След намесата на Борисов започва скоростно решаване на проблемите с паметниците на културата

Изгорелият покрив на сграда от "Царските конюшни"

© Дневник

Изгорелият покрив на сграда от "Царските конюшни"Горялата сграда от "Царските конюшни" ще бъде възстановена в оригинален вид, а комплексът ще получи предварителен статут на паметник на културата. През септември Министерството на културата и Столичната община ще внесат в парламента предложения за промени в Закона за културното наследство, с които ще улеснят процедурите, с които да задължават собствениците на сгради паметници да ги поддържат.


Още днес министърът на културата ще получи график кога ще бъде възможно общините в страната да имат отделни звена за недвижими културни ценности и достъп до архива на института за паметници на културата (НИНКН). Освен това тази седмица се очаква да бъде избран изпълнител, който да достави техника за дигитализация на архива на института.


Това се разбра от съвместна пресконференция на министъра на културата Боил Банов и зам.-кмета на София Тодор Чобанов. Тя се състоя, след като двамата участваха в среща в Министерския съвет с министър председателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на вътрешните работи Валентин Радев, кмета на София Йорданка Фандъкова, която беше по повод пожара от неделя сутрин. На нея Борисов поиска "Царските конюшни" да получат статут на недвижима културна ценност.
Освен това на друга среща, която също ще се проведе днес, Банов и Чобанов ще опитат да блокират надстрояване със 7 етажа на бившата електроцентрала на Царския дворец в София. Едноетажната сграда се намира на ул. "Московска" 11, като в момента в нея се помещава галерия. Тя има издадено разрешение за надстрояване, като доскоро са водени съдебни дела срещу проекта.


Основателни съмнения за умишлен палеж


От изказванията на двамата се разбра, че имат основателни съмнения, че пожарът в сграда от комплекса на "Царските конюшни" е умишлен. Именно това "вбесява" Банов, като Чобанов също бил емоционален по темата, защото вижда, че "едни хора иска да им мине един номер".


Двамата обаче бяха категорични, че сградите от комплекса са напълно защитени още с подробния устройствен план от 2015 г., който не допуска нищо друго освен реставрация на обектите в него. "Не се допуска никакво надстрояване, събаряне или промяна на сградите", посочи Банов.


След като по-рано днес зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов каза, че министерството не е собственик на сградата, на днешната среща с премира Бойко Борисов се разбрало, че тя е собственост на ведомството. Така вътрешния министър поел ангажимент да възстанови сградата в оригинален вид, което по думите на Боил Банов няма да е трудно, защото е изгорял само покривът, за чието възстановяване има технология.


До момента установените собственици на имоти в комплекса са 7, като всичките са ведомства, каза Банов, но допълни, че установяването на останалите ще бъде проблем. "Там има серия от имотни далавери, като има много части в сградите, където стая Х е собственост на лицето Y", каза министърът на културата.


По думите му паметниците на културата с неясна собственост в страната са "много", като не може да се с точност техният брой. "Това е модел, един я продава на друг, той на трети, който е в чужбина." Така на институциите им било трудно да предприемат действия по опазването на обектите.


Ще променим законите


Столичната община и министерството са готови с промени в Закона за културното наследство, с които ще намалят административните процедури и така ще улеснят опазването на културното наследство. Промените са в посока както допълнителни облекчения и стимули, както за собствениците да поддържат сградите, така и за общините и министерството.


В сегашното положение общините могат да глобяват собствениците, но те обжалват глобите и често процесите траят с години. От обясненията на Банов и Чобанов се разбра, че възможността общината да ремонтира сградите за своя сметка, а след това да ипотекира имотите за сметка на собствениците и така да си получи парите, не е възможна. "Преди това собствениците трябва да са глобявани ефективно прекалено много пъти", каза зам.-кметът на София.


Освен това още днес министър Банов ще се срещне със сдружението на общините, като срещата е "планирана много отдавна". На нея той очаква да получи график, по който ще се реши друг проблем, който блокира правомощията на общините да се грижат за паметници на културата.


Той се състои в това, че през 2016 г. с промени в Закона за културно наследство беше записано в общините да се създадат звена за културното наследство, които да отговарят за обектите от "местно значение". За целта те трябва да имат достъп и до архива на института за недвижимо културно наследство. До момента обаче такива звена не са създадени, а достъпът до архива си остава възможен единствено през сградата на института в столичния квартал "Изток".


Банов каза, че причината за това са редица недомислици в закона, с които например не е уредено къде ще се плащат таксите за ползването на архивите - дали в общините или в НИНКН. "Ако е в института, как общините ще поддържат тези архиви", коментира той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK