Изпълнителната агенция по горите: Оградата ще спре дивите прасета

Изпълнителната агенция по горите: Оградата ще спре дивите прасета

© Министерство на земеделието и хранитеОграда от бодлива тел с височина 1.10 метра с дължина 133 км - от Силистра до Дуранкулак, по протежение на сухопътната граница с Румъния, се изгражда като препятствие срещу разпространението на африканската чума по дивите прасета в България. Изборът на съоръжението стана повод за спорове и съмнения доколко това е ефективният метод за превенция от заразата. В събота (28 юни) "Дневник" публикува мнението на специалист ловоустроител, а днес публикуваме разясненията и отговори на въпроси на редакцията до Изпълнителна агенция по горите, свързани с избора на този вид съоръжение.


Колко точно ще струва цялата ограда?


Около 300 000 лв. ще струва изграждането на четириредовото съоръжение от бодлива тел.
Предстои закупуването на допълнителните средства за подсигуряване на оградата - бруно и репеленти, като своевременно ще бъде предоставена информация за цените и доставчиците.


Консултиран ли е изборът на ограда със специалисти и какви са техните съвети?


Темата за мерките за неразпространяване на африканска чума по свинете е обсъждана многократно на редовни и извънредни заседания на ловния съвет към Изпълнителна агенция по горите, на които членове са специалисти по лова на Изпълнителната агенция по горите, Министерството на земеделието, храните и горите, Българската агенция по безопасност на храните, МВР, министерствата на околната среда, на туризма и на финансите, ловните организации и асоциации.


Конкретно решението за оградата беше предизвикано от установяването на африканска чума по свинете на много малко разстояние от сухоземната граница с Румъния съвсем скоро. Точно там, където опасността е най-голяма, трябва да се потърсят всички възможни средства, включително изграждане на оградата.


Заболяването е разпространено и в други държави – Полша, Естония, Литва, Латвия, Чехия, Унгария. Всички мерки, които се предприемат, са стандартни и са практики в страни от Европейски съюз.


Каква е практиката в другите държави, застрашени от разпространението на заразата?


За да предотвратят миграцията на дивите свине, заразените зони в Чехия са оградени от електропастири. Като по-ефикасни се отчитат обаче отблъскващите препарати. Дания също възнамерява да изгради ограда на границата с Германия с дължина около 70 километра, за да се предотврати прехвърлянето на диви свине и заразата. Заграждение срещу африканска чума се планира и в Полша. Изграждането на ограда с дължина 1000 километра на границата с Беларус и Украйна е планирано да започне там по-късно тази година.


В Унгария вече са изградени подобни съоръжения, за които е използвана режеща бодлива тел. Точно с такава тел се предвижда да се подсили съоръжението и в България.


Защо изборът на бодлива тел е по-подходящ от електропастир?


Първоначално се коментираше електропастир, но той би бил много по-скъп и неефективен. Освен това токът със силен волтаж би бил опасен и за хора. Практиките са различни, но в момента се търси оптималният вариант – най-бързият, ефективен и икономически изгоден начин на заграждение.


Бодливата тел ще бъде подсилена и с режещи ленти (бруно), подобно на съоръжението в Унгария, за което се споменава по-горе.


Не ви ли притеснява, че дивите прасета могат да прескочат оградата (1.10 м висока) – възможностите им са да преодоляват препятствия с височина 4 метра, както и да изровят дупка под оградата?


Дивите свине имат способности да преодоляват и по-високи заграждения, но го правят, когато са поставени под стрес, гонени от ловци или хищници. Такава опасност няма в случая, тъй като в Румъния гонките са забранени, а разпространението на вълци в този район е рядко срещано. А те са единствената опасност за дивата свиня.


В базите за интензивно стопанисване на дивеч в България са изградени стотици километри дивечови огради с височина до 1.30 м, които съществуват от години и са доказали своята ефективност.


Освен това на разстояние от 50 метра на оградата ще бъдат поставени репеленти (препарати) за отблъскване на диви свине, които ще бъдат още един начин за ограничаване на преминаването на животните.


С укрепването на оградата с два вида тел и репеленти не би трябвало да има възможност за преминаване на животните.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK