Граждански организации сезират президента да наложи вето на новите високи такси за обжалване

Граждански организации сезират президента да наложи вето на новите високи такси за обжалване

© Анелия НиколоваПравозащитни и екологични организации ще сезират президента да наложи вето на новоприети изменения в Административнопроцесуалния кодекс, които според тях ограничават и нарушават фундаментални правата на гражданите и демокрацията. Това съобщи на пресконференция Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.


Според приетите текстове редица съдебни дела ще могат да се обжалват само на една инстанция и се вдигат драстично таксите за делата, в които може да се обжалва на втора инстанция, или т.нар. касационно производство. За първи път такса за втора инстанция по дела за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) ще се изчислява пропорционално спрямо имуществения интерес, като таванът е 4500 лв. Тези суми ще важат и за общините, както и други обществени институции, които биха обжалвали ОВОС.


Според Ивайло Попов от "За Земята" поправките имат една-единствена цел и тя е да не позволят или да затруднят гражданите да обжалват решения за оценка за въздействието на околната среда. Вносителите на промяната не крият, че основната цел на увеличените такси по екодела е ограничаване възможността за обжалване на инвестиционни проекти и ускоряване реализирането им.
Новите такси са непропорционални на средната брутна месечна заплата в страната, която през първото тримесечие за 2018 г. е 1077 лева, изтъкна Тома Белев от АПБ. Според тях вносителите на промяната без основание твърдят, че увеличението на таксите на втора инстанция не възпрепятства достъпа до правосъдие на гражданите, тъй като на първа инстанция те остават непроменени. Те не коментират, че инвеститорът може обжалва първото решение на втора инстанция, следователно да представлява ефективна бариера пред граждани и организации. При неблагоприятен изход от делото високите такси могат да им бъдат присъдени и така да служат като пречка за обжалване на решения по дела изобщо.


Промените не уточняват и начина, по който ще се определя материалният интерес, върху който ще се изчисляват таксите. Това ще доведе до спорове и несигурност в процедурите по обжалване и допълнително ще увеличи натоварването на съда. Същевременно вносителите твърдят, че искат намалят тежестта върху съда.


Според еколозите с новите такси за втора инстанция българският данъкоплатец ще плаща най-скъпо за правосъдие.


Противниците на промените определиха като неверни мотивите за поправките, сред които тезата, че съдебната система е претоварена с дела. По думите им българските граждани масово не вярват на съда, действат извън него. Делата пък не се бавят и продължават не повече от една година за едно средно административно дело. Според изнесените данни броят на нерешените дела нарежда страната ни в "златната среда".

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Аман от такива, според които всички са длъжни да им работят безплатно или по-скоро ние останалите да плащаме от джоба си, вместо тях.

 2. 2 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  Ако са сигурни в обжалването си, какво пречи, че таксата е висока? Или е по-добре да е без пари, да може и Сульо енд Пульо да си проявяват гражданската съвест?

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Правилно, таксите са несъразмерно високи и с оглед на не толкова качествената работа на съдебната система нямаше основание за увеличаването им.
  Явно властта иска да спи спокойно. След като е откраднала...

 4. 4 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Путин е активизирал всички рубладжии с цел да докара България до политическа криза ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 5. 5 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Аман от грантаджии без отговорности, неизбрани от никого НПО, говорещи от наше име. А като прочетох Тома Белев стана ясно - пак плачат за пари.

 6. 6 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Правилно! Отказът от правосъдие, който е целта на този закон и нарастването на таксите от 14 до 900 пъти , които целят да се ограничи достъпа на гражданите до съд и правото на справедлив съдебен процес трябва да се атакува най-малкото чрез вето, а и в конституционният съд. Иначе това е поредна стъпка към авторитаризъм и тоталитаризъм, към което успешно ни бута ОПГ-то в НС.

 7. 7 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  Това е чисто ограничаване достъпа на народа до правосъдие, богаташчетата с мазните си скъпи адвокати ще легализират властта си и ще станат все по-недосегаеми. Заради такива закони облагодетелсващи бясната върхушка се разждат революциите и последващия социализъм. Разпищолената политическа и икономическа олигархия не прави добро на наследниците си, като рискува добруването и живота им.

 8. 8 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#2] от "nema_labavo":

  Ми пречи. Нали трябва да ги вземеш отнякъде?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 9. 9 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 539 Весело

  Ето това е дясна демократична съдебна реформа - високи такси, за да го е страх гражданското общество да се бори по съдебен път с мафията, олигархията и моделът #КОЙ?
  Едно време, при комунизма, таксите бяха минимални, и всеки селянин от произволно ТКЗС можеше да обжалва свободно докато стигне до Върховния съд. А сега всичко се прави за да се уредят дебелите адвокати и съдии с още по-големи хонорари и подкупи, които могат да си ги позволят само капиталистите!
  Революция трябва и смяна на системата!!! :D
  Затова нека на следващите избори всички да подкрепим Демократична България, за да изметем думбазите протегнали алчните си ръчички към доходите на трудовия народ!!!!


  Докарах ли го на приказка?

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 10. 10 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 322 Неутрално

  инструкциите на чайка към цацаров се изпълняват.
  не виждам никаква гражданска активност.
  значи гражданите намаляват.
  а крепостните се увеличават.
  а честито.
  ама после да не ми мрънкате що няма пари,
  що има дупки и що мутрите ви праат на пастет.

 11. 11 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 539 Весело

  Само г-н Тръмп може да ни помогне да направим истинска съдебна реформа, чрез която да разкараме всички соросоиди, рубладжии и всякакви такива грантаджии!

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  До коментар [#1] от "svoboden":

  Според българската конституция, всеки гражданин трябва да има достъп до правосъдие. С тези високи такси му се отнема тази възможност. И всъщност се нарушава конституцията на страната.

 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#1] от "svoboden":

  Тия, дето работят в съдебната система го правят с нашите данъци. Моите, защото ти като милиционер освен ДДС друго не плащаш.

  Таксите тук са с ограничителна цел, в резултат от гербавата безкадърност.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  До коментар [#8] от "Darth Plagueis":

  Така е, но как ще ограничиш безразборното обжалване от всеки, който се смята за ощетен? Нали не смяташ, че всички могат да са доволни, а основните жалбоподатели са зелените организации. За тях парите не са проблем, но те искат да им е без пари. Ако е някой обикновен човече да му повярваш, но аз на тези не вярвам.

 15. 15 Профил на pifi
  pifi
  Рейтинг: 524 Весело

  Малко увеличават таксите за обжалване.Плачат платените провокатори,които пречат за всичко хубаво,което се прави в България....Ще им намалеят доходите с високите такси. :-)

 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#14] от "nema_labavo":

  Елементарно. Когато заданието е подготвено добре, и не в услуга на конкретен участник, опциите за обжалване са минимални. Реално, обжалването става, когато участниците намират изисквания, ограничаващи конкретни продукти или решения. Като реален пример, да искаш междуосие за кола да е точно в милиметри, на което отговаря само един модел в света. Тъй като това изискване няма отношение към функционалността и предназначението на колата, то е лесно обжалваемо.
  Ако нямаш подобни простотии в заданието, участниците могат да се заяждат единствено за дребни несъществени детайли, но тук комисията по търга има право да ги отхвърли, а за по-съществени, това може да стане през КЗК. Възможностите да спреш идиотски обжалвания са напънълно достатъчни, но само ако си написал заданието коректно.

  Впрочем, увеличението на таксата няма да спре тези, които искат просто да прецакат поръчката, за тях парите не са драма.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#15] от "pifi":

  Въх... умен бе...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  До коментар [#16] от "Darth Plagueis":

  Е за това явно става въпрос. Който иска да прецака поръчката ще му е по-скъпо. Този който реално има претенции и е ощетен, цената няма да го спре. Не като сега с прословутите линейки, обжалване за трети път от не е ясно кой и защо. Аз не виждам драма, ако бяха забранили обжалванията, да се жалваме, сега просто са по-скъпи.

 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#18] от "nema_labavo":

  Точно обратното. Този, който се чувства прецакан обикновено няма ресурс. Прецаканите обикновено сме гражданите. Тоя, който иска да прецака поръчката обикновено ползва финансиране от кофти източници, на които не им дреме колко ще платят.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK