Световната банка: България не се нуждае от повече полицаи

Световната банка: България не се нуждае от повече полицаи

© Анелия НиколоваБроят на полицаите в България е достатъчен и няма нужда да бъде увеличаван, а трябва да бъде правилно разпределен. Това се казва в анализ на Световната банка на разходите за полицейска и противопожарна дейност. Докладът е изготвен по искане на българското правителство и може да бъде видян на сайта на Световната банка.


От финансовата институция предупреждават, че заключенията са направени върху частични данни и е необходима внимателната им интерпретация. "Докладът се фокусира върху общи тенденции, отбелязва интересни, а също и неочаквани констатации. Допълнителен анализ е необходим, за да се разберат причините за тези неочаквани констатации", се казва в анализа.


Макар да не обхваща цялостната дейност на МВР, той е концентриран върху областните дирекции на полицията, Главна дирекция "Национална полиция" и пожарната. А в тези дирекции са концентрирани 75% от разходите, както и приблизително 50% от работещите в системата.
Изводите в анализа показват, че обещанието от втория кабинет на Борисов за полицай във всяко село е изпълнимо - без да се наливат допълнителни пари за различни идеи към постигането му, а чрез правилното разпределение на работещите в системата полицаи.


Докладът на Световната банка показва известни и до момента неща - МВР поддържа твърде голяма администрация, което е причина за драстично увеличаване на разходите за персонал. Както и че доверието на гражданите към надеждността на полицията е второто най-ниско в ЕС. А полицаите се оплакват, че ефективността им е ограничена от състоянието на оборудването, от прекалено многото време за канцеларска работа, от допълнителните отговорности, наложени в често променяното законодателство, и съкратените социални придобивки.


В доклада се дават и решения - драстичното свиване на броя на областните дирекции на МВР, консолидиране на администрациите им и по-ефективни обществени поръчки ще доведат до повишаване на доверието в полицията. "Човешките ресурси биха могли да бъдат използвани по по-добър начин чрез преразпределяне на персонала по функции и по области, така че да има достатъчно полицаи и пожарникари по улиците, както и чрез рационализиране на администрацията, така че персоналът да отделя по-малко време за административни дейности и повече за борба с престъпността и гарантиране на сигурността", се казва в анализа.


В него се допълва, че сравненията между страните в съюза показват, че броят на полицаите в България е сравним с този в други държави - членки на ЕС, и следователно България не се нуждае от повече полицаи.


Световната банка отбелязва, че България е направила значително съкращение на персонала в МВР през последните години, което е довело до намаляване на числеността на полицаите до средната за ЕС. "Това е важно постижение като се има предвид, че през 2008 г. съотношението на числеността на полицейските служители в България към броя на населението беше едно от най-високите в ЕС." Но въпреки този факт според международната институция страната се нуждае от съкращаване на администрацията във вътрешното министерство.


Анализът на разходите е показал, че България е с най-големи разходи сред сравнимите страни от ЕС, но постигнатите резултати са незадоволителни.


Броят на администрацията е прекалено голям


Според Световната банка раздутата администрация се дължи на сложната организационна структура с дублиране на административни функции. МВР е едно от министерствата с най-много структури, чиито ръководители са второстепенни разпоредители с бюджет - функционални и териториални, всяка от които има собствена администрация. Въпреки ревизиите през последните години МВР все още има голям брой областни дирекции. Банката дава за сравнение Чехия, където броят на областните дирекции е наполовина по-малък при 30% повече население.


Според доклада на банката съществуващите 28 областните дирекции на полицията може да бъдат намалени на 7. Така администрацията ще намалее почти наполовина и ще се освободи човешки ресурс за други дейности.


Изчисленията на експертите от Световната банка показват, че в България този ефект би довел до годишни спестявания от близо 29 млн. лв. Допълнителни икономии от 6.5 млн. лв. годишно биха могли да дойдат, ако новите 7 ОДМВР обединят администрациите си с тези на пожарната, прогнозират още експертите.


Анализът показва още, че значителен дял от техническите ресурси се използват неефективно - от 3% в Бургас до 29% в Кюстендил.


Заплатите на българските полицаи са като в Швеция


"Обратно на общоприетото схващане, заплатите на полицейските служители в България не изглеждат ниски. След като се вземат предвид разликите в дохода на глава от населението, заплатите на полицейските служители са на същото равнище като в Швеция и Словения и по-високи от тези в Дания, Естония, Литва и Латвия. В България персоналът на МВР е сред най-добре платените със среден месечен разход на човек в размер от около 1776 лв. за 2016 г.", се казва в доклада на Световната банка. Тези пари обаче не стигат до полицаите, защото половината се връщат в държавния бюджет заради социалните им осигуровки.


"Основната причина за този висок среден месечен разход на човек са високите социални вноски, които представляват 51% от разхода за персонал", се обяснява в анализа на финансовата институция. В него се посочват и друг фактор за високите разходи за персонал - високият дял на свободни работни места в МВР, който е около 13%.


Така на вътрешното ведомство се налага да плаща повече пари за извънреден труд на работещите в системата полицаи. Освен това подобна висока степен на незаетост оказва влияние върху морала и ефективността на полицията и пожарникарите. Повече от половината свободни работни места са в категорията с най-ниско възнаграждение. Персоналът от тази категория има малко възможности за кариера в системата на МВР.


Правилното разпределение на пожарникари - 22% повече спасени животи


Според Световната банка правилното разпределение по области на съществуващия брой пожарникари и налични транспортни средства и техника ще доведе до запазване на 22% повече човешки животи и ще предотврати 22% от материалните загуби.

Ключови думи към статията:

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Не са прави от Световната банка! А кой ще пази гепаджийте от народната любоффф?

 2. 2 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3895 Любопитно

  Полицаите даже са ни много на глава от населението,но з сметка на това резултатите от тяхната работа са повече от спорни!

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#1] от "telqk":

  Въобще нямаме нужда от лешпери и службаши !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3895 Любопитно

  До коментар [#1] от "telqk":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++
  Виж,това явно не е "в зара" на Световната Банка.......................?!

 5. 5 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Аа що?

  Любимият подход на пишман политици и граждани е екстензивният път на развитие във всички области и рев и лакомия за повече пари.

  А то е въпрос на ум, разум и интензификация на процеси, икономика и т.н .

  АМа у БХ и шайкат им няма акъл за такива неща, уви.

 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ++++++++++++++++++++++++++
  Имаме много повече нужда от полицаи на терен и в пъти по-малко кабинетни плъхове/даже преди година или две самото МВР си го призна това завоалирано в един доклад/!

 7. 7 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5097 Неутрално

  Най високи разходи и незадоволителни резултати от нашата полиция.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 514 Гневно

  Няма да барате любовта на Вожда бе!

 10. 10 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2132 Гневно

  Всеки български гражданин трябва да е с гарантирано основно право - право на живот:

  .."Престъплението е станало в село Карапелит. Жертвата е на 77 години. Тя е била изнасилена. След това насилникът е извършил и грабеж на последните 200 лева от дома й. Пострадалата е цялата в синини от нанесения й побой. .. За случая бе потвърдено от окръжния прокурор на Добрич Пламен Николов, който каза още, че извършителят не е разкрит.
  --------------------------
  .."За пореден път във врачанското село Малорад възрастна жена бе убита заради пенсия. Трупът и е намерен от инкасатор... .. "
  -----------------------
  „ самотно живееща старица от пловдивското село Крислово, която на 9 декември е била нападната от двама .... Двамата отишли ... до дома й и я нападнали за 100 лева и купичка пържени картофи. Оттогава 85-годишната баба живее в постоянен ужас .
  Илиян Здравков има общо 6 присъди. По време на убийството на Вероника той е трябвало да бъде в затвора, за да излежава присъда за друго нападение, извършено на 1 юни 2014 година.
  ---------------------
  "... димитровградското село Злато поле. Похитителите завързали ... с тиксо, ... с юмруци и .. Жената сама се освободила и телефонирала на дъщеря си, която пък известила полицията. 42-годишната жена се обадила на полицията в Димитровград снощи около 21.50 часа. Съобщила, че около 21 часа в къщата на родителите й в село Злато поле е осъществен грабеж."
  --------------------
  "Съсед откри труповете на 85-годишната Милка Ивановска и 84-годишната Радка Митева от село Стежерово на 13 юли 2010 година. Бабите бяха удушени след изтезания, ден след като взели пенсии. Садистите им вързали ръцете и краката, и напъхали забрадките им в устата. Едната старица скрила парите в буркан в мазата и те останали непокътнати. Плячката от другата са 120 лева. Бандитите преди това убили кучето на една от жените, които живееха в съседни къщи накрая на селото."

  Няма МАЛКО и МНОГО полиция - има достатъчно и недостатъчно ..

  Искате ли, вие, приятели българските възрастни жени да се избиват?
  Аз - не! За това не ми пука малоумната соросоидна Световна Банка какво каканиже на к..ра си!

 11. 11 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  До коментар [#10] от "ajsayder":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 12. 12 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  По принцип СБ е права, ама какво и влиза в работата да се меси в сектор Сигурност на суверенна държава? Що не си позволява такива оценки за САЩ, Великобритания, Франция?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 13. 13 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Не са прави от Световната банка! А кой ще пази гепаджийте от народната любоффф?
  —цитат от коментар 1 на telqk


  ТрудЯщите се и пенЦионерите, като изберат чистата като сълза, Корнелия.

 14. 14 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 514 Неутрално

  В мвр-то реформс не очаквайте.
  То трябва да бъде политически използвано, затова няма как.

 15. 15 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 975 Неутрално

  ............или ше сме ЧУЖД ПРОТЕКТОРАТ....../ ГРЪДСКИ или ТУРСКИ......./
  —цитат от коментар 8 на kesh


  Ще ти се да сме руснашки, ама не смееш да изплюеш камъчето сякаш!


  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Пенсионират се след 20г работа в системата...блага работа...да живей труда!

 18. 18 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Това не е първият доклад на Световната банка,от който парламент и правителство няма да си вземат никаква поука.Нищо че са го поръчали.Когато са го поръчвали,едва ли са очаквали,че точно такива препоръки ще им бъдат дадени.Звучи доста анти-партийно.

 19. 19 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1537 Любопитно

  ........стига ни казвали какво требва .......и какво не требва..............за 30-ет години преход видехме до къде стигнахме..........след още 30-ет ше ИМА ЛИ ДЪРЖАВА...изобщо........????!!!!!.........или ше сме ЧУЖД ПРОТЕКТОРАТ....../ ГРЪДСКИ или ТУРСКИ......./
  —цитат от коментар 8 на kesh


  Бе ние до тук стигмахме само за четри години управление на Иван Костов.
  А къде щяхме да сме ако бяха тридесет години?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#10] от "ajsayder":

  От кое районно пишеш бе, фатмак?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Хубав шамар от СБ към милиционерското правителство. Но така става, когато сложиш милиционери на власт, вместо да регулират кръстовище.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  До коментар [#10] от "ajsayder":
  "Няма МАЛКО и МНОГО полиция - има достатъчно и недостатъчно .."

  Има така също кадърна и некадърна полиция. Има такава , която си върши работата и такава , която не си я върши.
  Нашата към кои я причисляваш?

 24. 24 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1471 Весело

  До коментар [#15] от "Онуфри":

  .............да ти кажа........!!!!!?????.....НАПОСЛЕДЪК ВНИМАВАМ КАКВО СИ ПОЖЕЛАВАМ........!!!!!?????.........ПОЧТИ ВСИЧКО СЕ СБЪДВА ......!!!!!????......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 25. 25 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ОТ НИКАКВИ ПОЛИЦАИ НЕ СЕ НУЖДАЕ БЪЛГАРИЯ,ЩАМ СА ТАКИВА КАТО СЕГАШНИТЕ.ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ Е РЕКЕТЬОРИТЕ ДА НЕ НОСЯТ УНИФОРМИ ЗА ПРИКРИТИЕ И ДА НЕ СА НА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА...

 26. 26 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1996 Любопитно

  До коментар [#21] от "Darth Plagueis":


  Хубав шамар от СБ към милиционерското правителство. Но така става, когато сложиш милиционери на власт, вместо да регулират кръстовище.
  —цитат от коментар 21 на Darth Plagueis


  И кой ги сложи на власт...че не се сещам нещо...

 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Българие се нуждае от полицаи.

  Виж, от МИЛИЦИОНЕРИ не се нуждае.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  ........стига ни казвали какво требва .......и какво не требва..............за 30-ет години преход видехме до къде стигнахме..........след още 30-ет ше ИМА ЛИ ДЪРЖАВА...изобщо........????!!!!!.........или ше сме ЧУЖД ПРОТЕКТОРАТ....../ ГРЪДСКИ или ТУРСКИ......./
  —цитат от коментар 8 на kesh


  До къде сигнагхме, дрогорью?
  Няма партийни секретари, Комсомол, ЗКПЧ-та, закриха АОНСУ, премахнаха софийското жителство, не се иска открит лист до Драгоман, премахнаха Кореком и Показните магазини.
  Направо настъпи Апокалипсис.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Да закриват НСО и други национални кухи служби, да съкратят администрацията и после пак да правят анализи. Това, което е написано в анализа на Световната банка всеки в България го знае, даже Цветанов и Борисов, но не смеят нищо да пипнат. Страх ги е от протести, особено полицейски. Затова МВР ще си остане една черна дупка, в която потъват повече от милиард на година, без никакъв ефект.

 30. 30 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Айде сега. Само трябва Цветанът да прати Веско Маринов да изпее на ушето на представителите на Световната банка рефренът:

  Ако някое продажно братство
  граби от народното богатство, (x2):
  истината днес е само тази
  - родната полиция ни пази.

 31. 31 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1471 Разстроено

  Да закриват НСО и други национални кухи служби, да съкратят администрацията и после пак да правят анализи. Това, което е написано в анализа на Световната банка всеки в България го знае, даже Цветанов и Борисов, но не смеят нищо да пипнат. Страх ги е от протести, особено полицейски. Затова МВР ще си остане една черна дупка, в която потъват повече от милиард на година, без никакъв ефект.
  —цитат от коментар 29 на Роси


  ......в "здравеопазването " потъват повече пари.........по данни на ЕВРОСТАТ -44% от СМЪРТНИТЕ СЛУЧАЙ в БЪЛГАРИЯ са могли да бъдат ПРЕДОТВРАТЕНИ.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 32. 32 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Излишно много количество и свръх недостатъчно качество. Това е МВР днес. Мнението на банката е звучен шамар за идиота който им подари 100 милиона освен всичко останало.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 33. 33 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Подкрепям казаното по горе:
  БГ - то се нуждае от нормални полицаи със средни умения! Не от клоуни, хем некадърни, хем агресивни и подкупни...

  roo
 34. 34 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Аааа, не така! Ако може да го добутаме всеки да е на служба, и ШЪ съ упраим. И почти сме го добутали. За всяка работа която може да се свърши от едно човече има назначени поне четири, пет. Ама още мъничко ни трябва, всите като се наредим на баницата и Шъ съ упраим!

 35. 35 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  Един от най-големите куриози относно полицията и пожарната в България е този, че вече трети мандат нейн министър-председател е човек, който по образование и професия е пожарникар и е бил не главен, а цял генерален секретар на МВР. Т.е. този, който ръководи професионалната работа на министерството за разлика от политическото ръководство на министъра. Не зная дали трябва да съжаляваме за това или да се радваме - че иначе кой знае какво друго щеше да бъде забатачено.

 36. 36 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  България не се нуждае от повече полицаи, а от работещи полицаи. Да напомня на милиционерите във форума, че сто неработещи полицаи ще свършат точно толкова работа, колкото и един неработещ полицаи. Разликата ще е единствено в разходите за заплати. И в нищо друго.

  Мараба, С-ДС доносници!
 37. 37 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 629 Неутрално

  България няма нужда нито от повече полицаи, нито от повече лекари, нито от повече учители.. Всичко е безкрайно лесно са се оптимизира на правилните места и дейности.. От друга страна има нужда от половината на администрацията съществуваща в момента! Но там са се настанили доживотно най-големите мрънкачи и връзкари..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#12] от "Darcas":

  Ми щото е по задание на българското правителство например?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#26] от "BiGman1":

  Ми ти и подобните ти.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на ueberaschung
  ueberaschung
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#12] от "Darcas":
  От правителството са възложили на СБ този анализ и хората от СБ са си свършили работата. Това, което всеки интуитивно усеща, са го написали на хартия - лошо управление, тоест има достатъчно хора, но не се използват ефективно. Иначе ако Ви интересува полицейската работа във Великобритания, възложеше им, платете им и ще изготвят такъв анализ и за Великобритания.

 42. 42 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар [#1] от "telqk":Въобще нямаме нужда от лешпери и службаши !!!
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА  Както и от високи токчета по коридорите .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 43. 43 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#40] от "ajsayder":

  На времето, един правешки цървул, искаше да ни прави 16-та република...! Пък сега ни управлява, неговият личен прислужник. Какви резултати очакваш? Между другото и черните и пакистанците ни заобикалят, толкова сме я закъсали...!

  Бивш tww09306483.
 44. 44 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  ........стига ни казвали какво требва .......и какво не требва..............за 30-ет години преход видехме до къде стигнахме..........след още 30-ет ше ИМА ЛИ ДЪРЖАВА...изобщо........????!!!!!.........или ше сме ЧУЖД ПРОТЕКТОРАТ....../ ГРЪДСКИ или ТУРСКИ......./
  —цитат от коментар 8 на kesh  Баси неграмотника и той тръгнал да пише политически коментари ! Що не се скриеш някъде бе, арпаджик ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 45. 45 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Всеки български гражданин трябва да е с гарантирано основно право - право на живот:.."Престъплението е станало в село Карапелит. Жертвата е на 77 години. Тя е била изнасилена. След това насилникът е извършил и грабеж на последните 200 лева от дома й. Пострадалата е цялата в синини от нанесения й побой. .. За случая бе потвърдено от окръжния прокурор на Добрич Пламен Николов, който каза още, че извършителят не е разкрит.--------------------------.."За пореден път във врачанското село Малорад възрастна жена бе убита заради пенсия. Трупът и е намерен от инкасатор... .. "-----------------------„ самотно живееща старица от пловдивското село Крислово, която на 9 декември е била нападната от двама .... Двамата отишли ... до дома й и я нападнали за 100 лева и купичка пържени картофи. Оттогава 85-годишната баба живее в постоянен ужас .Илиян Здравков има общо 6 присъди. По време на убийството на Вероника той е трябвало да бъде в затвора, за да излежава присъда за друго нападение, извършено на 1 юни 2014 година.---------------------"... димитровградското село Злато поле. Похитителите завързали ... с тиксо, ... с юмруци и .. Жената сама се освободила и телефонирала на дъщеря си, която пък известила полицията. 42-годишната жена се обадила на полицията в Димитровград снощи около 21.50 часа. Съобщила, че около 21 часа в къщата на родителите й в село Злато поле е осъществен грабеж."--------------------"Съсед откри труповете на 85-годишната Милка Ивановска и 84-годишната Радка Митева от село Стежерово на 13 юли 2010 година. Бабите бяха удушени след изтезания, ден след като взели пенсии. Садистите им вързали ръцете и краката, и напъхали забрадките им в устата. Едната старица скрила парите в буркан в мазата и те останали непокътнати. Плячката от другата са 120 лева. Бандитите преди това убили кучето на една от жените, които живееха в съседни къщи накрая на селото."Няма МАЛКО и МНОГО полиция - има достатъчно и недостатъчно ..Искате ли, вие, приятели българските възрастни жени да се избиват?Аз - не! За това не ми пука малоумната соросоидна Световна Банка какво каканиже на к..ра си!
  —цитат от коментар 10 на ajsayder


  Като толкова много искаш да пазиш бабите ходи и стани доброволец по селата, аз пари за ушевци, които крепят гербаво- патреотарската сган НЕ ДАВАМ!

 46. 46 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#28] от "4ort":

  За тов пък си имаме ГРОБ - партията с най-много членове на БКП в Националния си съвет от всички партии в България, повече дори от БСП!

 47. 47 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  По принцип СБ е права, ама какво и влиза в работата да се меси в сектор Сигурност на суверенна държава? Що не си позволява такива оценки за САЩ, Великобритания, Франция?
  —цитат от коментар 12 на Darcas  Не прочете статията, нали ? Там много ясно е направено сравнение и с други държави и по други поводи, но това теб не те касае !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 48. 48 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 862 Неутрално

  От къде на къде Световната Банка ще ни казва колко полицаи ни трябват! Глобалистите да си гледат работата!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 49. 49 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1809 Гневно

  До коментар [#12] от "Darcas":


  По принцип СБ е права, ама какво и влиза в работата да се меси в сектор Сигурност на суверенна държава? Що не си позволява такива оценки за САЩ, Великобритания, Франция?
  —цитат от коментар 12 на Darcas


  Защото, за разлика от горе споменатите от вас държави,
  България не е "суверенна държава"!
  Даже под голям въпрос е дали въобще е "държава"?!?
  Но пък държа да се уточня, че в момента не само, че не се нуждаем от повече полицаи, ами даже поне 90% от тях трябва да бъдат уволнени за това че нищо не правят и файдата от тях е нулева!

 50. 50 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1537 Любопитно

  До коментар [#28] от "4ort":

  Ирония ирония и съжаление че не се е случило.
  Прочети помисли преди да другаросваш.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 51. 51 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Многото администрация изисква от истинските полицаи справки и обснения и полека блокира дейноста на МВР. Това не е само в МВР разбира се. Колкото по некадърни са администраторите толкова по-малко се работи.
  Митьо очите съвсем е изтървал бургаското МВР - само 3% използване на техниката.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 52. 52 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1853 Любопитно

  До коментар [#12] от "Darcas":От правителството са възложили на СБ този анализ и хората от СБ са си свършили работата. Това, което всеки интуитивно усеща, са го написали на хартия
  —цитат от коментар 41 на ueberaschung


  Интересно, защо българското правителство не е могло да направят този анализ без да се допитва до Световната Банка. Липса на компетентност, или искат да се извинят пред полицаите с анализ направен от някой друг? (Един вид, "началниците наредиха")

 53. 53 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#40] от "ajsayder":

  Специално, ако сравняваме с теб, всичко е за предпочитане.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 54. 54 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 574 Неутрално

  В интервю при Цветанка Ризова сегашния министър каза че щата на всички полицаи е 14 475 човака. А сега ги извадете от общия брой на МВР-то и после се замислете дали са достатъчно.

  И в морето ми е до колене .....................
 55. 55 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 257 Неутрално

  "Световната банка: България не се нуждае от повече полицаи"
  Еми чужденци са, повече ги разбират тез работи.
  Я да вземем да питаме световната банка още как сме с националния отбор по футбол. бием ли достатъчно жените си и да увеличим ли броя на депутатите.

 56. 56 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#28] от "4ort":За тов пък си имаме ГРОБ - партията с най-много членове на БКП в Националния си съвет от всички партии в България, повече дори от БСП!
  —цитат от коментар 46 на idiotstavrev


  Имате си, защото си избирате комунисти.

 57. 57 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Соросоидчетата , след като унищожите и остатъците от Българската Държава , негри ли ще заселите тука, или афганистанци?Сган мръсна .. иде, иде Видовден!
  —цитат от коментар 40 на ajsayder


  Опитваш се да ни страхуваш ли, господин милицай? Не стигат ли вече копейките от папкане, слушкане и хващане за палците?

 58. 58 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#48] от "ivo":
  "От къде на къде Световната Банка ще ни казва колко полицаи ни трябват!

  Ми ние сме си поискали да ни налеят акъл: "Докладът е изготвен по искане на българското правителство"

 59. 59 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 418 Неутрално

  смятай! ..няма кой да ни разпредели полицията. куките не знаят покрай сухото как гори и мокрото .
  втасали сме я зверски . бетер мен! ..наредени тройкаджии на снимката

 60. 60 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  Не знам колко са платили за анализа, ама ако четяха форума, всичко щяха да научат без пари !

 61. 61 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Банката дава за сравнение Чехия, където броят на областните дирекции е наполовина по-малък при 30% повече население.

  Браво на Световната банка. Обичаме ви.

 62. 62 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Броят на администрацията е прекалено голям

  Браво на Световната банка. Обичаме ви.

 63. 63 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#54] от "БГА Балкан":

  Мхм. Останалите какви са? Инженери?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 64. 64 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  До коментар [#12] от "Darcas":

  По принцип СБ е права, ама какво и влиза в работата да се меси в сектор Сигурност на суверенна държава? Що не си позволява такива оценки за САЩ, Великобритания, Франция?
  —цитат от коментар 12 на Darcas


  Приятелю, този Ваш безценен коментар показва, че от статията сте прочели толкова, колкото и от Истанбулската конвенция - само заглавието.

 65. 65 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1996 Любопитно

  До коментар [#39] от "Darth Plagueis":


  До коментар [#26] от "BiGman1":Ми ти и подобните ти.
  —цитат от коментар 39 на Darth Plagueis


  А защо ти и подобните ти не сложите други които на вас ще ви харесват?

 66. 66 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#65] от "BiGman1":

  Ми щото, както обикновено, тъпичките сте повечко бе, образ. Още от времената на Тато.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 67. 67 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Не е вярно, че България не се нуждае от ПОВЕЧЕ полицаи! България не се нуждае от НИКАКВИ полицаи!!!

 68. 68 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  До коментар [#66] от "Darth Plagueis":


  До коментар [#65] от "BiGman1":Ми щото, както обикновено, тъпичките сте повечко бе, образ. .
  —цитат от коментар 66 на Darth Plagueis


  Да разбирам ли че за теб демокрацията е управление на тъпите...а по времето на комунизма управляваха умните? Боже колко си плосък...казвал ли съм ти, че мисленето не ти е силната страна и логиката ти хлопа...и най вече, че се нуждаеш от специализирана помощ...

 69. 69 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Веселин Вучков рече, че ще реформира МВР и тиквите го смениха с Бъчварова. Сикаджийските и ДС тикви !!!

 70. 70 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#68] от "BiGman1":

  Като гледам изводът, който направи, Сметам, че не е нужно да ти се обяснява повече 😁😁😁

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 71. 71 Профил на gdj32490089
  gdj32490089
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До №31:Преди раздаването на едни 100 милиона (неизвестно откъде извадени при гласуван бюджет) призовавахте отделните професионални браншове да се поддържат взаимно в исканията за достойно заплащане.
  А сега топим,така ли? Интереса клати ви феса? Или очевидно на вас винаги може да (не) се разчита?

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Броят на полицаите в България е достатъчен и няма нужда да бъде увеличаван, а трябва да бъде правилно разпределен. Това се казва в анализ на Световната банка на разходите за полицейска и противопожарна дейност. Докладът е изготвен по искане на българското правителство и може да бъде видян на сайта на Световната банка.

  Ами изготвянето на анализа трябва да се заплати от некадърниците , които управляват МВР и държавата като цяло . Или да харижат управлението на някоя мутренска организазия , която умее да ОРГАНИЗИРА реда в държавата . И то само с бухалки . Да си бръкне в сметките палячото , дето като лисугер върти глава и кречети като кълвач щом види микрофон . Ш с пяна на уста бърза да успокои пребити , обрани и трепани хорица , че полицаите работят неуморно за тяхната СИГУРНОСТ. Но гадните
  комунисти не спят и плашат хората със ...срутването на властта .

 74. 74 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#72] от "ajsayder":

  Не знам как си с историята, ама Пиночет е возил в хеликоптерите некви подобни хрантутници като теб. Затова аз имам фланелка с надпис Pinochet helicopter tours, а ти с лика на Че Гобара.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 75. 75 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Човешките ресурси биха могли да бъдат използвани по по-добър начин чрез преразпределяне на персонала по функции и по области, така че да има достатъчно полицаи и пожарникари по улиците, както и чрез рационализиране на администрацията, така че персоналът да отделя по-малко време за административни дейности и повече за борба с престъпността и гарантиране на сигурността", се казва в анализа

  Блестящ анализ на банкери , които са призвани да работят с пари , а не с оборудване и планиране на полицейски акции . Само дето не казват пожарникарите по улиците с маркучите да се движат или може и само с кофпомпи .

 76. 76 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#12] от "Darcas":По принцип СБ е права, ама какво и влиза в работата да се меси в сектор Сигурност на суверенна държава?

  Не е виновен лудия , дето нагъва тлъстата баница . Защото тези анализи не са заради черните очи на Простия . Те струват пари и този дето ги поръчва , плаща . Сума ти пари е измъкнала СБ до сега от подобни анализи , без да има и грам полза от тях . Анализи и за енергетиката , и за Южен поток , и за какво ли не . И от кого ли не поръчани .

 77. 77 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1471 Весело

  До коментар [#44] от "niksan1":

  ..........СЕЛСКИ........!!!!!!.....преведи ми го ПОСЛЕДНОТО ИЗРЕЧЕНИЕ.......!!!!!!?????.........със сигурност в " КИЛИЙНОТО " УЧИЛИЩЕ дето си учил не са ти ОБЯСНИЛИ ,че БЕЗ АРМИЯ и ПОЛИЦИЯ и ПАНДИЗИ.......!!!!!?????.......НЯМА и ДЪРЖАВА..........!!!!!!........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 78. 78 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#77] от "kesh":

  Ми ние в момента нямаме ни армия, ни нищо. Псевдо структури по съветски образец, чиято функция е единствено да гълтат пари. Нямаме нужда от такива.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 79. 79 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 933 Неутрално

  От Вашингтон ни обясняват и други неща-нямаме нужда не смао то полиция! Нямаме нужда и от армия. Нямаме нужда и от територия. И от население. И от промишленост! И от 1-4 блок на Козлодуй. И от водите на Места! От държавни ЕРП-та също нямаме нужда! Може да са на Гинка, важното е да не са държавни! И от железници нямаме нужда! Виж, имаме нужда от колонилани мисии в Афганистан, за по 2 млрд лв вече. От концесии за водата и златото също "имаме нужда" От джендерастки конвеции-също имали сме нужда!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 80. 80 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#79] от "Пеевски вярва в демокрацията И вие ли":

  Верно ли? Кога ти го обясниха? 😂😂😂

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 81. 81 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Весело

  Много знай световната банка за суджука и другите сладости?!

  klimentm
 82. 82 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Весело

  До коментар [#79] от "Пеевски вярва в демокрацията И вие ли":

  Защо баш Вашингтон ?! Кво ни е крив той?!

  klimentm
 83. 83 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 601 Любопитно

  В интервю при Цветанка Ризова сегашния министър каза че щата на всички полицаи е 14 475 човака. А сега ги извадете от общия брой на МВР-то и после се замислете дали са достатъчно.
  —цитат от коментар 54 на БГА Балкан


  Що ли му вярвате на тоя некадърник Радев? Той самият не знае на какво е министър и какво прави там. Отворете сайта на МВР и вижте структурата, щата и числеността,както и незаетите бройки към 31.05.18г. Около 22000 са държавните служители в областните дирекции, а там всичките са с полицейски правомощия. Отделно 2000 жандармеристи и 6700 граничари, също с полицейски правомощия. А числото, което е дал министъра най-вероятно е на униформените служители от полицията, той отде да знае, че има и други полицаи.

 84. 84 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Весело

  От ГЕРБ реформа, като от умрял писмо...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 85. 85 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Много ушеви, малко полицаи....

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 86. 86 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "...Според СБ раздутата администрация се дължи на сложната организационна структура с ДУБЛИРАНЕ на административни функции. МВР е едно от министерствата с най-много СТРУКТУРИ, чиито ръководители са второстепенни разпоредители с бюджет - функционални и териториални, всяка от които има собствена администрация...."
  Само заради тази костатация експертите на СБ си заслужават парите от поръчания анализ (защото само кютюк-атакист може да си мисли, че СБ ще пилее да прави подобни анализи безплатно).
  Структури, структури, нищо неправещи чиновници. Е, не съвсем, след това гласуващи за нужното.

 87. 87 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#37] от "ostin22":

  страната има над 500000 администрация ,която нищо не работи , освен това в такива стурктури има още поне 500000 айляци ,които също администрират , да не говорим за още поне 40000 учащи студенти ,дето учат мениджмън и МИО и такива специалности ,след което нищо друго не могат ,освен да администрират ,тоест да вземат заплати ,за да тормозят някой работещ и да го проверяват ,докато 1 милион търтеи не се изведат от държавна ясла ,държавата няма да се оправи ,няма да коментирам още 500000 военни и миилиционери пенсионери ,които вземат по 2-3 пъти по големи пенсии от работилите дълги години и вземащи 200-250 лв пенсии ,а НОИ с дефицит само по перо пенсии на заслужили пагони комунисти над 3.5 милиарда годишно ,пита се къде щеше да е страната с тези пари ,ако всеки вземаше реално това ,което е заработил ,комунизма убива България ,затова младите бягат и затова няма пътища , независимо дали БКП или сателитите и ще ни управляват ,при така структурирана система , държавата върви към гибел .

 88. 88 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3022 Весело

  Всичко казано от Световната банка е отдавна известно, неизвесто е кога някой на власт ще вземе мерки. Обаче е отдавна известо, че ГЕРБ мерки няма да вземат.
  Въпреки че МВР е тяхното любимо министерство - все пак лидерите им са минали оттам, реформите не са тяхната стихия.

 89. 89 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Идете в някое РУ дневно време. На мен ми се наложи да ида да подпиша един документ за сигнал, който бях пуснал срещу едно шумно заведение. Седят си вътре, директно седнали на бюрата отгоре им, пият кафе и пушат и бъбрят. И така явно е цял ден. Навън този ден валеше. Що да излизат, като службата върви.

 90. 90 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Раздута администрация. Само в МВР да беше...
  Мисля, че работещите в ДА, заедно с тия на хранилка, печелещите държавни и обществени поръчки, са повече от нормалните работещи.
  Как да стане?!

 91. 91 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#60] от "dorn":

  хаха ..браво ,кажи им :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK