ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Министър Петков представи на майките с деца с увреждания проектите си за реформа

Министър Петков представи на майките с деца с увреждания проектите си за реформа

© Цветелина Белутова, КапиталСоциалното министерство предлага сегашните интеграционни добавки да бъдат заменени с по-сериозна финансова подкрепа за всички хора с увреждания. Това съобщи пред журналисти министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който се срещна днес с представители на двете протестиращи групи пред Народното събрание - майки на деца с увреждания и хора с увреждания от национално представителните организации, съобщи БТА..


Той дойде лично да връчи на протестиращите два варианта на законопроект за хората с увреждания. Вариантите се различават по това кой ще е органът, който прави индивидуалната оценка. В единия се предлага това да е звено към Агенцията за социално подпомагане (АСП), а в другия - Агенцията за хората с увреждания.


Идеята е, ако хората с увреждания подкрепят първия вариант, това звено към АСП да се занимава само с оценката на хора с увреждания, а не както е в момента - с всичко останало, за което се получават критики от хората с увреждания. По думите на министъра вторият вариант е по-трудно изпълним, защото трябва да се структурират териториални звена към Агенцията за хората с увреждания.
По отношение на финансовата подкрепа министър Петков уточни, че тя ще е под формата на месечни плащания, които включват интеграционните добавки. Подкрепата ще е в по-висок размер и ще е обвързана с линията на бедност, а не с гарантирания минимален доход. Предвид ежегодното актуализиране на линията на бедност се предполага, че финансовата подкрепа ще расте, каза министър Петков и допълни, че тази година линията е 321 лева, а за следващата вече на обществено обсъждане е размер от 348 лева.


Размерът на финансовата подкрепа ще се диференцира според степента на увреждане, като най-голяма ще е за хората, които получават социално-инвалидни пенсии с чужда помощ, които са около 15 000 по данни на НОИ. Това са навършилите пълнолетие, които като деца Закона за семейните помощи получават максималната помощ, но след това остават само на социално-инвалидна пенсия и добавка за чужда помощ, което сумарно прави около 250 лева, каза министърът. Във финансовата помощ ще се включат и четвърт от социално-инвалидните пенсии, които бяха спрени като отпускане през 2015 г., но НОИ продължава да изплаща отпуснатите дотогава, допълни министърът.


Бисер Петков уточни, че става дума за 350 000 души, които годишно като разход за бюджета на НОИ са около 133 млн. лева. По думите му това е една от първите стъпки - нетипични плащания за НОИ със социален характер, да бъдат извеждани към социалната система.


Някои от новите елементи в законопроекта са свързани с прилагането на Конвенцията за правата на хората с увреждания и създаването на нови органи. Въвежда се и координационна роля на Агенцията за хората с увреждания, каквото е и искането на хората с увреждания. По отношение на областта на социално приобщаване на хората с увреждания са поискани становищата на различните министерства и техните предложения са включени в законопроекта. Регламентирано е и правото на лична помощ като асистентска услуга за каквато настояват майките на деца с увреждания. По думите на министъра социалната министерство освен асистентската услуга, включва и финансовата подкрепа, защото от Министерството считат, че при сегашното състояние на пазара на труда, както и при настоящия брой потенциални ползватели на асистентската услуга, такава не може да бъде осигурена за всички.


Министърът каза, че днес е имал разговор с представител на лечебно заведение, който го е попитал как могат да бъдат внесени от трети страни болногледачи и медицински сестри, защото има сериозен дефицит на такива. Предвиден е и квотен принцип за всички работодатели да наемат хора с увреждания, като квотата ще се определя спрямо броя на заетите в предприятието.


Министърът и омбудсманът Мая Манолова призоваха майките на деца с увреждания и хората с увреждания от национално представителните организации да се съберат на една маса в идния понеделник от 11.00 ч., за да обсъди работната група в социалното министерство предложенията за промени. Бисер Петков подчерта, че сроковете, които протестиращите и Народното събрание са му поставили за приемане на закона, изискват работата да започне веднага с участието на всички групи.


Министърът призова да се свали напрежението, за да се решат проблемите на хората с увреждания. Срещата обаче прерасна във взаимни нападки между двата протестиращи лагера за участието на отделните групи в реформата. Те спориха и по историята на влизането и излизането им от работните групи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK