След намесата на Борисов започва скоростно решаване на проблемите с паметниците на културата

Изгорелият покрив на сграда от "Царските конюшни"

© Дневник

Изгорелият покрив на сграда от "Царските конюшни"Горялата сграда от "Царските конюшни" ще бъде възстановена в оригинален вид, а комплексът ще получи предварителен статут на паметник на културата. През септември Министерството на културата и Столичната община ще внесат в парламента предложения за промени в Закона за културното наследство, с които ще улеснят процедурите, с които да задължават собствениците на сгради паметници да ги поддържат.


Още днес министърът на културата ще получи график кога ще бъде възможно общините в страната да имат отделни звена за недвижими културни ценности и достъп до архива на института за паметници на културата (НИНКН). Освен това тази седмица се очаква да бъде избран изпълнител, който да достави техника за дигитализация на архива на института.


Това се разбра от съвместна пресконференция на министъра на културата Боил Банов и зам.-кмета на София Тодор Чобанов. Тя се състоя, след като двамата участваха в среща в Министерския съвет с министър председателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на вътрешните работи Валентин Радев, кмета на София Йорданка Фандъкова, която беше по повод пожара от неделя сутрин. На нея Борисов поиска "Царските конюшни" да получат статут на недвижима културна ценност.
Освен това на друга среща, която също ще се проведе днес, Банов и Чобанов ще опитат да блокират надстрояване със 7 етажа на бившата електроцентрала на Царския дворец в София. Едноетажната сграда се намира на ул. "Московска" 11, като в момента в нея се помещава галерия. Тя има издадено разрешение за надстрояване, като доскоро са водени съдебни дела срещу проекта.


Основателни съмнения за умишлен палеж


От изказванията на двамата се разбра, че имат основателни съмнения, че пожарът в сграда от комплекса на "Царските конюшни" е умишлен. Именно това "вбесява" Банов, като Чобанов също бил емоционален по темата, защото вижда, че "едни хора иска да им мине един номер".


Двамата обаче бяха категорични, че сградите от комплекса са напълно защитени още с подробния устройствен план от 2015 г., който не допуска нищо друго освен реставрация на обектите в него. "Не се допуска никакво надстрояване, събаряне или промяна на сградите", посочи Банов.


След като по-рано днес зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов каза, че министерството не е собственик на сградата, на днешната среща с премира Бойко Борисов се разбрало, че тя е собственост на ведомството. Така вътрешния министър поел ангажимент да възстанови сградата в оригинален вид, което по думите на Боил Банов няма да е трудно, защото е изгорял само покривът, за чието възстановяване има технология.


До момента установените собственици на имоти в комплекса са 7, като всичките са ведомства, каза Банов, но допълни, че установяването на останалите ще бъде проблем. "Там има серия от имотни далавери, като има много части в сградите, където стая Х е собственост на лицето Y", каза министърът на културата.


По думите му паметниците на културата с неясна собственост в страната са "много", като не може да се с точност техният брой. "Това е модел, един я продава на друг, той на трети, който е в чужбина." Така на институциите им било трудно да предприемат действия по опазването на обектите.


Ще променим законите


Столичната община и министерството са готови с промени в Закона за културното наследство, с които ще намалят административните процедури и така ще улеснят опазването на културното наследство. Промените са в посока както допълнителни облекчения и стимули, както за собствениците да поддържат сградите, така и за общините и министерството.


В сегашното положение общините могат да глобяват собствениците, но те обжалват глобите и често процесите траят с години. От обясненията на Банов и Чобанов се разбра, че възможността общината да ремонтира сградите за своя сметка, а след това да ипотекира имотите за сметка на собствениците и така да си получи парите, не е възможна. "Преди това собствениците трябва да са глобявани ефективно прекалено много пъти", каза зам.-кметът на София.


Освен това още днес министър Банов ще се срещне със сдружението на общините, като срещата е "планирана много отдавна". На нея той очаква да получи график, по който ще се реши друг проблем, който блокира правомощията на общините да се грижат за паметници на културата.


Той се състои в това, че през 2016 г. с промени в Закона за културно наследство беше записано в общините да се създадат звена за културното наследство, които да отговарят за обектите от "местно значение". За целта те трябва да имат достъп и до архива на института за недвижимо културно наследство. До момента обаче такива звена не са създадени, а достъпът до архива си остава възможен единствено през сградата на института в столичния квартал "Изток".


Банов каза, че причината за това са редица недомислици в закона, с които например не е уредено къде ще се плащат таксите за ползването на архивите - дали в общините или в НИНКН. "Ако е в института, как общините ще поддържат тези архиви", коментира той.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  Естествено, тука нищо не се решава без Борисов. Смее ли някой?

 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2500 Весело

  "ще бъде възстановена в оригинален вид, а комплексът ще получи предварителен статут на паметник на културата" - то и в Пд така... въпреки многото институции, звена, културтрегери треби си ББ да покаже характер, защото Винету учи на чест и достойнство. Евалла, както е по нашенски!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Крайно време беше, защото много паметници на културата се рушат, а други умишлено се унищожават, за да може на тяхно място да се строят нови атрактивни сгради или обекти.

 4. 4 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Ми да смеят бе, кой ги спира?! Един човек в цялата държава поема отговорност за всеки проблем в нея, после някакви хора умно и красиво се чудят защо той е незаобиколим фактор в политиката вече десет години.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 5. 5 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Ми да смеят бе, кой ги спира?! Един човек в цялата държава поема отговорност за всеки проблем в нея, после някакви хора умно и красиво се чудят защо той е незаобиколим фактор в политиката вече десет години.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 6. 6 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "След намесата на Борисов..."

  Джизъс Ф. Крайст...

 7. 7 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  чобанов неможача.
  две години не стработват местните звена.
  щото тези промени са абсолютна партенка.
  кажи бе чобанов, така ли се прави ефективна администрация.
  я да видим колко общини по 3 ма чччовека. компетентни.
  дилетанти от тоя красимир велчев до оня рашидов.
  грам не разбирате от администриране.
  само дуене.
  я кажи кви са заплатите в института.
  жалки надувки.

 8. 8 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Като си помисля колко глупости се изписаха за умишлен палеж от собственика, а собственик се оказа МВР и ме навяват тъжни мисли за качеството на коментиращия материал...

 9. 9 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Борисов и култура?!!!Та той не само изглежд, ами и се държи, като простак - как ще помогне, като се е доказал нееднократно, че едиственото, което прави е да усвоява и да гради стабилността!!!
  Гласуваш за ГЕРБ - получаваш комунизъм!!

 10. 10 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":Ми да смеят бе, кой ги спира?! Един човек в цялата държава поема отговорност за всеки проблем в нея, после някакви хора умно и красиво се чудят защо той е незаобиколим фактор в политиката вече десет години.
  —цитат от коментар 5 на Conservative Future


  И как я поема тази отговорност, а?!!Като краде и дерибейства ли?!

 11. 11 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 743 Весело

  Добре, че е Премиерът - Слънце, който навсякъде огрява.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 12. 12 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 316 Неутрално

  " На нея Борисов поиска "Царските конюшни" да получат статут на движима културна ценност."

  Че те не са ли трайно закрепени към земята?

 13. 13 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  По интересно е, след като бъде възстановена сградата, на кого ще бъде продадена за дваипейсе за кв. м. Ъъъъ, между другото, сградата не беше ли вече проддена и ако е так, защо трябва да плащам за възстановяване.

 14. 14 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Бойко, кажи за паметника на съвтската армия и за братската могила!

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Веждю и Божо съсипаха института за културното наследство ,а сега се чудят защо се бави статутът на сградата. Освен това статутът не пази от некадърници като МВР.

 16. 16 Профил на Radical
  Radical
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Божеството се намеси.

 17. 17 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Че то останаха ли паметници на културата изобщо? И как може един абсолютен неграмотник да различи кое е паметник на културата и кое - не?

 18. 18 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1021 Весело

  Естествено, тука нищо не се решава без Борисов. Смее ли някой?
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Ми така казва заглавието. От статията не става много ясно каква точно е била намесата, но и заглавието върши работа... 😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 19. 19 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1021 Весело

  Бойко, кажи за паметника на съвтската армия и за братската могила!
  —цитат от коментар 14 на Ох леле


  Те не са паметници на културата.

  Паметниците на гробищата също не са.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 20. 20 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Браво, Бойко.

  Без бавна мнителност и с висока скорост МОЧА ще бъде отнесен
  на бунището на историята.

  пп
  Столетно късно, но по-добре, вместо никога

  "След намесата на Борисов започва скоростно решаване
  на проблемите с паметниците на културата"

 21. 21 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  И как може един абсолютен неграмотник да различи кое е паметник на културата и кое - не?
  —цитат от коментар 17 на Animals As Leaders


  Е не може, естествено.

  Тъжното е, че грамотните преди него здраво са ги различавали- справка- виж им хала в момента. Приличат на изоставени обори от някое ТКЗС.

  А най- тъжно би било- след грамотните- неграмотникът да ги спаси...

  Ма- кОлтурна работа, ей! 😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 22. 22 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Едни хора искат да им мине един номер без да е $ъгла$увано

 23. 23 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Ся, след 4-5 г мотане и празни приказки.... след няколко вълни от пунт и пластика..... всичко ще е в руини, и на мястото на тези сгради ще изникне огромен билдинг!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 24. 24 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Далавера закрепостенная... отпиши я.

  Царскио обор отбор е надигнал глава "взор"
  и в Културата се цели.

  Като гладни, невидели?

  До коментар [#12] от "jmf29537805":

  "На нея Борисов поиска "Царските конюшни"
  да получат статут на движима културна ценност."

  Че те не са ли трайно закрепени към земята?

 25. 25 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#8] от "svoboden":

  А аз като си помисля, че сградата е собственост на МВР, но земята под нея беше продадена от един умнокрасавец на Янко Иванов и си мисля, че се правиш на ущипан.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 26. 26 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Тези сгради след 1944 година са били национализирани и принадлежаха на българската държава. Обаче след разни врътки, направени след 1989 година, се оказват много собственици и то все ведомства. Щом са ведомства, значи са собственост на държавата и тя има пълното право да разполага с тях, да забранява високи строежи, да спира разрушаване на сградите и т.н. Какви са тези разпоредби и административни недомислици, които все пречат на този или онзи да си свърши работата. Май че нещата опират пак до едни пари, които ще се получат от бъдещите строители на молове, офис сгради и други непотребни строежи.

 27. 27 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  ''Скоростно решаване'' - до следващия пожар

 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3680 Весело

  Да е жив и здрав Бащицата!

 29. 29 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 264 Весело

  "...защото вижда, че "едни хора иска да им мине един номер". "

  -Има ли 6-ти номер тук? Ако има, да се обади.
  -Няма, няма. - обадил се един.

 30. 30 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 423 Гневно

  То държавата е негова, той баща, той майка. Кралят-Слънце пасти да яде. Закони няма.

 31. 31 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#3] от "voyko":

  така е , но паметника на културата има и разходи , които после никой не ще да покрива ,хем те задължават да го пазиш във вид в полза на обществото ,а после сметката плаща само собственика ,често не му разрешават да направи нищо в имота си , след като държавата и обществото имат претенции към чужд атрактивен имот за вида му и качествата му ,трябва да си плащат за това ,а не обратното .

 32. 32 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#26] от "proza":

  тези сгради са били конфискувани и разграбени ,на дядо ми е конфискувана такава огромна сграда с хиляди глави добитък в дворовете , а мъжете са хвърлени в Белене за назидание на останалите ,след демокрацията си възстановихме след 20 години дела сградата ,апропо вече паметник на културата с много разходи ,без никой да ни компенсира за неприятностите ,ако имаш големи претенции ,вземи ти си подари родната къща на държавата ,а не да правиш сметка на чужди имоти .

 33. 33 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ... калинка до калинка... от редовия чиновник, та до най-тлъстиА калинчо - Боце.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 34. 34 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Деус Екс Макина. Старият гръцки театрален метод се претворява всеки ден в съвременна България. Всяко министерство в България има стотици служители - министри, зам-министри, администратори, чиновници, писари, под-администратори и така до девето коляно. На всички ние им плащаме заплатите. Но резултат от работата им няма. Накрая, когато отчаянието е обзело всички, се намесва отгоре Той, махва с ръка и разгромява лошите като един вездесъщ спасител. Както всеки случай досега - от Пирин през скандала с лъвчетата, през пращането на самолети и вертолети да спасяват хора в нужда, ЧЕЗ, злоупотребите в НДК, стачките на полицаите и много други обществени скандали, Той се намесва и с божията си ръка спасява всички.

  Остава въпросът къде беше Министерство на културата, каква работа се върши там, че отново се налага Премиерът да размахва пръст? Или в Министерски съвет се работи на принципа "ако Бойко нареди, работим, ако не нареди, чакаме". Както беше при Тато Правешкия.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 35. 35 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#31] от "edin drug":

  По въпроса за финансирането на тези обекти мнението ти е абсолютно правилно. Държавата би трябвало да поема ако не цялата, поне част от разхода за поддръжка.

 36. 36 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Хаос! Управленска халтура. Сега е моментът за съкращение на 50% от управленските калинки - те така и нищо не вършат. Да, ама не! Баце ще загуби 200000 добре обгрижвани електорални гласа. А кърлеж усвояване не пропуска и впит в мангизи не пуска.

 37. 37 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  До коментар [#4] от "Conservative Future":

  Да ни обясниш, как точно я поема тази отговорност, този незаменим човек, за това, че държавните институции не работят?!? Все пак, държавните институци са, под негово ръководство и отговорност, нали? Какво направи въпросният, досега? Въпреки, че подобни палежи имаше, достатъчно на брой. Май, нищо...!
  Иначе знаем, какво се е случвало и друг път, след подобни гръмки закани от Борисов. Нищо не се случва...! Само дето такива, като тебе, си чешат езиците...!

  Бивш tww09306483.
 38. 38 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Когато в една фирма нещата не вървят, собствениците обикновено първо сменят изпълнителния директор.
  В мафиотската клоака, наричана все още България, е обратното.

 39. 39 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  До коментар [#31] от "edin drug":

  Искаш да кажеш, че някой насила е накарал тия хора, дето са собственици на въпросните конюшни, да ги купуват...?!? Те, сякаш не знаят, какво купуват и какви отговорности и задължения ще имат?

  Бивш tww09306483.
 40. 40 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "След намесата на Борисов започва скоростно решаване на проблемите с паметниците на културата"
  ***
  Личи си пожарникарската школа.
  Лошото е, че след пожара винаги остават щети, дори и от гасенето.


 41. 41 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2862 Весело

  "След намесата на Борисов започва скоростно решаване на проблемите...."

  Сериозно се замислям дали да не вземем да палнем Съдебната палата.

 42. 42 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 429 Неутрално

  В авторитарна/тоталитарна държава само съответния Тато/вожд решава проблемите. Иначе никой няма да си мръдне пръста. Светло завръщане към годините на социализЪма.

 43. 43 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Защо всеки път някой трябва да се намеси, чак след като стане белята?!? Без значение Борисов или друг. Но евала за намесата.

  Аз пък що задавам отговори.
  ;-)

 44. 44 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Така вътрешния министър поел ангажимент да възстанови сградата в оригинален вид, което по думите на Боил Банов няма да е трудно, защото е изгорял само покривът, за чието възстановяване има технология.


  Добре че начело на оценителите на националното богатство от колтурни ценности застана Тиква , че кратуните под него не могат на две магарето кош слама да разделят . Браво на Простия конюшните отново ще станат царски . Магаретарници .

 45. 45 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#43] от "tolex":Без значение Борисов или друг. Но евала за намесата.

  Друг не може . Борисов не дели слава с никого . Без да усети , че това си е чист позор .

 46. 46 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#42] от "Chung Kuo":В авторитарна/тоталитарна държава само съответния Тато/вожд решава проблемите. Иначе никой няма да си мръдне пръста. Светло завръщане към годините на социализЪма.

  За всеки немислещ дебилно човек не е проблем да разбере , че Тато ви никъде и никога не се е изразявал от първо лице единствено число . Винаги е говорил и вземал решения от първо лице , множествено число - НИЕ партията , ние , централния комитет или ние , държавния съвет. Но хората с аспиринчета лесно възприемат чуждите клишета за светата истина . Между другото , по времето на соца често имаше не чума - шапни епидемии . За едно денонощие МИЛИЦИЯТА решаваше проблема с траповете за обеззаразяване и нито едно животно или човек не влизаше или излизаше от населеното място без да бъде дезинфекцшрано . Да ЕДНО денонощие - не за две седмици циркове по странджанско и ямболско . Но тогава нямаше СБ , която да реди акциите и разпределя постовете на милиционерите . Имаше Закон, който беше по страшен и от чумата . Та и затова се изпълняваше до последната запетаайка .

 47. 47 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3418 Весело

  Хе!
  Даже и в тези ударни изпълнения ГЕРБ изобщо не се отличава от БКП/БСП!
  Ударното замазване на проблемите в последния момент е най-съществен елемент в управлението на комунетата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 48. 48 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Голяма драма.
  Повечето мъже не можете да изберете какъв диван да купите без жените си, а се чудите, че имало мъж, който решава какво да се прави.

 49. 49 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 591 Весело

  Кво ше правим един ден без баце?! Като си помисля и рева! Той огрява всяко стръкче тревичка, всяко агънце. Без него загиваме! Все едно евреите в пустинята без Мойсей!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK