Задължителните квалификации на учителите се провеждали некачествено

Задължителните квалификации на учителите се провеждали некачествено

© Николай ДойчиновМинистерството на образованието не може да контролира хилядите обучителни фирми, които провеждат ежегодните квалификации на учителите, пише вестник "Сега". Те са задължителни от 2016 година, но на много места се провеждат некачествено - в някои случаи обучението трае само два часа, в други пък се ходи в командировки в чужбина със съмнителна полза, става известно от сигнали на синдикати и учители от цялата страна.

Според колективния трудов договор в системата на просветата в рамките на 4 години учителите трябва да са преминали през минимум 48 часа обучения, като един процент от училищните бюджети (около 7 млн. лв.) за заплати трябва да се разходва за квалификация на учителите. Самата квалификация може да се проведе само от обучителна организация, регистрирана от МОН. В момента има 175 такива организации, които предлагат 3237 обучителни програми.


МОН не може да контролира обучителите


Депутатът от БСП Ирена Анастасова вече два пъти пита просветния министър Красимир Вълчев как върви квалификацията на учителите, както и дали се налага преоценка или промени в процедурата. Още преди няколко месеца тя сигнализира, че значителна част от гилдията не е доволна от обученията, на които са ходили. Учители от страната споделяли, че изобщо не се спазват графиците за провеждане на квалификациите, на които понякога дори не идвали предварително определените лектори. Имало и куриози някои НПО-та да прехвърлят правата си на други. "Как МОН контролира този процес", попита тя.
В парламента Вълчев каза, че контролът не е достатъчен, но не само защото последващ контрол над обучителните организации в закона не е предвиден, а просто защото ведомството му няма възможност за повсеместно наблюдение. По думите му министерството може да осъществява контрол само по документи - дали съответната обучителна организация е лицензирана, каква програма за обучение предлага и т.н.


"Мина една година от въвеждането на задължителната квалификация, може би е време за контрол", каза той и обеща да организира механизъм за проверка на въпросните организации. Половин година по-късно обаче ситуацията е без промяна, а мерки за контрол не са въведени.


От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" също са съобщили за квалификации, които се провеждат проформа, информира "Сега". Например обучение по безопасност на движението по пътищата се провеждало набързо за 2 часа вместо предвидените 32 часа, носещи 2 квалификационни кредита. Във Варна директор ходил на обучение в Египет за 1900 лв., макар че не е известно какъв опит може да почерпи там. От Ловеч пък съобщили за практика на някои обучителни организации, които едва ли не принуждавали училищните директори чрез РУО-тата да пращат учителите си на техни курсове, като в замяна правели дарения за въпросното училище.


Председателят на синдиката Юлиан Петров коментира пред изданието, че обученията започват от 30 лв. и стигат до 10 - 20 пъти над тази сума, но всеки квалификационен курс над 300 - 400 лв. е сериозно предизвикателство за училищните бюджети. Затова според него трябва да се търси мярката, а контролът да се осъществява от РУО-тата, които да следят за резултатите от обучението на учителите, а не да рекетират училищните директори.


Сигнал до прокуратурата


Съмненията за злоупотреби с квалификацията са стигнали и до прокуратурата. Преди два месеца асистент от Департамента за информация и усъвършенстване на учители към СУ е подал сигнал до държавното обвинение, Националната следствена служба и просветния министър, в който твърди, че обученията в департамента се провеждат бутафорно, а учителите поучават съответните сертификати единствено срещу 200 лв. Досега развитие по случая няма, отбелязва вестник "Сега".


"Квалификационни" пътешествия


Скандален случай на училищен директор, който за 5-6 години е ходил поне 10 пъти в командировки в чужбина, е огласен от Васил Николов от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система, посочва "Сега". Във "Фейсбук" Николов публикува списък на командировките на директора на СУ "М. Горки" в Стара Загора от края на 2012 г. досега, даден му от юрисконсулта на РУО - Стара Загора. Училищният директор е бил в Китай, Канарските острови, Румъния, Гърция, Беларус, Унгария, Словакия, Франция, а най-често е отскачал до Русия - Самара, Гомел, Санкт Петербург, Москва и др.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK