Цветан Василев вярва на сръбското правосъдие повече, отколкото на българското

Цветан Василев, интервюиран от български журналисти в Белград през септември 2014 г.

© Reuters

Цветан Василев, интервюиран от български журналисти в Белград през септември 2014 г.В интервю за сръбския вестник "Курир" бившият мажоритарен собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев заявява, че вярва на сръбското правосъдие повече, отколкото на българското. Добавя, че работи за привличането на частни инвестиции в Сърбия от благодарност, че страната е спасила живота му. Интервюто е преразказано в "КлубZ"


Издирваният от българските власти чрез "Интерпол" Василев пребивава в Сърбия от 4 години и оттам следи развитието на съдебния процес, в който е обвинен за организатор на престъпна група, фалирала банката и довела до щета за данъкоплатците от над 4 млрд. лв. Съдът в Белград на първа инстанция разреши екстрадицията му още през март 2015 г. Апелативният съд обаче отмени решението и върна делото. По-късно - през април 2016 г. първоинстанционният съд отново разреши предаването на Василев на българските власти, но втората инстанция пак върна процеса за представяне на още доказателства към искането за екстрадиция. Междувременно българската прокуратура промени обвинението и това още повече забави процеса, който и до днес не е приключил.


Тема на интервюто в сръбската медиа е съдбата на завода за стъкло в Парачин, чийто собственик беше Василев чрез фирмите си "Рубин" и "Глас индъстри". Българинът твърди, че предприятието е затънало в дългове заради атаката срещу КТБ в България и сега прави всичко възможно, за да го спаси.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK