Над 50 организации официално поискаха президентско вето на административния кодекс

Над 50 организации официално поискаха президентско вето на административния кодекс

© Георги КожухаровНад 50 правозащитни и и екологични организации вече официално сезираха президента Румен Радев с искане да наложи вето на новоприети изменения в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), които според тях ограничават и нарушават фундаментални правата на гражданите и демокрацията.


Промените бяха приети окончателно от парламента миналата седмица и веднага след това неправителствените организации обявиха, че ще искат вето от държавния глава.


Сред организациите са фондация "Програма достъп до информация", Асоциация на парковете в България, Екологично сдружение "За Земята", Български хелзинкски комитет, Институт за пазарна икономика, Български институт за правни инициативи и др.
"Смятаме, че това е един от най-мощните удари върху демократичната система и защитата на основните права на гражданите и юридическите лица от 1989 г. досега и представлява сериозна крачка назад в посока на авторитарната държава, в която липсва адекватен контрол върху законността на актовете и действията на администрацията и върховенство на закона", казват в искането си до Радев организациите. Те допълват, че с измененията се ограничава правото на достъп до административно правосъдие, като много от делата се превръщат в едноинстанционни, а при тези, които остават двуинстанционни, държавните такси по жалбите се увеличават многократно.


Сдруженията подчертават и важността на административното правосъдие, което е от фундаментално значение за защита на основните права на гражданите и фирмите. И обхваща защитата на права като: правото на достъп до обществена информация, правото на защита на живота, здравето и околната среда, правото на защита от дискриминация, правото на защита на личните данни, защита правата на детето, осигурителни и данъчни права и др.


Един от аргументите за искане на президентско вето е, че законопроектът е приет при изключителна непрозрачност и процедурни нарушения. Изменения са внесени без действителна оценка на въздействието и финансова обосновка. Не е извършвано проучване и оценка по отношение капацитета на съдилищата и евентуални проблеми при злоупотреби с жалби, каквито се твърдят в мотивите. Без отговор е останал въпросът защо при намален брой дела с тези отпреди 5-6 години и увеличен брой съдии графикът на делата във ВАС понастоящем е много по-забавен. Организациите отбелязват, че текстовете за изменение на АПК са работени "на коляно" и в нарушение на Правилника на Народното събрание.


Освен това редица съдебни производства се превръщат в едноинстанционни. "По този начин се създава и невъзможност за уеднаквяване на практиката по прилагането на закона в тези случаи, в нарушение на чл. 125, ал. 1 от конституцията и се отварят вратите за феодализация на административното правораздаване", се казва в искането до президента.


Организациите подчертават, че без финансова обосновка и оценка на въздействието се увеличават многократно дължимите държавни такси по касационни жалби. "Увеличението за гражданите е 14 пъти, а за юридическите лица с нестопанска цел като сдруженията на граждани увеличението е 70 пъти. Освен това за пръв път в историята на административното правосъдие ще се събират държавни такси като процент от материалния интерес, като гражданите, търсещи защита, в тези случаи ще бъдат натоварвани да плащат такси в размер до 4500 лв.", отбелязват сдруженията. Според тях таксите не са съобразени с доходите на населението.


"Въвеждането на държавни такси, изчислени на основата на материалния интерес, е в посока обратна на политиката на Европейския съюз за включване на оценката на екосистемните услуги в държавното управление. Опасността от начисляване на такава такса е тъкмо при дела, свързани с оценка въздействието върху околната среда на проекти в сферата на енергетиката и транспортната инфраструктура, където е основният корупционен риск. Допълнителен проблем е въвеждането на такси при касационно обжалване от публични институции, които ще ги плащат от бюджета, но при неблагоприятен изход от делото ще искат присъждането им и така ще се създаде допълнителен проблем за жалбоподателите", продължава писмото на организациите до президента.


Те допълват, че без никаква разумна причина и въпреки изразената воля от общото събрание на съдиите от Върховния административен съд (ВАС) касационните производства ще се разглеждат по принцип в закрити заседания. Отбелязват, че разглеждането на въпроси по същество без участието на страните в процеса е безпрецедентно и е в нарушение на принципите за състезателност и справедлив процес.


Писмото до Радев завършва с това, че "под благовидния предлог за въвеждане на електронно правосъдие бяха въведени нови задължения за жалбоподателите и адвокатите им, което препятства достъпа до правосъдие. Ние подкрепяме въвеждането на електронно правосъдие, като то трябва да създава нови възможности, например за обмяна на книжа по електронен път, а не нови задължения и тежести. Внедряването на нови технологии по метода на робството, а не на свободата, изразява възглед за правото на жалба като процес на молене, характерен за тоталитарната държава, а не като свободно упражняване на основно право".

  Миналата седмица и "Демократична България", и "Правосъдие за всеки" сезираха държавния глава с искане да наложи вето на измененията в АПК.

  Коментари (15)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Роси
   Роси
   Рейтинг: 7066 Неутрално

   Докога това НС ще гласува недодялани закони, противоречащи на конституцията , на демократичните уредби на страната, или на европейските правила. Що за некадърна пасмина сме пратили в този парламент, дето няма капка мозък за какво гласува. Артисти, спортисти, журналисти, а юристите, такива, като Данаил Кирилов.

  2. 2 Профил на SaveBG
   SaveBG
   Рейтинг: 617 Неутрално

   Да! Вето на новоприети изменения в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), които са отказ от правосъдие и целят да се ограничи достъпа на гражданите до съд и правото на справедлив съдебен процес.
   Вето и по отношение на промените в Закона за опазване на околната среда и водите и конкретно премахването на санитарно-охранителните зони за питейна вода, което ще рефлектира директно върху качеството на водата, която пием.

  3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
   comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
   Рейтинг: 2006 Неутрално

   Опасността от начисляване на такава такса е тъкмо при дела, свързани с оценка въздействието върху околната среда на проекти в сферата на енергетиката и транспортната инфраструктура, където е основният корупционен риск.
   ______________
   Всяко съмнение ,че шайката на всички парламентарни партии е пробутала АПК за нуждите на корпоративни и олигархични кланове е "случайно"!

   Libertarianism is just anarchy for rich people
  4. 4 Профил на rossen4i4o
   rossen4i4o
   Рейтинг: 233 Неутрално

   не смея да давам мнение , че три дена лекувах компютъра след коментар по темата

  5. 5 Профил на svoboden
   svoboden
   Рейтинг: 1819 Неутрално

   :) И кои са собствениците на тези “организации” ?

  6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
   comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
   Рейтинг: 2006 Неутрално

   До коментар [#1] от "Роси":
   Където има чалга парти , обикновено кой плаща , той поръчва музика, вероятно и с недодялания АПК в парламента е както с циганския окестър дето не знаят нотите и текстовете ама импровизират с искрена радост на джем сешън като видят батката с пачките!

   Libertarianism is just anarchy for rich people
  7. 7 Профил на sto67nes
   sto67nes
   Рейтинг: 1264 Неутрално

   Сега топката е в полето на президента. Дано вземе правилното решение...

   Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
  8. 8 Профил на doroteus
   doroteus
   Рейтинг: 613 Неутрално

   Питам някои от т.н.НПО , основно с екологичен профил : Къде сте при явното оскверняване и омаскаряване на природата след поредното сборище на комунистите на Бузлуджа ????Кой трябва да коленичи и се преклони пред ОСКВЕРНЕНИЯ паметник на Хаджи Димитър ????Или това е вън от вашите прерогативи - просто не сте "мотивирани " от КОЙ за такива действия , които биха били естествени за организации , като вашите ????

  9. 9 Профил на stedim
   stedim
   Рейтинг: 1903 Неутрално

   Казвали са ми, че рекетът от страна на някои организации, чрез обжалване , ако не се плати солидна сума, е много сериозен. Предполагам, че това е една от причините да се вдигнат таксите и цитирам " но при неблагоприятен изход от делото ще искат присъждането им и така ще се създаде допълнителен проблем за жалбоподателите",

  10. 10 Профил на hodounski
   hodounski
   Рейтинг: 2845 Неутрално

   Този закон е поредната поръчка на ,,редниците" .Интересно кой е внесъл поправката? Дали обединените идиоти? Те станаха момчета за поръчки , а двете БКП-та си траят и гласуват.

  11. 11 Профил на bramasole
   bramasole
   Рейтинг: 3444 Неутрално

   До коментар [#10] от "джендър дебне в храсталака":

   Не зная кой точно е внесъл текстовете, но фактът, че законопроектът стига до пленарна зала без обществено обсъждане, въпреки че засяга основни конституционни права, като правото на достъп до правосъдие, е повече от скандален. А Борисов и свитата му обещаваха ограничаване на бюрократичния натиск в/у бизнеса чрез въвеждане на електронни публични услуги...

   "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
  12. 12 Профил на proza
   proza
   Рейтинг: 503 Неутрално

   " Внедряването на нови технологии по метода на робството, а не на свободата, изразява възглед за правото на жалба като процес на молене, характерен за тоталитарната държава, а не като свободно упражняване на основно право"."
   Думите жалба и молба трябва да отпаднат от административния език. Стига сме се жалвали и молили. Има други подходящи думи като "възражение" , " заявление" и други. Писна ми да ни обещават електронно правителство и обслужване на едно гише. Действителността е съвсем различна - едни чиновнички те правят на маймуна и те унижават пред разни гишета, вместо да ти свършат работа. Чиновничеството яростно ще защитава хлебеца си и ще се противопоставя на всичко ново, така че реформите трябва да бъдат направени изведнъж и повсемесно, за да нямат правото да се жалват тук и там. Твърда ръка трябва, за да се направят реформи, а не галене с перце.

  13. 13 Профил на batzdravo
   batzdravo
   Рейтинг: 1900 Весело

   Цитат от статията:"Те допълват, че с измененията се ограничава правото на достъп до административно правосъдие, като много от делата се превръщат в едноинстанционни, а при тези, които остават двуинстанционни, държавните такси по жалбите се увеличават многократно. "

   "Законодателите" от ОПГ-тата, в НС, начело с ГЕРБ, работят в посока - "спокойствие и сигурност"
   Но, нама страшно! Последна инстанция, пак, си остава "арменския поп"!

  14. 14 Профил на Ivanov
   Ivanov
   Рейтинг: 254 Неутрално

   До коментар [#1] от "Роси":

   Така е, няма кой да запълни дупката, останала от Мая :))))

   Поздрави!
  15. 15 Профил на Peni Nikol
   Peni Nikol
   Рейтинг: 5999 Весело

   И така топката е в пРезидента...

  За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK