Изпълнителната агенция по горите: Оградата ще спре дивите прасета

Изпълнителната агенция по горите: Оградата ще спре дивите прасета

© Министерство на земеделието и хранитеОграда от бодлива тел с височина 1.10 метра с дължина 133 км - от Силистра до Дуранкулак, по протежение на сухопътната граница с Румъния, се изгражда като препятствие срещу разпространението на африканската чума по дивите прасета в България. Изборът на съоръжението стана повод за спорове и съмнения доколко това е ефективният метод за превенция от заразата. В събота (28 юни) "Дневник" публикува мнението на специалист ловоустроител, а днес публикуваме разясненията и отговори на въпроси на редакцията до Изпълнителна агенция по горите, свързани с избора на този вид съоръжение.


Колко точно ще струва цялата ограда?


Около 300 000 лв. ще струва изграждането на четириредовото съоръжение от бодлива тел.
Предстои закупуването на допълнителните средства за подсигуряване на оградата - бруно и репеленти, като своевременно ще бъде предоставена информация за цените и доставчиците.


Консултиран ли е изборът на ограда със специалисти и какви са техните съвети?


Темата за мерките за неразпространяване на африканска чума по свинете е обсъждана многократно на редовни и извънредни заседания на ловния съвет към Изпълнителна агенция по горите, на които членове са специалисти по лова на Изпълнителната агенция по горите, Министерството на земеделието, храните и горите, Българската агенция по безопасност на храните, МВР, министерствата на околната среда, на туризма и на финансите, ловните организации и асоциации.


Конкретно решението за оградата беше предизвикано от установяването на африканска чума по свинете на много малко разстояние от сухоземната граница с Румъния съвсем скоро. Точно там, където опасността е най-голяма, трябва да се потърсят всички възможни средства, включително изграждане на оградата.


Заболяването е разпространено и в други държави – Полша, Естония, Литва, Латвия, Чехия, Унгария. Всички мерки, които се предприемат, са стандартни и са практики в страни от Европейски съюз.


Каква е практиката в другите държави, застрашени от разпространението на заразата?


За да предотвратят миграцията на дивите свине, заразените зони в Чехия са оградени от електропастири. Като по-ефикасни се отчитат обаче отблъскващите препарати. Дания също възнамерява да изгради ограда на границата с Германия с дължина около 70 километра, за да се предотврати прехвърлянето на диви свине и заразата. Заграждение срещу африканска чума се планира и в Полша. Изграждането на ограда с дължина 1000 километра на границата с Беларус и Украйна е планирано да започне там по-късно тази година.


В Унгария вече са изградени подобни съоръжения, за които е използвана режеща бодлива тел. Точно с такава тел се предвижда да се подсили съоръжението и в България.


Защо изборът на бодлива тел е по-подходящ от електропастир?


Първоначално се коментираше електропастир, но той би бил много по-скъп и неефективен. Освен това токът със силен волтаж би бил опасен и за хора. Практиките са различни, но в момента се търси оптималният вариант – най-бързият, ефективен и икономически изгоден начин на заграждение.


Бодливата тел ще бъде подсилена и с режещи ленти (бруно), подобно на съоръжението в Унгария, за което се споменава по-горе.


Не ви ли притеснява, че дивите прасета могат да прескочат оградата (1.10 м висока) – възможностите им са да преодоляват препятствия с височина 4 метра, както и да изровят дупка под оградата?


Дивите свине имат способности да преодоляват и по-високи заграждения, но го правят, когато са поставени под стрес, гонени от ловци или хищници. Такава опасност няма в случая, тъй като в Румъния гонките са забранени, а разпространението на вълци в този район е рядко срещано. А те са единствената опасност за дивата свиня.


В базите за интензивно стопанисване на дивеч в България са изградени стотици километри дивечови огради с височина до 1.30 м, които съществуват от години и са доказали своята ефективност.


Освен това на разстояние от 50 метра на оградата ще бъдат поставени репеленти (препарати) за отблъскване на диви свине, които ще бъдат още един начин за ограничаване на преминаването на животните.


С укрепването на оградата с два вида тел и репеленти не би трябвало да има възможност за преминаване на животните.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6075 Неутрално

  Ще поживеем, ще видим. Аз лично мисля, че тази ограда няма какда спре диви свине. Нито малките, нито големите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  Умен, та дрънка. А разможителния период какво ще го правиш бе, гений?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6075 Неутрално

  До коментар [#2] от "Darth Plagueis":

  Калинки, сър !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на galindimov
  galindimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Парсето per se си е прасе.
  Нищо не може да го спре.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6075 Неутрално

  Много ми е интересно как тази оградка ще спре един 300+ килограмов нерез.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5506 Неутрално

  Усвояваме, стабилно... :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  Изпълнителната агенция по горите има ли специалисти по лова, защото тази оградка е символична. Ако дивото прасе е подплашено, тя няма да го спре. То ще премине през нея като таран, бодливата тел ще се скъса или ще премине през бодливата тел, защото разстоянието между теловете е голям, а също може и да я прескочи, защото е ниска.

 8. 8 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#6] от "penetrating":

  Стабилизираме, усвоявайки...:)

 9. 9 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 552 Весело

  Стабилна ограда, поне като бизнес модел ;)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 10. 10 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Тази мижава ограда най-много да спре коза или овца.

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6075 Неутрално

  До коментар [#10] от "Булаир":

  И козите са доста скокливи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Йордан Стефанов
  Йордан Стефанов
  Рейтинг: 5 Неутрално

  "С укрепването на оградата с два вида тел и репеленти не би трябвало да има възможност за преминаване на животните."

  Да, обаче БИ трябвало.
  Ако се касае за ограничаване на преминаването на диви прасета, да, има ефект. Но когато се касае за тотално ограничаване на преминаването на диви прасета, тази ограда е напълно не ефективна. По простата причина, че диво прасе спокойно може да я прескочи, а са способни дори директно през нея да преминат. Всеки един ловец може да докаже това. А ако премине и едно заразено прасе, то смисълът на оградата е нулев.

 13. 13 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 736 Весело

  Да съберат имамите от Североизточна България, да дават дежурства покрай мрежата срещу домус юруша - един домус няма да премине !

 14. 14 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 284 Неутрално

  ПР мурафетите на министъра по телевизията най са ми забавни - изпружил се он до ограда от колове по 1м и бодлива тел и соооочи ли сооочи...
  Колко смешно трябва да е за един глупав министър за такава елементарна работа да прави шефски пози. Очевидно не разбира колко проста работа "менажира" простака му с простак!

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4392 Неутрално

  133 км. телена ограда за 300 000 лв., или по 2.25 лв./м.?! Цяло чудо ще е, ако се вместят в тази сума...

  Скоростен индекс "Y"
 16. 16 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Вместо виц: Свинете с лекота прескачат оградата на властта (ВИДЕО)
  https://www.facebook.com/valentin.simeonov.100/videos/1912307622123552/

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 17. 17 Профил на arctg
  arctg
  Рейтинг: 8 Весело

  "токът със силен волтаж"

  БОЖЕЕЕЕ

 18. 18 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 532 Весело

  Като ловец с 20 години стаж мога да им кажа на тези дебили от МЗХ, че тази бутафорна оградка дивото прасе дори няма да я усети. Това може да го мисли само човек, който никога не е виждал диво прасе. Диворастящото свинско от всичко най-много обича да се завре в най-гъстите трънаци и капинаци, даже се кефи да си лежи точно в такива места, след като ги е омачкало, за да си създаде кочинка. Сюрия диви прасета е събаряла кльона на границата, когато тя се пазеше от народната власт да не би някой да избяга от социалистическия рай.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6075 Неутрално

  До коментар [#15] от "hamiltonf":

  Ще има няколко анекса за парите и за сроковете.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2115 Любопитно

  Защо не пуснат от едната страна една лидерка на партия и да видят дали ще се провре. Ако тя мине, за прасетата няма да е проблем.

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6075 Весело

  До коментар [#14] от "|Y|":

  Същий Ким !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6075 Весело

  До коментар [#20] от "stedim":

  За ЕвроЛила ли ти е думата ? Или за стария Фидос ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#20] от "stedim":
  До коментар [#22] от "КМЕТ В СЯНКА":


  Не сравнявайте домашни свИни с диви.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на ogidogi
  ogidogi
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Тая ограда не може да спре 2 годишно дете, какво остава за диво прасе...

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8735 Неутрално

  После да не кажат, ние каквото можахме направихме, ама...

 26. 26 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Е , добре де, виждам, че има специалисти по физика и моторика на дивата свиня, което е чудесно, та да попитам – какъв е вариантът? Солидна 4,5 м висока, плътна стена?

 27. 27 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":


  Много ми е интересно как тази оградка ще спре един 300+ килограмов нерез.
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  Ако е уплашен и се засили срещу оградата наистина може да я отнесе, но...
  1. 300+ килограмов шопар не съм виждал, но 200+ съм виждал и да ти кажа трудно нещо може да го уплаши. Дори група кучета могат да го накарат най-много да тича в лек свински тръс, като от време на време дори спира и пробва да разпори някое с глигите. Виждал съм разпорено от глиган куче, жестока работа, рядко оживяват.
  2. Само ранено диво прасе (ако си гърмял с дремки 12-13 нули, между другото сега са забранени, и в него са попаднали една - две съчми) тича като бясно през шубраците, без да пробира пътя. Тогава наистина може да събори такава ограда. Но нали в близост до границата в Румъния няма лов, още повече със забранени муниции.
  Така, че по-добре такава ограда, отколкото никаква.

 28. 28 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 616 Гневно

  Тая ограда въобще няма да издържи и за сърни даже.
  Виждал съм как диво прасе отнася двойна ограда, барабар с циментовите колове....
  Само нахалост хвърлени едни пари от властта, взети от нас, данъкоплатците.
  Но кой пита знаещите?! Важно е да се вземат пари от "нашите" хора за работа на вятъра.

 29. 29 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 283 Весело

  До коментар [#7] от "voyko":

  "Ако дивото прасе е подплашено, тя няма да го спре. То ще премине през нея като таран,"
  Ти не четеш ли статията? С прасетата вече са се разбрали - нема се плашат у румънско.

 30. 30 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  До коментар [#29] от "Неизвестен Извършител":

  Прасетата може да се уплашат от вълци, ако са преследвани от вълци, не от хора, а в Румъния има вълци, които понякога преминават и през Дунава.

 31. 31 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1064 Весело

  Чета и други интересни неща по темата под същата снимка
  С ВЪЛЧА УРИНА ЩЕ СПИРАМЕ ДИВИТЕ ПРАСЕТА НА ГРАНИЦАТА .....

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 32. 32 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 766 Весело

  Интересни са ми мненията тук. Значи, става дума за над 100 км ограда, която ще излезе 300 000 лв. Голямо разстояние, сумата не е голяма, а това, което налага усилието и разхода не се отрича от никого. И какво следва – всички изведнъж стават екперти по румънската дива свиня, критикува се с присмех и цинизъм, но по-добро решение не се дава! От „експертните" коментари, бих си извадил извода, че ситуацията е обречена – ни тел, ни ток, ни метър, ни два, нито дори три могат да спрат това животно! Сега, защо 200-килограмов нерез ще се засили челно с цялата си сила да къса телта или ще скача по метър и двадесет, та да нахлува у нас, не е ясно...По-скоро, така без да съм ловец, имам наблюдения, че животното, ако има някаква преграда и ако тя боде, ще подуши, ще поразгледа и ще тръгне наобратно. Но както казах, не съм експерт и им се доверявам – щом могат да скачат по 4 м и са яки като бикове, то да се направи 4.5м стена и то солидна, с големи гранитни късове или...да не се прави нищо, за да не усвояват, да сме спокойни, а и то срещу дивата свиня май нищо не може да се направи!

 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5506 Неутрално

  До коментар [#8] от "SaveBG":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на mitzo
  mitzo
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Другарю Министър, Вие виждали ли сте диво прасе на живо. Тази ограда е като паяжина за едрите екземпляри.

 35. 35 Профил на pavelski
  pavelski
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Гледам простор за пране са опънали.
  “Съоръжение” викаш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK