Паричната помощ за хората с увреждания ще расте с линията на бедността

Паричната помощ за хората с увреждания ще расте с линията на бедността

© Цветелина БелутоваМесечната финансова подкрепа за навършилите пълнолетие хора с увреждания да е в по-висок размер и обвързана с линията на бедност, а не с гарантирания минимален доход. Предлага се тя да е в интервала от 10 на сто до 57 на сто от линията на бедност. Това е заложено в законопроект за хората с увреждания, раздаден вчера лично от министър Бисер Петков на хората с увреждания. Законопроектът беше предоставен на медиите от организациите на хората с увреждания, съобщава БТА. Законопроектите за хората с увреждания се очаква да бъдат внесени наесен в парламента.


Хората с намалена работоспособност от 50 до 70.99 на сто ще получават месечна финансова подкрепа, която ще е 10 на сто от линията на бедност, тези от 71 до 90 на сто - 15% от линията на бедност, а над 90 на сто - 25% от линията на бедност. За хората с увреждания над 90 на сто с чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност, е предвидено да получават 57% от линията на бедност.


Линията на бедност през тази година е 321 лева, но се предвижда през следващата година да е 348 лева. Тя расте всяка година, което означава, че и финансовата подкрепа за хората с увреждания ще расте, обясни вчера пред журналисти министър Бисер Петков.
Предвижда се и финансова подкрепа под формата на целеви помощи. Целевите помощи ще се предоставят в зависимост от индивидуалните потребности на човека с увреждане. Те са различни видове - помощ за лична мобилност чрез осигуряване на помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания и медицински изделия и адаптиране на лично моторно превозно средство, помощ за адаптиране на жилище; за балнеолечение и/или рехабилитационни услуги, за наем на общинско жилище.


Предвидена е и лична помощ, каквото е основното искане на протестиращите майки на деца с увреждания. Оценяването на правото на човека с увреждане от лична помощ се базира на тристепенна скала на зависимост/затруднения:


Степен I на умерена зависимост/затруднения е човек с увреждане от 71 до 90 на сто увреждане. В тази категория човекът с увреждане получава до 20 часа месечно право на лична помощ.


Степен II на тежка зависимост/затруднения е човек с увреждане над 90 на сто, който се нуждае от помощ два или три пъти дневно. В тази категория човекът с увреждане получава до 80 часа месечно право на лична помощ.


Третата степен е тази на тотална зависимост/затруднения - човек с увреждане над 90 на сто, който се нуждае от помощ и продължителна подкрепа от друго лице за реализиране на различни дейности от ежедневния живот много пъти дневно поради пълната загуба на физическа, умствена, интелектуална или сетивна автономност. В тази категория човекът с увреждане получава до 168 часа месечно право на лична помощ.


Видовете лична помощ са - ползване на професионални асистентски услуги, както и получаване на пари за лична помощ.


В случай че човек с увреждане не желае да ползва професионална асистентска услуга по реда, а самонаема асистента си, то той получава финансови средства в размер на определения брой часове, които се заплащат от държавния бюджет съгласно оценката.


Финансовата подкрепа и личната помощ се отпускат по предложение на специализираното звено въз основа на заключенията от индивидуалната оценка на потребностите за подкрепа.


Към Агенцията за хората с увреждания се създава фонд "Заетост на хората с увреждания", чиито приходи се набират от отчисления от работодатели, национални, европейски и международни програми и дарения.


Въвежда се квотен принцип при назначаване на хора с трайни увреждания, според който работодатели с 20 до 49 работници назначават поне един човек с увреждане, с 50 до 99 - двама, със 100 и над 100 - четири процента от средносписъчния им състав. Ако не се изпълнят тези квоти, работодателят внася всеки месец във фонда към Агенцията за хората с увреждания такса в размер от 80 на сто от минималната заплата за всеки неназначен човек с увреждане.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  10% от линията на бедност е 34лв. Те ще вземат да забогатеят!

 2. 2 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#1] от "джендър дебне в храсталака":


  10% от линията на бедност е 34лв. Те ще вземат да забогатеят!
  —цитат от коментар 1 на джендър дебне в храсталака


  В Момента са същите проценти ,
  НО от гарантирания минимален доход , който е 75.00 лв ! ! ! !
  И той не расте всяка година , а за последен път ""порасна"" след 17 години ! ! !
  И това се отнася само за интеграционните добавки, които по принцип са "в пъти" най-малките суми.
  Важното е , че ще вдигнат другите основни суми, те са интересните ,. . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 3. 3 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Петков срам нямате!!! Това са хора на които трябва да се помага най-много. Вместо с линията на бедност що не я обвържете помощта както при депутатите с три минимални заплати, а изедници ниедни.

 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5630 Гневно

  Вижте да не им дадете повече, 11,25 лв дават за лекарства на месец, а болният-100% инвалид, харчи 280 лв, така и не разбрах кое лекарство му плащат.

 5. 5 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Добре е ,защото в момента добавките са общо 22,50 за транспорт и лекарства.По принцип тези болни вземат безплатни лекарства с протокол.

 6. 6 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Весело

  А аз очаквах да расте с "линията на богатството"....

 7. 7 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5630 Неутрално

  До коментар [#5] от "Сд":

  Ако болният е 100% инвалид с водеща болест "Паркинсон" лекарствата са с протокол, но останалите за диабет, сърце, кръвно и онко заболяване си ги плаща, едни с рецептурна книжка, други редовно.

 8. 8 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Дневник, напишете направо, че по-голямата част от хората с увреждания ще получават по левче на ден.
  Че те ако просят на улицата в тяхното състояние ще съберат повече.
  Потвърждение за псевдо-противо-анти социална държава.

 9. 9 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1046 Гневно

  Да ти ева зайката боклук долен. >:-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 10. 10 Профил на Valentin Angelov
  Valentin Angelov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абсолютна лъжа.Взеха ми всичко което бяха отпуснали , за да го дадат на Соц.Асистента ,като заплата.Това на какво ви прилича?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK