Задължителните квалификации на учителите се провеждали некачествено

Задължителните квалификации на учителите се провеждали некачествено

© Николай ДойчиновМинистерството на образованието не може да контролира хилядите обучителни фирми, които провеждат ежегодните квалификации на учителите, пише вестник "Сега". Те са задължителни от 2016 година, но на много места се провеждат некачествено - в някои случаи обучението трае само два часа, в други пък се ходи в командировки в чужбина със съмнителна полза, става известно от сигнали на синдикати и учители от цялата страна.

Според колективния трудов договор в системата на просветата в рамките на 4 години учителите трябва да са преминали през минимум 48 часа обучения, като един процент от училищните бюджети (около 7 млн. лв.) за заплати трябва да се разходва за квалификация на учителите. Самата квалификация може да се проведе само от обучителна организация, регистрирана от МОН. В момента има 175 такива организации, които предлагат 3237 обучителни програми.


МОН не може да контролира обучителите


Депутатът от БСП Ирена Анастасова вече два пъти пита просветния министър Красимир Вълчев как върви квалификацията на учителите, както и дали се налага преоценка или промени в процедурата. Още преди няколко месеца тя сигнализира, че значителна част от гилдията не е доволна от обученията, на които са ходили. Учители от страната споделяли, че изобщо не се спазват графиците за провеждане на квалификациите, на които понякога дори не идвали предварително определените лектори. Имало и куриози някои НПО-та да прехвърлят правата си на други. "Как МОН контролира този процес", попита тя.
В парламента Вълчев каза, че контролът не е достатъчен, но не само защото последващ контрол над обучителните организации в закона не е предвиден, а просто защото ведомството му няма възможност за повсеместно наблюдение. По думите му министерството може да осъществява контрол само по документи - дали съответната обучителна организация е лицензирана, каква програма за обучение предлага и т.н.


"Мина една година от въвеждането на задължителната квалификация, може би е време за контрол", каза той и обеща да организира механизъм за проверка на въпросните организации. Половин година по-късно обаче ситуацията е без промяна, а мерки за контрол не са въведени.


От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" също са съобщили за квалификации, които се провеждат проформа, информира "Сега". Например обучение по безопасност на движението по пътищата се провеждало набързо за 2 часа вместо предвидените 32 часа, носещи 2 квалификационни кредита. Във Варна директор ходил на обучение в Египет за 1900 лв., макар че не е известно какъв опит може да почерпи там. От Ловеч пък съобщили за практика на някои обучителни организации, които едва ли не принуждавали училищните директори чрез РУО-тата да пращат учителите си на техни курсове, като в замяна правели дарения за въпросното училище.


Председателят на синдиката Юлиан Петров коментира пред изданието, че обученията започват от 30 лв. и стигат до 10 - 20 пъти над тази сума, но всеки квалификационен курс над 300 - 400 лв. е сериозно предизвикателство за училищните бюджети. Затова според него трябва да се търси мярката, а контролът да се осъществява от РУО-тата, които да следят за резултатите от обучението на учителите, а не да рекетират училищните директори.


Сигнал до прокуратурата


Съмненията за злоупотреби с квалификацията са стигнали и до прокуратурата. Преди два месеца асистент от Департамента за информация и усъвършенстване на учители към СУ е подал сигнал до държавното обвинение, Националната следствена служба и просветния министър, в който твърди, че обученията в департамента се провеждат бутафорно, а учителите поучават съответните сертификати единствено срещу 200 лв. Досега развитие по случая няма, отбелязва вестник "Сега".


"Квалификационни" пътешествия


Скандален случай на училищен директор, който за 5-6 години е ходил поне 10 пъти в командировки в чужбина, е огласен от Васил Николов от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система, посочва "Сега". Във "Фейсбук" Николов публикува списък на командировките на директора на СУ "М. Горки" в Стара Загора от края на 2012 г. досега, даден му от юрисконсулта на РУО - Стара Загора. Училищният директор е бил в Китай, Канарските острови, Румъния, Гърция, Беларус, Унгария, Словакия, Франция, а най-често е отскачал до Русия - Самара, Гомел, Санкт Петербург, Москва и др.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Любопитно

  "Министерството на образованието не може да контролира хилядите обучителни фирми...."
  "Самата квалификация може да се проведе само от обучителна организация, регистрирана от МОН. В момента има 175 такива организации..."  От хиляди, станаха 175!? Как така?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  "Добър ден"-цялото ни висше образование, както и т.н. "квалификационни обучения" са просто съвкупност от търговски дружества!!!

 3. 3 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Дали има учудени? Някой може ли да посочи неща качествено свършено от ГЕП? Разновидност на обръчите от фирми съчетано с грантове!

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Всичко в БГ територията е про форма. И демокрацията ,и образованието и контрола...

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Не виждам никаква изненада и това е най-малко по две причини.
  Обучителите и техните фирми гледат да си вземат парите, т.е. протоколи с лекторски часове, а резултата..кучета го яли.
  Лошото е, че и самите учители хич не им пука и гледат ден да мине самун да загине.
  Ясно е, че министерството няма и не може да има ресурс за контрол, но училищата и техните администрации - директори и прочее, могат и би трябвало да контролират процеса и най-вече резултатите, ама и на тях толкова им пука.

 6. 6 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Е, отиват в чужбина на почивка, пишат го семЕнар и готово. Що счетоводители ходиха по какви ли не екзотични острови на "обучения", бедна ви е фантазията. И си минава за фирмен разход, разбира се.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5068 Неутрално

  "Квалификационни обучения" са си чисти екскурзии начело с директора и още 1 или 2-ма учители посочени от него.

 8. 8 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#5] от "tsvetko_51":
  Нищо подобно не контролират директорите, напротив - те са инициаторите на тъй наречените "пътуващи семинари" и прочее любопитни вътрешнокваликационни форми. Дори има нещо като състезание между директорите кой по-хитроумно и екзотично, но в същото време безсмислено и неефективно ще се справи с усвояването на средствата за квалификация. Никой не се съобразява нито с необходимостта от дадена квалификация за конкретния учител, нито с желанията му. Пример - системата е пълна с компютърно недограмотни учители, стигнахме дотам, че това вече им пречи да си изпълняват служебните задължения, обаче дори да искат да посетят такъв курс, директорът не ги праща там, а на доброзорния пътуващ семинар, което е на практика досадна екскурзия до където му се ходи на него с някаква съчинена и нагласена обучителна измислица.

 9. 9 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 474 Весело

  До коментар [#4] от "джендър дебне в храсталака":
  Както би казал Радой Ралин, „погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално“...:)))

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  При този бум на обучителни организации, те какво очакват? Нали те си прибират парите.

 11. 11 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 508 Неутрално

  учителите от развития соц. са си неграмотни за по-умните деца, но няма класове за напреднали, има тъпи и неграмотни даскалици особенно в по-малките градчета, на село е мор

  BG e мини империя на злото.
 12. 12 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 474 Весело

  До коментар [#8] от "wiligri":
  +Абсолютно вярно!
  (Сигурно има и изключения,но те просто потвърждават правилото и са в рамките на статистическата грешка:)))

 13. 13 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Това е повече изключение, отколкото практика. И при соца, когато учителите ходеха във Варна в института за усъвършенстване-на сп. Почивка-имаше нарушения. Като пристигаха офертите, особено летните, отиваха връзкари и любовни кръгове. Но по принцип самите курсове минаваха по график, лекции, открити уроци, практики, свободното време карти, табла, барчетата по крайбрежието,/Трифон зарезан пр./, който се уреди по тънката част, да, който не, скука,разходки из Варна...и така. Нещо обичайно не само в образованието, и в други сфери го има, и в други държави също...

 14. 14 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Има единствен начин, като във всяка друга професия: проверка на напредъка на продукта.

  Няма напредък - не ставаш за учител.

  А досега е: изпя си урока, накара ги да вземат уроци, да си купят сборници, изпита и оцени - велик! А ако донесеш з клиетни на джендър НПО си още по. Подбираш си ги с изпити по време на работата пак може да махнеш който не става на твоя чуден метод. Че какво да му повишаваш?

 15. 15 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 656 Неутрално

  С име на училището "М. Горки" каква по смислена дестинация от Русия. Що да не ходи директора? А относно обученията - много яка екскурзия си направихме из Сандански, Охрид итн. Обучението - 4 часа. Такава ни е системата за жалост. убеден съм, че част от елита, свързан с министерството, е в схемата с обучителните институции и ДИУУ. А че е схема, или поне в така се е оформила впоследствие, за мен не буди съмнение.

  malart.blog.bg
 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  До коментар [#9] от "objektivist96":

  Р.Ралин е велик

 17. 17 Профил на DEV
  DEV
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Никой и не се е надявал да направи това сложно нещо МОН.
  Една такава високо квалификацирана раздаваше квалификации на децата, с Н-бр. курсове и ИТтапии ни мъчеше с нечетливи презентации по родителските срещи, 'щото госпожата се беше подготвила - текст (бледи букви върху блед фон) , мигане, святкане на картунки/анимации...чудно, пък те родителите, по-тъпи и от децата, не могат да оценят поне те.

  Ама не е виновно само МОН.
  Синдикат Образование и те с нова изцепка:
  https://news.bg/bulgaria/sindikat-obrazovanie-poiska-realna-zabrana-za-mobilen-telefon-v-ucheben-chas.html
  Договор да им подписват родителите... А не искат ли с кръв да го подпишем, а в знак за помирение и по една Лула на мира може да запалим?!
  И без това навсякъде в училищата се пуши, колко му е родителите, които не пушат и те да се научат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK