За дивите прасета и оградата

За дивите прасета и оградата

© Министерство на земеделието и хранитеОграда от бодлива тел с височина 1.10 м като мярка срещу разпространението на африканската чума по дивите прасета стана повод за спорове и съмнения. За спецификите на този вид животни и доколко съоръжението, което в момента се изгражда, ще е ефективна мярка и може ли подобно съоръжение да спре този вид животни. "Дневник" публикува мнението на ловоустроителя Александър Обретенов.


Дивата свиня е много умен и устойчив вид дивеч. Възможностите й са почти неограничени за представите на градския човек. Те могат да скачат на 4 метра височина, но го правят обичайно, когато са уплашени. Това става обичайно, когато са подгонени, като се катерят едно върху друго.
Могат и да преминават под оградна мрежа с височина 1.8 метра, за да търсят храна или за да изядат кучето, което ги лае. Когато са подгонени, направо разкъсват мрежата и преминават през нея.


Способни да изкопаят трапове до 1 м дълбочина. Обичайно правят това, когато търсят наорени, сол или нарочно вкопани вертикално кочани царевица.
Свинете спокойно стигат до хранилката, заградена с ограда от бодлива тел, каквато сега се строи по българско-румънската граница, само за да си "откраднат" някой кочан царевица и пак излизат "навън" (на 2-3 м), за да си го изядат на спокойствие. Защото знаят, че вътре се стреля и "вътре" загиват прасета.


Глигани могат да преплуват река Дунав, виждал съм го с очите си. Знам за глиган, преминал в българска територия в района на Парил между Али ботуш (Славянка) и Пирин през кльона. Подгонен от мечка и убит от нея, като и той е успял да разкъса много меча кожа.


Чумата по дивата свиня се появява, когато има свръхзапас. По време на трудовия ми стаж през последните 45 години това е трето появяване на чума. Преди 35 години имаше в Кюстендилска област. Преди 15 години – около Велинград. Но тя бързо отзвучава след измирането на "излишните" прасета, а популациите им бързо се възстановяват поради високия коефициент на прираст.


Проектираните огради на бази за интензивно стопанисване на дива свиня са от поцинкована мрежа с дебелина 4 мм и отвори 50 х 50 мм. Височината на оградата е минимум 1.5 м, като на релефните понижения може да стигне и 3 м. Вкопана е в земята минимум на 30 см. От вътрешната й страна в долния край на мрежата се завързват ритловици, за да не могат свинете да я повдигат. Или се полага хоризонтален ред мрежа.


В капаните, предназначени за улов на диви свине, мрежата е с височина 4 м, подсилена с хоризонтални ритловици не само по земята, а и на 0.5 м и 1 м.


Много ефективен начин за предпазване от диви свине са измислили хората от родопските села. За тях производството на картофи е основен поминък и не могат да си позволят реколтата им да бъде унищожена от диви свине. Въпреки че там проектираме допустим запас 50% от останалите райони на страната, дивите свине пак унищожават реколтите им.


През последните години те заграждат нивите си с електропастири, захранвани от слънчеви батерии, и вече нямат оплаквания от дивите свине.


Следя новините и виждам, че вече е задействан механизмът за изграждане на показваната ограда, закупени колове, бодлива тел, репелентите, служителите от ловните стопанства, изпратени на границата за строеж на оградата.


Моето мнение е, че при сегашната ситуация е наложително едно подсилване на оградата с електропастири от 3 проводника, захранвани от слънчеви батерии, които да произвеждат напрежение от 6000 до 10 000 V. Проводниците трябва да са захванати за дървените колове чрез съответни изолаторни пръстени. Най-горният – над дървените колове, а другите два – на нива между редовете от бодлива тел. По този начин ще се намали опасността от допиране на бодливата тел до електропроводите и токовите утечки при дъжд и сняг. Така оградата би могла да спре спокойно движещи се диви свине. Стойността на заграждане с електропастир на 10 км е около 1000 лв. По този начин общата стойност за подсилване оградата на сухоземната ни граница с Румъния ще бъде около 13 – 15 хил. лв.


Не трябва да се спира патрулирането около оградата с цел предотвратяване на достъп от други лица, установяване на преминаване от диви свине, разкъсване на оградата от други причини.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Всяка ограда е добре дошла !
  Колкото по солидна, толкова по добре.

  Сигурност, сигурност, сигурност!

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2596 Любопитно

  Оградата на снимката е за сърнички. Тези чиновници на снимката дали са виждали диво прасе?

 3. 3 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Цитат:

  ''''"""..... За дивите прасета и оградата
  "Дневник" публикува мнението на ловоустроителя Александър Обретенов.

  09:51, 28 юли 18 / Дневник 0 ....""""
  - = - = - = - = - = -

  Моля някой да ми разтълкува думата
  "" ловоустроител ""
  За моя "кратък" 72+ живот за пръв път я срещам. . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1887 Весело

  Цитат:''''"""..... За дивите прасета и оградата"Дневник" публикува мнението на ловоустроителя Александър Обретенов.09:51, 28 юли 18 / Дневник 0 ....""""- = - = - = - = - = -Моля някой да ми разтълкува думата "" ловоустроител ""За моя "кратък" 72+ живот за пръв път я срещам. . . .
  —цитат от коментар 3 на Чардо


  Наборе, аз си спомням за ловоустроителите дето устройваха ловните излети на дружинката на Първия Партиен и Държавен Ръководител.
  Явно е нЕкой от тия.

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2712 Весело

  .... но го правят обичайно, когато са уплашени. Това става обичайно, когато са подгонени, като се катерят едно върху друго. Могат и да преминават под оградна мрежа с височина 1.8 метра.."

  чудесно , ясно и по детски чисто описано . и височината на оградната мрежа няма значение след като минавали под .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Тази оградка ще спре диво прасе както гипсокартон сънлив плъх. Оградката е унижение за самите прасета, по-скоро те могат да си измислят няква игра с нея....

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  До коментар [#3] от "Чардо":

  Технически възможности от настоящето Обявление за поръчка. Изисквано минимално/ни ниво/а: Участникът трябва да разполага с минимум: 1. Екипът на участника от служители/експерти, които ще вземат участие при изпълнението на поръчката: - 1 /един/ ръководител обект (със степен на образование магистър,специалност „Горско стопанство"); - 8 /осем/ инженери по горско стопанство - по един на 3 500 ха, със степен на образование не по-ниска от бакалавър по горско стопанство; -1 /един/ геодезист (вписан в регистъра на Агенцията по кадастъра); -1 /един/ ловоустроител (със степен на образование магистър);

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Ех, Чардо! Нима допускаш, че си достигнал върха на човешкото познание! Нима не знаеш, че човек се учи докато е жив! Колко много още има да учиш! Включително и във форума на "Дневник". Което ще ти помага да разширяваш познанията си и съответно да откриваш нови непознати неща и области.
  Ловоустроител вероятно е административна длъжност, на която е назначен човек притежаващ необходимите образование, квалификация, знания, умения и опит. Едно от задълженията, включени в длъжностната характеристика вероятно е устройване на ловни излети, в.т.ч. и съпътстващи мероприятия.
  По лични причини не съм проверявал дали тази длъжност е включена в ЕКДА, АОД в НКПД и др. подобни документи.
  Поради притежаване на определен минимум от познания относно стила и методите на "Дневник" не съм изненадан от популяризирането на този термин.
  С благодарност ще приема забележки, препоръки, пояснения и други мъдри напътствия по темата.

 9. 9 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 561 Весело

  Когато експертите дават факти, би било добре тролетарията ( все едно дали на БСП или на БСП2) да замълчи :) ;)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 10. 10 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 735 Неутрално

  .... но го правят обичайно, когато са уплашени. Това става обичайно, когато са подгонени, като се катерят едно върху друго. Могат и да преминават под оградна мрежа с височина 1.8 метра.."чудесно , ясно и по детски чисто описано . и височината на оградната мрежа няма значение след като минавали под .
  —цитат от коментар 5 на дерибеев

  Знаете много добре кои параметри на оградата имат значение!

 11. 11 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Да, определено не са виждали как скача диво прасе...

  https://www.videoman.gr/en/133504

 12. 12 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Автора е абсолютно прав, това може да го каже всеки ловец, подгонено диво
  прасе ще я прескочи а ако не я види ще мине през нея като през паяжина !!!

 13. 13 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Оградата е достатъчна преграда за спокойно движещи се диви свине, лесно могат да добавят химически вещества, отблъскващи дивите свине. Електропастирите действат нееднозначно и може да предизвикат атака от раздразнено животно.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 14. 14 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Тези телчета ще ги повлече и омотае първото прасЧе което си почеше гърба у тях.

 15. 15 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#4:"4ort"][/quote]

  "Наборе, аз си спомням за ловоустроителите дето устройваха ловните излети на дружинката на Първия Партиен и Държавен Ръководител.
  Явно е нЕкой от тия."

  От тия ще да е. Имало е и управители на ловни стопанства за Първия Партиен и Държавен Ръководител. Доколкото знам, били са към УБО (Управление безопасност и охрана). И са имали чин от ДС.

 16. 16 Профил на Jikevjikev Jikev
  Jikevjikev Jikev
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Много добър професионален анализ!
  И много точен съвет с цена - електопастири!
  За да не е безсмислено цялото съоръжение, тока ще го направи работещо и евтино.
  Бодливата тел ще задържи дивеча 2-3 секунди, а в това време тока ще го изплющи няколко пъти, достатъчни животното като види бодлива тел никога повече в живота си да не докосва...
  Тел с електропастир удържа еднотонни коне и бикове. От години ги удържам така.
  Само кога има разгонена женска от другата страна, тогава никаква ограда не ги удържа... Но надяваме се няма да оставят да скитат разгонени свинки около оградата

 17. 17 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Че нямало ли е до сега ограда по границата ни с Румъния,та от там спокойно си влизат жиеотни? Тези ме изумяват със всеки изминал ден ей...Аз моята ливада дето ми е на село съм я оградила с бетонови колове 1.30 и мрежа 1.80..,а тея правят оградка около метър и то с бодлива тел..Какво ще дпре тая ограда бе ахмаци?

 18. 18 Профил на Vanio Kertikov
  Vanio Kertikov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  същата ограда като за имигрантите ,те чисто и просто я преминават ,а парите са гушнати

 19. 19 Профил на Vanio Kertikov
  Vanio Kertikov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  този Хараламби дето коментира ,сигурно е малоумника дето му плаща ГЕРБ без да знае че прост като джендър.За сведения Т ЖИВКОВ никога не е можел да стреля.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Пак пари, хвърлени на вятъра.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Пак пари, хвърлени на вятъра.

 22. 22 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 663 Неутрално

  "Те могат да скачат на 4 метра височина"........ аре малко по-сериозно, може да сме градски хора, но знаем какво е диво прасе.

 23. 23 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Те дивите прасета през кльон минават(ха) та през тази ли оградка няма да минат. Освен като я видят да се търлулнат от смях...или са я правили за павлоошу.

  А на чиновника горе му предлагам да отиде на лов да види на живо глиган, но може и да има кафяво по гащите.

 24. 24 Профил на Цецо Цветков
  Цецо Цветков
  Рейтинг: 19 Неутрално

  КАКВА Е ТАЯ СМЕШНА ОГРАДА - ТИЯ ВИЖДАЛИ ЛИ СА КАК БЯГА ПРАСЕ - НЕМА И ДА РАЗБЕРЕ ЧЕ Я НОСИ НА ГРЪБ :)))).
  АМА ТЕ ПРАСЕТАТА И ПЛУВАТ - ДУНАВА КОЙ ЩЕ ГО ЗАГРАДИ....
  МАЙКО МИЛА...

 25. 25 Профил на Цецо Цветков
  Цецо Цветков
  Рейтинг: 19 Неутрално

  Не, бе нещо е сгрешена снимката - това е оградата от детската градина на синчето ми....Много е ефективна.

 26. 26 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1073 Весело

  Оградата на снимката е за сърнички. Тези чиновници на снимката дали са виждали диво прасе?
  —цитат от коментар 2 на джендър дебне в храсталака


  Виждали са полуподивело прасе и знаят, че няма ли 3-4 милиарда в коритото става див глиган. :-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 27. 27 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#23] от "olimpipanov":

  А аз ти предлагам да намериш един метър и да видиш колко са 4 метра.

 28. 28 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Тази оградка не може да спре герберастката глупост и некадърност...за какви глифанин говорим.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 29. 29 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5272 Неутрално

  Това "инженерно съоръжение" само за глигани НЕ е, просто няма да ги спре.

 30. 30 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ще спре ли, няма ли да спре бъдещето ще покаже. Като гледам министърът /пуст български език, как не ми се слага пълен член/ да набива колци се сещам за въпроса на народен представител от ОП към зам.-министър председател пак от ОП дали му е работа да ходи по кръчмите с шумомер, та този въпрос май е актуален и тук.

 31. 31 Профил на rangers
  rangers
  Рейтинг: 520 Неутрално

  "Като гледам министърът..." Гледам, (КОГО?) МинистърА!!! Ако напишете обаче, "Като гледам, (запетая!)(Кой?) министърЪТ набива колци, (без "да") тогава е пълен член!!!
  Много е лесно! Когато имаме "подчинено изречение", е малко по- ...

 32. 32 Профил на Iordanka Strauss
  Iordanka Strauss
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#26] от "Танас":

  ха-ха-ха!!!!!!!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK