето комисии. В цялото бързане Войслав Тодоров така и не получил икономическия анализ за процедурата, който бил на диск и се раздавал "почти апокрифно от ръка на ръка".


Може да бъде различно


Ефектът от всичко това е, че така се допринася съветниците да вземат неинформирани и грешни решения, които не защитават интереса на софиянци, смята Иво Божков (ДБС). Според него установената практика е недопустима, като вижда нуждата от промяна в целия процес на обработване на доклади.


"Първо всеки проектодоклад, както и мотивировката му трябва да са достъпни онлайн както за съветниците, така и за гражданите на София. Второ, всеки проектодоклад трябва да бъде предоставен на съветниците и гражданите не по-малко от една седмица преди да бъде гласуван", иска Божков.


Според Иван Велков е напълно възможно процесът на планиране на заседанията да се организира по друг начин, така че, да не се получава този "конвейер" за гласуване. Според него самата система - с докладчик и няколко съвносители, е твърде остаряла практика, наложена през социализма и трябва промяна - например докладите да влизат за гласуване, ако вече са събрали подкрепа от 20% от съветниците от различни групи.


"Традиционно администрацията в България започва да гони сроковете в последния възможен момент, но това е и навик за българското общество - да се отлага до последния момент вършенето на някаква работа", допълни Велков.


И една концесия


Така днес съветниците ще могат да работят до 17 часа най-късно, като заседанието започва в 10:00 часа. Така те ще имат по 3.5 минути за решение, като изказванията по някои от точките ще отнемат 10 пъти повече време.


И тази обстановка съветниците ще трябва да гласуват концесията за спирките - процедура, която се опитват да пуснат за 5-ти от поне 6 години. Предлагат се 2600 спирки, разделени в четири лота, като кандидатите ще трябва да предложат на колко спирки ще поставят навеси. Максималният брой е 1800, като с по-големия брой намалява и годишната концесионна такса, което може да е между 21 и 41 хил. евро.


Срокът за концесиите ще е 15 години с опция за продължаване с още 5. Концесионерите ще могат да поставят рекламни обекти на 100 от спирките за всеки пакет. Общият брой на новите павилиони, които могат да се изградят е 300.


Има възможност точката отново да не бъде приета, заради остарели становища в документацията, спорове по много от условията в предложението и съмнения, че така ще се навреди на пазара на външната реклама в столицата.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Весело

  Три минути и половина са достатъчни, за да си заслужат заплатите. Кой за каквото е учил и кой каквото заслужава. Да не гледаме в чуждата паничка, като и ако станем депутати, тогава ще видим как стоят нещата. Сега остава само да им благодарим че ги има и че водят родината напред по пътя на прогреса. Да са живи и здрави и все така умни решения да вземат.

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  За три минути и половина, кметът от сянката може да напише по един громящ коментар относно всяко едно решение от дневния ред! Общинарите ряпа (по-скоро тиква) да ядат!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на mvill
  mvill
  Рейтинг: 247 Неутрално

  На София й предстоят нелеки времена, това е сигурно.

 4. 4 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Епа токо та! Къщи за богатите или храна за бедните? Мисля знаете как продължава

 5. 5 Профил на mia_canela
  mia_canela
  Рейтинг: 279 Любопитно

  Не че нещо, но на снимката е Станчо Станков от Атака...

 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  До коментар [#4] от "uq":

  Така е в филма История на света, който не е загубил актуалност и днес. А иначе както казваше банкянския> да гласуват и да се маат от главата ми!

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5980 Неутрално

  ГЕРБ загробва София !!! За 3.5 минути !!!
  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Miloslav Antonov
  Miloslav Antonov
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Сред по-малко значимите, но любопитни, е, че бившият главен архитект ще напусне борда на директорите на общинското дружество "Метрополитен" 2 години, след като подаде оставка. В това време за участието си борда Диков е получил общо 72 хил. лева, показва справка в Търговския регистър.

 9. 9 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Тези и ваканция ли излизат, та те работят два четвъртъка в месеца !

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6587 Весело

  Значи днес идва дядо Коледа за някои :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3975 Весело

  Сега остава само да им благодарим че ги има и че водят родината напред по пътя на прогреса. Да са живи и здрави и все така умни решения да вземат.
  —цитат от коментар 1 на Deaddark

  Много рано си се насвяткал.

 12. 12 Профил на boring pumpkin
  boring pumpkin
  Рейтинг: 225 Гневно
 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3479 Любопитно

  Концесия на спирките? Лафка? Или другарче на Лафка?

 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  Експресно заседание. Който разбрал, разбрал, който се е качил на влака, ще се вози. Другите пасти да ядат. :-)

 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  До коментар [#13] от "джендър се крие в храсталака":

  Цялата държава трябва да отдадем на концесия, барабар с администрацията. Така ще се сбъдне мечтата на либерал-болшевиките и пазарни шамани. :-)

 16. 16 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#13] от "джендър се крие в храсталака":

  Ще бъдат поне 4 лафки щото е разделено на 4 слота. И това са нови будки, всички съществуващи лафки & конкуренти си остават.

 17. 17 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#15] от "Читател":

  Ами в САЩ нямат държавна телевизия, нямат държавни оръжейни заводи, нямат държавно БДЖ ( дори релсите са частни), дори няма държавни болници (освен за военните) и гледам добре си живеят. Така зе едва ли либерализма и концесиите ще затрият милата ни родина.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8473 Неутрално

  Все Софиянски бълнуват. А след това колко нещо се раздаде и окраде, никой не споменава.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8473 Неутрално

  Все Софиянски бълнуват. А след това колко нещо се раздаде и окраде, никой не споменава.

 20. 20 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  ОРКЕСТЪРЪТ на Брегович е за сватби, но и за погребения...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK