За дивите прасета и оградата

За дивите прасета и оградата

© Министерство на земеделието и хранитеОграда от бодлива тел с височина 1.10 м като мярка срещу разпространението на африканската чума по дивите прасета стана повод за спорове и съмнения. За спецификите на този вид животни и доколко съоръжението, което в момента се изгражда, ще е ефективна мярка и може ли подобно съоръжение да спре този вид животни. "Дневник" публикува мнението на ловоустроителя Александър Обретенов.


Дивата свиня е много умен и устойчив вид дивеч. Възможностите й са почти неограничени за представите на градския човек. Те могат да скачат на 4 метра височина, но го правят обичайно, когато са уплашени. Това става обичайно, когато са подгонени, като се катерят едно върху друго.
Могат и да преминават под оградна мрежа с височина 1.8 метра, за да търсят храна или за да изядат кучето, което ги лае. Когато са подгонени, направо разкъсват мрежата и преминават през нея.


Способни да изкопаят трапове до 1 м дълбочина. Обичайно правят това, когато търсят наорени, сол или нарочно вкопани вертикално кочани царевица.
Свинете спокойно стигат до хранилката, заградена с ограда от бодлива тел, каквато сега се строи по българско-румънската граница, само за да си "откраднат" някой кочан царевица и пак излизат "навън" (на 2-3 м), за да си го изядат на спокойствие. Защото знаят, че вътре се стреля и "вътре" загиват прасета.


Глигани могат да преплуват река Дунав, виждал съм го с очите си. Знам за глиган, преминал в българска територия в района на Парил между Али ботуш (Славянка) и Пирин през кльона. Подгонен от мечка и убит от нея, като и той е успял да разкъса много меча кожа.


Чумата по дивата свиня се появява, когато има свръхзапас. По време на трудовия ми стаж през последните 45 години това е трето появяване на чума. Преди 35 години имаше в Кюстендилска област. Преди 15 години – около Велинград. Но тя бързо отзвучава след измирането на "излишните" прасета, а популациите им бързо се възстановяват поради високия коефициент на прираст.


Проектираните огради на бази за интензивно стопанисване на дива свиня са от поцинкована мрежа с дебелина 4 мм и отвори 50 х 50 мм. Височината на оградата е минимум 1.5 м, като на релефните понижения може да стигне и 3 м. Вкопана е в земята минимум на 30 см. От вътрешната й страна в долния край на мрежата се завързват ритловици, за да не могат свинете да я повдигат. Или се полага хоризонтален ред мрежа.


В капаните, предназначени за улов на диви свине, мрежата е с височина 4 м, подсилена с хоризонтални ритловици не само по земята, а и на 0.5 м и 1 м.


Много ефективен начин за предпазване от диви свине са измислили хората от родопските села. За тях производството на картофи е основен поминък и не могат да си позволят реколтата им да бъде унищожена от диви свине. Въпреки че там проектираме допустим запас 50% от останалите райони на страната, дивите свине пак унищожават реколтите им.


През последните години те заграждат нивите си с електропастири, захранвани от слънчеви батерии, и вече нямат оплаквания от дивите свине.


Следя новините и виждам, че вече е задействан механизмът за изграждане на показваната ограда, закупени колове, бодлива тел, репелентите, служителите от ловните стопанства, изпратени на границата за строеж на оградата.


Моето мнение е, че при сегашната ситуация е наложително едно подсилване на оградата с електропастири от 3 проводника, захранвани от слънчеви батерии, които да произвеждат напрежение от 6000 до 10 000 V. Проводниците трябва да са захванати за дървените колове чрез съответни изолаторни пръстени. Най-горният – над дървените колове, а другите два – на нива между редовете от бодлива тел. По този начин ще се намали опасността от допиране на бодливата тел до електропроводите и токовите утечки при дъжд и сняг. Така оградата би могла да спре спокойно движещи се диви свине. Стойността на заграждане с електропастир на 10 км е около 1000 лв. По този начин общата стойност за подсилване оградата на сухоземната ни граница с Румъния ще бъде около 13 – 15 хил. лв.


Не трябва да се спира патрулирането около оградата с цел предотвратяване на достъп от други лица, установяване на преминаване от диви свине, разкъсване на оградата от други причини.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK